Mars INDOCAR - 50 let!

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
nostalcomp_cz

Mars INDOCAR - 50 let!

#1 Příspěvek od nostalcomp_cz »

Letos (2022) je to přesně 50 let, kdy v Modeláři vyšel plán na RC model automobilu Mars INDOCAR, řízeného jednokanálovou RC soupravou Mars. Byl to pravděpodovně první komplexní návod na stavbu RC auta u nás. Tak jsem se rozhodl toto výročí oslavit jeho stavbou podle původního plánu č 48S. A rovnou jsem si postavil i tu jednokanálovou RC soupravu. Zatím nemám finální povrchovou úpravu karoserie, ale pracuje se na tom. Více o INDOCARu (originálu i tom mém novém) je zde: http://www.nostalcomp.cz/mars_indocar_1.php

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
www.nostalcomp.cz - staré počítače, elektronika, modelařina, bastlení a kutění všeho druhu :-)
HLA
Kontaktovat uživatele:

Re: Mars INDOCAR - 50 let!

#2 Příspěvek od HLA »

Tak to by stálo i za to, udělat remix pro 3D tiskárnu :-)
koko
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od koko »

Hlavně ať si ten odkaz nerozkline pan Hadač... :D
LMK Říčany
Graupner HoTT mz-32
sozda

#4 Příspěvek od sozda »

Moc hezký počin. Taky jsem to kdysi stavěl, v té době jsem začínal s uputanci, ale RC Marsku nemaje použil jsem zvukové ovládání na píšťalku postavené podle ABC a knihy "Od krystalky k modelům s tranzistory" a mechanické vybavení bylo ze setrvačníkových autíček a hraček na klíček. Vzalo za své jedno starší tranzistorové rádio a nejaké hračky. Nakonec to jezdilo i bez karoserie takové drátěné vrabčí hnízdo na kolečkách, hlavně v místní sokolovně a na náměstíčku v létě kde byl hladký asfaltový povrch, to mi bylo tehdy 14 let, ale jako klucí jsme se s tím parádně vyblbli :-). Zajímalo by mne jak je dělané to jednokanálové řízení na 433 Mhz, je k těm modulům udělaný nejaký kodér a dekodér?
nostalcomp_cz

#5 Příspěvek od nostalcomp_cz »

HLA píše:Tak to by stálo i za to, udělat remix pro 3D tiskárnu :-)
Fuj, to je na mě moc moderní :D

koko píše:Hlavně ať si ten odkaz nerozkline pan Hadač... :D
No a? Vždyť je to oslava jeho skvělého počinu.

Podrobný popis RC soupravy chystám. Moduly 433 jsou z Hadexu.

Vysílač:
https://hadex.cz/t340a-modul-dalkoveho- ... ac-433mhz/

Přijímač:
https://hadex.cz/t340-modul-dalkoveho-o ... nym-kodem/

TX má kodér PT2262, RX má dekodér PT2294 (což je divné, ale funguje to spolu). Datasheety těchto obvodů jsou k nalezení na netu a obsahují i doporučená zapojení. Bez jakýchkoliv úprav zapojení lze s moduly realizovat neproporcionální 4-kanál. Jelikož jsem nenašel zatižitelnost výstupů toho PT2294, je relé spínáno tranzistorem BC337. Sice jsem někde zahlédl informaci, že by to šlo i napřímo, ale nechtěl jsem to riskovat.

Od krystalky k modelům s tranzistory, to byla naše bible. Já před RC zkoušel to řízení pásáku induktivní smyčkou. Ale moc mi to nefungovalo. Tak jsem do té smyčky pouštěl výstup z tranzistoráčku Zvezdočka a chytal stanici Hvězda na krystalce:-)
www.nostalcomp.cz - staré počítače, elektronika, modelařina, bastlení a kutění všeho druhu :-)
nostalcomp_cz

#6 Příspěvek od nostalcomp_cz »

