Riadenie upútaného modelu po jednom lanku

Krása letu v kruhu či na polokouli má něco do sebe. jak spalováky, tak elektro. Od cvičných modeů přes UŠ až po F2B. Samozřejmě včetně maket.
Zpráva
Autor
tomashr

Re: Riadenie upútaného modelu po jednom lanku

#16 Příspěvek od tomashr »

Co si vybavuju, tak monoline u rychlíků podle FAI byla opravdu jen "módní minivlnka", užívalo se více snad jen 2 roky, než to zatrhli. Má to i bezpečnostní rizika - přetržení jediného prvku znamená odlet modelu (minimálně zkouška pevnosti ochranné sítě) atd. U nás na to vzpomínáme víc proto, že zrovna v té krátké době uspěl zmíněný Z. Pech, ale reálně to moc stopu nezanechalo, spíš slepá ulička.
V AMA to snad legální je pořád, ale ani tam to nikdy nebylo nic masového, důvody viz MPml...

Ad elektra kolem pylonu - taky jsem s tím kdysi dáááávno lehce laboroval... Tohle naopak technicky fungovat mohlo a do jisté míry s tím i byla docela zábava (ne jen čisté vítězství ducha nad hmotou), ale problém byly děsné ztráty. Nešlo jen o úbytek v lankách, ale taky v jejich napojení na středový pylon, obvykle vlastně elektřinu přenášelo lehce doladěné kuličkové ložisko, což není zrovna "elektricky optimální prvek".

Popravdě pověsit dneska takto na pylon fakticky stejný model, klidně i s podobným motorem, ale dát dovnitř malou LiPOL s RC ovládáním a létat tedy jen na kusu spiderwire, tak by to asi bylo trochu jinde, tam bych třeba schopnosti udělat přemet jen ostrým přidáním plynu věřil bez váhání. Ale upřímně by to asi za tu práci nestálo...
kocour
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od kocour »

Ještě jsem si vzpomněl. Ještě než jsem se stal modelářem (asi začátek 50. let) na nějaké výstavě lítala maketa Sokola na elektriku, asi taky neřízená, uputaná na drátu. Postavil to věhlasný modelř a autor publikací Vladimír Procházka. V nějakém pozdějším rozhovoru přiznal, že do tohohle modelu vymontoval motor z domácího vysavače. To mu způsobilo u manželky problémy. Někde jsem kdysi viděl letovou fotku, diváci byli několik cm od letícího modelu.
Naposledy upravil(a) kocour dne ned 18.09.2022 8:12, celkem upraveno 1 x.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
VTjr

#18 Příspěvek od VTjr »

kocour píše:Dnes upoutané elektry existují, ale vozí si baterky na palubě.

No, napsal jsi to, jakoby šlo o nějakou výjimečnost, :lol: okrajovou zvláštnost. :o Ale skutečnost je přece taková, že v F2B, tedy upoutaných akrobatech, je to dnes standard. :P A třeba na poslednich MS tam byly samé elektry až na dvě - tři vyjimky se spalovaky. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
kocour
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kocour »

Omlouvám se. Upoutané modely nejsou můj šálek čaje (nebo půllitr piva). S U modelem jsem letěl naposledy v r. 1969.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

Nic v pohodě 8) Je naprosto pochopitelné, že když se U-čkám nevěnuješ, tak Ti prostě uniklo, že v U-akrobatech jsou spalováky dnes úplně na ústupu.
Nicméně pro mne, jako milovníka spalovacích motorů, je představa o správném U-čku navždy spojena s řevem spalovacího motoru, vůní éteru a mastnotou ricínu. :mrgreen: Skrátka ty dnešní elektry mi připadají moc instantní a to nejen v U kategoriích. :|
Opodstatněnost elektropohonu beru, jen když tyto modely považuji pouze za dokonalé sportovní náčiní, ale pokud to beru čistě pocitově nebo zážitkově, tak bych tam chtěl mít jedině spalováka. :wink:
VTjr

#21 Příspěvek od VTjr »

