sharkmouth píše:Právě že to jednoducho nespôsobuje vlhkosť alebo voda, viz předchozí stránky. Způsobuje to složení ředidla, resp. obsah či neobsah toluenu a acetonu.
Opět viz předchozí stránky, C0000 v 99% obchodů prostě neznají, na horní straně plechovky je to pouze u Colorlaku.
Acetát - to je poněkud zavádějící název. Acetátů, neboli octanů je spousta.
Kdysi jsem experimentoval s amylacetátem, což je ten "záhadný" banana oil, kterým se natíralo někdy ve třicátých letech. Povrch pěkný, trvanlivost potahu mizerná - strašně rychle křehne. Přidání amylacetátu do nitrolaku - mnohem lépe se lak roztíral, povrch pěkný, trvanlivost nevím, model byl na zakázku.
Myslím, že je na čase přestat opakovat pořád dokola to samé, tedy:
Pokud chcete vyhnout bělání nitrolaků, používejte nitroředidlo C0000 - když ho seženete
- nebo nitroředidlo PRO GOLD.
No, on se ten amylacetát, protože se chová dost specificky, obchází dost těžko (podle mě spíš nahradit nejde).
Mj, když jsem kdysi jako dítě u nás doma, v obýváku hrdě

Jirkovi Kalinů předváděl, jak okolo lustru s mikrofilmovým pokojákem dosáhnu těsně pod minutu (vypadá to sice jednoduše, ale moc jednoduchý to není - doporučuji si to zkusit), tak Jirka mi tehdy říkal "ty xxxx a CO to na tom máš za lino

a ne mikrofilm" - no já - "lepší to neumím, jednak mi to nedělá tu správnou duhu (je to tlustý), ale hlavně to hnusně bělá po nalití".
No tak mi tehdy prozradil "hrozné tajemství" (teď už je to jedno - stejně pokojáky z EPP

nemají smysl) - "musíš to ředit amylacetátem - ničím jiným".
Takže 80% C1106, 15% amyl, 5% eukalypťák. Ten se tehdy sháněl těžko, takže sem ho jako dítě nahrazoval lékařským ricínem - to taky není ono, ale jde to. Ty poměry jsou základní, přesný složení se dožene podle chování na vodě.
No a ejhle, problémy zmizely, mikrofilm jako vyšitý. Akorát matka byla na prášky - protože tím, že mi to začalo jít, tak byla trvale obsazená vana, všude se sušilo a všude vlály supertenký zbytky.
Bonusem bylo i to, že zvýšená spotřeba černýho Samsonu se dala okecat pod "musím potahovat nový modely"