Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
sharkmouth

Re: Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema

#46 Příspěvek od sharkmouth »

No, tak už se nám ta debata poněkud zvrhává...

Za sebe bych ji uzavřel takto:

Nitrolaky mi při ředění C6000 nikdy nebělaly. Jen jednou, kdysi dávno, ale to jsem ředil acetonem. Nitroředidla:

Stará Severochema nebělala.

Nová Severochema bělá.

Hostivař bělá a hnusně zmatňuje povrch.

Colorlak vyzkoušený nemám. Dle Tondy a jiných ten s označením 0000 nebělá. V 99% případů však nic takového v obchodech neznají a nevědí!!

PRO GOLD nebělá, a to ani v extrémních podmínkách.

A ještě jedna věc - s nitrolakem ředěným PRO GOLD mám mnohem lepší povrch, zejména na tmavém potahu. U těch bělajících, a zřejmě rychleji se odpařujících ředidel vznikají nepěkné kocoury. A nepište mi prosím nic jako " Jéé, ty neumíš natírat štětcem, to já už ve školce..." :lol: :lol: :lol:

Tedy pro ty, kteří ještě lakují éra klasickými nitrolaky - používejte ředidlo PRO GOLD nebo Colorlak 0000. :wink:
guchar

#47 Příspěvek od guchar »

● Kategorické sharkmouth: "Nitrolaky mi při ředění C6000 nikdy nebělaly" Je třeba "přeložit" podmínky ve kterých byl aplikován nenabyly hodnoty pro vznik bělání. (Jde o fyziku, i když ne jednoduchou, tak s přírodními zákony umožňující predikovat příslušný děj.)
● Každý výrobek (nevyjímaje C1036, C1037 a C1038) musí mít vydaný Bezpečnostní list. V listě je jmenovitě uvedena právnická osoba, která a vydání BL požádala. https://www.mpo.cz/cz/prumysl/chemicke- ... 3--272067/
Vágní větou "po jistou dobu" stanoveno přechodné období: "Hospodářským subjektům by místo toho mělo být po jistou dobu umožněno i nadále poskytovat bezpečnostní listy v souladu dříve platným nařízením EU."
● Zatím jsem našel jen BL pro Výrobce se jménem nebo obchodní jménem: COLORLAK, a.s. IČO 49444964. Zkusím ještě něco času věnovat nalezení jiné osoby které byl BL vydán. Ta pestrost značení jsou podle mne Obchodní názvy, propagující jména prodejců, kteří výrobek výrobek adjustují do vlastních obalových souborů ("přebalů - nádob"). Složitější to může být u dovozů, kde v EU by mohly platit BL vydané v sídle zahraniční právnické osoby. Odpovědnost může převzít (registrovaný) distributor nebo ji odkazem ponechat na výrobci který má příslušnou registraci.

● ● "Vzdělanost" prodejců o prodávaném zboží je bohužel jako příběh Šeherezáda, Pohádky tisíce a jedné noci.
Edit02 "nenaplily" hodnoty opraveno na "nenabyly hodnoty"
Naposledy upravil(a) guchar dne sob 28.10.2023 19:25, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#48 Příspěvek od zdzd »

guchar píše:● Kategorické sharkmouth: "Nitrolaky mi při ředění C6000 nikdy nebělaly" Je třeba "přeložit" podmínky ve kterých byl aplikován nenaplily hodnoty pro vznik bělání. (Jde o fyziku, i když ne jednoduchou, tak s přírodními zákony umožňující predikovat příslušný děj.)

Tak zhruba před padesáti lety snad ani jiné nitroředidlo než C6000 nebylo. A pokud se lakovalo lepicím nebo napínacím lakem, tak za vlhka vesele zbělaly...

A protože jiná možnost nebyla, tak nikdo neřešil co koupit a za vlhka jednoduše nelakoval. A pokud už k nějakému zbělení došlo, tak se to prostě přelakovalo až bylo lépe...
Steve

#49 Příspěvek od Steve »

zdzd píše:
Tak zhruba před padesáti lety snad ani jiné nitroředidlo než C6000 nebylo. A pokud se lakovalo lepicím nebo napínacím lakem, tak za vlhka vesele zbělaly...

