Infinity Evo F5J
Re: Infinity Evo F5J
zdrsnit trubičku a zalepit třeba 5min epoxy, není nutné mačkat. CA je křehký
Ja to resil pajkou (epoxy taky dobre). CA urcite ne.
Na to lepení drátů do koncovek je asi nejlepší tohle (nebo ekvivalent): https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-4 ... -glue.html
To je přesně na podobné věci určené a chová se trochu jinak než běžný 5min epoxyd. Jediná vada - při práci docela hnusně smrdí
To je přesně na podobné věci určené a chová se trochu jinak než běžný 5min epoxyd. Jediná vada - při práci docela hnusně smrdí
Osazování mi jde poněkud "ztuha" ....
Alespoň jsem "vyřešil" desku pro "zásun", 3. varianta teprve sedí a bude použitelná. Ty trubičky jako táhlad dozadu jsem zrušil, mám tam lanovody "ze skla potažené čímsi černým", mě to vyhovuje.
Začal jsem také s tím lds. Dik za popis jak to děláte, bez toho bych to nedal. Mám tam zatím rámečky se servy pro křidélka, na klapky zatím nebyl čas.....
.... plánuji osadit křídla, zasunout desku a ladit těžiště, t.zn. stanovit jaké největší aku a motor. Před nedávnem jsem narazil na stoupáku na vlákno, kde TomášHr "šíří" váhu z Githubu. Stáhnul jsem stl a .. synek pořídil ty váhy + Arduino, ale ty váhy (senzory) nesedí s těmi stl modely. Tak jsem to "překreslil", vytisknul, synek přivezl ostatní hw, sestaveno a .... funguje to, t.zn. zatím testovací desky, model časem.
Věřím, že do jara stihnu Infinity osadit a .... letět....
Přidávám kromě foto i stl dílů váhy, oproti dílům z Githubu jsem to dělal jednodušeji, čepy podper jsou z 3mm uhlíku.... J.
Alespoň jsem "vyřešil" desku pro "zásun", 3. varianta teprve sedí a bude použitelná. Ty trubičky jako táhlad dozadu jsem zrušil, mám tam lanovody "ze skla potažené čímsi černým", mě to vyhovuje.
Začal jsem také s tím lds. Dik za popis jak to děláte, bez toho bych to nedal. Mám tam zatím rámečky se servy pro křidélka, na klapky zatím nebyl čas.....
.... plánuji osadit křídla, zasunout desku a ladit těžiště, t.zn. stanovit jaké největší aku a motor. Před nedávnem jsem narazil na stoupáku na vlákno, kde TomášHr "šíří" váhu z Githubu. Stáhnul jsem stl a .. synek pořídil ty váhy + Arduino, ale ty váhy (senzory) nesedí s těmi stl modely. Tak jsem to "překreslil", vytisknul, synek přivezl ostatní hw, sestaveno a .... funguje to, t.zn. zatím testovací desky, model časem.
Věřím, že do jara stihnu Infinity osadit a .... letět....
Přidávám kromě foto i stl dílů váhy, oproti dílům z Githubu jsem to dělal jednodušeji, čepy podper jsou z 3mm uhlíku.... J.
- Přílohy
-
- CG_podpera.stl
- (234.65 KiB) Staženo 162 x
-
- CG_podpera_predni_v3.stl
- (117.46 KiB) Staženo 156 x
-
- CG_podpera_zadni_v3.stl
- (76.25 KiB) Staženo 169 x
-
- CG_ram.stl
- (340.71 KiB) Staženo 193 x
... Do jara .... 
Jaro je tady a ... sotva jsem to stihnul ....
Nacpal jsem do "čumáku" výbavu ze svaháka a ... aby to bylo jak ukazuje váha, musím dát 17g do ocasu...to určitě nějak "dám" a těším se na zálet ....
Přidal jsem díly držáku displeje k váze.... váha funguje pěkně.....
ahoj J.
Jaro je tady a ... sotva jsem to stihnul ....
Nacpal jsem do "čumáku" výbavu ze svaháka a ... aby to bylo jak ukazuje váha, musím dát 17g do ocasu...to určitě nějak "dám" a těším se na zálet ....
Přidal jsem díly držáku displeje k váze.... váha funguje pěkně.....
ahoj J.
- Přílohy
-
- GC_drzak_disp3.stl
- (19.61 KiB) Staženo 130 x
-
- GC_drzak_disp2.stl
- (3.01 KiB) Staženo 124 x
-
- GC_drzak_disp1.stl
- (18.44 KiB) Staženo 143 x
Zalétnuto ....
