Problém s ZDZ90

Diskuze o modelech o rozpětí nad 2metry. Toto doporučení berte s rozumem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Problém s ZDZ90

#1 Příspěvek od Celeron »

Dnes si v pohodě lítám s Funtanou 2600. Po asi 6 minutách, což je polovina mýho běžnýho letu najednou citelná ztráta tahu, rachot a nepravidelnej chod. Měl jsem podezření na prasklý koleno k výfuku a tak jsem radši přistál než aby byl trup vevnitř "vymalovanej" na černo.
Na zemi kontrola a nic jsem nenašel. Dotankuju, nahodím, volnoběh OK. Ale jak jsem přidával, tak s otáčkama čím dál větší rachot a vibrace. Vypadá to že vynechává zapalování. Dal jsem jinou svíčku a stejný. Baterka zápalka má 5,3V. Teoreticky bych mohl zápalko prohodit s něčím jiným, možná že je seklá fajifka nebo kabel.
Proč motor na volnoběh a malý otáčky jde pravidelně a na velký vynechává? Zápalko je origo ZDZ, žádnej čínskej zgarb. Setkal jste se s tím někdo?
varok

Re: Problém s ZDZ90

#2 Příspěvek od varok »

Rachot je široký pojem. Nechci strašit, ale není něco KO v motoru? Třeba některé ložisko, nebo vymlácený ojniční čep nebo tak něco? Při volnoběhu to třeba na nízké otáčky není tak hrozné nebo je hluk menší a v hluku motoru se to zastře. Při vyšších otáčkách to třeba už mlátí pořádně a tak to jde i slyšet.
misamltr

#3 Příspěvek od misamltr »

A co to poslat rovnou do zdz? Teda, jestli vubec jeste jsou a komunikuji s tou nasi modelarskou mensinou.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem s Funtánou odlítal 35 minut a ZDZ 90 jede jak víno. Mechanická závada na motoru a zápalku to nebyla. Oprava na 5 minut. Schválně kdo uhádnete, co to bylo. :)
Jestli funguje ZDZ a nebo ten servis u Hory Kutné opravdu netuším. Až se ta ZDZ90 vysype, jako že se vysypala již spoustě lidí, co ji drbali na doraz, je celkem jistý. Nejspíš to asi skončí jiným motorem...
pilotfokker

#5 Příspěvek od pilotfokker »

koleno od vyfuku
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Celeron »

To bych nespravil za 5 minut. :) Odešlej jeden Eneloop v čtyřčlánku napájení zápalka. Sice měl napětí ale při větších otáčkách, když je větší odběr to už proudově nedal a zápalko škrtlo každou druhou či třetí mebo kolikátou otáčku. Proto ten rachot, samozápaly a ztráta tahu. Ta baterka je asi 6 let stará, je to první Eneloop, co mě kdy odešel. Zajímavý ovšem je, že u Roto 35 mě taky před pár lety odešla baterka zápalka, čtyřčlánek NiCd Cadnica a tam se to projevovalo zcela jinak, volnoběh šel ale motor odmítal jít do otáček. Nestřílel, nerachotil. Asi jiná konstrukce elektroniky zapalování.
Odpovědět

Zpět na „Větší motorové modely“