RC Sety - kde koupit?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od RadimHnilica »

Pokud to někdo s lítáním s RC modely myslí vážně tak stejně dřív nebo později po neušpěšných nebo málo uspěšných pokusech vyhledá nějaké modeláře v okolí a ti mu činský set zaletají ale on stejně velmi brzy přejde na něco co bude lítat. a ten moment už mohl mít cca 3000kč navíc. Pokud někdo zas až takový zajem nemá tak si koupí set bude sním chodit chvíli třískat sem tam ho dostane na víc jak minutu do vzduchu a bude to pro něj maximum přestane ho to bavit a konec. Proto to u nás dělám takto.

přijde člověk že by rád lital řeknu mu co to obnáší a co to obnáší finančně a nechám ho tak 14 dní "uležet" a pokud si řekne že do toho jde tak jdeme nechá sice v obchodě cca 15000 a má plnohodnotný cvičný model většinou "desítkové" velikosti a pod našim vedením model dokončíme zalíáme a učime jej s tím lítat většina lidi co k nám takto přišla se během roku naučila samostatně lítat.Takže tak mužete si o činských setech myslet co chcete ale podle mě je to pro toho kdo to má jen jako chvilkovou záležitost něco jako když já si du sem tam zalítat s drakem:0)))
Radim
Kamikaze

SkyLady - první lety

#32 Příspěvek od Kamikaze »

Ve chvílích, kdy jsem řízení zvládal, to letělo výborně. Problém je v tom, že než to stihnu všechno seřídit, majznu s tim o zem a můžu začít od začátku. Nicméně o víkendu mám sraz s kamarádem, který už létá dlouho, takže to zalétáme spolu. Ale k mému překvapení to není podmotorované a je to dobře ovladatelné. Problém jsem měl asi díky malému vyosení motoru, které pro příště zvýším.

Ale mám pocit, že SkyLady tady kritizují především ti, kteří s ní vůbec nelétali. A tak diskuse je trochu na téma, zda tričko od vietnamců je stejně dobré jako značkové od Adidas. Moje odpověď je, že nosit se dá oboje, od vietnamců bude dřív seprané, ale s tím se počítá. On je rozdíl, zda začnu létat za 3000 a cca 1000 dám za opravy než se to naučím - uvidím, jak se přizpůsobí rodina, jestli to začne bavit děti atd. - nebo začínám rovnou na 10000. Za těch 10000 bych do toho totiž vůbec nešel a zůstal u volně létajícíh modelů.

RadimHnilica píše:Kamikaze: nechápu jak mužeš něco doporučit když si stím byl ve vzduchu 4x 30 sekund???Podívejte kucíííí fakt sežentě nekoho kdo v okolí lítá (modeláři sjou všude) a choďte za ním on vám spoustu věcí vysvětli ukáže a třeba i ukáže že ta vaše Sky Lady dokáže lítat i víc než 30s.

U nás máme RC školu takže to případní zájemci nemají tak těžké ale jsitě se i u vás najde někdo kdo vám pomůže .Píšu to proto že je mi dost líto lidí vrazí určité peníze do málo litajicícho a dále nepoužitelného činského setu protože si nenechali poradit dřív. tak vám stím aspoň třeba někdo pomůže to rozlítat
Dave0402
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Dave0402 »

Kovboj píše:Nejde jen o zapájení konektorů. Jde i o to, že on prostě netuší jak co k čemu připojit. On o té modeářské elektronice neví VŮBEC NIC. Má panický strach že to zapojí blbě a něco okamžitě spálí, zničí, prostě že to nebude fungovat. Je to ze všeho nejvíc psychologický problém.

Sám jsem si tím před rokem prošel - o RC jsem netušil nic.
Jenže u vysílačky máš napsáno, jak máš zapojit kanály. U modelu to máš napsáno taky a navíc když si nejseš jistý, tak se někoho zeptáš - např. prodavače.

Pokud ti ten set nelétá, tak se taky někoho zeptáš, kde je chyba a nebo to náhodně zkoušíš opravit tak dlouho, až to a) rozsekáš, b) konečně to bude létat, ale s největší pravděpodobností nebudeš tušit proč

Na závěr, proč jsem to tady vše psal - chtěl jsem pouze ukázat, že Set
nemusí být v konečném důsledku zrovna finančně výhodný i když ta cena k tomu pocitu svádí (viz všechny předchozí příspěvky). Ale záleží na každém, jak se sám rozhodne - moje peníze to nejsou :wink:
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

Re: SkyLady - první lety

#34 Příspěvek od RadimHnilica »

Kamikaze píše:Ve chvílích, kdy jsem řízení zvládal, to letělo výborně. Problém je v tom, že než to stihnu všechno seřídit, majznu s tim o zem a můžu začít od začátku. Nicméně o víkendu mám sraz s kamarádem, který už létá dlouho, takže to zalétáme spolu. Ale k mému překvapení to není podmotorované a je to dobře ovladatelné. Problém jsem měl asi díky malému vyosení motoru, které pro příště zvýším.

