Spirit FBL - bylo 4Dstabi
Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
Naopak sub trimy se používají. Na začátku jsou sice v nule, ale při nastavení se jimi doladí nulová poloha serv aby byla kolmo na páku, když ji přesně tisícihran neumožní nastavit. Případně pokud se kolmost cyklicky nepovede nastavit délkou táhel, tak se doladí sub trimem.
Proč nenapíšeš na Spirit fórum? Tam dostaneš odpověď přímo od Tomáše, sem příliš nechodí
Proč nenapíšeš na Spirit fórum? Tam dostaneš odpověď přímo od Tomáše, sem příliš nechodí
TDF, TDR, Logo 600SX, Oxy 4 Max @ 3Digi, VBar Neo, Spirit, Grapuner mz-32, mx-20
Subtrimy se doladí poloha pák, ale ne trimy/subtrimy v rádiu, ale nastavením v jednotce...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Jj, v rádiu se na trimy ani subtrimy nesahá. Tedy s výjimkou trimu na kanálu kolektivu.
TDF, TDR, Logo 600SX, Oxy 4 Max @ 3Digi, VBar Neo, Spirit, Grapuner mz-32, mx-20
A jaké přesně nenulové hodnoty máš v těch kanálech? Pokud v diagnostice Spirita nejsou ty čísla tlustě, tak je Spirit ignoruje a považuje za nulu. Nastavuje se tam rozsah necitlivosti kolem nuly.
Moc děkuji, když jsem vše ve vysílači vynuloval a začal s novým modelem, tak v diagnostice Spiritu jsou hodnoty výchylek v neutrálu při středové poloze pák.
Ještě jeden dotaz bych měl
.
Při nastavení vrtulky, pokud ve vysílači je páčka ve střední poloze, úhel náběhu má být opravdu nula? Vždy s jinými jednotkami a gyry jsem nastavoval takový úhel, aby při nulovém zisku gyra se ocas neotáčel. Poté samozřejmě létáno v režimu HL. Pokud bych na Logu 600 nastavil vrtulku s nulovým úhlem náběhu, pak má na jednu stranu smykátko podstatně menší dráhu jak na druhou.
Ještě jeden dotaz bych měl
Při nastavení vrtulky, pokud ve vysílači je páčka ve střední poloze, úhel náběhu má být opravdu nula? Vždy s jinými jednotkami a gyry jsem nastavoval takový úhel, aby při nulovém zisku gyra se ocas neotáčel. Poté samozřejmě létáno v režimu HL. Pokud bych na Logu 600 nastavil vrtulku s nulovým úhlem náběhu, pak má na jednu stranu smykátko podstatně menší dráhu jak na druhou.
Ono to je více méně jedno, ale dávám mírný střih proti reakčnímu momentu. Přesně jak je v návodu k Logu. A směrem k trubce nedávám u Loga 600 rozsah naplno, nechávám cca 3-4mm prostor. Logo 600 má velký rozsah a když jsem to měl nadoraz, tak mi jednou vyskočil řemen z řemeničky. Sice by asi pomohlo více napnout řemen, ale to má zase jiné nevýhody a i mírně snížený rozsah je na Logu postačující.
TomasN: perfekt, tak to mám komplet. Ještě jednou díkes.
Při zušebním zavisení se Spirit chová pěkně až na jeden problémek.
Dochází v nepravidelných intervalech 5-15 s) k prudkému cuknutí ocasu o cca 10-15 stupňů doprava (při pohledu za helinou), kde v této pozici zůstane. Při zkoušce, jak reaguje vrtulka mi rychlost rotace vyhovuje, přesné zastavování i při prudších pohybech bez překmitnutí. Nemáte nápad, kde může být problém? Citlivost cykliky 60, vrtulky 60 s 1,3x znasobení. Vypnutá stabilizace i záchrana.
Při dotáčení, zapnuté heli na zemi, žádné cuknutí.
Létám na spectrumem dsm2 (plnohodnotný přijímač AR8000 se satelitem), Jive 80 HV s BECem (proveden test) a dostačující.
Tento setup létam od počátku (gyra, Microbeast, BD) a zrovna s tímto problémem jsem se nesetkal.
Nechal jsem nastavovací kabel s usb interfacem připojeny v jednotce (málopravděpodobný vliv).
Díky za jakýkoliv rady.
Dochází v nepravidelných intervalech 5-15 s) k prudkému cuknutí ocasu o cca 10-15 stupňů doprava (při pohledu za helinou), kde v této pozici zůstane. Při zkoušce, jak reaguje vrtulka mi rychlost rotace vyhovuje, přesné zastavování i při prudších pohybech bez překmitnutí. Nemáte nápad, kde může být problém? Citlivost cykliky 60, vrtulky 60 s 1,3x znasobení. Vypnutá stabilizace i záchrana.
Při dotáčení, zapnuté heli na zemi, žádné cuknutí.
Létám na spectrumem dsm2 (plnohodnotný přijímač AR8000 se satelitem), Jive 80 HV s BECem (proveden test) a dostačující.
Tento setup létam od počátku (gyra, Microbeast, BD) a zrovna s tímto problémem jsem se nesetkal.