Jinak, já taky neznám jaká je celková situace v U kategoriích. :oops: Vím zaručeně jen to, že v F2B dominují elektry, ale jaký je stav v jiných kategoriích, to fakt nevím. :| Mohu jen předpokládat logicky.
Tedy u rychlíků F2A zřejmě pravidla nepovolují nic jiného než 2,5cm3 spalováčky, tam by elektromotory dovedly všechny spalováky asi hravě porazit a odsunout do zapomnění jako i v F2B. Úspěch v této kategorii je ale v značné míře založen na dobré konstrukci nejen modelu, ale zejména motoru, palivové soustavy a hlavně na umění správného seřízení, jakož i volby parametrů vrtule. Použití elektropohonu by toto do značné míry zredukovalo jen na hon o co nejvyšší otáčky, v čem jsou elektromotory fyzikálně omezeny mnohem méně než ty spalováky. Ale možná (to ja taky fakt nevím, rád se dám poučit), že i rychlíky s elektry vzniknou, nebo už existují, ale asi nemohou být ve stejné kategorii se spalovákovými F2A.
Co se týče tímové kategorie F2C, tak tam by náhrada spalováků elektromotory absolutně znegovala celý její smysl, tam to je asi naprosto vyloučeno. Byla by sranda, kdyby po 40 kolech došla baterka a mechanik by namísto dotankování a startování motoru tu baterku narychlo dobíjel, nebo měnil za čerstvou. :lol:
A jak je to v kombatech F2D - to nevím, zda tam už taky nepronikly elektromotory stejně jako do F2A. Tam si to představit asi docela dovedu ačkoli nevím, zda to současná pravidla dovolují. :? Pokud ano, tak tipuji, že i tam by elektry získaly velmi brzo navrch. :roll:

Tohle jsou ale jen takové moje úvahy nepříliš informovaného pozorovatele, :oops: věřím, že IgorB nebo Veka1 to uvedou na pravou míru. :wink:
Pokud mne ale jen odkážou abych si přečetl pravidla, že to je tam vše napsáno, tak děkuji, ale ja je číst hned tak nebudu. :P
Leon

#22 Příspěvek od Leon »

:D
jojo, souhlas, éro má vrčet, čmoudit a musí se votírat a mejt . . Výjimku dávám větroňům, je hezké. když zabzučí . .
No a účka?? Akrobaty mi přišly nudné a podobné krasobruslení (z hlediska hodnocení . . ) Nejblíže ke sportu za mne měly týmy.
Taky jsem tankoval a občas dostal přes prsty, zejména v počátcích, než přišel grif a zkušenosti. S dřevěnkou to šlo, ale kompozit
zn Bartels byl "vostrej" . . .
No a na s dovolením dvou přiložených archivních fotkách snad pamětníci i někoho poznají . .
rok 1970, na place u Stoletý (HK) jsou jen základy pro klubovnu a jde asi o soustředění reprezentantů.
Pro Veku - Petře eventuelně ti pomohu identifikovat jedince i na tej druhej fotce . .
Týmy u Stoleté HK 1970.jpg

Hradecké týmy někde na závodech . .
Týmy HK 1973.jpg

Modely byly inspirovány konstrukcí pánů Klemm- Quido Praha, kteří jako první přišly s laminátovým trupem, křídlo klasika.
Trnka s Drážkem se dlouhodobě drželi celobalsové konstrukce. Křídla se olaminovávaly skelnou tkaninou - pevnost, malá tlouštka
profilu. Trnak s Drážkem později přešli na samokřídla. Jo, byla to opravdu disciplína. 3 éra v kruhu, 170km/h, na povel mechanika chcípnout motor,
ale co nejpozději a pak co nejpozději s tím "fláknout" před mechanikem na zem a ten ať chytá, tankuje, startuje a kouká co letí nad ním . . .
V těch časech jsem my nemistři létaly 100 kol na 4 tanky . . .
Rád jako volňáskář vzpomenu . .

L
PS - a na dvoudenních závodech se i v těch časech společensky žilo
tomashr

#23 Příspěvek od tomashr »

Náhodou F2C (týmy) v elektroverzi by mohly být docela zajímavé... Použil by se energy limiter (plně ověřená technologie z F5B,D,F) na určitý počet W/min vypočtený tak, aby to nestačilo na celý let, po vyčerpání se motor sám stopne a mechanik musí chytit a buď restartovat na další cykl (vypnout/zapnout) při použití velké baterky anebo vyměnit baterku - asi formou nacvakávacího akupacku. Tady by byla vtipná ta volba strategie - zda si zrychlit mezipřistání jen na restart za cenu větší a těžší baterky anebo měnit a mít tím model lehčí, ale přeci jen pro výměnu pomalejší, hodně by se dalo laborovat i s účinností atd.