.... bylo pod mrakem s větrem do 5m/s a ... nebyl problém, něco málo ťuknutí do trimu vop a ... jako "po kolejích". Když se mi začal líbit "kluz", zkusil jsem diving test. No, žádné divoké vybrání se nekonalo, resp. vybíralo to na mě velmi zvolna. Je otázka, zda-li jsem se při trimování v turbulenci dostal k dostatečně "vyhladovělému" letu....ještě uvidím. Kroužení pěkné, i pod dekou to sem tam bylo.
Jsem zvědav na létání v pořádném "fuňáku", ale to až to dostanu více do "ruky"....
Nemohl by někdo ze závodníků napsat, na jakou hmotnost dovažuje při nejsilnějším "soutěžním" větru ?
Jak se to pak vlastně dělá ? ... máte ve vysílači napípané modely pro každou hmotnost ?
dik, J.
.... bylo pod mrakem s větrem do 5m/s a ... nebyl problém, něco málo ťuknutí do trimu vop a ... jako "po kolejích". Když se mi začal líbit "kluz", zkusil jsem diving test. No, žádné divoké vybrání se nekonalo, resp. vybíralo to na mě velmi zvolna. Je otázka, zda-li jsem se při trimování v turbulenci dostal k dostatečně "vyhladovělému" letu....ještě uvidím. Kroužení pěkné, i pod dekou to sem tam bylo.
Jsem zvědav na létání v pořádném "fuňáku", ale to až to dostanu více do "ruky"....
Nemohl by někdo ze závodníků napsat, na jakou hmotnost dovažuje při nejsilnějším "soutěžním" větru ?
Jak se to pak vlastně dělá ? ... máte ve vysílači napípané modely pro každou hmotnost ?
dik, J.
No já nejsem kdovíjak zkušený soutěžní pilot, ale mám Infinity ve verzi Performance, která čistá váží 1630g. Loni v říjnu na Trnávce foukalo fakt slušně, myslím že 10-12m/s trvale, nárazy až k 15-ti metrům. Měl jsem naloženo naplno, t.j. cca 2300g vzletovka a bylo to schopné se i vracet. Sice ne kdovíjak rychle, ale letělo to.
Já u žádných letadel (F5J, RCEV) speciální setup pro "naloženo" nepoužívám.
Já u žádných letadel (F5J, RCEV) speciální setup pro "naloženo" nepoužívám.
Django mám napípané na naložení do větru jinak. Je to pohodlnější-jednak můžeš mít do větru jinak těžiště (trochu dopředu, pro éro stabilnější v poryvech), jednak nemusíš skákat po trimech jak divoký a řešit jestli a o kolik jsi co vrátil zpátky když vítr na další kolo ustane, nebo jsi utahaný odjel ze soutěže a jdeš lítat v pohodlnějším počasí.
A co jsem pozoroval, rozhodně nejsem jediný, kdo má do větru docela dost jinak napípané klapky v letových režimech.
Je prostě mnohem rychlejší a příjemnější proskákat nabídku, vybrat "Hořice" a nemuset to celé pokaždé nastavovat pokaždé znova
A co jsem pozoroval, rozhodně nejsem jediný, kdo má do větru docela dost jinak napípané klapky v letových režimech.
Je prostě mnohem rychlejší a příjemnější proskákat nabídku, vybrat "Hořice" a nemuset to celé pokaždé nastavovat pokaždé znova
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
Django F5J-100
JiriB píše:Zalétnuto ....
dik, J.
Modely mam "napipane" vlastne jen 2 - jeden Light, jeden Performance (resp. mel, ted mam zatim jen lehke Eternity). Mezi koly na zavodech upravuju max. trimem vyskovky. Na zadnych zadovech jsem Infinity nemusel dovazovat na vic, nez nejakych 1700g. Pres 2kg jsem navazoval pouze pri zkouseni mimo zavody, kdyz jsem chtel videt chovani. Infinity melo sice vetsi setrvacnost, ale jinak nic moc. Mozna nekam na svah, ale na zavody neni potreba. Ero do vetru (tzn. Performance) jsem mel s tezistem vice vpredu, kdezto Light mam teziste na zadni hranici.
btw: Treba ted v Holici se dalo videt, ze i v hodne silnem vetru se da zaletet s lehkym erem (letovka kolem 1100g). Ale to jsou zavody - pro normalni poletani za horsiho pocasi je vaha vyhodou.
