Lítat jsem byl ještě v pondělí, nic moc posun vpřed a bylo jasné že musím nastavením heli zklidnit. Při jediném startu s Maďarem regl opět omezil,,,, Díky zapojení Jlogu jsem si potvrdil že je to skutečně přehřátím. I když stál model na slunci asi hodinu a půl před startem, na logu bylo 31 stupňů. Po necelých sedmi minutách visení najednou omezení, ze dvou metrů jsem sednul a ani jsem nestihl preventivně odhodit bambi vak. Laborování o co jde nikam nevedlo, jediné podezření je na chladič nalepený sice kvalitním teplovodivým lepidlem AG ale po třech letech již nebylo teď v lednu řídké a možná to hrálo roli. Ve finále jsem se tedy rozhodl koupit další regl HW 130A Platinum V4, stejný co je v Helisice. Podražil na 7699. Když už montáž, rovnou tam měl přijít i VBar z Raptora protože všechna poslední přímá porovnání ukazovala že s ním heli letí pomalé přesnější fáze lépe. No - nestihl jsem to. Na konci srpna je avizovaný Bambousek, chtěl jsem to do té doby přehodit ale dát ještě Kontroniku nějakou šanci jestli se problém s přehříváním změní, to byla velká chyba. Teď už je úplně jedno co s ním bylo protože mi model poslal na zem.
S konzultací pár lidí jsem překopal nastavení, od expa a dvojitých výchylek pro AIL a ELEV plus PIT křivku kolektivu, právě tohle jsem vyrazil testnout dnes. Helisika se poměrně znatelně zlepšila, postupně jsem přišel jak s tím pracovat jinak a na páté baterce ze které je vložené video jsem neudělal jeden ale šest náběrů. Má to ještě velké mouchy ale už tuším jak na to. Scott měl pravdu že nesmím sledovat bambivak, stačí i okamžik a přestanu korigovat vrtulník což mě hned posune mimo box, snaha to řešit rychle je naprosto k ničemu, prostě jsem pryč ze zóny a musím začít úplně znova. S PIT křivkou se teď líp drží výška, listy jsou mají +11 až -4,5 stupně, střed 4 stupně a PIT křivka je tak výrazně plošší. Člověk si musí zafixovat pár věcí. Stát vždy na stejném místě od boxu aby si navykl odhadnout vzdálenost od heli a nad box spíš nalétnout v pomalém klesání a trefit ho než se snažit to urputně uviset nad středem a až potom klesat. Rozdělení do dvou samostatných přímek vypadá jednoduše ale opak je pravdou. Zahájení klesání většinou způsobí další změnu polohy a minutí boxu, pokud se to udělá rychle hrozí klepnutí o box nebo kontakt bočně, sednutí na zem a i když jsou i tak listy dostatečně vysoko, vždycky to zavání krchovem
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M6fAB9fQe1Y[/youtube]
Šestá baterka už nebyla tak dobrá, začalo foukat šikmo zezadu. To je dost faul protože vítr se musí neustále korigovat a při náklonech se změnou směru to jednou foukne shora, jednou zdola, mnohem víc práce s kolektivem. Taky jsem cítil trochu únavu, náběrů se povedlo o dva méně a nebylo to čisté.
Sedmá baterka byl zlatý hřeb dne. Maďar s bambi vakem, opět změna křivek, těšil jsem se na to. Všechny starty jsem si natáčel kamerou na čelovém mountu, u Maďara se mi stalo opět to co už mnohokrát předtím, nezapnul a nezkontroloval jsem ji. Přestože jsem to jednou přerušil, sundal, vypnul a zkontroloval. Pak jsem na to stejně zapomněl. A absence videa mě teď hrozně štve protože tak jak se hodilo při analýze pádu u nádrže v Řepích do stromu tak tady by to bylo ještě důležitější.
PIT křivka tomu prospěla, celkem hezky to viselo ale rozfoukalo se víc a hned jsem viděl jak se s tím Demon pere. Nebylo to zdaleka tak klidné jako Helisika, hlavně na kolektivu a přitom to na předchozí foukalo podobně. Možná dvakrát jsem bambi do boxu dostal i když to nebylo čisté, pak přišel další a poslední pokus. Nalítával jsem od sebe = vítr zezadu mírně zleva. Když se bambi zanořil do boxu tak jsem zamířil víc nad něj ale poměrně nízko, to se vymstilo. Vítr do Maďara strčil asi ještě trochu víc, Hughes popojel dopředu a začal mi klesat, já zareagoval pozdě. Takže se stalo přesně to čeho se od začátku lítání na box bojím nejvíc, vrtulka si o něco škrtla, změnil se zvuk na hlasitější, bylo jasné že se něco děje špatně. Ale box to nebyl, nemá jediný škrábanec nebo defekt. Lanka bambi vaku taky ne, byď by se ohnula, nalomila nebo namotala ( masakr ), nic na nich není vidět. Pak je jediná možnost o zem jenomže je tam vysoká odstruha. A pod binokulární lupou není v defektech na listech žádná zemina nebo podobná frakce. Takže záhada, rotor to být nemohl a listy jsou v pohodě. Škoda že není to video. Bylo to ale slyšet, viděl jsem že je zle a z možností vypnout motor a záchrana jsem zvolil zřejmě tu horší variantu pro regl což mi nedošlo - záchranu a to okamžitě. byla to chyba, měl jsem okamžitě vypnout motor a přišel bych možná jenom o ty listy vrtulky ( rezervní byly v brašně ) a ne o celý model.