Ale mám pocit, že SkyLady tady kritizují především ti, kteří s ní vůbec nelétali. A tak diskuse je trochu na téma, zda tričko od vietnamců je stejně dobré jako značkové od Adidas. Moje odpověď je, že nosit se dá oboje, od vietnamců bude dřív seprané, ale s tím se počítá. On je rozdíl, zda začnu létat za 3000 a cca 1000 dám za opravy než se to naučím - uvidím, jak se přizpůsobí rodina, jestli to začne bavit děti atd. - nebo začínám rovnou na 10000. Za těch 10000 bych do toho totiž vůbec nešel a zůstal u volně létajícíh modelů.

RadimHnilica píše:Kamikaze: nechápu jak mužeš něco doporučit když si stím byl ve vzduchu 4x 30 sekund???Podívejte kucíííí fakt sežentě nekoho kdo v okolí lítá (modeláři sjou všude) a choďte za ním on vám spoustu věcí vysvětli ukáže a třeba i ukáže že ta vaše Sky Lady dokáže lítat i víc než 30s.

U nás máme RC školu takže to případní zájemci nemají tak těžké ale jsitě se i u vás najde někdo kdo vám pomůže .Píšu to proto že je mi dost líto lidí vrazí určité peníze do málo litajicícho a dále nepoužitelného činského setu protože si nenechali poradit dřív. tak vám stím aspoň třeba někdo pomůže to rozlítat

Kdybys možná jen tušil kolik modelů a mezi nimi i dost činských setů činských stavebnic mi prošlo rukama (většinou nebyli moje) tak bys takovou ptákovinu jako že píšu nečem o čem nevím nemohl napsat
nějaké testy letadel co jsem dělal (převážně akrobatů) mužeš najít na mých www.rc-modely.wz.cz
Radim
Kamikaze

Re: SkyLady - první lety

#35 Příspěvek od Kamikaze »

Promiň, ale se SkyLady konkrétně jsi létal?
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od RadimHnilica »

ano taky se skylarkem,s windragonem,se skylady, s belancou s piperem. Já přesto že malinko lítat umím si troufám řict že létání s těmito modely je dost obtížné zejména pro nováčky o čemž mě přesvědčilo že kluk co s čínským setem nebyl schopný téměř letět tak když jsem mu pujčil čmeláka 2,2m 6kg tak ho pod mým dohledem vzduchem vodil tak nevím skutečně si troufám říct že čínské sety sice lítají ale není to nic moc!Nevím vy jste lítal někdy s něčím jiným???
Radim
Kamikaze

#37 Příspěvek od Kamikaze »

Ne, v životě jsem to neměl v ruce. Teda, jeden večer před tím jsem strávil na simulátoru, alespoň abych si nepletl levou a pravou stranu a tak - i když si to pletu ještě furt, takže na simulátoru budu trávit čas dál. Vracím se k modelaření po hodně letech, dřív jsem létal jako kluk, jenže to byly časy jednokanálových vysílaček Tesla s jedním tlačítkem a místo serva byl motor na výšku, kterému se namotávalo lanko na hřídelku a měrovka se kejvala rytmicky jako plácačka - to byly panečku stroje! Ale cítím, že tohleto půjde. Tak mi nekaž radost!

RadimHnilica píše:ano taky se skylarkem,s windragonem,se skylady, s belancou s piperem. Já přesto že malinko lítat umím si troufám řict že létání s těmito modely je dost obtížné zejména pro nováčky o čemž mě přesvědčilo že kluk co s čínským setem nebyl schopný téměř letět tak když jsem mu pujčil čmeláka 2,2m 6kg tak ho pod mým dohledem vzduchem vodil tak nevím skutečně si troufám říct že čínské sety sice lítají ale není to nic moc!Nevím vy jste lítal někdy s něčím jiným???
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od RadimHnilica »

