Kde koupit kvalitní balzu?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
sharkmouth

Re: Kde koupit kvalitní balzu?

#31 Příspěvek od sharkmouth »

BeneFite, na tvoji SZ s dovolením odpovím veřejně.

Rád bych si ten Volný let o balze přečetl a klidně daná čísla zapůjčil nebo i zakoupil, ale nedaří se mne nalézt nějaký seznam s obsahem jednotlivých čísel, abych už mohl jít jenom po těch konkrétních...

Takový přehledný seznam, jako má FFQ, Volný let neměl. Kontaktuj vydavatele, Pepu Kubeše. Je tu registrován tuším jako trenér F-1D. Ale neměj zbytečné a zdlouhavé dotazy :lol:

Poprosím ještě o utvrzení, ten USA e-shop nabízející výřezy s echt balzou je jeden z těch uvedených odkazů, nebo jde ještě o nějaký úplně jiný e-shop?

Nevím. A i kdyby, k čemu ti to bude? Chceš se stát mistrem světa v kategorii F-1D? Pokud ne, tak to neřeš. Taková balsa stojí opravdu dost, stejnou částku dáš za poštovné, pak clo a výpalné ČP. A pak to tady rozřežeš na nějakou píč..inu...

Napiš jasně, co chceš stavět, kup dvě prkna od každého rozměru, jaký potřebuješ, a stav 8)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od DAF »

Já zajdu do kšeftu, řeknu, že bych chtěl nějakou balsu a jestli si můžu vybrat. Zatím se nestalo, že by mi tuto možnost někdo odmítl. Vyberu okometricky co se mi líbí, tedy co splňuje např. protichůdné požadavky na pevnost a nízkou hmotnost, prostě podle toho, na co to bude, a koupím. Ono záleží na modelu, jeho velikosti, konstrukci, určení atd. Vzhledem k historii Benefita, který má v podpisu, že zatím létá bubliny, bych si zašel koupit pár prkének, ještě se může zeptat prodavače, který v 99,99% bude také modelář, co by mu doporučil a bude po ftákách. Až bude v elitní desítce trénovat na světový šampionát, pak se můžeme bavit o nějakých nuancích při výběru stavebního materiálu.
Hitec Aurora 9X
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od TomasC »

Mnoho odpovědí lze najít v Modelářských listech
Přílohy
3_4B.pdf
(668.08 KiB) Staženo 81 x
3_4A.pdf
(760.79 KiB) Staženo 74 x
3_3.pdf
(2.83 MiB) Staženo 80 x
3_2.pdf
(2.4 MiB) Staženo 76 x
3_1.pdf
(2.54 MiB) Staženo 77 x
2_2.pdf
(1.43 MiB) Staženo 80 x
2_1.pdf
(1.48 MiB) Staženo 85 x
1.pdf
(2.99 MiB) Staženo 102 x
BeneFitmodel

#34 Příspěvek od BeneFitmodel »

Kdybych v době pokládání 1. dotazu co i jen tušil jaký to zde vyvolá flame a naprosto nepochopitelné vášně, klidně bych si počkal až budu moci reálně vyrazit po nákupech do kamenných obchodů.
Někteří pánové dokonce zapoměli že vůbec kdy začínali, jsem již opakovaně a na více než 100% presvědčen, že se na tom světě rovnou vyskytli jako supermodeláří a není potřeba mne o tom nadále přesvědčovat, sem opravdu ale opravdu o tom dostatečně ujištěn... :lol:

Takže za mne závěrečné resumé:
- jsem z toho druhu co se už nevrhá do novinek po hlavě a pokud existuje možnost se poučit, rád ji využije
- ještě jednou díky všem za ty opravdu podnětné příspěvky, zdroje informací i poučení a rady
- mám nakoupíno zatím u dvou prodejců a v dohledné době přibude test ještě 1-2 dalších míst
- díky za doporučení na VL, ten si nejspíše opravdu obstarám
- díky i za nabídku abych se stavil, rozhodně tak udělám a pro další rozumy si dojdu na nějakou tu modelářskou akcičku :wink:
zdzd

#35 Příspěvek od zdzd »

BeneFitmodel píše:Někteří pánové dokonce zapoměli že vůbec kdy začínali, jsem již opakovaně a na více než 100% presvědčen, že se na tom světě rovnou vyskytli jako supermodeláří a není potřeba mne o tom nadále přesvědčovat, sem opravdu ale opravdu o tom dostatečně ujištěn... :lol:

Nic jsi evidentně nepochopil.

