Stavebnice RES v rozsypu
Re: Stavebnice RES v rozsypu
[quote="tomashr"][quote="Petr Budai"]
Ano, jsou i RESky složitější, třeba Wiki bych pro kroužek neradil,
Wiki se staví super až jsme byl překvapen, ale v kroužku si ji taky nedovedu uplně představit, hlavně vyžaduje trochu odlišnější styl lítání než všechny ostatní
Ano, jsou i RESky složitější, třeba Wiki bych pro kroužek neradil,
Wiki se staví super až jsme byl překvapen, ale v kroužku si ji taky nedovedu uplně představit, hlavně vyžaduje trochu odlišnější styl lítání než všechny ostatní
MK Katoda Sokolov :-)
Ano, píšu to s ohledem na kroužky - tam bude problém i třeba jen instalace RC, včetně nemožnosti použít "skoro jakýkoli" přijímač, musí se vybrat malý atd. A pak i to létání... Zkušenější si stavbu i létání užije, ale pro kroužek fakt radši ne 
jo přiznám se že instalaci RC jsem svěřil kamarádovi já na tu gyndu neměl nervy
s lítáním jsem s hodně trápil pak ale přisla větrná soutěž v Litovli a přímá konzultace s Tomem Hlavinkou ...a ono to fakt jezdí hezky. Nicméně opravdu pro kroužek to není to bez debaty
-
TomHlavinka
V Heřmaňáku stavěli Wiki v kroužku normálně. Junior Ondra Chytil to postavil sám doma loni přes vánoce bez vedoucího. Zase taková raketova věda to teda není! Trup je triviální a křídla? No místo žeber rovně je dáváš do kříže. S Wiki se konečně dá lítat jako se soutěžním větroněm a nestojí po výstřelu na místě proti větru. Nečeká co přijde za vzduchu jako většina RESek, ale letí pryč. Pilot si však musí toto uvědomit a umět této zásadní výhody využít, což dělalo ze začátku některým problém. Stačí však přepnout na F3J/F5j mód a nelítat na velkém úhlu seřízení jako s Reskama doteď. Nebát se použivat balast a lítat klidně rychleji a pro termiku si zalitnout.
-
littlebull
Jo, lítání na velkých úhlech je chyba, která krade výkon. A jakýkoli typ se stane výkonější zmenšíme-li úhel. Nojo, ale pak se s tím opravdu musí létat jinak a to je pro dost lidí problém, nebo jim je takové řízení nepříjemné. Mladí či staří, to je jedno. Takže jsme u toho, že je velká množina modelářů, kteří chtějí létat tak jak létají a vůbec jim nevadí, že kolem nich občas profrčí stíhačka. Za sebe musím napsat, že nejlíp se staví Fresh - to je opravdu radost, a létání s ním je pohoda. Velmi dobře zpracované stavebnice za dobrou cenu lze získat u Jula Valaštiaka.
Nejlevnější je zažádat SMČR, mám za to, že v Praze ještě RESky mají k dispozici.
Nejlevnější je zažádat SMČR, mám za to, že v Praze ještě RESky mají k dispozici.
TomHlavinka píše:V Heřmaňáku stavěli Wiki v kroužku normálně. Junior Ondra Chytil to postavil sám doma loni přes vánoce bez vedoucího. Zase taková raketova věda to teda není! Trup je triviální a křídla? No místo žeber rovně je dáváš do kříže. S Wiki se konečně dá lítat jako se soutěžním větroněm a nestojí po výstřelu na místě proti větru. Nečeká co přijde za vzduchu jako většina RESek, ale letí pryč. Pilot si však musí toto uvědomit a umět této zásadní výhody využít, což dělalo ze začátku některým problém. Stačí však přepnout na F3J/F5j mód a nelítat na velkém úhlu seřízení jako s Reskama doteď. Nebát se použivat balast a lítat klidně rychleji a pro termiku si zalitnout.
Kluci z Heřmaňáku jsou ale drobet jiný levl
-
Petr Budai
Vycházím z toho, že Kiwira začal dělat instruktora na kroužku před cca dvěma lety. Asi bude mít kluky zručnější, ale bez velkých zkušeností. A on sám se bude muset věnovat také ostatním, kteří nic neumí, zato udělají na kroužku hodně bordelu.
RC modely neděláme jako hlavní směr na kroužku, tak jsme stavbu 3ks RES dělali pomalu po vedlejší koleji. Stavějí to děti po min. 2ks P30 a 2ks F1H a RC EPP modelu. Házedla a vystřelováky nepočítám. Odlehčená žebra praskají, broušení wingletů jsem nakonec dělal sám, tam je potřeba sáhnout po tom "správném" brousítku. Ještě jsme modely upravovali na montáž motoru, tak úprava přepážek a desek serv. Plus další děti stavějící P30 a F1H, nejsou sesynchronizované, dost často nemocné nebo přicházejí/odcházejí na kroužek později/dříve z důvodu jiného kroužku.
To jsou mé důvody, proč soutěžní RES nepovažuji za vhodnou na kroužek.
RC modely neděláme jako hlavní směr na kroužku, tak jsme stavbu 3ks RES dělali pomalu po vedlejší koleji. Stavějí to děti po min. 2ks P30 a 2ks F1H a RC EPP modelu. Házedla a vystřelováky nepočítám. Odlehčená žebra praskají, broušení wingletů jsem nakonec dělal sám, tam je potřeba sáhnout po tom "správném" brousítku. Ještě jsme modely upravovali na montáž motoru, tak úprava přepážek a desek serv. Plus další děti stavějící P30 a F1H, nejsou sesynchronizované, dost často nemocné nebo přicházejí/odcházejí na kroužek později/dříve z důvodu jiného kroužku.
