Materiály pro 3D tisk, jejich použití a praktické zkušenosti
Re: Materiály pro 3D tisk, jejich použití a praktické zkušen
Mám zkušenost s PETG s příměsí carbonu od Plasty mladeč, konkrétně tento typ: https://www.filament-pm.cz/petg-cfjet-c ... 0-5-kg/p41 a koukám, že si můžeš na vyzkoušení objednat 10m vzorek. To ale nabízejí i jiné značky co nabízejí podobný filament. Provozoval jsem to někdy v 2017-18 s tvrzenou tryskou, protože mě informace vystrašily, že běžná tryska se rychle prodře. Tisknul jsem z toho nějaké držáčky co jsem chtěl mít pevnější. Je to o něco tužší než běžná petka, ale ne tak tuhý a tvrdý jako pla. Vzhled opravdu moc pěkný matný černý. Není to podle mého žádný extra zázrak, ale aspoň jsem si to vyzkoušel. Podle mě je z dnešních materiálů tomu vlastnostma dost podobná ASA. Ta se mi ale zase u vyšších tisků nad asi 4-6cm dost kroutila, odlepovala atd. ASA 275 se oproti tomu tiskne snadno, ale to už mi vlastnostma připadá, že jsem se obloukem vrátil k něčemu co je skoro jako petka.
Tak nakonec jsem nekoupil pla, ani petg s uhlíkem. Zkusil jsem PC Blend bez uhlíku. Podle tabulek má největší teplotní a mechanickou odolnost. A nemusím měnit tiskovou hlavu s větší a tvrzenou tryskou. Tisknu to mosaznou 0,3mm bez sebemenších problémů. Už mám vytištěné testovací vzorky a několik drobností na tiskárnu. Jako ofukovou trysku a přechodovou komoru chladícího ventilátoru na extruder.
Řezal jsem do toho závity M3 vrtačkou a taky parádní práce. Ještě to chce test delší odolnosti nad tiskovou deskou zahřátou na víc jak 100°C. Ale první dojem perfektní.
Jenom mě zaráží doporučované teploty nahřátí stolu a trysky. Tisknul jsem to: stůl na 90, 95 a 100°. Nepoznal jsem rozdíl, nechám to na 100°C.
Trysku jsem měl na 230°. Tisklo to taky bez sebemenších problémů, i tak jsem si nastavení později změnil na 235° pro svůj klid.
Bez chlazení.
Podložka: ocelový plech, hladký s trochou laku na vlasy.
Ostatní parametry, jako rychlost, retrakce a pod. stejné jako u PLA.
Nepřišlo mi to nějak složité, ale nedělal jsem nic velkého. Tak uvidím.
Řezal jsem do toho závity M3 vrtačkou a taky parádní práce. Ještě to chce test delší odolnosti nad tiskovou deskou zahřátou na víc jak 100°C. Ale první dojem perfektní.
Jenom mě zaráží doporučované teploty nahřátí stolu a trysky. Tisknul jsem to: stůl na 90, 95 a 100°. Nepoznal jsem rozdíl, nechám to na 100°C.
Trysku jsem měl na 230°. Tisklo to taky bez sebemenších problémů, i tak jsem si nastavení později změnil na 235° pro svůj klid.
Bez chlazení.
Podložka: ocelový plech, hladký s trochou laku na vlasy.
Ostatní parametry, jako rychlost, retrakce a pod. stejné jako u PLA.
Nepřišlo mi to nějak složité, ale nedělal jsem nic velkého. Tak uvidím.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Všude se píše o prémiových, značkových materiálech pro 3D tiskárny. Nevím jestli průšamenty se mezi ně řadí, ale cenou nejspíš jo.
Tak jsem si jeden na zkoušku koupil a otestoval. Jde o tento: https://www.prusa3d.com/cs/produkt/prus ... green-1kg/
Všechny tisky a to jak ty testovací vzorky, tak i praktické věci jsou solidní, hezké. Barevně dobrý, ale mohl být méně průhledný při 2 vrstvách. Píšou o přesnosti v průměru v celé délce +/- 0,02mm.
Jinak standardně používám to nejlevnější co nabízí tady: https://www.smart3d.cz/p/filament-color ... 75-mm-1-kg
Výsledky, naprosto stejné jako s prémiovým průšamentem. O nic horší a ani o nic lepší.
Jenom "nepatrný" rozdíl v ceně, celých 350,- Kč.
To je dost (dvojnásobek)...
Tak jsem si jeden na zkoušku koupil a otestoval. Jde o tento: https://www.prusa3d.com/cs/produkt/prus ... green-1kg/
Všechny tisky a to jak ty testovací vzorky, tak i praktické věci jsou solidní, hezké. Barevně dobrý, ale mohl být méně průhledný při 2 vrstvách. Píšou o přesnosti v průměru v celé délce +/- 0,02mm.
