Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema
- sharkmouth
Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema
Při klasické modelařině a lakování nitrolakem jsme si vždy doporučovali používat ředidlo C 6000 Severochema z Liberce, jelikož ředidla z Colorlak vždy bělala. Severochema nebělala ani ve vlhku, ani při teplotách kolem 15 stupňů.
Zřejmě se ovšem změnila receptura, a Severochema bělá přímo brutálně, za sucha, při 22 stupních.
Důrazně nedoporučuji tento šmejd používat!!!
Zřejmě se ovšem změnila receptura, a Severochema bělá přímo brutálně, za sucha, při 22 stupních.
Důrazně nedoporučuji tento šmejd používat!!!
Re: Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema
Zbělení při práci je výsledkem vlhkosti (vodních par) které se při práci do použitého laku dostanou. Míra odolnosti proti tomuto jevu je ovlivnitelná složením použitého ředidla (C6000), lze najít v bezpečnostním listu. A v praktických zkušenostech "stará C6000 Severochema měla 10 -20% acetonu a 50-70% toluenu , novější Color Lak má 24% acetonu a Siga Pro má skoro 35%. Výsledek je, že za (i relativně velmi nízkého) vlhka zbělá" C6000 Severochema měla 10 -20% acetonu a 50-70% toluenu Ověření bych viděl snadné. (Chce to zkusit.) Nevyhovující C6000 smíchat 1:1 s toluenem.
To je zajímavé, třeba to ředidlo od Colorlaku mi pachem připomíná ty ředidla co byly kdysi asi nejvíce. Už nevím jestli ředidlo Siga Pro je hodně štiplavé a hodně dráždí pokožku na rukou.
Probíráme to i na Minimaketách (a to je dobře
):
http://minimakety.cz/forum/viewtopic.ph ... 122#p19122
http://minimakety.cz/forum/viewtopic.ph ... 122#p19122
Před léty... no předloni.
Ale Shark píše o změně loni/letos. Takže totéž není totéž.
A já na MM uvádím, že už víme, že to chce speciální šarži ředidla a i lak není vždy stejný.
Přitom se Severochemou jsem spokojený, mám loňskou várku a s letošní už to asi dobré nebude...
Jenže...
Blembondo (a vím že ví) předloni psal:
Většinou je ten problem hodně toluenu ve směsi protože je z těch složek nejlevnější.
A guchar tady píše, že to chce přidat toluen...
Takže...??
Ale Shark píše o změně loni/letos. Takže totéž není totéž.
A já na MM uvádím, že už víme, že to chce speciální šarži ředidla a i lak není vždy stejný.
Přitom se Severochemou jsem spokojený, mám loňskou várku a s letošní už to asi dobré nebude...
Jenže...
Blembondo (a vím že ví) předloni psal:
Většinou je ten problem hodně toluenu ve směsi protože je z těch složek nejlevnější.
A guchar tady píše, že to chce přidat toluen...
Takže...??
Myslím že když něco nefunguje tak problem primárně nemusí být v ředidle.Nejsem chemik ale když je ve směsi toho ředidla více složky která má větší těkavost tak při tom rychlém odpařování dochází k odebírání tepla.Tedy povrch se se ochlazuje a při vhodném rosném bodu je tvorba vody zcela normální.Teplý podzim a sucho na zemi neznamená že ten den teplý vzduch sebou nenese dostatečnou zásobu vody a rosný bod může být jen pár stupňů pod teplotou okolního prostředí.
Severochema na rozdíl od některých jiných výrobců má ve směsi isobutyl alkohol,butanan-1- ol.Colorlak jsem nestudoval ale považuji ho za kvaltního výrobce i když původní kvalita nitrolaků už je ta tam.
Tedy zkráceně za mě....Rosný bod je prevít a jiné složení ředidla mu v určité situaci může jen pomáhat.
Severochema na rozdíl od některých jiných výrobců má ve směsi isobutyl alkohol,butanan-1- ol.Colorlak jsem nestudoval ale považuji ho za kvaltního výrobce i když původní kvalita nitrolaků už je ta tam.
Tedy zkráceně za mě....Rosný bod je prevít a jiné složení ředidla mu v určité situaci může jen pomáhat.
-
JardaRůžička
Souhlasím. A navíc náprava je velmi jednoduchá (také jsem to tady již psal): stačí postižený (zbělený ) objekt lehce přestříknout samotným ředidlem, ovšem již za dostatečně nízké vlhkosti.blembondo píše:Rosný bod je prevít a jiné složení ředidla mu v určité situaci může jen pomáhat.