To jsou mé důvody, proč soutěžní RES nepovažuji za vhodnou na kroužek.
Petr Budai píše:Vycházím z toho, že Kiwira začal dělat instruktora na kroužku před cca dvěma lety. Asi bude mít kluky zručnější, ale bez velkých zkušeností. A on sám se bude muset věnovat také ostatním, kteří nic neumí, zato udělají na kroužku hodně bordelu.
RC modely neděláme jako hlavní směr na kroužku, tak jsme stavbu 3ks RES dělali pomalu po vedlejší koleji.
Já nechci stavět RES-ky já chci RC větroně pro kategorii RCV1 a RCVS. V kroužku máme pár RC souprav a tak proč je nevyužít. Narazil jsem na netu na toto : https://obchod.lasermodely.cz/vetrone/259-traky.html Možná nám nějaký sponzor několik stavebnic zakoupí. Je fakt , že začínám kluky v kroužku dělit na modeláře a rádo by modeláře. Navíc tam mám i dva dospěláky. Z těch dvou dospěláků je jeden táta společně se synem. Zatím stavebnice vyrábím v mé dílně sám - vyrábím je postaru , podle překližkových a nebo pertinaxových šablon. Dnes jsem zkompletoval gravírku, pokud se s ní naučím, pořídím si nějakou výkonnější a budu klukům chystat stavebnice. Ale je to " běh na dlouhou míli," protože nemám nikoho, kdo by mě s tou gravírkou poradil . Tak že to bude stylem pokus - omyl.
Hezký den stařík Mirek
Hrom do vrtule !!
-
HONZIK 22
Tak proc potom ,, Hrom do vrtule,, zakladas vlakno
Re: Stavebnice RES v rozsypu?
To chces stavebnice RES v rozsypu pouzit na stavbu RCV1 a RCVS?
Máš pravdu špatně jsem to vlákno nazval. Já měl na mysli větroně s rozpětím kolem 2 metrů. Ale s Reskou lze přece létat po vyřazení příslušných ovládacích prvků jak V1 tak VS ( aspoň si myslím ). A jsou to modely jednoduché na stavbu , hmotnostně lehké. Tak že ,chtěl bych stavebnice RES v rozsypu pouzit na stavbu RCV1 a RCVS.HONZIK 22 píše:Tak proc potom ,, Hrom do vrtule,, zakladas vlakno
Hrom do vrtule !!
-
HONZIK 22
Jasně , samozřejmě , že to lze, prostě vynecháš brzdný štít či štíty. Jen to bylo krapet nejasné.
A vyradil jsi si z nabidek stavebnice vice podobnych V1 i V2 nez RESek. Coz ti omezuje sortiment nabidek.
Opravdu ,nic ve zlem.
A vyradil jsi si z nabidek stavebnice vice podobnych V1 i V2 nez RESek. Coz ti omezuje sortiment nabidek.
Opravdu ,nic ve zlem.
-
TomHlavinka
Dovolím si tvrdit, že žádná z moderních resek nebude dobře fungovat jako RCV1.
Jednokanál by měl mít určitě větší úhel seřízení, výrazně větší výškovku a lépe i vzepětí.
Vynechat štít není problém, ale s výškovkou to není tak jednoduché.
Navíc se nabízí otázka z jakého důvodu dnes jednokanál?
Jednokanál by měl mít určitě větší úhel seřízení, výrazně větší výškovku a lépe i vzepětí.
Vynechat štít není problém, ale s výškovkou to není tak jednoduché.
Navíc se nabízí otázka z jakého důvodu dnes jednokanál?
-
littlebull
Tom byl rychlejší.
1. Proč jednokanál??
2. RCVS není problém létat s RESkou a i vyhrávat (vyřadit štít)
a především - pořád jsou nějaké stavebnice na svazu, proč jich nevyužít?
1. Proč jednokanál??
Když to má být do kroužku, kde nemají kluci a holky moc zkušeností, je výhodou, když je ta reska fakt jednoduchá jak na stavbu, tak na osazení i na možnost stavby Eres...takže co třeba RouRESku?
https://www.facebook.com/groups/2899818 ... uncements/
https://www.facebook.com/groups/2899818 ... uncements/
Bravo F3k, Vertex F3k, Long Shot 4 F3k, K2000, Triple RES
littlebull píše:Tom byl rychlejší.
1. Proč jednokanál??![]()
určitě bych se pro účely stavby RES v kroužku zeptal koordinátora pro mládež v KLeM.
Tím je:
Jméno: Ing. Ivo Kornatovský
Funkce: člen předsednictva KLeMČR
Oblast činnosti: mládež, komise mládeže, odznaky Mladý modelář
Adresa: Pod nádražím 128, 331 01 Plasy
Email: adpro(a)iol.cz
Mobil: 602 445 455
ten ti řekne co všechno je možné od Svazu modelářů obdržet pro kroužky. Je tam určitě i nějaká výbava, takže řešit jednokanál je podle mě nesmysl.
Vladislav Plichta
www.clouseau.eu
místopředseda
KLeM ČR
www.clouseau.eu
místopředseda
KLeM ČR