Sozda, to ježdění na píšťalku mě fakt pobavilo. Zvlášť na tom náměstíčku to musela být pecka.
Už jsem skoro zapomněl. že to byl tenkrát docela častý způsob náhrady jednokanálově RC soupravy.
Nechytalo to ruchy z okolí? Nebo muselo být náměstí vylidněné? A co odbíjení věžních hodin? :D
ellet

#7 Příspěvek od ellet »

nostalcomp_cz píše:....Nechytalo to ruchy z okolí? Nebo muselo být náměstí vylidněné? A co odbíjení věžních hodin? :D
Autor v citované knížce píše: "Osvědčila se píšťala určená pro varné hrnce na mléko" :D
prikrylm

#8 Příspěvek od prikrylm »

Mohla by se zkusit i nějaká ultrazvuková varianta. Snímat TO nějakým piezo(?)...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
sozda

#9 Příspěvek od sozda »

Zdravím, koukám že systém ovládání s píšťřalkou zaujal ač jsem to neměl v úmyslu. Píšťala byla extra vyrobená, aby měla co nejvyšší tón (doporučeno učitelem hudby) a o dva roky starší kamarád a tehdy student elektro-průmyslovky mi to pomohl oživit a naladit. Pišťalka fungovala podobně jako se fouká na flašku a to dokázalo vyluzovat opravdu hodně vysoké tóny. Jako přijímač zvuku byl použit malý repráček z japonského rádia (jehož mezifrekvence mi posloužily po mnoha letech na výrobu přijímače podle Ing. Valenty). Samozřejmě když to bylo v tichu chodilo to lépe, ale co bylo před skoro 50ti léty na vesnici za kravál a když toto zařízení řídilo loďku Melodie tak v létě v podvečer kdy bylo ticho že by se dalo krájet - to nemělo chybu jezdilo to krásně. Staré vzpomínky :-)
ellet

#10 Příspěvek od ellet »

sozda píše:...
Nechci to tady autorovi zaplevelit, ale musím napsat, že jsme měli podobné vybavení (vzorek). Měl jsem i Melodii ale řídil jsem ji soupravou WS11.
nostalcomp_cz

#11 Příspěvek od nostalcomp_cz »

Sozda, dík za upřesnění. Stejně to muselo být zajímavé ježdění :D Koukal jsem i na to doporučení ohledně píšťalky v knize Od krystalky... Fakt to tam je. A v knize Amatérské elektronické modely (originál Polsko 1966, já mám 3. slovenské vydání z r 1977), je dokonce fotografie letícího modelu větroně řízeného píšťalkou. V knize nechybí ani návod na výrobu plechové píšťalky. Je tam pojednáno i o řízení ultrazvukem, ale v té době ještě nebyly k dispozici potřebné součástky. Kniha obsahuje plno dalších zajímavých způsobů dálkového řízení modelů. Třeba galvanické řízení lodí, pneumatické řízení, ale asi nejzajímavější je řízení modelů letadel 100-200m dlouhým kabelem. Autor dokonce uvádí, že to má odzkoušené. Nebo dálkové bezdrátové ovládání modelu vozíku i s vf přenosem energie. Takže model je dálkově nejen řízen, ale i napájen.

Melodii taky ještě mám a chystám se ji zrepasovat. Řídil jsem ji origo Marsem II a kormidlem vrtěl špagomatik vlastní výroby. Jezdilo to parádně. A tou pseudoproporcionální pákou se to řídilo jedna báseň :D Na WS11 vyšel návod v Modeláři, že?

