Montáž serv do modelu.

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
smyk1111

Montáž serv do modelu.

#1 Příspěvek od smyk1111 »

Montáž serv do křídel, případně trupu mi v poslední době kdy jsem se setkal s modely s minimální tloušťkou
křídla a např. taky kýlovky (servo pro výškovku) dělá problém. Někde jsem se dočetl o montáži serva na tvrdo
do křídla způsobem který mne zaujal. Servo se obtočí slabou lepící páskou například 2x a potom se pomocí lepidla vlepí na tvrdo do křídla eventuelně kýlovky . Při demontáži serva se páska z vrchu rozřízne a servo jde celkem v pohodě a bez poškození vyjmout. Navíc bylo uvedeno , že fénem lze lepidlo povolit a lehce odstranit i přilepenou pásku. Bohužel jsem nerozluštil o jaké lepidlo se jedná. Napadla mne tavka (tavné lepidlo z pistole), ale nejsem si jist, mám pochybnost o dostatečné pevnosti, zvláště díky otřesům při přistáních i díky vibracím motoru či tahu serv.. Máte někdo prosím zkušenosti s takovou montáží a pokud ano, jaké lepidlo používáte ?
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž serv do modelu.

#2 Příspěvek od blesk »

Nějaký rychlý epoxid by měl vyhovovat. Jinak na tavku bych to ani neobaloval, stačí kapka lihu a lepidlo se pustí od všeho.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Dělám jen elektromotoráky a kluzáky; do velikosti cca 1,2-1,3m (motorák) nebo do 2m (kluzák) serva lepím tavným lepidlem.
Do větších bych si to nedovolil a do spalovacích motoráků už vůbec ne.
jyrry.webnode.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TomasC »

Osobně lepím přímo a na tvrdo. Pokud budu potřebovat jednou servo vyndat, tak ho vyfrézuji Dremelem. Stejně asi nebude "funkční". Lepím servo epoxidem. Ale je to do křídel, kde kouká i 8mm servo.

Páska a tavné lepidlo super, ale tam kde nejsou síly moc velké.
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od horejsi »

S paskou jsem moc neuspel. Okraj serva byl tesne v pene. Horni povrch pasky se samozrejme dal odriznout, ale servo zustalo drzet na bocich. Servo od pasky "na smyk" utrhnout prakticky nejde.
Ted pokazde servo zasmrstim (bez patek, smrstovacka docela s pridavkem, ktery ostihnu nuzkama na nehty). Zalepim eposem. Pro lepeni neni ani treba pasku nejak zdrsňovat.
Pripadny a nepravdepodobny "vakl" se da odstranit silikonovym lepidlem.
Pri demontazi se smrstovacka rozrizne, servo snadno vyjme a pak jde ven s malym usilim i zbytek smrstovacky.
Pro vyssi naroky neni ovsem nad servoramecky. Budto "obycejne", nebo pro vetsi presnost s dalsím externim loziskem.
Nihilák

#6 Příspěvek od Nihilák »

Ahoj, mám dotaz k problematice lepení serv.
Jak řešíte zaběhnutí lepidla k páce serva?
Já tam dávám kousek modelíny. Máte nějakou lepší vychytávku?

Díky Jiřin
Pořád se učím létat rovně akobatickou cochcárnu a nejpomalejší pylony.
Martin_HU

#7 Příspěvek od Martin_HU »

Tou lepící páskou byla myšlena papírová hnědá lepící páska. Po namočení a obtočení serv se schnutim stáhla a pevně držela servo. Za pásku pak bylo možné servo přilepit třeba Kanagomem. Metoda z předrevoluční doby. Spolehlivé a funkční, po přeříznutím pásky lze servo bez problémů vyjmout.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od TomasC »

Nihilák píše:Jak řešíte zaběhnutí lepidla k páce serva?
Lepím zahuštěným lepidlem, které neteče a tak si pohlídám, aby nezateklo.

Ale modelína kolem páky, kterou pak vydloubeš, zní jako dobrý plán.
pavelnisser
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pavelnisser »

Lepím zásadně natvrdo tavnou pistolí.. Geniální a jednoduchá záležitost. Servo neurvete.
V případě potřeby výměny serva toto pokapu technickým lihem a po pár vteřinách jednoduše servo odloupneš. Líh totiž jako jediný dokáže vyvzlínat mezi dva povrchy. Navíc po oddělení okamžitě vytěká .
Nic lepšího jsem nepoznal!!!
Heinkel He 100 D, Avia S-99, Pilatus PC6 H2 Air America, Hi-tec Aurora9
blesk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od blesk »

pavelnisser píše:Lepím zásadně natvrdo tavnou pistolí.. Geniální a jednoduchá záležitost. Servo neurvete.
V případě potřeby výměny serva toto pokapu technickým lihem a po pár vteřinách jednoduše servo odloupneš. Líh totiž jako jediný dokáže vyvzlínat mezi dva povrchy. Navíc po oddělení okamžitě vytěká .
Nic lepšího jsem nepoznal!!!

Tavka je fajn věc a kombinace s lihem funguje spolehlivě, jen pozor na dnešní horké dny, tavka spolehlivě změkne a přilepené servo může klidně o kousek uhnout, zejména po převozu ve vytopeném autě, nebo při slunění letadel na letišti (zvláště tmavých)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

S tavkou to je takový divný. Jednou jsem si s ní poslintal rukáv úplně nový mikiny. Doma jsem to měl několik dní namočený do lihu a ani trt. Tavka asi obalila vlákna textilu kolem dokola a prostě nepovolí. Přitom vím, že na odlepení smykem líh funguje.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“