Neříkám že to nepujde!! jen doporučuji najít nějakého zkušeného modeláře a lítat sním.K otmuhle tématu jsem už napsal vše co jsem chtěla takže nyní už se odmlčím.Radim
Radim
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Kuba78 »

taky bych se zapojil do debaty. sem na tom jako kamikaze, ale o kousek dal. driv jako maly kluk sem taky delal volne modely, hazedla, gumaky, dvacetinky (drive neznamena pred rokem ale este za komancu a tesne po revoluci). samo sem taky touzil po radiu, ale tenkrat to bylo silene drahe hlavne pro me jako malyho kluka a zazobany rodice sem taky nemel. sem modelar univerzalni takze sem od letajicich lodelu ustoupil a delal sem plastiky a papirovy modely. papirovy mi vydrzely dodnes. vloni sem se rozhodl vratit k letajicim, koupil sem cinskyho badiuse - ne jako impulzivni nakup ale po rozmyslu. kdyz to rozmlatim tak 3 tacy nejsou zase tolik. chvili sem se ho sam pokousel dostat do vzduchu, pak sem ho trochu rozmlatil tak sem se na to vykaslal a badius sel na pul roku pod postel. pak me to nejak nedalo a vytah sem ho znova, koupil novy kridlo a dvoje baterky a sel litat. do vzduchu sem to dostal i kdyz vytrimovat tu mrchu neni snadny a dovazovat moc neslo protoze je dost tezky. ale nakonec sem to rozlital je to celkem stabilni a lita se s tim dobre. vykonu neni nazbyt takze akrobacie neprichazi v uvahu ale na pohodovy politani to je dobry, i v narazovym vetru sem to zkousel a drzi.
tohle me samozrejme prestalo brzo bavit a chtel sem vic takze sem ted na modelhobby poridil Hitec Optic 6 (po zrale uvaze ze tahle souprava mi vystaci nadlouho a je celkem modularni co se tyce vysilaciho modulu a modu 1 a 2) nejakou tu bizu (serva, baterky, nabijecku..) a K2 or Reicharda kteryzto vypada celkem bytelne. dal sem to do kupy (konektory sem si nejak napajel uplny drevo nejsem, zapojit serva blbe skoro nemas sanci mas to krasne popsany v navodu k vysilacce a prijimaci a sestavit model ktery je skoro hotovy je zalezitost jednoho dne) . chvili sem zapasil s naprogramovanim regulatoru ale nakonec to dal cely do kupy. vcera sem vyrazil vecer to zalitat. vysledek - pouze jeden ci dva drsnejsi pady po kridle, jinak se celkem uspesne ucim na dva kniply a ve vzduchu to udrzim.
takze co sem tim chtel rict - neboj se toho a klidne zacni s cinanem. ty 3 litry nejsou zase tolik a az te to prestane bavit mas aspon jeden pohodovy stroj navic pro syna/kamarada/sebe a podobne. ziskas tim neocenitelne navyky a aspon prestavu jak se to drzi ve vzduchu. kdyz to rozmlatis nahradni dily jsou levny. ja sem nez sem se to naucil prerazil jedno kridlo a utrhnul antenu od prijimace. kridlo sem koupil nove za 3 kila, antenu napajel a vesele litam dal.
skylady prej proti badiusu lita o hodne lip. ja sem badiuse protah jednou trnkovym kerem (moje blbost, tocil sem zatacku okolo sebe a nevsim si ze za mnou je) a pak sem to zaparkoval 10 metru vysoko do koruny vzrostle lipy (moje blbost, tocil sem zatacku v celkem silnem vetru dost blizko). z kere to vytahnes, ze stromu setreses. ty modely prezijou skoro vse.a nemas takovy blby pocit zes rozmlatil x tisic.
vim ze za ty 3 tacy sem mohl mit ted o neco lepsi model, baterky navic, a pod. ale myslim ze to co sem se na cinanovi naucil za to stalo.
Kovboj

#40 Příspěvek od Kovboj »

RadimHnilica píše:když jsem mu pujčil čmeláka 2,2m 6kg tak ho pod mým dohledem vzduchem vodil

A teď si všichni představme, jak by to asi dopadlo, kdyby nějaký absolutní začátečník chtěl zkusit něco podobného blízko civilizace (hřiště, blízké parkoviště, frekventovaná silnice...) a najednou to neuřídil. Kdyby se díky špatnému zapojení elektroniky, špatné pilotáže či nečekaného větru za letu stalo neovladatelné. Jak by asi taková krizovka dopadla?
Při hodně velkém štěstí by se jenom éro rozmlátilo na třísky a nikoho dalšího by neohrozilo na zdraví a majetku. Naproti tomu sety jsou jako celek prakticky nezničitelné (poškozené části lze opravit nebo koupit nové) a navíc díky menší váze i o dost méně nebezpečná.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od RadimHnilica »

