Luxx - stavebnice Aero-naut
Re: Stavebnice aero naut
HONZIK 22: Aha, já objednávám elektromotor Surpass Motor a koukal jsem že tam mají více značek. T-motor, Maytech, V-Good, Sunrise apod.
Kuta33: Objednané ještě nemám, zatím hledám. Aha, takže baterii spíše třeba 1300mAh nebo větší? V návodu je 800-1000mAh. Nebo mám tedy model nejdříve poskládat až nakonec koupit baterii podle váhy? A když tam taky nakupujete na tom bigghoby, jakou značku regulátorů prosím kupujete?
A serva? V návodu jsou napsané serva HS65HB, to jsou asi Hitec, ne? Ale nevím jaká to je velikost. V držáku modelu je místo asi 25x30mm a mají tam být 2. Takže jedno asi 25x15mm, ale spíše trošičku méně. Tedy 9g servo? Děkuji
Kuta33: Objednané ještě nemám, zatím hledám. Aha, takže baterii spíše třeba 1300mAh nebo větší? V návodu je 800-1000mAh. Nebo mám tedy model nejdříve poskládat až nakonec koupit baterii podle váhy? A když tam taky nakupujete na tom bigghoby, jakou značku regulátorů prosím kupujete?
A serva? V návodu jsou napsané serva HS65HB, to jsou asi Hitec, ne? Ale nevím jaká to je velikost. V držáku modelu je místo asi 25x30mm a mají tam být 2. Takže jedno asi 25x15mm, ale spíše trošičku méně. Tedy 9g servo? Děkuji
A co tenhle regulátor: https://www.bighobby.cz/maytech-mt25a-h ... bec--2-3s/ ?
Koukal jsem že některé jsou pro 3 a více článků. Takže asi jen ten co dával HONZIK 22 nebo tenhle Maytech.
Serva jsem zkoušel změřit coma co mám nějaké od Pelikána GO 13 a ty by tam taky vešly. Mají asi 24x13mm.
Koukal jsem že některé jsou pro 3 a více článků. Takže asi jen ten co dával HONZIK 22 nebo tenhle Maytech.
Serva jsem zkoušel změřit coma co mám nějaké od Pelikána GO 13 a ty by tam taky vešly. Mají asi 24x13mm.
-
HONZIK 22
Ten Maytech je chytrejsi nez ja. 
A ten T-motor se nemusí programovat, ale ostatní ano? Jinak bych ten Maytech vzal, nevypadá špatně.
Serva 13g mají skoro všechny vyprodané, tak zkusím mrknout jinde.
Serva 13g mají skoro všechny vyprodané, tak zkusím mrknout jinde.
Klidně i ten regl Maytech, je to celkem jedno, já kupoval tuhle značku
https://www.bighobby.cz/regulator-favourite-sky-30a-23g--esc-air-heli/
Funguje jak má, tuším, že provozuji dva téhle značky.
Serva poslední dobou používám tyto
https://www.bighobby.cz/jx-servo-pdi-1109mg-10g-0-1s-2-5kg--digitalni-/
Pouze jedno mělo špatný kontakt na konektoru. Jestli máš doma ty GO 13 navíc , klidně je tam dej.
S baterkou záleží na tobě, nevím kolik je v trupu místa na případné posunutí baterky. Pokud minimum, s koupí bych počkal.
https://www.bighobby.cz/regulator-favourite-sky-30a-23g--esc-air-heli/
Funguje jak má, tuším, že provozuji dva téhle značky.
Serva poslední dobou používám tyto
https://www.bighobby.cz/jx-servo-pdi-1109mg-10g-0-1s-2-5kg--digitalni-/
Pouze jedno mělo špatný kontakt na konektoru. Jestli máš doma ty GO 13 navíc , klidně je tam dej.
S baterkou záleží na tobě, nevím kolik je v trupu místa na případné posunutí baterky. Pokud minimum, s koupí bych počkal.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Varok , ta bateria na 1000mah na 2S bude dost malo , skor to asi mysleli na 3s.
Na 2S by som dal tak 1300-1800mAh.
Ale ak si vyberies motor nad 200W tak by som to mozno cele orientoval na 3S pohon , ma to niekolko vyhod:
- pri rovnakom vykone nizsie namahanie baterie , regulatoru, konektorov.... (nizsie ampere)
- staci regulator na nizsie ampere , casto je lacnejsi a lahsi
- lahsie sa zhanaju baterie , je ich vacsi vyber aj na vyssie zatazenia (viac "C")
- pri rovnakom vykone (no, skor prikone) motora ti staci bateria s nizsim "C" kedze z nej tahas menej amperov nez z 2S , nasledne na to malicko lacnejsie baterie (s mensim C)
AK by si sa rozhodol na 3S pohon , tak potrebujes motor s nizsim KV nez na 2S (KV su otacky na volt , pri 3S mas viac voltov=viac otacok na max.plyne)
A podla motoru na 3s bateriu zas vhodnu vrtulu podla doporucenia vyrobcu...
AK sa rozhodnes pre motor tak 150-200W tak podla mna staci 2S bateria okolo tych 1300-1800mAh a "C" aspon 40S trvale (oznacuju to niekedy ako 40C/80C)
Slabsie 25C baterie davam len na male "pomalolety" , kde je odber po viac minut (typicky aj 10 a viac minut) Kedze lietam tak na 1/3 plynu a ampere tam idu len velmi male tak stacia aj slabe ci "zoslabnute"-starsie baterie ...
Na 2S by som dal tak 1300-1800mAh.