● To přidání toluenu funguje za nějakých (v praxi dost často) splněných podmínek. Celé to je o změně skupenství vodních par ve vzduchu. Obvykle vodní pára v přehřátém stavu, s poklesem teploty se dostaneme na hranici (případně pod hranici) kdy se její stav změní na sytou (vodní) páru + vodu v kapalném stavu. Množství molekul vody odpařujících se je v rovnováze s počtem molekul zpět kondenzujících. Tekutinu tehdy pokud je kondenzujících molekul nadbytek, a lak nám bělí. Pokles pokojové teploty ve vrstvě laku působí odpařování složek ředidla v laku obsaženém. Míru poklesu teploty určují měrná skupenská tepla varu kapalin v ředidle (v laku) obsažených.
● To podstatné uvedl JardaRůžička. Náprava: "objekt lehce přestříknout samotným ředidlem, ovšem již za dostatečně nízké vlhkosti. (ned 22.10.2023 9:40 )" Tedy přestříknout/přetřít ředidlem / (hodně řídkým lakem, a možná i jen samotným toluenem) V teple a suchu = za nízké relativní vlhkosti
● Nutno se vrátit k bezpečnostním listům fungující Severochema a nevyhovující SIGA
https://www.severochema.cz/storage/Down ... c-6000.pdf
https://www.abos.sk/fotky29589/fotov/_p ... _C6000.pdf
Severochema: obsah v % hmotnosti toluen: 50 až 70 - aceton 10 až 20 / naproti tomu SIGA toluen: 45 až 55 - aceton: 30 až 40 Na základě toho bych podíl toluenu ku ředidlu zvedl 2 díly toluenu na 1 díl špatného ředidla. Protože to co působí potíž je méně (levného) toluenu, a to na úkor více acetonu
Opačný závěr než blembondo (pon 04.01.2021 22:27) vlákno RCMania: Nitroředidlo C6000 Siga Pro
Edit02 Ještě jedno jiné vlákno RCMania: Hodně acetonu = vyrazné ochlazení = kondenzace vody Ředidla, Strana 1 z 1, rok 2010 Už tehdy: Jedině C6000 od Severochema, družstvo pro chemickou výrobu, Liberec.
● To podstatné uvedl JardaRůžička. Náprava: "objekt lehce přestříknout samotným ředidlem, ovšem již za dostatečně nízké vlhkosti. (ned 22.10.2023 9:40 )" Tedy přestříknout/přetřít ředidlem / (hodně řídkým lakem, a možná i jen samotným toluenem) V teple a suchu = za nízké relativní vlhkosti
● Nutno se vrátit k bezpečnostním listům fungující Severochema a nevyhovující SIGA
https://www.severochema.cz/storage/Down ... c-6000.pdf
https://www.abos.sk/fotky29589/fotov/_p ... _C6000.pdf
Severochema: obsah v % hmotnosti toluen: 50 až 70 - aceton 10 až 20 / naproti tomu SIGA toluen: 45 až 55 - aceton: 30 až 40 Na základě toho bych podíl toluenu ku ředidlu zvedl 2 díly toluenu na 1 díl špatného ředidla. Protože to co působí potíž je méně (levného) toluenu, a to na úkor více acetonu
Opačný závěr než blembondo (pon 04.01.2021 22:27) vlákno RCMania: Nitroředidlo C6000 Siga Pro
Edit02 Ještě jedno jiné vlákno RCMania: Hodně acetonu = vyrazné ochlazení = kondenzace vody Ředidla, Strana 1 z 1, rok 2010 Už tehdy: Jedině C6000 od Severochema, družstvo pro chemickou výrobu, Liberec.
Tak teď ještě vysvětlit proč to Celeronovi zbělalo když měl Sigu s větším podílem Toluenu.Že by to někdy bylo úplně fuk co mám za ředidlo když nejsou dobré podmínky k nátěru?Co ty dalśí složky které Siga ve směsi vůbec nemá?Prostě problem je rosný bod a ani Toluen to nemusí zachránit.Kombinace Toluen Aceton a k tomu nic s tím že Acetonu je až 40% naznaćuje že výrobce šetří a ten zbytek do 100% dolije Toluenem který je levný.Navíc odparnost Toluenu je také velmi dobrá.Ano moje odpověď v jiném vláknu byla z mé strany totálně odfláklá.Říká se chytrému napověz což se evidentně povedlo.Kvalitnější ředidlo což Severochema je může pomoci ale ne vždy.
