sharkmouth: Pokud by jsi to chtěl půjčit, tak není problém. Bydlíš na správné straně Prahy.
Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Varování před nitroředidlem C 6000 Severochema
Když jsem došel k názoru, že potřebuji nutně vědět, jaké jsou kvality vzduchu, abych mohl správně ladit pohon na pyloňáka, tak jsem si pořídil logger teploty, tlaku vzduchu, vlhkosti. Samozřejmě, že to ukazuje také teplotu rosného bodu.
sharkmouth: Pokud by jsi to chtěl půjčit, tak není problém. Bydlíš na správné straně Prahy.
Dík za zajímavé čtení o zkušenostech s výrobou mikrofilmu.
Jen v poslední větě jsem nepochopil
Mohl by ste to vysvětlit? 
Jen v poslední větě jsem nepochopil
co je to ten "černý Samson"?MPml píše:...Bonusem bylo i to, že zvýšená spotřeba černýho Samsonu se dala okecat pod "musím potahovat nový modely"
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
TomasC píše:Když jsem došel k názoru, že potřebuji nutně vědět, jaké jsou kvality vzduchu, abych mohl správně ladit pohon na pyloňáka, tak jsem si pořídil logger teploty, tlaku vzduchu, vlhkosti. Samozřejmě, že to ukazuje také teplotu rosného bodu. ...
A ta kvalita vzduchu, tedy potřeba jejího zjišťování, to se týká i elektro pyloňáků, nebo si to používal jen v dobách kdy jsi soutěžil se spalováky?
Tedy v případě spalováků si dovedu představit, že na chod motoru má vliv tlak, teplota i vlhkost vzduchu. IgorB se kdysi zmínil, že v dobách kdy v F2B ještě nedominoval elektropohon, tak Amíci přesně tak měřili kvalitu vzduchu a podle toho nitrovali palivo. Takže pro optimální chod a vytunování spalováka to má význam bez debaty.
Ale dovedu si představit i to, že vlivem teploty, vlhkosti a nadmořské výšky se nepatrně mění hustota i viskozita vzduchu a v závodě, kde jde o setiny i optimalizace vůči tomu může mít velký význam nejen u spalováků ale i u elekter.
Tak jak je to?
Pro ty co katalogy nenosí v hlavě C1106: Použití: Lak C1106 NICEL je určen k nátěrům leteckých nosných a řídících plátěných plocha a jiných textilií upevněných v rámu za účelem jejich vypnutí a zpevnění.
Nesmí být použit k povrchové úpravě výrobků, které přicházejí do přímého styku s poživatinami, krmivy, pitnou vodou, ani k nátěrům dětského nábytku a hraček.
A "bílý slon" Ředidlo: C6001
Nevím zda účel Samsona, u DIY mikrofilm pro potahy, trefím: Tchán včelař si do formy - deskový lis (dvě kovové desky s náznakem šestiúhelníků) lil voskové mezistěny pro včelstva. Pivo (naředěné vodou) bylo ideálním separátorem, aby se mezistěny netrhaly při odlupování z formy. Lepší než škrobová voda z brambor se slivovicí, než vodní směs kapka dětský šampón a glycerin, voda a kapka Jaru (saponát) jako detergent, kupované speciální separátory od Bernhard Rietsche GmbH nebo Stefan Puff GmbH. Případně foto smáčedlo. Pivo se slivovicí i včelám vonělo a šmakovalo. A v suchu přes zimu doma uskladněné mezistěny do jara nezplesnivěly
Nesmí být použit k povrchové úpravě výrobků, které přicházejí do přímého styku s poživatinami, krmivy, pitnou vodou, ani k nátěrům dětského nábytku a hraček.
Nevím zda účel Samsona, u DIY mikrofilm pro potahy, trefím: Tchán včelař si do formy - deskový lis (dvě kovové desky s náznakem šestiúhelníků) lil voskové mezistěny pro včelstva. Pivo (naředěné vodou) bylo ideálním separátorem, aby se mezistěny netrhaly při odlupování z formy. Lepší než škrobová voda z brambor se slivovicí, než vodní směs kapka dětský šampón a glycerin, voda a kapka Jaru (saponát) jako detergent, kupované speciální separátory od Bernhard Rietsche GmbH nebo Stefan Puff GmbH. Případně foto smáčedlo. Pivo se slivovicí i včelám vonělo a šmakovalo. A v suchu přes zimu doma uskladněné mezistěny do jara nezplesnivěly
VTjr píše:Dík za zajímavé čtení o zkušenostech s výrobou mikrofilmu.![]()
Jen v poslední větě jsem nepochopil co je to ten "černý Samson"?Mohl by ste to vysvětlit?
Mikrofilm se na kostru (kostřičku
Steve píše:
Mikrofilm se na kostru (kostřičku) lepil černým pivem, proto Samson
Přesně
https://www.auktiva.cz/auctions/a12201850/1804860/1.jpg
guchar píše:Pro ty co katalogy nenosí v hlavě C1106: Použití: Lak C1106 NICEL je určen k nátěrům leteckých nosných a řídících plátěných plocha a jiných textilií upevněných v rámu za účelem jejich vypnutí a zpevnění.
Asi jdeš s kanónem na vrabce
Netřeba separovat, třeba lepit
guchar píše:Pro ty co katalogy nenosí v hlavě C1106: Použití: Lak C1106 NICEL je určen k nátěrům leteckých nosných a řídících plátěných plocha a jiných textilií upevněných v rámu za účelem jejich vypnutí a zpevnění.