A protože jiná možnost nebyla, tak nikdo neřešil co koupit a za vlhka jednoduše nelakoval. A pokud už k nějakému zbělení došlo, tak se to prostě přelakovalo až bylo lépe...

Ježe dnes to bělá i v ideálních podmínkách.
Loňská Severochema není to co letošní.
A co výrobce, to jiný výsledek.
A přelakování zbělených míst čistým ředidlem nejen že nefunguje, ale často je výsledek ještě horší.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem tu letošní Severochemu koupil. Naředil s ní starej lepící lak, ten co byl kdysi ve skleničkách a přilakoval s tím kus červenýho japanu na kus smrkovýho ohoblovanýho prkýnka. Ano, začalo to bělat a tak jsem zapnul split klimatizaci ve funkci tepelný čerpadlo, co fouká poměrně dost vzduchu cca 45 st. teplýho. Bělení se zastavilo a to již vzniklý zmizelo. Blbý je, že kdo nemá klimačku, tak všechny ostatní teplovzdušný zdroje jsou buď málo vzduchově vydatný, nebo moc horký (horkovzduch pistole). Ta pistole sice bílou zastaví ale téměř hned začne lak rozkládat, dělá se na něm krupice z bublinek. Teplota fuku se dost blbě nastavuje aby to bylo akorát.
Mě to bělení sice až zas tak nevadí, protože stříkám barvy ale uznávám, že to je pro malý papíráky dost blbý.
guchar

#51 Příspěvek od guchar »

1) !!! Počkám na vhodné podmínky 2 Chci stříkat i když čert na kobyle jezdí ... nechci dát iks desítek tisíc za nástěnnou klimatizaci improvizuji bezpečnou skříň potřebně velké digestoře. Ventilátory pro kuchyňské odsavače mohou mít dostatečný průtok. Než začnu improvizovat ze zdola přiváděný ohřívaný vzduch tak:
Nezná někdo mezní (množství par C laky a ředidla) ku (vzduch) určující hranice HOŘÍ/BUM (benzin je stejná kategorie jako ředidla) obsah nejde kopírovat Číst

Kód: Vybrat vše

https://www.hzscr.cz › kratochvil-michal-2007-pdf
na str. 21 6.6.1 Automobilový benzin

● Beru zpět jeden BL = jeden výrobce (je jich prostě moc) Google (bezpečnostní list c6000)
https://www.google.cz/search?q=bezpe%C4 ... s-wiz#ip=1
Steve

#52 Příspěvek od Steve »

guchar píše:1) !!! Počkám na vhodné podmínky 2 Chci stříkat i když čert na kobyle jezdí ... nechci dát iks desítek tisíc za nástěnnou klimatizaci improvizuji bezpečnou skříň potřebně velké digestoře. Ventilátory pro kuchyňské odsavače mohou mít dostatečný průtok. Než začnu improvizovat ze zdola přiváděný ohřívaný vzduch tak:
Nezná někdo mezní (množství par C laky a ředidla) ku (vzduch) určující hranice HOŘÍ/BUM (benzin je stejná kategorie jako ředidla) obsah nejde kopírovat Číst

Kód: Vybrat vše

https://www.hzscr.cz › kratochvil-michal-2007-pdf
na str. 21 6.6.1 Automobilový benzin

● Beru zpět jeden BL = jeden výrobce (je jich prostě moc) Google (bezpečnostní list c6000)
https://www.google.cz/search?q=bezpe%C4 ... s-wiz#ip=1

Čím víc dáváš různé copy/paste odkazy, technické listy a pod., tím víc netuším o čem píšeš...
Snad je chyba na mém přijímači...