Já dnes dělám úplně něco jiného než před lety a mám dnes sám více otázek než odpovědí.Třeba proč se směrem na západ tak často používá lakový benzín a kam nám zmizel Terpentýn?
Já dnes dělám úplně něco jiného než před lety a mám dnes sám více otázek než odpovědí.Třeba proč se směrem na západ tak často používá lakový benzín a kam nám zmizel Terpentýn?
@blembondo "Celeronovi zbělalo když měl Sigu s větším podílem Toluenu" Nechytám se. Protože z Bezp. listů opsáno "Severochema: obsah v % hmotnosti toluen: 50 až 70% - aceton: 10 až 20 / naproti tomu SIGA toluen: 45 až 55% - aceton: 30 až 40% ". Jsou takové podmínky kdy kdokoli (nejen Celeron se SIGA) se může postavit na hlavu a ke kondenzaci vodních par nevyhnutelně a zákonitě dojde. Pak se musí změnit i jiné podmínky než podíl je složek. Ale to už nejspíš nosím sovy do Athén.
● Pokud jsem prohlédl web tak terpentýn používají zejména restaurátoři. Takže je v potřebách pro výtvarníky.
● Pokud jsem prohlédl web tak terpentýn používají zejména restaurátoři. Takže je v potřebách pro výtvarníky.
- sharkmouth
Hoši, super! takže moc toluenu, nebo málo toluenu způsobuje zbělání??
Jo a přetření samotným nitroředidlem - právě při tom mi křídlo komplet zbělalo. (Dělal jsem to kvůli sjednocení povrchu, ale to je celkem jedno)
Pomohlo přetření zaponem, který je ve flašce naředěn starou Severochemou

Jo a přetření samotným nitroředidlem - právě při tom mi křídlo komplet zbělalo. (Dělal jsem to kvůli sjednocení povrchu, ale to je celkem jedno)
Pomohlo přetření zaponem, který je ve flašce naředěn starou Severochemou
Jsem v práci a "moje veličenstvo" se teprve teď uráčilo mrknout do Bezp.listů jak to vlastně je.Omlouvám se za mystifikaci!Zbělání způsobuje voda vysrážená do materíalu a jak píše guchar více Toluenu ve směsi by mohlo pomoci zabránit tomuto jevu.Ovšem hlavní viník je stále jen jeden.Rosný bod.
Tedy ještě jednou omluva z mé strany za nesprávné informace.Moje paměť zjevně není písmo vytesané do kamene!:(
Tedy ještě jednou omluva z mé strany za nesprávné informace.Moje paměť zjevně není písmo vytesané do kamene!:(
Před 15 lety jsem natíral podlahové desky OSB nějakým dvousložkovým lakem . V krásném podzimním počasí to šlo pěkně . Zbylo mi trochu laku a tak jsem všechny spoje desek po pár dnech ještě přetřel . Počasí se ale hodně změnilo , klasická podzimní plískanice , do rána přetřené místa zbělely jako kdybych je natřel balakrylem . Povedlo se mi to zachránit tak že jsem všechny bílá místa přežehlil žehličkou přes kus látky. .
JardaRůžička píše:Souhlasím. A navíc náprava je velmi jednoduchá (také jsem to tady již psal): stačí postižený (zbělený ) objekt lehce přestříknout samotným ředidlem, ovšem již za dostatečně nízké vlhkosti.
Mám dobře uloženo v paměti, že když jsem jako mlaďoch navečer (= vlhko) ulomil ucho házedla, lepil jsem ho hned na místě Kanagomem, který udělal bílou stopu, což doma nedělal. Ta časem zmizela. Pamatuju si to dodnes a dobře.
Mnohem později šlo takovou věc řešit přetřením ředidla, bělavý zákal zmizel. Občas jsem to využil.
To ovšem bylo "kdysi".
Před pár lety jsem to podobně zkusil (doma, běžná vlhkost) a hrůza! Zbělalo to ještě víc. Už to nezmizelo...
Od té doby jsem nedůvěřivější a Severochema (ProGold) mi fungovala asi nejlíp. A funguje i dnes, protože mám loňskou
Tak uvidíme, kde ještě výrobci (opět) budou šetřit letos...
Mimochodem - kolem r. 2005-2010 jsem často stříkal lihovými Agama barvami a OK. Líh za cca 32,- peněz.
A jednoho dne nová várka lihu (stále v oranžové butylce) bílé zákaly na barvě, líh podivně smrděl a už byl problém.
Tam nejspíše byly důvody (samozřejmě kromě úspory nákladů) i přidané "antichlastací" složky. Možná i nějaká Bio řepka