Nechal jsem nastavovací kabel s usb interfacem připojeny v jednotce (málopravděpodobný vliv).
Díky za jakýkoliv rady.
Odpoj USB kabel. Tím bych začal.
Jaký máš vrtulník? Vrtukla je pohon řemenem? Mohl by to být problém se statickou el.
Jaký máš vrtulník? Vrtukla je pohon řemenem? Mohl by to být problém se statickou el.
Spirit System (Spirit W1, GTR & others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
habasek: na to jsem zapomněl, jedná se o Logo 600, stará verze, vrtulka poháněna řemínkem. Ocasní trubku mám uzemněnou k motorovému loži. Kabel jsem zkusil odpojit, trochu jinak jsem vedl kabl od ocasního serva, aby nešel po rámu. Bez výsledku. Vibrace ve všech třech osách také ok. Výsledek stejný, tentokrát jsem ho nechal jen v idlu točit na zemi, cca co 5 sekund kopanec a pootočení doprava o 10 stupňů. Teď jsem sundal listy, vyzkoušel na zemi a nečekané záškuby chodí i tak.
Kdo zná Logo:
- sundal jsem přítlačné ložisko řemene na ocasu
- zkoušel různé otáčky na zemi bez listí
https://www.youtube.com/shorts/xFl1oxR58rI
Nic nezabírá.
Kdo zná Logo:
- sundal jsem přítlačné ložisko řemene na ocasu
- zkoušel různé otáčky na zemi bez listí
https://www.youtube.com/shorts/xFl1oxR58rI
Nic nezabírá.
Ahoj, ne/Chybí (??) uzemnění od přítlačného ložiska na trubku - měřákem musí jít ,, propísknout ,, z vnějšího kroužku přítlačného ložiska až na motorové lože - to je aspoň má zkušenost s problémy se statikou - u starého Loga pomohla i výměna těch přítlačných ložisek (ale serva neškubala - ,, jen,, reset reglu - proto mám na kabelu kroužky co požaduje Kontronic) - plus kondík přímo do Rx by asi pomohl též.
Vypadá to jako ,,alchymie,,, ale když se dodrží těch pár pravidel tak by to mělo chodit bez problémů.
Vypadá to jako ,,alchymie,,, ale když se dodrží těch pár pravidel tak by to mělo chodit bez problémů.
MSF - Sniper(s) & Logo(s) & LA700’s
MSP: uzemnění ložisek mám, vyměnil jsem je za kovová místo toho plastového původního. Uzemění mám vedené přes trubku a dále kablíkem na motorové lože. Vodivé spojení dle měřáku tam je.
Skoro jsem s možnostma u konce, ještě zkusím odlepit jednotku a zkusit, zda to nedělají vibrace, byť jsou minimální, pak jsem objednal antistatický sprej na řemínek a pak už nevím.
Skoro jsem s možnostma u konce, ještě zkusím odlepit jednotku a zkusit, zda to nedělají vibrace, byť jsou minimální, pak jsem objednal antistatický sprej na řemínek a pak už nevím.
prikrylm píše:Podle mě natrimovat rádio tak, aby se Spiritu jevila hodnota nulová, jinak bude něco "ujíždět".
Už si nepamatuju, jestli s.bus nějak souvisí s PWM, ale (tuším) spektrum má pwm nulu definovanou jako 1500 us, Futaba 1520 us.
Prověřím, jak se dostanu k vrtulníku.
Ahoj,
Zajímá mě jak dopadl tvůj test? Zkusil jsem počítat. rozsah 1100 - 1900us. To je 800us, 20us je z toho cca 2,5%, a to Spirit nebere jako výchylku. Takže ukáže nulu. Podle mě je jedno jestli máš 1500 nebo 1520 střed.
Netopyr
XL V2, Devil 380, Spirit GTR,RS,W1, Sir Edmunt Race, Bublinky, DS 12, Wave a NETOPÝR
XL V2, Devil 380, Spirit GTR,RS,W1, Sir Edmunt Race, Bublinky, DS 12, Wave a NETOPÝR
teejay píše:
Díky za jakýkoliv rady.
Ahoj,
určitě to nemá vliv na tvůj problém. Já osobně bych se asi vyhnul DSM2, jestli je možnost tak určitě DSMX. Určitě bych se bál u města a s větším počtem lidi na letišti. DMS2 na nějaký bublinky, nebo malinkaté heli. Na 600 bych asi odvahu nenašel, ale já nemám spektrum rád.
A ke cukání. Možná blbý dotaz kabeláž máš ok? Konektory zasunuty, kabely s dobrými kontakty?
Netopyr
Tak vše nejvíce nasvědčuje elektrostatice. Pokud jsem odpojil kablík od ocasní trubky i od motoru, roztočil to na zemi bel listů, tak se vrtulník, jednotka, ... nabíjí tak, že když se po chvilce dotknu, dostanu ránu. Navíc začala poskakovat i cyklika, na přijímači divně bliká led, má svítit. Po uzemnění se to zlepší, jen ta vrtulka, je pravda, že zemnící kablík od trubky vede kousek od kabelu od ocasního serva. Navíc jsem objednal ještě antistatický sprej, který jsem kdysi používal (Antistatik 100). Tak uvidíme, zda se to zlepší.