Obecná poznámka - popravdě mne malinko udivuje, že po nástupu elektropohonu nenastal určitý "comeback" upoutaných modelů, mají sice své limity, ale zase na druhé straně je zajímavá možnost provozu na malé ploše (hřiště atd) a ve spojení s elektropohonem je tu možnost létání s trochou nadsázky v centru města, což vůbec není marné pro propagaci. Svou roli tu asi hraje i právě ten tradicionalismus "starých účkařů", kterým elektry naopak moc nevoněly, takže až na čestné výjimky jako třeba IgorB a jeho halové GeeBee tu moc propagačně použitelných ukázek nebylo..
veka1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od veka1 »

Myslim si, ze to neni o pohonu, ale o zpusobu jak lidi vnimaji letani s upoutanci. Obecne vzita predstava predmetu v podobe modelu letadlka uvazaneho na provazku, krouziciho modelari kolem hlavy, nemuze nikoho nadchnout a pritahovat.

Osobne to vnimam takto .... lidi bez touhy soutezit v presnem ( F2B) technickem ( F2A, F2C) ci adrenalinovem (F2D) letani, pripadne vyznavacu stavby ( F4B,SUM) pobyt a letani na kruzich moc nepritahuje.

Neni divu... ve srovnani s volnasky a rc modely si s upoutancem , pokud o nic nejde, jeden moc zabavy neuzije. Brzy se z letani a stavby stane opakujici se stereotyp, ktery dlouhodobe netahne.

Toto vsak neplati o soutezivych, nebo nesoutezivych, ale kamaradskych jedincich, kteri radi travi cas s podobne postizenymi, aniz by nutne museli stat na bedne... ti jedou furt ,aniz by je cokoli od teto cinnosti odradilo, viz par fotek z letosniho vybrabceneho MCR v HK . :)

https://veka1.rajce.idnes.cz/MCR_2022_u ... _Kralove./

Bohuzel takovych clovicku je dnes mensina.... a na letovy plac lidi nedostanes i kdybys jim tam medovniky a pivo zadarmo nabizel.

PS. kdyz zverejnim info, ze se nekde letalo, nebo bude letat s upoutanici a vezmu v potaz, ze mnoho lidi o existnci takove odnoze modelariny netusi, obvykle se ozvou pametnici,kteri hlasi,ze i oni jsou uckari a kdysi letali,dokonce i nejake modely doma maji.

Pozvu je na zavody, nebo na kruh zaletat si (mam vlastni) a v mziku se dovim,ze bud to jiz nedavaji zdravotne,to je nejcastejsi vymluva,nebo ve srovnani s packovanim jim to nic neprinasi...a koncim. :(

A takhle si u nas vesele zijeme ,elektro neelektro ,.... jinde je to trochu jnak a ucka ve vsech podobach frci nadale, jakoby se nechumelilo.:wink:

veka1
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

V bývalých republikách SSSR dokonce i v automobilové (dokonale jednolankové) verzi. Nejen v Rusku, ale docela dost je to poulární i v Pobaltských republikách. A to je kategorie ryze technická, tam se opravdu nic neřídí, a soutěžící jen musí včas vylézt na pylon!
A jinak je zajímavé, že ty upoutance byly jaksi vytlačeny RC létáním asi jenom v ČR a SR, zatím co v jiných zemích jsou stále velmi populární.

Peter, jak jsi napsal tu charakteristiku U-postižených :lol:, tak ono to bude možná i tím, že v dobách socializmu byl jednoduchý cvičný upoutaný model na malý motor (1,5-2,5cm3) především tím nejlevnějším způsobem jak si zalítat s motorovým modelem. :wink: RC soupravy byly velmi drahé a pro většinu začínajících naprosto nedostupné. Takže to možná mnozí brali ne jako cílovou kategorii, ale jen jako nějaký mezistupeň, po kterém se snad někdy časem zmůžou na pořádnou RC soupravu a že se odpoutají od toho kruhu do prostoru, kde celé nebe je naše. :lol:
Proto taky mnozí ta U-čka pak opustili a dnes na ně jen nostalgicky vzpomínají jak se jim to v mládí líbilo. :roll:
Zatím co dnes náklady na pořádné U-čko si nezadají s náklady na RC model stejné velikosti a kubatury, nebo jsou ještě i mnohem vyšší. Takže to už nemůže sloužit jako startovací mezistupeň, ale jako cílová kategorie.
Tehdy to U-čkaření málokdo z těch, co se chtěli věnovat motorákům, vynechal. A mělo to pozitivní vliv na jejich dovednosti. Aerodynamika letu U-čka je z hlediska řízení zjednodušena jen na ovládání kolem příčné osy, to bylo užitečné zvládnout i pro další posun k RC modelům. A v nezanedbatelné míře se vytvořily správné návyky ohledně obsluhy motoru, tedy zejména jeho startování a seřízení. Takže to často dnešním začátečníkům schází. Nicméně dnes jsou k dispozici počítačové simulátory, ty jsme neměli, ale startování motoru žádný sim nenaučí. Mají sice elektrické startéry, ty jsme taky neměli, ale nejlepší způsob jak se poznat práci s motorem je naučit se ho startovat rukou.
Čili tím, že U-čko přestalo být tím vývojovým mezistupněm, tak výrazně ubylo modelářů, kteří tou etapou prošli. A tím, že jich ubylo, tak ubylo i těch, kterým se to natolik zalíbilo, že u toho zůstali. A je mnoho takových co ani netuší, že U-čka existují. :(