Hughes začal rychle stoupat nahoru, nejspíš tam byla pomalá pirueta ale to je normální pokud se záchrana nedává z vysokých otáček kde je jiná účinnost. Naštěstí jsem lítal s trvale otevřeným bambi vakem takže voda co v něm byla šla okamžitě ven a místo 2,5 kila táhl Hughes nahoru jenom samotný bambivak co má půl kila. Navíc v režimu záchrany se ho asi rychle zbavil i když nevím kdy, sledoval jsem jenom vrtulník abych mohl řešit vypnutí záchrany a přistání. Bambi spadl asi 15 metrů vedle, pádem se ohnula vodící osička pístu ale to je detail, stejně to budu předělávat na jiný systém protože ten silikon vydrží v pohodě pár měsíců max.
V nějakých 10-15 metrech se ale zvuk od modelu prudce změnil. Znělo to jako vypnutí motoru, rotor začal hned na to ztrácet otáčky a listy nastavené v módu Rescue na stoupání začaly rotor rychle brzdit. U normálního vrtulníku by se dalo uvažovat o autorotaci, i když to celkem znám tak s takovou váhou jako Maďar z takové výšky bych to nedal. Tím že byla záchrana stále aktivní protože jsem jí jak se ukázalo v Jlogu držel ( pružinový spínač ), Maďar začal padat relativně v rovné poloze dolů a zrychlovat. To jsou hnusné chvilky protože člověk ví co bude následovat a nemá šanci tomu zabránit. Díky záchraně to dopadlo rotorem nahoru, mírně na pravý bok který to odskákal nejvíc. Člověk nechápe co se stalo, přece jsem nahoře nevypnul motor ! Okolo jel zrovna velký kamion, jak zmizel najednou slyším že motor jde a pastorek hobluje hnací kolo. Cvaknu hned autorotaci, ticho. V domnění že natáčím kameru vypínám, bohužel jsem jak se ukázalo naopak teprve začal natáčet. Smutně konstatuju Ach jo a kamera skončí na dlouhé minuty v trávě.
Vrtulník smutný pohled. Odpojím baterky kterým nic není a postupně konstatuju, že je to sice drsné leč opravitelné. Tentokrát to odskákala druhá strana než v Řepích. Nosná konstrukce a makety IR jednotky se vmáčkly do trupu, celá mechanika utrhla, výčet škod by byl delší ale třeba stabilizátory a trup jako celek jsou v pohodě. Jsou tam lokální defekty které lze postupně vyřešit. Hlavní listy přeložené přes sebe ale celé, tři z pěti mají drobný defekt v laku se zásahem povrchu uhlíku, na pád z takové výšky zázrak. Jestli je znova použiju nevím, nová sada vyjde na 7 tisíc jenomže když jeden z nich někdy selže přijdu o mnohem víc. Přední kryt kabiny dole praskl, v nejhorším stavu jsou vylomené podvozkové kovové nohy vyštípnuté z přepážek uvnitř. Tohle dát dohromady bude ze všeho nejnáročnější a otravná práce.
První podezření byl regl 80+HV, jestli to náhodou neudělala opět teplota. Jenomže za 2,5 minuty letu ? Nesmysl. Navíc by to jenom omezil, tohle vypadalo jako vypnutí pohonu resp. úplná ztráta výkonu. Naštěstí jsem tam ráno dal Jlog, bez toho by to bylo úplně v loji.
Potřeboval jsem dolítat osmou sadu, Helisika s rozmetadlem a test semínek hořčice nad zapleveleným čtvercem plochy. Upřímně jsem se docela bál, efekt rozmetení docela zklamání i když jako materiál a frakce je to výborné, jenom to není moc vidět. Muselo by to být světlejší. Po rozmetení malého množství v řádu vteřin jsem opatrně přistál, odpojil rozmetadlo a pak dolítal baterku na celých 7 minut.
Helisika letí opravdu pěkně, předvídavě, aspoň malá radost z dnešního dne. Plánované video rozmetadla a co hořčice předvede opět nemám..... Přestože jsem poslední start dvakrát přerušil a kontroloval kameru. Buď jsem to zmáčkl potřetí špatně nebo zapomněl, s ohledem na to co se mi honilo hlavou se ale vlastně nedivím.