Pro připomenutí:
Některá nitroředidla způsobují zbělení jen ve vlhku, jiná i v ideálních podmínkách.
Některá nebělají vůbec.
A to s laky či barvami.
Může to být i nevhodnou kombinací obojího (různí výrobci nebo nedodržení jejich doporučení).
Hledáme příčinu nebo způsob jak se tomu vyhnout...
8)
varok

#53 Příspěvek od varok »

Ono se prodávají i ředidla přímo k těm lakům, ale kdy by chtěl dávat za takovou trošku ředidla(asi 200ml) kolem 150,- kč. Přitom v barvách a lacích nebo drogerii máte za tu cenu zhruba 1L ředidla, možná i více. Přitom je v těch miniplechovkách asi klasické ředidlo, jen to správné.
Asja

#54 Příspěvek od Asja »

... nějakou informaci jsem našel:
1/ do nitrocelulózového laku, který "bělá" či "nedobrého" ředidla C6000 nalít - množství vyzkoušet, jsou to decilitry - čistý acetát. Kde sehnat nevím, ja ho měl v 90-tých letech právě z Colorlaku.

2/ Pokud se chcete vyhnout možným potížím s "běláním" nitrolaků, já léta kupuji jen a pouze ředidlo C6000 do nitrocelulózových nátěrových hmot/ Odstín C0000 Bezbarvý - toto je uvedeno na na štítku na horní straně plechovky ředidla. Používám mnoho let, cca 25 soutěžních křídel, a bez problémů. Jen ten hroznej smrad při práci :? :D
ingwarr

#55 Příspěvek od ingwarr »

Jednoducho to spôsobuje vlhkosť, alebo voda.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
guchar

#56 Příspěvek od guchar »

Asja píše: ...
Tohle ACETÁT - standard pro IC, CH3COO- Jinak druhů acetátů je něurokom v ředidle jsem našel dva: ethyl-acetát méně jak 8% hmot, n-butyl-acetát ≤25% hmot. toho je v ředidle relativně dost. A bez přesné specifikace jaký ACETÁT se já neposunu. Leda borci přes laky a ředidla.
COLORLAK Lak CELOMAT C1038 obsahuje jen n-butyl-acetát 25 až 30 % hmot.
COLORLAK C1037 Nitrocelulózový lesklý lak na nábytek, n-butyl-acetát 26 až 29 % hmot. A ethyl-acetát <0,2 % hmot !!! Sladká vůně, odlakovače na nehty. Dříve zvaný i octan ethylnatý, je organická sloučenina s funkčním vzorcem CH3COOCH2CH3 https://cs.wikipedia.org/wiki/Ethyl-acet%C3%A1t
I když by se mi prevence líbila, zde bude schůdnější a) snaha aby nátěr nebělal b) řešit odstranění zbělení až když lakování bohužel zbělelo, a je to nežádoucí.
sharkmouth

#57 Příspěvek od sharkmouth »

ingwarr píše:Jednoducho to spôsobuje vlhkosť, alebo voda.

Právě že to jednoducho nespôsobuje vlhkosť alebo voda, viz předchozí stránky. Způsobuje to složení ředidla, resp. obsah či neobsah toluenu a acetonu.
Asja píše:...

2/ Pokud se chcete vyhnout možným potížím s "běláním" nitrolaků, já léta kupuji jen a pouze ředidlo C6000 do nitrocelulózových nátěrových hmot/ Odstín C0000 Bezbarvý - toto je uvedeno na na štítku na horní straně plechovky ředidla. Používám mnoho let, cca 25 soutěžních křídel, a bez problémů. Jen ten hroznej smrad při práci :? :D

Opět viz předchozí stránky, C0000 v 99% obchodů prostě neznají, na horní straně plechovky je to pouze u Colorlaku.

Acetát - to je poněkud zavádějící název. Acetátů, neboli octanů je spousta.
Kdysi jsem experimentoval s amylacetátem, což je ten "záhadný" banana oil, kterým se natíralo někdy ve třicátých letech. Povrch pěkný, trvanlivost potahu mizerná - strašně rychle křehne. Přidání amylacetátu do nitrolaku - mnohem lépe se lak roztíral, povrch pěkný, trvanlivost nevím, model byl na zakázku.

Myslím, že je na čase přestat opakovat pořád dokola to samé, tedy:

Pokud chcete vyhnout bělání nitrolaků, používejte nitroředidlo C0000 - když ho seženete :) - nebo nitroředidlo PRO GOLD.
zdzd

#58 Příspěvek od zdzd »

sharkmouth píše:Právě že to jednoducho nespôsobuje vlhkosť alebo voda, viz předchozí stránky. Způsobuje to složení ředidla, resp. obsah či neobsah toluenu a acetonu.