Ale ak si vyberies motor nad 200W tak by som to mozno cele orientoval na 3S pohon , ma to niekolko vyhod:
- pri rovnakom vykone nizsie namahanie baterie , regulatoru, konektorov.... (nizsie ampere)
- staci regulator na nizsie ampere , casto je lacnejsi a lahsi
- lahsie sa zhanaju baterie , je ich vacsi vyber aj na vyssie zatazenia (viac "C")
- pri rovnakom vykone (no, skor prikone) motora ti staci bateria s nizsim "C" kedze z nej tahas menej amperov nez z 2S , nasledne na to malicko lacnejsie baterie (s mensim C)
AK by si sa rozhodol na 3S pohon , tak potrebujes motor s nizsim KV nez na 2S (KV su otacky na volt , pri 3S mas viac voltov=viac otacok na max.plyne)
A podla motoru na 3s bateriu zas vhodnu vrtulu podla doporucenia vyrobcu...
AK sa rozhodnes pre motor tak 150-200W tak podla mna staci 2S bateria okolo tych 1300-1800mAh a "C" aspon 40S trvale (oznacuju to niekedy ako 40C/80C)
Slabsie 25C baterie davam len na male "pomalolety" , kde je odber po viac minut (typicky aj 10 a viac minut) Kedze lietam tak na 1/3 plynu a ampere tam idu len velmi male tak stacia aj slabe ci "zoslabnute"-starsie baterie ...
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Kuta33: No už jsem objednal výše popsaný motor a regulátor Maytech 30A. Serva mám doma ty GO13, tedy 13g a už prý mají kovové převody. Ty menší 9g mívají většinou plastové převody a E-Max jsem několik zničil u letadla Cesna 48 co jsem kdysi měl. Serva jsem tedy nakonec nekupoval.
Na baterii je místa asi 40x90mm plus možná nějaký milimetřík navíc. Ale musím odpočítat nějakých 10-15mm na káblíky.
Na baterii je místa asi 40x90mm plus možná nějaký milimetřík navíc. Ale musím odpočítat nějakých 10-15mm na káblíky.
Naposledy upravil(a) varok dne sob 10.09.2022 22:21, celkem upraveno 1 x.
Miro_V: No už jsem objednal výše napsaný motor, tedy ten 2826 z bighobby. Má napsané 1350kv/V. Baterii jsem zatím nekupoval žádnou, uvidím potom jak mi radil myslím Kuta33. Motor je napsaný že se může napájet jak 2S baterií tak 3S. Regulátor je psaný taky 2S -3S, takže by neměl být problém dát i 3S baterii a menší vrtuli. Co píšete určitě dává smysl. Však to teď využívají i u aku nářadí, různých elektrokol, skůtrů apod. Nevím jestli to je právě tím co jste psal, tedy aby nemuseli používat baterii třeba 10Ah, nebo jestli ještě takovou nevymysleli, i když by mohli poskládat i více paralelně. Ale kdysi třeba bylo nářadí 9,6V potom 12V, 14,4V a asi 18V ještě NiCd nebo NiMh baterie. Pak se přešlo na LiIon a LiPol baterie a proudy šly hodně nahoru, ale i napětí. Už jsem viděl v různých sekačkách apod i kolem 40V a myslím 6Ah baterie. To je asi 240W jestli dobře počítám. Při napětí kolem 20V už by museli použít baterii kolem 12Ah. Tím pádem silnější regulaci, tlustší kabely atd. Baterie by vážila 2x tolik. Regulátor už jsem objednal ten 30A, ale aspoň by byla rezerva a nebude se tolik hřát, ne? Prostor pro baterii jsem změřil kolem 90x40mm a nevím jak jsou ty baterie velké. Jak to mysleli v návodu nevím, je tam napsáno baterie LiPol 2S-3S 800-1000mAh. No ještě uvidím. Děkuji
Měl jsem za to, že jsi vybral motor s 1900 kv, co jsi dával do odkazu. S tímto1350 kv bych už dal baterku 3S. Do trupu ti vleze v pohodě. Maximální otáčky půjdou sice na hranici bezpečných otáček pro sklopku, ale když to nebudeš honit na plný plyn. 
Kup si ale duralový kužel (trámec) a listy s tím širším kořenem. V těchto velikostech má kořen 6 nebo 8 mm.
Kup si ale duralový kužel (trámec) a listy s tím širším kořenem. V těchto velikostech má kořen 6 nebo 8 mm.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
-
HONZIK 22
Me vzdycky strasi vyvody ci privody kablu z motoru, paklize jsem na hrane s mistem v trupu. Samozrejme, ze je mohu protahnout zarezem v nem spodkem,venkem nebo je dat bokem.Ale prebrosit je obezkou, to je pro me nocni murou.
Kuta33: No mají to na těch stránkách špatně napsané. V adresním řádku jim to u všech typů píše verzi 1900kv, ale v popisech už je normálně typ který jste si zvolil. No Miro_V mi radil vzít motor raději 1500-1800kv, tak jsem vzal ten 1350kv.
HONZIK 22: No v návodu píšou max. průměr motoru 28mm. V rozích trupu jsou balzové výztuhy tvaru trojúhelníku, tak bych v nejhorším do jednoho udělal drážku a do ní káblíky schoval. A asi to tak i udělám.
Dnes už mi konečně přišel ten motor a regulátor. Oboje vypadají pěkně. Motor má i dost příslušenství což potěší. 
Dobrý večer, už pomalu dokončuji trup. Takže už chci řešit i přední část s motorem. Jen nevím jak dát motorovou přepážku. V návodu o vyosení motoru nic není. Musí se prosím motor vyosit u všech modelů s elektromotorem? Nevím na čem je to závislé, tak zopakuji: Elektrovětroň, rozpětí 1300mm, délka 900mm, váha kolem 650g. Kolik tedy motor vyosit jestliže je to nutné? Děkuji