Doma základní rozborka, nic dalšího - nového, což je dobře. Horní TT Kloubky táhel Kasama ulomené čtyři z pěti, hřídel a hlava budou zřejmě v pořádku.
Co dál jsem věděl pár minut po pádu. AS350 zatím nebude, opravím Maďara. Trup jsou lokální defekty, nejhorší je větší vmáčklina vzadu okolo imatrikulačního šípu.Na konci trupu se rozlepila nahoře ve spoji trubka, to je detail.
1/ Mám rezervní kabinu od Nelsona z Austrálie.
2/ Stabilizátory jsou netknuté, trup se dá opravit snadno, co je vmáčklé se vytlačí, zpevní a vytmelí.
3/ ta stará poškození a moje hnusná oprava ala pomeranč hustého laku + spousta míst s popraskaným lakem mě štvou od pádu v Řepích.
4/ tohle barevné řešení se mi vždycky líbilo, má to zajímavé detaily. Barvu jsem přesně netrefil, měla být zářivější, to napravím.
5/ mám schované šablony z těch polepů, vyměřit je byla pakárna, teď by to bylo snazší. Potisky se hodí na plotter ještě jednou.
Takže program na zimu bych měl. Teď opravím mechaniku, uvidím co je v háji, namontuju VBar i regl HW130, zalítám jí. Nespěchá to ale určitě do zimy abych to pak mohl rovnou sestavovat a nečekat na jaro.
Potom začala prověrka dat z jlogu - dost zajímavá. Ještě uvidím co mi na to řekne Petr Koťátko, který se v tom vyzná desetkrát víc a líp ale něco se možná rýsuje.
Dvě a půl minuty letu normální průběh, odběr ( i-Motor ) okolo 42A. Pak přijde ten karambol, dvakrát ( asi korekcí do řízení ) stoupne odběr v řádu vteřiny na 52A a potom na 58A ještě než se rozhodnu pro Rescue. To pak letí odběr strmě nahoru a konec je na 133A !!! Když jsem si zobrazil ještě i-Motor/Int. ( Což nevím přesně co znamená ) tam je 146A !!! Záchrana a stoupání odběru na maximum trvá asi třičtvrtě vteřiny. Jenomže následuje skokově pád všech křivek dolů, většina kolmo v jedné překrývající se linii. Otáčky motoru ( ze 16000 na nulu ), Throttle křivka ze 75 % Rescue na minimum, PWM na nulu stejně jako i-Motor. Křivka i-Motor Intl. klesá trochu pomaleji, nevím zatím proč.
Následuje pauza tři vteřiny, to bude fáze kdy se zastaví stoupání modelu po vypnutí motoru, bod vrcholu a pád na zem. Po třech vteřinách což může a nemusí být okamžik pádu ( s videem bych to synchronizoval ... ) vyletí Throttle opět kolmo na 75% Rescue kde je dvě a půl vteřiny, pak se vrací zpět na 60% což je NOrmal - první letový plyn. To může být bod kdy jsem přestal držet pružinovou Rescue - záchranu, to by odpovídalo.
Ve chvíli kdy znovu po pádu naběhne regl začne stoupat i PWM a roztáčí se motor, zřejmě postupně očeše zuby protože listy zkroucené na zemi nedovolí žádný pohyb. Přejel kamion, zaslechl jsem že něco bzučí a vypnul to, Throttle křivka ale nejde na nulo kolmo, taky nevím proč. Klesají otáčky motoru a PWM, konec.
To vypnutí nahoře nebo ve stoupání můžou udělat jenom dvě věci. Přetížení regulátoru z přehřátí nepadá v úvahu, regl vždy omezuje až po dosažení 101 stupňů, tady byla dosažená teplota 64 stupňů max.. Navíc by se to pomaleji ale točilo. Tohle vypadá na úplné vypnutí překonáním proudové ochrany regulátoru. Kdybych to chtěl hodit na sebe je to složité. Hold spojený s Throttle podobně jako letové režimy THR není na pružinovém spínači jako záchrana takže varianta že bych motor sám vypnul cvaknutím spínače nahoru ( je na protější straně než pružinový rescue ) dejme tomu ale vrátit ho cíleně za tři vteřiny zpátky, to bych asi nesvedl, tomu nevěřím. Proto se přikláním k přetížení regulátoru.
Přetížení jde ovšem stejně za mnou a regl za to nemůže i kdyby nebyl 100%. Nechal jsem tam 80A HV který je sice v pohodě na normální lítání ale jakékoliv krizové silové situace s násobky maxima pro běžný let už nezvládne. Pokud by byla ve vaku voda tak by to byl ještě vyšší nebo rychlejší odběr. Prostě jsem to hrubě podcenil. Spoléhal jsem se že kdysi mi několikrát vydržel 80+LV na motyce i odběry 190A jenomže tohle není 6S, je to 8S a víc včetně dvojnásobné váhy je jinak.
Škoda, jsem asi chytřejší ale opět příliš pozdě.