WIKI F3L/F5L
-
TomHlavinka
Re: WIKI F3L/F5L
Ideální jsou doporučované 1S LiHV 650mAh. Mám je stále k dispozici.
Mám 1S LiHV 550mAh,ale musím dát dopředu ještě olovo. Chtěl jsem to vyřešit Lionkou, ale nenašel jsem žádnou o max. průměru 10mm.
-
TomHlavinka
Stefan Sporer vyhrál s Wiki mistrovství Rakouska F5L. Lítal se standartní Wiki F5L s motýlem s hmotností 410g.
Já jsem se vrátil po dovolené zpět do práce a tak stavebnice F5L jak V tak X jsou opět k mání.
Já jsem se vrátil po dovolené zpět do práce a tak stavebnice F5L jak V tak X jsou opět k mání.
Napravil jsem jeden rest a konečně hodil na web pár fotek z build logu Wiki Megalight F3L, viz https://adobe.ly/40bCcNg
Není to tak podrobné jako mám nafocenu klasickou Wiki, ale lepší než nic
Není to tak podrobné jako mám nafocenu klasickou Wiki, ale lepší než nic
-
TomHlavinka
elektro (F5L) stavebnice jak motýl tak kříž jsou po delší době opět připravené. Je možné přibalit i kompletní pohon motor, aku 2S a vrtule od CNmodels.
-
TomHlavinka
Zde jsou fotky Wiki F5L trupu. Snahou bylo udělat hlavici a k tomu vybrat komponenty, tak aby byla zachována pěkná silueta trupu, aby listy přiléhaly k trupu co největší plochou a měly tak co nejmenší odpor. Na většině Eres trupů kužel jaksi nepasuje, vrtule je vždy taková přibastlená na původní RES trup, listy většinou odstávají a nevypadá to prostě hezky. Variant bylo několik a také to díky tomu dlouho tak trvalo. Elektro trup je konstrukčně úplně jiný než větroňový. Pohon s kv 3800 je koncipovaný pouze na 2S a hmotnosti kompletního pohonu ovšem včetně baterie je pouze 50g!
Wiki F5L Megalight se dá postavit s letovkou od 330g
Wiki F5L V od cca 370g
Wiki F5L X cca od 390-400g
Stavebnice ve všech variantách jsou skladem a k dispozici jsou i motory, baterky, vrtulové sety atd.
Wiki F5L Megalight se dá postavit s letovkou od 330g
Wiki F5L V od cca 370g
Wiki F5L X cca od 390-400g
Stavebnice ve všech variantách jsou skladem a k dispozici jsou i motory, baterky, vrtulové sety atd.
Len taká informácia , F3L to neplatí, ale v F5L vo všeobecných pravidlách pre všetky kategórie F5 je plošné zaťaženie min. 12g/dm.
Tak je model o hmotnosti 330g v rámci pravidiel?
Tak je model o hmotnosti 330g v rámci pravidiel?
Naposledy upravil(a) ORLA dne úte 16.04.2024 17:26, celkem upraveno 1 x.
-
HONZIK 22
Jedna se o malou vahu?
F5 je plošné zaťaženie max. 12g/dm....
Ja tedy nesoutezim,ale je tam psano max?
Tedy o vahu se jedna?
F5 je plošné zaťaženie max. 12g/dm....
Ja tedy nesoutezim,ale je tam psano max?
Tedy o vahu se jedna?
Hm , zle som to napísal to malo byť minimálna, ale vo všeobecných pravidlách pre všetky kat. F5 je
PART FIVE – TECHNICAL REGULATIONS FOR RADIO CONTROLLED CONTESTS
5.5.1.3 General Characteristics of RC Electric Powered Motor Gliders F5
Maximum total area 150 dm2
Maximum weight 5 kg
Loading 12 to 75 g/dm2
5.5.1.3 Všeobecné charakteristiky RC motorových klzákov F5
Maximálna celková plocha 150 dm2
Maximálna hmotnosť 5 kg
Záťaž 12 až 75 g/dm2
Neviem či je v 330g v poriadku neviem plochu modelu.
v príspevku som max to opravil
PART FIVE – TECHNICAL REGULATIONS FOR RADIO CONTROLLED CONTESTS
5.5.1.3 General Characteristics of RC Electric Powered Motor Gliders F5
Maximum total area 150 dm2
Maximum weight 5 kg
Loading 12 to 75 g/dm2
5.5.1.3 Všeobecné charakteristiky RC motorových klzákov F5
Maximálna celková plocha 150 dm2
Maximálna hmotnosť 5 kg
Záťaž 12 až 75 g/dm2
Neviem či je v 330g v poriadku neviem plochu modelu.
v príspevku som max to opravil
Bylo by lépe se v těch obecných pravidlech raději nevrtat, jinak totiž taky zjistíš, že v F5L je plně legální gyrostabilizace
Ta je taky v obecné sekci F5 povolena a v F5L to nikdo výslovně nezakázal (telemetrii a vario ano)...