Mimochodem, co si myslíte o vzkříšené výrobě Melodie a Korálu (i toho jsem kdysi přestavoval na Mars) zde: https://modela.eu/ Když to začalo, byl jsem nadšen a těšil se na další obnovené výrobky Modela. Ale ono se jaksi nic neděje.
ellet

#12 Příspěvek od ellet »

nostalcomp_cz píše:... Na WS11 vyšel návod v Modeláři, že?...
Ano, č.4/78.
Inspirovali jste mě k docela šílenosti. Teď nebudu mít čas, ale jestli mně to vydrží, tak bych v zimě udělal pokus - RC proporcionální jednokanál na středních vlnách (samozřejmě s minimálním výkonem a malým dosahem). Když už ta Praha nevysílá... :D
sozda

#13 Příspěvek od sozda »

Zdravím, takové to pošetilosti mě také napadají, ale jednokanál proporcionál na SV mě ještě nenapadl, A také asi bude mít určitá technická omezení z hlediska šířky pásma a nosného kmitočtu. Kanálové impulsy jsou dost úzké a tak jde o to jestli po usměrnění zbyde vůbec nejaká obálka, která ponese informaci. Na druhou stranu jeden jediný kanál nepotřebuje synchro mezeru a stačí pokud se bude periodicky opakovaná a bude dost široká, aby se do impulsu vešlo alespoň 50 až 100 period nosného kmitočtu, aby nějaká obálka pro dekodér vznikla. Možná zajímavý počin.
Kdysi jsem stavěl jednokanály - Brand-Hoby, David, Valentovo jednokanál s MAA125 pro raketoplány potom i Mikro Albín, potom i proporcionály - Svíčkovo konstrukce dle AR a samozřejmě Valentovu WP-23. Některé proporcionály jsem stavěl se superreakčním přijímačem, protože jsem nedokázal sehnat japonské mezifrekvence. No a teď na stará kolena chci dát dohromady přijímač s tesláckými mezifrekvencemi jenom tak jestli to bude fungovat a bude to mít citlivost, protože některé české mezule měli tabulkově stejné parametry jako japončíci akorát, že byly větší 10x10mm. Tento nápad vznikl proto, že v Modeláři se tehdy psalo, že jiné než japonské mezifrekvence jsou nepoužitelné, ale Rusové a Poláci lítali také bez japonských mezifrekvení a taky to šlo. Koukám jak se debata o RC jednokanálovém autě vydala trochu jinam. Podobnou situaci, ale zažívám s letadly. Postavil jsem si jednokanálový větroň Lion, létám s ním a řídím to jenom směrovkou a když je taková večerní "nulová" termika a je bezvětří nebo slabounký vánek je to úžasné polétání. Dokonalé retro
nostalcomp_cz

#14 Příspěvek od nostalcomp_cz »

Tak jsem s modelem INDOCARu zatím moc nepokročil. Momentálně pracuju na obvodu pro automatické vypínání motoru při delší prodlevě bez signálu. To auto se fakt nedá chytat :D Inspirací je mi řešení z Modeláře 12/88.

Ale výrazně jsem přepracoval stránky. Originální INDOCAR je na samostatné stránce a přidal jsem tam, myslím, velmi zajímavé perličky z prehistorie RC modelů aut:
http://nostalcomp.cz/mars_indocar_1.php

Můj nový INDOCAR má nyní vlastní stránku. Přidal jsem nějaké nové fotky a schémata zapojení:
http://nostalcomp.cz/mars_indocar_2.php

RC souprava MARS 433 je zatím popsána jen velmi vágně a v budoucnu dostane taky svou vlastní stránku. Pak se vrátím k zajímavé diskusi o těch jednokanálech :D
nostalcomp_cz

#15 Příspěvek od nostalcomp_cz »

Do Indocaru jsem přidal automatické vypínání motoru pohonu po delší pauze bez signálu a je to paráda. Sice jsem tam vrazil NE555, ale jeho návrh pochází z roku 1970, tak to snad není moc velká moderna :D Můžu se nyní věnovat povrchové úpravě kastle.

Taky jsem vystavil podrobné informace o své jednokanálové RC soupravě Mars 433: http://nostalcomp.cz/mars_433.php

Dole na stránce je pár užitečných odkazů na články o originálním soupravě Mars. Naskenoval jsem i originální manuály k RX a TX, ale nemám jejich zapojení. Nemáte někdo originální schéma TX Mars II? Já mám jen Standard. A je zapojení RX mini shodné s RX Standard?
Odpovědět

Zpět na „Auta“