Všichni se Ti snaží říct, že to co řešíš je vyšší dívčí. Vůbec to nepotřebuješ, protože neděláš nic na extra soutěžní úrovni. Kup si nějaké rozumné prkno co není chlupaté, zkroucené a v každém místě jiné. A bude to stačit.

Nám za totáče muselo stačit prkno chlupaté s milimetrovými rýhami po pilce, do luku, na jedné straně tvrdé jako buk, na druhé jako pěnovka, 2 mm v jednom roku, 3.5 mm v druhém rohu.

A byli jsme nadšení že ho máme. Protože koupit ho byl roční boj a desítky návštěv v obchodě. Ty máš dneska všechno pod nosem a děláš z toho kovbojku...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jyrry »

BeneFitmodel píše:...pro další rozumy si dojdu na nějakou tu modelářskou akcičku :wink:

Tak u toho bych teda chtěl být. Jako zvědavý posluchač. :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jyrry »

Tak balzu máme snad vyřešenou. Co přijde dál? Lepidla? Překližka? Nosníky? Moc se těším na výběr serv, reglů, motorů... a jako třešnička bude výběr rádia :|
jyrry.webnode.cz
MPml

#38 Příspěvek od MPml »

jyrry píše:Tak balzu máme snad vyřešenou. Co přijde dál? Lepidla? Překližka? Nosníky? Moc se těším na výběr serv, reglů, motorů... a jako třešnička bude výběr rádia :|

další bude jak vyřešit zkrácení nosníku z délky 1m na 122,236mm a jestli se dá Oracover vypínat vodou a nebo jestli stroj Brouček může mít trup nakytovaný Sypsi a nalakovaný Celoxem.
A to jsem ryzí optimista.
No a prosím, to si všimni, že autor těch otázek s balsovo Woodem, byl ten, co chtěl být vůdcem při vytváření potřebné :lol: provozní legislativy 8O :mrgreen:.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od DAF »

Žádný supermodelář se nikdy nikde nenarodil. Každý se jím musel "vyučit". Kdysi jsi psal, že věci pobíráš jinak, ano máš pravdu. Ovšem nedochází ti, že blbě. Až postavíš pár dřevěných modelu, osaháš si materiál, naučíš se vybírat i ten. I když ti tu někdo napíše něco třeba o zrcadélkové balse, stejně ji na první pohled (při prvních osobních nákupech) nepoznáš. Máš výhodu, že žiješ v době, kdy je prakticky všechno k mání. Jak píše zdzd, bylo štěstím sehnat balsu, aby byla použitelná. Ještě nedávno jsem měl doma prkénko (z té doby) s krásně vykreslenou pilou. Z trojky po obroušení zůstala dvojka. V jednom plánu byla uvedena balsa 1,5 mm, která tehdy nebyla vůbec. Autor v návodu psal, že o tom ví, ale dvojka je běžně chlupatá a s vrypy, takže když tohle všechno obrousíme, dostaneme tu požadovanou jeden a půlku.
Hitec Aurora 9X
MPml

#40 Příspěvek od MPml »

BeneFitmodel píše:Kdybych v době pokládání 1. dotazu co i jen tušil jaký to zde vyvolá flame a naprosto nepochopitelné vášně, klidně bych si počkal až budu moci reálně vyrazit po nákupech do kamenných obchodů.
Někteří pánové dokonce zapoměli že vůbec kdy začínali, jsem již opakovaně a na více než 100% presvědčen, že se na tom světě rovnou vyskytli jako supermodeláří a není potřeba mne o tom nadále přesvědčovat, sem opravdu ale opravdu o tom dostatečně ujištěn... :lol:

Takže za mne závěrečné resumé:
- jsem z toho druhu co se už nevrhá do novinek po hlavě a pokud existuje možnost se poučit, rád ji využije
- ještě jednou díky všem za ty opravdu podnětné příspěvky, zdroje informací i poučení a rady
- mám nakoupíno zatím u dvou prodejců a v dohledné době přibude test ještě 1-2 dalších míst
- díky za doporučení na VL, ten si nejspíše opravdu obstarám
- díky i za nabídku abych se stavil, rozhodně tak udělám a pro další rozumy si dojdu na nějakou tu modelářskou akcičku :wink:

- pokud skutečně toužíš se něco naučit, tak v prvé řadě konečně opusť klávesnici a navštiv dílnu.
- jesli považuješ za "novinku" :mrgreen: seriál "balsa modelářská chléb" (mj. ten kdysi před víc než půlstoletím (!) napsal Zdeněk Liska - a to podle ještě staršího zdroje, co kdysi vydalo Solarbo v Aeromodelleru), tak asi bude někde nějaká fatální chyba
- pokud plánuješ kupovat balsu na testování :mrgreen: - hm, tak to bude více než veselé
- obstarat si VL (a další funkční literaturu) jsi měl už dávno.
- tu literaturu je navíc třeba si i přečíst a překvapivě :lol: i vyzkoušet v dílně (v praxi).
Pak se objem otázek sníží cca na desetinu až setinu a hlavně jejich obsah, bude zcela jiný, ostatní tolik nevzrušující.
Přeji pěkný modelářský den.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od DAF »

No, vzhledem k tomu, že kolega je velký propagátor kategorie modelů s hmotností do 250 g, tak bych i chápal, že se snaží získat informace o stavebních materiálech. Ale stejně, pokud to nevezme do ruky a něco z toho nezbastlí, veškerá teorie mu bude na ho...exkrement.
Hitec Aurora 9X
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jyrry »

DAF píše:... V jednom plánu byla uvedena balsa 1,5 mm, ...

Jojo, Čížkův Admirál II měl mít torzní skříň potaženou balzou 1,3mm. Ani nevím, jak jsem to tenkrát (cca 1980) udělal...
... a jak by to dneska BeneFitmodel řešil... :roll:
Přílohy
A_II.png
jyrry.webnode.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od DAF »

jyrry píše:Jojo, Čížkův Admirál II měl mít torzní skříň potaženou balzou 1,3mm. Ani nevím, jak jsem to tenkrát (cca 1980) udělal...
... a jak by to dneska BeneFitmodel řešil... :roll:

Založil nové vlákno s dotazem, kde to sehnat, nejlépe nějaký e-shop v USA, případně podobné vzdálené zemi, a pak by založil druhé s dotazem jaká přepravní společnost mu bez úhony dopraví k němu domů dvě prkénka.
Jo jo, kde jsou ty časy chlupaté balsy, široké sotva 50 mm s nestejnou tloušťkou, jednu chvíli byla dokonce prkénka dlouhá je 80 cm (pokud si dobře pamatuju), to aby jich byl na trh dodán co největší počet kusů. Dnes nadáváme, že není stosedmička, ale jen stovka.
Hitec Aurora 9X
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jyrry »

DAF píše:.... široké sotva 50 mm s nestejnou tloušťkou, jednu chvíli byla dokonce prkénka dlouhá je 80 cm (pokud si dobře pamatuju), to aby jich byl na trh dodán co největší počet kusů. ...

Tak to si myslím že to bylo (a je) podle toho, jaké se seženou hranoly. Třeba Hvězda má v nabídce menší délky pořád. Čekal bych, že kratší budou mít cenu na dm2 trochu nižší, ale není to tak.
Kratší i užší jsem brával jinde na frézování, tam byla cena výhodnější a mě to tak nevadilo (X na frézce mám jen 750).

Jinak u HVP se dá domluvit nabroušení třeba 1,2mm - bral jsem asi 40 prken.
jyrry.webnode.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od DAF »

Já myslel prkénka z dob pře r. 1989, když vytáhnu staré plánky řady Modelář, tam se píše o takových šířkách běžně. A i si pamatuju, že jsem taková kupoval. To dnes je to "iné kafe". Mrzí mě, že zmizely stosedmičky, ale ve stovce prkénka jsou, byť některá široká jen 80 mm, ale i s tím se dá pracovat. Ty padesátky bylo nutno často slepovat na potřebnou šířku. Tím neříkám, že je dnes neslepuju (tuhý potah křídel), ale na běžné konstrukce to stačí.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Dílna“