Normální modelář (ne škodič, co neví, která bije, ale donekonečna linkuje všelijaký "moudra" z ynternetu - aniž by tušil jak co a proč funguje) tomu říká "napínací lak"
Co se týče toho černýho piva jako smačedla - nevím, co jsi jako obvykle hulil
To pivo se fakt neleje do vany
Výhoda v pivu je v tom, že funguje dobře, může se při potahování "spotřebovávat"
----------------
No a na závěr jedna velmi velká prosba - pokud možno k tomu zase nehledej nějaký stupidní "moudra" a "rady" googlem na ynternetu - piš cokoli, teprve až někdy něco sám skutečně postavíš (vyrobíš, slepiš....) a hlavně budeš o tom něco málo vědět.
Steve píše:
Ježe dnes to bělá i v ideálních podmínkách.
Loňská Severochema není to co letošní.
A co výrobce, to jiný výsledek.
A přelakování zbělených míst čistým ředidlem nejen že nefunguje, ale často je výsledek ještě horší.
Problém je taky v tom, že kdysi (netuším teď) se do těch "neběžných ředidel pro letecký a modelářský laky" přidávalo cosi (nemá smysl řešit veřejně - guchar to jistě a opět blbě vygooglí) co s tou vodou z atmosféry dělá azeotropickou směs a ejhle, pak se to chová podstatně líp (je to míň cilivý).
Dokonce někteří stále prodávají i "oživovadlo" na ty bílý fleky https://www.clou-shop.eu/clou-heimwerke ... 300ml.html - ale stojí to jako ojetý auto
takhle vypadá originál ředidlo od Clou pro napínací od Clou.
https://www.clou.cz/redidla/pro-nitrolaky-1l
Asi se ještě hbitě podívám po loňské várce ProGoldu, který mi (i sharkovi) funguje jak má.
Prakticky
A nebo se stavím konečně v tom Old City, když už jezdím kolem - mám to fakt nemnoho kilometrů...
Proč chodit ke kováříčkovi, když můžu ke kováři
Mimochodem, zřejmě ideální stav by mohl být lepit slinami (hned jsem si to neuvědomil, ale vím o tom) posílenými právě tím tmavým mokem
Taky slušné zdůvodnění, když už by zhotovitel byl přistižen se skleničkou v ruce
A z logiky věci by to mělo dvojnásobně držet
Prakticky
A nebo se stavím konečně v tom Old City, když už jezdím kolem - mám to fakt nemnoho kilometrů...
Mimochodem, zřejmě ideální stav by mohl být lepit slinami (hned jsem si to neuvědomil, ale vím o tom) posílenými právě tím tmavým mokem
Taky slušné zdůvodnění, když už by zhotovitel byl přistižen se skleničkou v ruce
Steve píše:Asi se ještě hbitě podívám po loňské várce ProGoldu, který mi (i sharkovi) funguje jak má.
Prakticky![]()
Mimochodem, zřejmě ideální stav by mohl být lepit slinami (hned jsem si to neuvědomil, ale vím o tom) posílenými právě tím tmavým mokem![]()
Taky slušné zdůvodnění, když už by zhotovitel byl přistižen se skleničkou v ruce![]()
Jo, to je víc než dobrý postřeh - multiplikovat fci kapalin - jedno vsítit
No a tak dál a dál a dál......
V tom Old City bych se zeptal - podle mě, na rozdíl od 99% běžných "drogistů" (přesouvačů nádob) o tom nejspíš budou cosi
Zkusím, nejspíše ideálně dopoledne - spíš bude otevřeno a s odbornou odpovědí lze počítat
Drogisté....napadá mě občas, jestli nejsou ovlivněni látkou, která dala jejich práci název
Drogisté....napadá mě občas, jestli nejsou ovlivněni látkou, která dala jejich práci název
- sharkmouth
MPml píše:A kde jinde (u koho jiného) by to jako mělo být - když to značení (ta verze) vychází z nějaké jejich (asi bývalé) PN?
Prostě oni kdysi dělali nitrolaky (za komárů akorát v ČSSR asi jen oni) a tak k tomu dělali i ředidla.
Pak se BL n.p rozpadl, většina toho skončila a zbyly (vznikly) dva subjekty - a z nich ty tři typy nitro dělá akorát Old City.
No a ti ostatní dělají (možná) akorát ředidlo (nějaký - odpovídající pouze obecnýmu číslu C6000)
No a protože je mezi všema boj o ceny, tak každý to míchá jinak. Výsledek pak odpovídá složení a tu a a tami ceně.
Co je na tom proboha tak složitýho?
A co je složitýho na tom, přečíst si i příspěvek, na který reaguji??
EDIT: Stevovi děkuji za navedení na nitroředidlo fungující tak, jak potřebuji, ačkoli na sobě nemá označení agenta 00000, a dál to nemíním řešit
MPml: K těm lakům. Co se týče přímo těch modelářských, tak jsem v poslední době viděl jen Nitrocoat a teď i Kavan. A ani bych se nedivil kdyby bylo v obou plechovkách to samé.
To bělání laků po naředění ředidlem podle mě souvisí i se zelenými. Pořád něco vymýšlejí, jakože ekologie, ale potom má spousta barev a laků problémy. Nemusí to být jenom to bělání, ale i výdrž, blednutí na slunci apod.
To bělání laků po naředění ředidlem podle mě souvisí i se zelenými. Pořád něco vymýšlejí, jakože ekologie, ale potom má spousta barev a laků problémy. Nemusí to být jenom to bělání, ale i výdrž, blednutí na slunci apod.
Steve píše:Mikrofilm se na kostru (kostřičku) lepil černým pivem, proto Samson
Á, tak to mi nedocvaklo.
Ale jen taková otázka, jistě je asi zbytečné to nějak nahrazovat, ale pokud není po ruce černé pivo a nechci na modelech zanechávat svoji DNA, tak nestačila by jen cukrová voda?