Jinak, aby bylo jasno, já jsem právě taky jeden z těch co U-čka pokládal jen za mezistupeň. :mrgreen: Nicméně jedno provozuschopné, malé, dvaapůlkové U-čko pořád mám a furt uvažuji o stavbě dalšího, většího. :D
tomashr

#26 Příspěvek od tomashr »

Diskuse o poklesu zájmu o upoutance by byla na strašně dlouho (a nepatří to už moc do tématu "řízení po jednom lanku").
Podle mne například obrovský malér (ještě v ČSSR) byly naprosto neuvážené změny pravidel kategorie SUM, které ji zabily v podobě jednoduché kategorie "placek" a posunuly do maket, což většinu lidí odradilo. Může se to zdát jako prehistorie, ale v podstatě se důsledky táhly strašně dlouho (s trochou nadsázky, ale ne moc velké, až dodnes), kdy to tehdy fakticky během cca dvou let naprosto zabilo podhoubí a s rostoucím zájmem o RC modely byl pak dopad na upoutance daleko rychlejší, než by byl bez tohoto.
A obecně se moc nevyužil potenciál jednoduchosti, ve kterém jsou "účka" dodnes dost zajímavá. Klasikou jsou třeba debaty jinde o kroužcích, jak je problém s upoutáním zájmu mládeže a třeba plochami pro létání, ale nevybavuji si, že by někdo zkusil nějaký "moderní žákovský upoutanec". Přitom postavit obdobu "Bažanta" na elektropohon pro létání na lankách kolem 10-12m by nebyl dnes vůbec problém, létat by s tím šlo kdekoli a nechce se mi věřit, že by to nemělo docela slušný potenciál atraktivity. Model je řízený, jako placka to může být klidně něco atraktivního ve stylu stíhačky, dá se letět s dvěma modely v kruhu se stuhou atd...
Ale z nějakého důvodu to u nás stojí zcela mimo zájem, ač ve světě se to vyskytuje, jen pro příklad třeba https://www.stevensaero.com/product/rin ... trol-line/ .
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

Myslim si ale, že toto už existuje. :o
Zeptej se Igora, ten Ti řekne na kolika žákovských soutěžich elektrických, upoutaných, halových, depronových plackoletů fungoval jako garant a rozdaval mladym ceny! Taky Attila Csontos z Košic organizuje tyto kroužky a soutěže, dokonce vyrábí dětem tyto modely. Takže existuji i místa tzv. "pozitivní deviace" a tušim, že pravě na MS v Polsku se úspěch mladých projevil úspěchem slovenskeho družstva (Igorovo vitězství bylo skoro samozřejmostí, ale bez té mladeže by to družstvu asi nestačilo).
Nicméně Tvoje SUMková teorie proč poklesl zajem o U-čka má cosi do sebe a se zájmem jsem si ji přečetl. 8)
Máš pravdu v tom, že startovací kategorie nesmi být Hi-Tech ale jednoduchost sama, a taky láce. :wink:
Ale máš pravdu, že toto je už jiné tema. :oops:
Leon

#28 Příspěvek od Leon »

Jestli mohu jako snad i pamětník . .