Za mne bych to prozatím vůbec neřešil a spíš případně podal podnět na ujasnění (zda sjednotit s F3L anebo naopak definitivně začít brát jako zcela nezávislé kategorie). Pravidla F5L jsou totiž "hodně prozatimní", hlavně tam chybí EDIC definice výškoměru a další věci, uvidíme, jaký bude budoucí vývoj.
Ale jinak dobrý postřeh, obecné sekce pravidel FAI dost lidí vůbec neregistruje a přitom jsou místy vcelku zajímavá
Za mne bych to prozatím vůbec neřešil a spíš případně podal podnět na ujasnění (zda sjednotit s F3L anebo naopak definitivně začít brát jako zcela nezávislé kategorie). Pravidla F5L jsou totiž "hodně prozatimní", hlavně tam chybí EDIC definice výškoměru a další věci, uvidíme, jaký bude budoucí vývoj.
Ale jinak dobrý postřeh, obecné sekce pravidel FAI dost lidí vůbec neregistruje a přitom jsou místy vcelku zajímavá
Nevŕtam, len práve prekladám pravidlá do SK . Aj o stabilizácií viem, takže u nás to dodržiavanie budeme vyžadovať , aspoň sa tu nebudú naháňať váhy a aj výrobcovia si vydýchnu.
A áno, výškomery sú zatiaľ neznámou, tie ktorý majú displey sa dá niečo skontrolovať, ale sú aj také ktoré nemáš ako / maďarské /
tam musíme veriť výrobcovi, že upraví suťažnú výšku na 90m .
Ale nechcem tu zahlcovať vlákno o WIKI na toto by malo byť asi samostatné vlákno.
A áno, výškomery sú zatiaľ neznámou, tie ktorý majú displey sa dá niečo skontrolovať, ale sú aj také ktoré nemáš ako / maďarské /
tam musíme veriť výrobcovi, že upraví suťažnú výšku na 90m .
Ale nechcem tu zahlcovať vlákno o WIKI na toto by malo byť asi samostatné vlákno.
-
TomHlavinka
Je pravda, že minimální plošné zatížení, není vykládáno jednoznačně a to jak v pravidlech tak v následném výpočtu. Jedni počítají jen křídlo druzí celkovou plochu i s VOP a u motýla je situace ještě složitější.
Mnou uváděné váhy u jednotlivých variant jsou brány jako možné dosažitelné při standartní stavbě z mé stavebnice bez úprav. Soutěžně litá cca okolo 3-4% prodaných modelů. Takže drtivé množství zákazníků zajímá reálný údaj, ale už ne to jestli je to vůbec při soutěži legální.
Mnou uváděné váhy u jednotlivých variant jsou brány jako možné dosažitelné při standartní stavbě z mé stavebnice bez úprav. Soutěžně litá cca okolo 3-4% prodaných modelů. Takže drtivé množství zákazníků zajímá reálný údaj, ale už ne to jestli je to vůbec při soutěži legální.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Zcela souhlasím s druhou částí.
Metodika výpočtu plochy je zcela jednoznačná. Tím i plošného zatížení
strana 23 FAI CIAM General Rules
Sčítá se plocha křídel a ocasních ploch.
V případě napojení na trup je započtena i ta plocha trupu, bere se obrys, jako by křídlo pokračovalo.
Počítá se projekce do roviny.
Nic problematického, jen, aby bylo jasno.
TomHlavinka píše:Je pravda, že minimální plošné zatížení, není vykládáno jednoznačně a to jak v pravidlech tak v následném výpočtu. Jedni počítají jen křídlo druzí celkovou plochu i s VOP a u motýla je situace ještě složitější.
Metodika výpočtu plochy je zcela jednoznačná. Tím i plošného zatížení
strana 23 FAI CIAM General Rules
Sčítá se plocha křídel a ocasních ploch.
V případě napojení na trup je započtena i ta plocha trupu, bere se obrys, jako by křídlo pokračovalo.
Počítá se projekce do roviny.
Nic problematického, jen, aby bylo jasno.
Ja osobne idem trocha inou cestou ako tie extrémne, ľahké modely, ale to je každého nájsť si cestu pre model ktorý mu vyhovuje.
V F3L je to bez problémov tam spodný limit nie je , vidím problém, ale v F5L kde je veľa pilotov ktorý si robia model sami a s kontrolou pri súťažiach.
Tomáš a aká je teda plocha krídla Wiki aj s výškovkou?
V F3L je to bez problémov tam spodný limit nie je , vidím problém, ale v F5L kde je veľa pilotov ktorý si robia model sami a s kontrolou pri súťažiach.
Tomáš a aká je teda plocha krídla Wiki aj s výškovkou?
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dnes to není problém. Model se na dálku vyfotí. Obtáhne v nějakém CADu a ten ti řekne plochu. Na MS se fotilo tak na 30 metrů s teleobjektivem.