Jinak standardně používám to nejlevnější co nabízí tady: https://www.smart3d.cz/p/filament-color ... 75-mm-1-kg
Výsledky, naprosto stejné jako s prémiovým průšamentem. O nic horší a ani o nic lepší.
Jenom "nepatrný" rozdíl v ceně, celých 350,- Kč.
To je dost (dvojnásobek)...
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Našel jsem si něco o plnění plastů vlákny, našel třeba tohle
Pro porovnání čím ty plastodráty plní výrobci, aby to prošlo tryskami, stačí třeba toto
Zkráceně - v poctivé plastařině se vlákna o průměru 5-10μm a délce 0,2-0,6mm považují za krátká, vysokých mechanických vlastností se dosahuje s vlákny o délce v řádu jednotek milimetrů; zmíněné plastodráty jsou plněné sekaninou o průměru 4μm a délce 0,1mm - pak není divu, že to tam má spíš okrasnou funkci než významný vliv na mechanické parametry...
... mi to tak přijde...
Pro porovnání čím ty plastodráty plní výrobci, aby to prošlo tryskami, stačí třeba toto
Zkráceně - v poctivé plastařině se vlákna o průměru 5-10μm a délce 0,2-0,6mm považují za krátká, vysokých mechanických vlastností se dosahuje s vlákny o délce v řádu jednotek milimetrů; zmíněné plastodráty jsou plněné sekaninou o průměru 4μm a délce 0,1mm - pak není divu, že to tam má spíš okrasnou funkci než významný vliv na mechanické parametry...
... mi to tak přijde...
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Našel jsem si něco o plnění plastů vlákny, našel třeba tohle
... mi to tak přijde...
Podle mých zkušeností je čistý PCblend pevnější než PCblend carbon. Ten carbon se dá krájet nožem jako tvrdé dřevo. Na druhou stranu je carbon lehčí, pěknější a bezpečnější na tisk, protože se při něm nekroutí.
Prosím o názor zkušených tiskařů.
Existuje filament, z kterého by se dala vytisknout spojka( unašeč) , která byla původně asi ze silonu.
Jde o domácí krouhač.
Ian
Existuje filament, z kterého by se dala vytisknout spojka( unašeč) , která byla původně asi ze silonu.
Jde o domácí krouhač.
Ian
IAN píše:Prosím o názor zkušených tiskařů.
Jde o domácí krouhač.
Ian
Možná toto
https://help.prusa3d.com/cs/article/pol ... lon_167188
Ale vzhledem k ceně a náročnosti bych se v první řadě věnoval hledání zdroje originálního dílu.
IAN píše:Prosím o názor zkušených tiskařů.
Jde o domácí krouhač.
Ian
Ano, ale základní otázkou je, jestli ho dokážeš tisknout. Z dotazu bych řekl že ne, takže utratíš balík za cívku, kterou pak nevyužiješ.
Druhá možnost je tisknout z horších materiálů, jako je třeba PETG, ASA, ABS.
I tam pochopitelně záleží na tom co umíš, ale šance to dobře zpracovat je mnohem vyšší. Životnost toho dílu může být menší,
ale možná to nějakou dobu vydrží a nebude problém jich vytisknout několik.
Ale největší smysl asi dává díl někomu, kdo to umí, zadat. Teda pokud díl není k dispozici na trhu
Předpokladem úspěšného tisku kvalitních materiálů (PC, Nylon) je zahřátí trysky na 285°C a vyhřívání tiskárny na 50 - 60°C.
help.prusa3d.com píše:Můžete si však pořídit polyamid s uhlíkovými vlákny, jako je náš karbonový ...
Tiskoznalci, jak se tohle chová při průchodu tryskou? Jsou tam opravdu vlákna?
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Tiskoznalci, jak se tohle chová při průchodu tryskou? Jsou tam opravdu vlákna?
Jsou. Nasekané. Na pár desetin mm.
Je to o tom, že to při tisku tak nepracuje. Rozhodně to není o tom, že vznikne něco jako laminát.
Například polykarbonát PC Blend neplněný je mnohem tužší a pevnější než Carbon PC blend. Ten se dá řezat balzamesrem asi jako hodně tvrdá balza. Má matný tmavě šedý efektní povrch. ale ten vydrží jen pokud po něm nepřejedeš něčím tvrdým.
Ovšem PC Blend je fantastický materiál. Ale tisk z něj je vyšší dívčí. Kroutí se a odlepuje od podložky. Ze satenu obvykle odpadne, z PEI nejde urvat. Jediná cesta je PEI + Kores v boxu. Límec téměř nutný, někdy i spojený se štítem.
Když se ale tisk podaří, je to bomba.