Kde jsi viděl v Holíči silný vítr??
Jinak ale je holým faktem, že se lidi pomalu naučili létat s lehkými modely (v rozporu s některými naivními představami je to v mnoha ohledech daleko složitější než s "těžkými"). Třeba Radek M. létal perfektně i s Prestige FAI limit (zatížení opravdu nějakých 12,02g/dm2) ač opravdu nebylo zdaleka bezvětří. Ještě tak před dvěma roky se tyhle ultralighty vesměs (bez rozdílu značky) tak různě potácely, dnes už ale létají velice slušně a jejic použití se pomalu rozšiřuje od bezvětří k větrnějším podmínkám.
Ono si je nutno uvědomit, že i lehký model se může s větrem srovnat, naopak ale těžší se zkrátka ve slabé bublině nemusí poradit. Sám jsem si v Holíči v jednom letu pěkně naběhl, vypadalo to, že bude víc foukat (ale pojem silný vítr bych fakt nepoužil), tak jsem model před startem "naložil" a výsledkem bylo hodně horkotěžko vydřené maximum, když zrovna termika zdechla a v tom, co zbylo jsem, těch asi 140g navíc zatraceně silně cítil. Nakonec mi to klaplo i na finále, ale beru si z toho poučení, že na pohled příjemnější chování a větší dynamika naloženého modelu se opravdu nemusí vyplatit
Jinak ale je holým faktem, že se lidi pomalu naučili létat s lehkými modely (v rozporu s některými naivními představami je to v mnoha ohledech daleko složitější než s "těžkými"). Třeba Radek M. létal perfektně i s Prestige FAI limit (zatížení opravdu nějakých 12,02g/dm2) ač opravdu nebylo zdaleka bezvětří. Ještě tak před dvěma roky se tyhle ultralighty vesměs (bez rozdílu značky) tak různě potácely, dnes už ale létají velice slušně a jejic použití se pomalu rozšiřuje od bezvětří k větrnějším podmínkám.
Ono si je nutno uvědomit, že i lehký model se může s větrem srovnat, naopak ale těžší se zkrátka ve slabé bublině nemusí poradit. Sám jsem si v Holíči v jednom letu pěkně naběhl, vypadalo to, že bude víc foukat (ale pojem silný vítr bych fakt nepoužil), tak jsem model před startem "naložil" a výsledkem bylo hodně horkotěžko vydřené maximum, když zrovna termika zdechla a v tom, co zbylo jsem, těch asi 140g navíc zatraceně silně cítil. Nakonec mi to klaplo i na finále, ale beru si z toho poučení, že na pohled příjemnější chování a větší dynamika naloženého modelu se opravdu nemusí vyplatit
Tusim treti let finale - nerikam, ze to byl ficak jako svina, ale na lehouse to bylo dost - a presto se to dalo (jak vetsina /nebo vsichni/ pilotu ve finale ukazala) 
Třetí finále zas tak zlé nebylo. Já letěl 1240g, ale ten můj atyp s klenutým profilem, což je možná méně pronikavé než Prestige 1100g a celkem nebyl problém. Nakonec jsem tedy sedl už asi za 12 minut, ale byla to čistě moje chyba, kdy jsem v rozhodující chvíli prováhal jednu vlnu termiky a další šance už nepřišla, s modelem problém žádný nebyl.
ahoj Tomáš 
si ma celkom slusne pobavil
pri ploche cca 70-80dm2 kridla, si model dodatočný balast ani nevsimne tz v císlach ti vzrastie zatazenie o 2g/dm2
si ma celkom slusne pobavil
pri ploche cca 70-80dm2 kridla, si model dodatočný balast ani nevsimne tz v císlach ti vzrastie zatazenie o 2g/dm2
To máš pravdu, že je to jen nepatrných 2g/dm2, ale mohu potvrdit, že když jsi zvyklý na 1100g, a pak z důvodu nějaké závady musíš letět ve stejných podmínkách s 1240g, tak je to s předchozími koly fakt stres. Vidíš, že by jsi byl už jasně výš, ostatní lezou nad tebe a ty makáš, pomocník tě uklidňuje, že to leze, ale na klidu to nepřidá. Konkrétně teď v Holíči i záchrana v 20m znamenala s 1100g povylézt na 30m a výš se tomu nechtělo i pár minut, a v těchto případech to je rozhodující o výsledku, buď je to škrtací, nebo to dáš.
PRESTIGE 2PK UltraLight (1120-1260), Light (1430-1850), Windy (1540-2100), Demon F3F