3D tisk modelů letadel I

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
kroxigor

Re: 3D tisk modelů letadel

#1231 Příspěvek od kroxigor »

TomasC píše:Tisknu si tak z colorFabb LW-PLA (0,3mm 240st 56st 40%extruze) a navzdory tomu, že tisku uprostřed podložky tak mám jednu stranu plováku hodně zvlněnou. Druhá je OK.

Mohl bych to prohlásit za "maketové" zvládnutí plechového povrchu, ale rád bych to uměl odstranit. Má někdo nějaký nápad?? Předem díky.

Průvan Tome průvan. Udělej kolem tiskárny "paraván" třeba z karonu.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
dudaj

#1232 Příspěvek od dudaj »

Celeron píše:To asi né, když je to tištěný na Průšoj z dat optimalizovaných na Průšu a z doporučenýho filamentu. , kde se dávaly smrkový lišty do těch samých míst nepomáhaly zvýšit pevnost? A co Ti to teda udělalo, prasklo ve sváru včetně uhlíků?

Stačí aby byla rozdílná vlhkost filamentu, nebo teplota na trysce - tam stačí pár stupňů. Maličko jinak nakalibrovaný průtok, co já vím. Mně přednastavené profily nefungovaly nikdy na ničem.
Obecně tisk jednoho perimetru a dosáhnout rozumné pevnosti a váhy je mnohem náročnější, než tisk více perimetrů. Pokud nepoužiji LW PLA od Colorfabu, tak pak už výhradně používám ASA 275. Ostatní materiály mne neuspokojily.

Ty 0,8 uhlíky nemají dostatečnou lepící plochu, takže to praskne od tý tyčky. Na tuhost to vyztuží polystyren, nebo balsu. Drobný ráz to nedá.

Co používáš za filament?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#1233 Příspěvek od TomasC »

Tisk jsem bez chlazení, v uzavřené sklepní místnosti s kotlem kde je cca 28st. Udělal jsem pár dalších pokusů a kloním se k tomu, že jsem prostě tisk moc rychle. Tedy rychle.. Spíš to byl prostě malý díl na testování. Větší díl a tím delší dobu na jednu vrstvu to vyřešil, respektive velmi omezil. Rozhodně je to velmi zajímavý materiál.

Pro mě je tisk 3D letadel takové experimentování, kdy si odpočinu od modelářského papírování. Naprosto souhlasím, že je 3D tisk naprostá bomba na nějaké přípravky a tak. U letadel je super, že jdou udělat vlastně pohledná letadla.
To, že to teď ještě není 100% je v pohodě. To přijde. Pamatuji jak můj první elektrolet na 400 a 7 černých tužek udělal tak okruh ve výšce, jak jsem ho vypustil. Dnes stoupá 80 m/s :-)
Přílohy
20221023_123654.jpg
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1234 Příspěvek od Celeron »

dudaj píše:Co používáš za filament?

Na to co tisknu tak už jen PET-G. Mám tady sice z dřívějška pár cívek dalších matrošů jako ABS, PLA, Flexo, Carbon a dřevo, ale už jsem je možná dva roky nepoužil. Všechnu mám v kýblech s nabouchávacím víkem a s čtvrtkilem silikagelu, aby byly použitelný kdyby na ně ještě náhodou někdy došlo.
dudaj

#1235 Příspěvek od dudaj »

Celeron píše:Na to co tisknu tak už jen PET-G.

Zrovna Petko v jednom tenkém perimetru drží asi tak nejhůř.
Drží trochu rozumně až tak od 0,6 trysky a š. perimetru k 0,7. Vše tenčí je problém.
Navíc drží problematicky s vteřiňákem na rozdíl od PLA, ASA275,nebo LWPLA.
Já ho už přestal používat. Snad jen nějaké mechanické díly, kde je potřeba větší odolnost povrchu proti oděru.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1236 Příspěvek od Celeron »

Tak to je zajímavý. Pet-g jsem tisknul závěsnej systém na nářadí podle jednoho profi výrobku. Jsou to kulatý věci jakoby s 6 m drátu, různý výměnný ouška na šroubováky, pilníky a pod. protože to je kulatý, tisknul jsem to ze dvou půlek, horní a spodní. PLA jsem zavrhnul rovnou, křehké. ABS se kroutilo a nešlo slepit. Jen Pet-g Jino vteřiňákem naprosto perfektní, snese to i docela surový "odhození" kleští, kladiva a pilníků. Ostatní matroše to nepřežily. Asi jsem jsem proti Tobě opačník.
dudaj

#1237 Příspěvek od dudaj »

Já dělám tisknu podvozky z ASA 275 komplet.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_wtciabvdkY[/youtube]
Přílohy
P1010424.JPG
mior
Kontaktovat uživatele:

#1238 Příspěvek od mior »

Ten podvozok je perfektný!
Ja mám s tlačou ASA nedobré skúsenosti, tlačím na Prušovi.
V rohoch sa mi to krúti a odlepuje.