. . . je to složité . .
Nebo není ?? V HK býval LMK HK, později Modelkub. Jeho dva, tři členové pomohli založení a vedení
kroužků v KDDPM, ze kterého se později stal Junior klub HK - 1971. V Modelkubu zůstali časem jen přívrženci úček
zejména po r 90. Ano, byla sláva , mistrovství světa, světové poháry, ale mizeli rc modeláři. A v Junior klubu se létá
řada kategorií, z nichž si troufnu napsat je skoro většina spojená s RC . .
Až na pár, možná už jen jednoho raketýra . . . jen nevím jestli ten nevede i rc raketoplán. A i ten je původem z Modelklubu
Nejsem členem, leč jsem v kontaktu a informace mám, byť již někteří modelklubáci létají tam nahoře …

Já bych nejdříve vsadil na atraktivitu létání všemi směry. Jako letitý volňáskář jsem sice byl mechanikem v F2B,
ale heft s lankama jsem v ruce nikdy neměl.
Nelákalo mne to. V hlavě dřímalo
rádio a já smrděl kačkou …
Kdyby mi tenkrát někdo nabídl RC nebo A2, tak by volba byla jasná. ALE díky těm volňáskům člověk
do sebe dostane trochu představ o pohybu éra v luftu, poměrně dost stavební praxe a pokud chce,
tak i kus aerodynamiky,mechaniky a snad i meteorologie. A pobyty ve spolku modelářů, zejména po
výročních schůzích se vrývají do paměti . .
Ale taky jsem se dočkal. SPŠE mne vzdělalo a tak 2x knipl za 500,- , serva protekční Futaby také po pětistovkách,
ale to už jsme chodil do práce.
Tenkrát Modela byla za dva dobrý měsíční platy a s jedním servem . . 
A tak dnes, když vidím cenovou nabídku na ádvojku, tak to už není pro chudého, běhavého sportsmena.
Dnes aby na plac tahal NB a odlaďoval řídící počítač . . . Já si v roce 71 kroužák vymyslel a začal s ním
poletovat..
Dnes si kupujete vlastně sportovní nářadí.
A když se dnes dá koupit hezké EPP i s rádiem, do dvou měsíčních platů daleko, tak proč stavět, závodit, když si chci
jen poletovat doleva, doprava, nahoru i dolů . . . volnost . . .
Ale proto to vidím zajímavější než 16ti metrová lanka. Proti gustu ovšem žádnej dišputát . . .
Myslím si, že ve světě to jiné nebude. Loni bylo tuším ME upoutanců v Polsku. Mluvil jsem s účastníkem výletu,
který v HK dělá již pár let direktora na Světovém poháru účtařů.
My jsme povětšinou v časech mládí měli volnější režim, nebylo tolik lákadel. Jo, kdyby tenkrát ty bubliny EPP byly . . .
Ceny . . Veka nadhodil cenu akrobata, vezměte F3J,F3B . . . Na posledním MR F3B bylo 15 závodníků,
ale z toho 6 z Polska . . . . Ne každý může dát 17ti letýmu potomkovi 60 litrů +/- . . já vím, +naviják
a . . a . . a ani kompozit nevydží každou ránu. A tak si fanda koupí – nebo tatík drona, brejle a je král.
Fandím spolkům kde jedou s mladýma, protože si myslím že modelářská obec nejen stárne, ale díky
různým trendům začnou začnou klasičtí modeláři vymírat po meči. Asi to stačit nebude . . . .

Modelařme jak nejlíp umíme, dokud se nám ruce nerozklepou . .

Leon
PS zkusím přihodit jednu jednoduchou prezentaci o WC účkařů u Stoleté... Nevím, proč jsem tím rozzlobil
jednoho účastníka . . .
prezentaci se nedaří vložit . . tak alespoň direktora z vobyč foťáku:

P1120715.JPG
Leon

#30 Příspěvek od Leon »

Pratele, myslim ze v nedosatku vhodnych modelu, prostoru, zapalenych vedoucich . . . ..

Nazdar Petře . . . ty si myslíš že pro desetileté je více atraktivní poletování na lankách než s levným EPP ala Easystar??
Já vidím problém tady . .
Vláďa Tomek (znáš jej) vede kroužky pár let . . Kolik % absolventů zůstane u létání s heftem ??
Já to vidím u místního fotbalu . . 2x přípravka , 2x žáci ml a st. , dorost spojený s jiným oddílem . . . a pak do chlapů
na III.tř a do áčka na I.A tř. kupuješ a platíš lidi odjinud . . . v 16ti s nimi zatočí hormony a . . .
Nic, přeji úspěchy a jako životní optimista jsem v tomto pesimistou . . .
L
PS - už jsi se v tej kanoi cvaknul ?? :lol:
Odpovědět

Zpět na „Upoutané modely“