Způsobuje to voda.

Ale ředidlo svým složením ovlivňuje jak se s ní lak vyrovná. Jak moc ji bude pohlcovat a ta pak způsobí ty mapy, jak moc se při schnutí bude ochlazovat a způsobí kondenzaci vlhkosti ze vzduchu a tak dále.
MPml

#59 Příspěvek od MPml »

sharkmouth píše:na horní straně plechovky je to pouze u Colorlaku

A kde jinde (u koho jiného) by to jako mělo být - když to značení (ta verze) vychází z nějaké jejich (asi bývalé) PN?
Prostě oni kdysi dělali nitrolaky (za komárů akorát v ČSSR asi jen oni) a tak k tomu dělali i ředidla.
Pak se BL n.p rozpadl, většina toho skončila a zbyly (vznikly) dva subjekty - a z nich ty tři typy nitro dělá akorát Old City.
No a ti ostatní dělají (možná :lol: ) akorát ředidlo (nějaký - odpovídající pouze obecnýmu číslu C6000)
No a protože je mezi všema boj o ceny, tak každý to míchá jinak. Výsledek pak odpovídá složení a tu a a tam :) i ceně.
Co je na tom proboha tak složitýho? 8O
MPml

#60 Příspěvek od MPml »

sharkmouth píše:Právě že to jednoducho nespôsobuje vlhkosť alebo voda, viz předchozí stránky. Způsobuje to složení ředidla, resp. obsah či neobsah toluenu a acetonu.

Opět viz předchozí stránky, C0000 v 99% obchodů prostě neznají, na horní straně plechovky je to pouze u Colorlaku.

Acetát - to je poněkud zavádějící název. Acetátů, neboli octanů je spousta.
Kdysi jsem experimentoval s amylacetátem, což je ten "záhadný" banana oil, kterým se natíralo někdy ve třicátých letech. Povrch pěkný, trvanlivost potahu mizerná - strašně rychle křehne. Přidání amylacetátu do nitrolaku - mnohem lépe se lak roztíral, povrch pěkný, trvanlivost nevím, model byl na zakázku.

Myslím, že je na čase přestat opakovat pořád dokola to samé, tedy:

Pokud chcete vyhnout bělání nitrolaků, používejte nitroředidlo C0000 - když ho seženete :) - nebo nitroředidlo PRO GOLD.

No, on se ten amylacetát, protože se chová dost specificky, obchází dost těžko (podle mě spíš nahradit nejde).
Mj, když jsem kdysi jako dítě u nás doma, v obýváku hrdě :lol: Jirkovi Kalinů předváděl, jak okolo lustru s mikrofilmovým pokojákem dosáhnu těsně pod minutu (vypadá to sice jednoduše, ale moc jednoduchý to není - doporučuji si to zkusit), tak Jirka mi tehdy říkal "ty xxxx a CO to na tom máš za lino :lol: a ne mikrofilm" - no já - "lepší to neumím, jednak mi to nedělá tu správnou duhu (je to tlustý), ale hlavně to hnusně bělá po nalití".
No tak mi tehdy prozradil "hrozné tajemství" (teď už je to jedno - stejně pokojáky z EPP :lol: nemají smysl) - "musíš to ředit amylacetátem - ničím jiným".
Takže 80% C1106, 15% amyl, 5% eukalypťák. Ten se tehdy sháněl těžko, takže sem ho jako dítě nahrazoval lékařským ricínem - to taky není ono, ale jde to. Ty poměry jsou základní, přesný složení se dožene podle chování na vodě.
No a ejhle, problémy zmizely, mikrofilm jako vyšitý. Akorát matka byla na prášky - protože tím, že mi to začalo jít, tak byla trvale obsazená vana, všude se sušilo a všude vlály supertenký zbytky.
Bonusem bylo i to, že zvýšená spotřeba černýho Samsonu se dala okecat pod "musím potahovat nový modely" :lol:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“