Sozda, dík za upřesnění. Stejně to muselo být zajímavé ježdění

Koukal jsem i na to doporučení ohledně píšťalky v knize Od krystalky... Fakt to tam je. A v knize Amatérské elektronické modely (originál Polsko 1966, já mám 3. slovenské vydání z r 1977), je dokonce fotografie letícího modelu větroně řízeného píšťalkou. V knize nechybí ani návod na výrobu plechové píšťalky. Je tam pojednáno i o řízení ultrazvukem, ale v té době ještě nebyly k dispozici potřebné součástky. Kniha obsahuje plno dalších zajímavých způsobů dálkového řízení modelů. Třeba galvanické řízení lodí, pneumatické řízení, ale asi nejzajímavější je řízení modelů letadel 100-200m dlouhým kabelem. Autor dokonce uvádí, že to má odzkoušené. Nebo dálkové bezdrátové ovládání modelu vozíku i s vf přenosem energie. Takže model je dálkově nejen řízen, ale i napájen.
Melodii taky ještě mám a chystám se ji zrepasovat. Řídil jsem ji origo Marsem II a kormidlem vrtěl špagomatik vlastní výroby. Jezdilo to parádně. A tou pseudoproporcionální pákou se to řídilo jedna báseň

Na WS11 vyšel návod v Modeláři, že?
Mimochodem, co si myslíte o vzkříšené výrobě Melodie a Korálu (i toho jsem kdysi přestavoval na Mars) zde:
https://modela.eu/ Když to začalo, byl jsem nadšen a těšil se na další obnovené výrobky Modela. Ale ono se jaksi nic neděje.
www.nostalcomp.cz - staré počítače, elektronika, modelařina, bastlení a kutění všeho druhu :-)