Kovboj píše:
RadimHnilica píše:když jsem mu pujčil čmeláka 2,2m 6kg tak ho pod mým dohledem vzduchem vodil

A teď si všichni představme, jak by to asi dopadlo, kdyby nějaký absolutní začátečník chtěl zkusit něco podobného blízko civilizace (hřiště, blízké parkoviště, frekventovaná silnice...) a najednou to neuřídil. Kdyby se díky špatnému zapojení elektroniky, špatné pilotáže či nečekaného větru za letu stalo neovladatelné. Jak by asi taková krizovka dopadla?
Při hodně velkém štěstí by se jenom éro rozmlátilo na třísky a nikoho dalšího by neohrozilo na zdraví a majetku. Naproti tomu sety jsou jako celek prakticky nezničitelné (poškozené části lze opravit nebo koupit nové) a navíc díky menší váze i o dost méně nebezpečná.

Celou dobu tady mluvím o tom že každý i ten kdo si koupí set by měl začít chodit za ostatními modeláři! a to nejen pro to aby se učil létat ale taky pro to že ty sety vysílají na 35MHZ (nechápu proč to tak dělají ale budiž) a v případě že bude lítat někde kousek od letiště muže on způsobit neštestí! Jinak samozřejmě čmelák o nemž jsem psal není na létání za barákem a i když je to jeden z našich menších modelů musí se sním létat jen a pouze na letišti!!takže tvoje argumenty kdy se snažíš za každou cenu i bez větších zkušeností říct čínu ano jsou k ničemu.Já také říkám čínský set ano!!! ale vyhledat modeláře a nelítat jen tak sám protože to je ta nejdelší nejdražší a nejsložitější cesta jak se dostat k tomu že budeš někdy opravdu lítat smodelem letadla.HOWG
Radim
Dave0402
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Dave0402 »

Mám jeden dotaz na majitele Setů - co je k tomu přiloženo za pohonné aku(NiCD/NiMH) a jakou mají kapacitu?

Díky David
Kamikaze

#43 Příspěvek od Kamikaze »

K SkyLady je NiMH 900 mAh - měl jsem obavy, že to nebude stačit, ale stačilo mi to s rezervou:-)
Jinak - k obecné diskusi:
Osobně mě překvapuje, proč by RC létání mělo být tak složité. Pokud dokážete rozlétat volně létající model, u kterého není ovládáno nic, pak RC model (kategorie SkyLady) by měl být víceméně totéž - pokud nebudete na nic sahat. Vždyť jaký je rozdíl v bezmotorovém letu SkyLady a kupříklady Hacker Fly (F1A), který jsem rozlétal asi před měsícem (když pominu to, že ten volně létající přijde všeho všudy na 1000 i s lakem a nářadím)? Oboje jsou větroně, skoro stejné rozpětí. Vždyť mi o nic víc nejde než vystoupat nahoru a pak zatáčením to udržet v dohledu - což je u volně létajících klíčový problém. Na nějakého motorového akrobata nemám ani ambice ani peníze. Nastavit kormidla tak, aby to klouzalo se dá házením z ruky. Když nastavm správné vyosení motoru, aby se to furt nevěšelo na vrtuli, tak by mělo vystoupat bez větších problémů, pak vypnu motor a kloužu - proti volnému modelu s tím rozdílem, že si budu moci sám řídit, kdy to kam zatočí. Po včerejšku si myslím, že jsem si zadělal na průser tím, že dobře zaklouzaný model jsem znovu rozšteloval při motorovém letu, kdy se chová úplně jinak a pak jsem to musel držet ručně na kormidlech i v kluzu, aby to nepadalo po špičce dolů a občas jsem to přetáhnul a spadnul do vývrtky. BTW: s tím rušením okolních modelů - u nás na louce člověk nevidí modeláře jak je rok dlouhej. Spíš jsem měl problém, že po prvním startu se od někud přiřítil volně pobíhající pes, běhal pod letadlem, které se sotva drželo ve vzduchu a kapaly mu sliny při pomyšlení, jak se do toho zakousne, až to spadne. Naštěstí následný pád do vývrtky byl tak monstrózní, že pes raději utekl.
Dave0402 píše:Mám jeden dotaz na majitele Setů - co je k tomu přiloženo za pohonné aku(NiCD/NiMH) a jakou mají kapacitu?

Díky David
gogo

#44 Příspěvek od gogo »

k Bellance bylo NiMH sedmičlánek 600 mAh 8,4 V
myslím, že u ostatních setů je to podobný
Dave0402
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Dave0402 »

Díky za odpovědi
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“