JiriB píše:... co chce říct ?
No, přiznávám, že jsem chtěl velmi jemně a decentně "dloubnout" .
Z jakého důvodu?
JiriB píše:RES, pokud mě paměť neklame, bylo myšleno jako "náborovka" pro mládež
Klame a bylo by dobré vysvětlení ať podobné bludy nepřejímají i další.
RES vnikla už více jak před 20lety v USA, jako alternativa k F3J a později v Turecku asi jako v první "evropské" zemi. Tam ji prosadili Phillip Kolb a Reinhard Vallant. Ti patřili v té době mezi nejlepší piloty F3J na světě a zázemí a vybavení týmu Turkey obdivoval celý svět. To bohužel po smrti Mustafu vzalo všechno za své a to byl začátek pomalého konce tureckého a následně světového F3J. Teprve později a opět díky Phillipovi (původem Němec pracující v Turecku) se začala lavinově šířit po Německu a dále po Evropě. Němci, jejíchž "národním sportem" vždy F3J bylo k RES napsali ucelená pravidla a ty teprve převzaly další evropské státy. Nezdá se ti to F3J nějak moc často skloňované? Máš pořád pocit, že si to vymysleli začátečníci v kroužku na DDM? F3J vždy byla výkladní skříní termického lítání za účasti těch nejlepších pilotů, takže je logické když to vymysleli, že se budou také účastnit.
To jen u nás byla na začátku RES trochu nešťastně ač oficiálně označena jako kategorie pro mládež. RES nikdy nebyla a ani nebude nějaké podřadná dětská kategorie, to jen u nás měla první rok svého fungování takovou nálepku. Naopak mám pocit, že má našlápnuto po zavedení FAI pravidel stát se nejobsazovanější mezinárodní čistě větroňářskou kategorií! Plně však souhlasím s tím, že RES je pro mládež nebo obecně soutěžní začátečníky z větroňářských kategorií určitě nejvhodnější! To ještě neznamená, že je kategorií pouze začátečnickou a že se F3J/F5J piloti nemají účastnit. Na vedení svazu to rychle pochopili a obrovskou podporou v podobě stavebnic, serv, rádií přítáhli velké množství mládeže a za to jim patří obrovské díky! Ani to však ještě pořád neznamená, že je kategorií čistě dětskou, začátečnickou!
JiriB píše: a tím i jistá snaha o to, aby borci z F5J raději moc nechodili soutěžit s RES ...
a kdo pak nakonec na soutěž přijede, diskutující zde z RCmanie? Ty jsi byl letos na RES soutěži alespoň z povzdálí kouknout, zaběhnout děckám pro gumu a nebo u nich stát a radit kam letět a co točit? Já tě tam neviděl a to letos na každé soutěži u jednoho juniora stojím.
JiriB píše:... a když tedy čtu, jak jde "vývoj" v RES "dopředu", včetně účasti hooodně dobrých závodníků, tak mi tím více přichází na mysl skepse v cílech RES, která také zazněla při startu této kategorie.
Cíle jsou jiné, vyložil jsi si je mylně. Kdo bude předávat zkušenosti těm mladším, když né právě ti zkušení piloti konkrétně tím že jim chodí radit a měřit? Cílem je právě "začátečníky" a nemusí jim být nutně 15let integrovat mezi ty zkušené a tim jim ty zkušenosti předat. Zkušeným se nestaneš tím, že budeš lítat sám za barákem jak se někteří diskutéři zde snaží prosadit. Právě naopak, že se ze zkušenýma budeš "kamarádit"!
JiriB píše:... co chce říct ?
zazněla při startu této kategorie.
Nic takového nezaznělo, jsem u RES ještě před příchodem do ČR a Kiwi začalo vznikat ještě před první oficiální sezónou na Slovensku a u nás to bylo ještě o další rok později
JiriB píše:Já s tím "problém" nemám, jde mi opravdu o diskusi zde ....
Zde je diskuse zbytečná. Postav letadlo a přijeď za náma, nejlepší diskuse ohledně RES byla kolem půlnoci u ohně na soutěži v Sokolově. Mám pravdu Michale, Jirko a Tome a všichni sokolovští

?