Pravdepodobne je to tým, že tlačiareň je len voľne na stole, bez nejakého akože krytu, čo by udržiaval konštantnú teplotu.

Aké pracovisko máš Ty?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
zdzd

#1239 Příspěvek od zdzd »

mior píše:Ten podvozok je perfektný!
Ja mám s tlačou ASA nedobré skúsenosti...

ASA a ASA-725 je něco zcela jiného. Jak z hlediska teplot, tak vlastností materiálu.

ASA-725 se tiskne v podstatě stejným nastavením jako PLA. Kroutí se jen trochu, materiál je hodně houževnatý, nepraská, spíše se zdeformuje. Podobné vlastnosti jako PolyAir PLA, které je ale tužší a soudržnější ve vrstvách, za to o něco těžší.

Ten podvozek by možná vyšel z PolyAir i o něco lépe než z ASA-275.
dudaj

#1240 Příspěvek od dudaj »

Asa 275.

Ano ASA a ASA 275 jsou naprosto jiné materiály.

PolyAir jsem nezkoušel, ale má mnohem nižší teplotní odolnost, než ASA 275.
ASA 275 je tak někde mezi PLA a ASA. Odpovídá tak Petku.

Na menší věci potřebuje ofuk a trochu ofuku dávám i na větší věci.
Teplotu trysky tak 235°C bed tak 70°C. Používám sklo a Kores
mior
Kontaktovat uživatele:

#1241 Příspěvek od mior »

dudaj píše:
Na menší věci potřebuje ofuk a trochu ofuku dávám i na větší věci.
Teplotu trysky tak 235°C bed tak 70°C. Používám sklo a Kores

Prosím, môžeš rozviesť, čo pod tým ofukom myslíš?

A ešte sa chcem spýtať na výplň.
Koľko percent pri tisku podvozku používaš?
dudaj

#1242 Příspěvek od dudaj »

Ofuk je chlazení výtisku. Na tiskárně jeden ventilátor chladí HT a druhý výtisk.
Třeba na ASA a ABS se chlazení výtisku nepoužívá- na PLA to bez něj téměř nejde.

Výplň je procentech a tudíž je i při stejném procentu pokaždé jiná - dle tvaru tělesa.
Používám Honeycomb (medové plástve) a na podvozky třeba 6 perimetrů a 60% výplň.
Je to vždy o návrhu dílu, o silách které v něm působí, o způsobu tisku. To jsou věci, které spolu vytváří výsledek a pevnost.
Tady neexistuje jednotné pravidlo.
mior
Kontaktovat uživatele:

#1243 Příspěvek od mior »

A máš tu tiskárnu v nejakom kryte?
dudaj

#1244 Příspěvek od dudaj »

Ano. Bez zakrytí je to náchylný na závan.
tomashr

#1245 Příspěvek od tomashr »

Celeron píše:Mě teda tisk celejch modelů nějak moc neupoutal. Doplňky, to jó, ty si maluju a tisknu už několik let.
V okolí vím o třech lidech co se pokouší o celotisky. Ale když to vidím, po každým, vcelku normálním přistání je oprava, vždy něco po vrstvě uletí, celej zadek, kus křídla a pod. Proč třeba známý český producent tiskových podkladů neudělá v trupu a křídlech kanálky na protažení uhlíkových tyček 0,8 mm, podobně jako to dělá pro ovládání směrovky a výškovky? Jen by se tištěný segmenty na tyčky nasunuly a pevnost po vrstvách by byla řádově jinde a na hmotnosti by to moc nepřidalo.
A do mě. :mrgreen:

Ty modely se hodně liší jak mezi tvůrci, tak ale i u stejného tvůrce s postupem času. Typicky u 3Dlabprint jsou generace modelů jasně vidět a rozdíl je velký.
Pokud u nějakého modelu něco praská fakt "po každém přistání", tak je to prostě chyba - buď daného modelu obecně, nebo něco nevyšlo realizátorovi - někdy stačí horší série filamentu, musíš si uvědomit, že při thinwall tisku jsou nároku úplně jinde než při "normálním tisku", měl jsem filament, který vypadal v pohodě, ale model letadla z něj se doslova rozsypal...
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“