Serva Chaservo - skúsenosti

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
pilot205

#1 Příspěvek od pilot205 »

Zdravím,

máte niekto skúsenosti so servami Chaservo? Kukám na tie tenké DS06, LV06, HV06.. zaujíma ma hlavne spoľahlivosť, ako stredia a nejaké tie vôle.
Možno ak niekto vie porovnať so servami KST (A08, HS08, X06, či X08)...

Chcem to do elektrovetroňa.

Ďakujem.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od aviatika »

Čakal som, že sa niekto ozve. Nikto, tak dám niečo ja.
Mám HV06. Jednak v ERES, RES a v mini svaháku. Spracovanie, presnosť, rýchlosť, váha, rozmery všetko je výborné. Ale treba si uvedomiť, že jeho limity sú logicky obmedzené a fyzika nepustí. Nesmie sa preťažovať, treba aby tiahla chodili voľne. Ja používam uhlík v teflóne. Inak sa nadmerne hreje, stúpa odber a nesedí stredová poloha. Ak je ale toto v poriadku tak je perfektné. Ak mám dve vedľa seba treba ich dať tak aby sa nedotýkali navzájom. Väčšie zatiaľ nemám, možno neskôr.
Možno na doplnenie čo je Chaservo. Skupina nemeckých modelárov na čele s Walterom Bednarzom, ktorí majú dlhodobé skúsenosti s tým čo je na trhu si povedali, že chcú niečo podľa ich predstáv. Tak sa dohodli s čínskou firmou KST, že vyrobia servá podľa ich predstáv aj požiadavok a budú ich predávať pod svojou značkou. No a aby to malo aj komerčný úspech tak dali do toho veľa reklamy. Pre mňa je dlhodobo firma KST tiež top a čo od nich mám je výborné. Nie lacné, ale hodnotné. Mám X06 ky, tu platí to čo som písal aj o HV06. Použil som potom aj X08, ale najviac sa mi osvedčili A08. Váha, výkon, rozmery do 2 m samokrídla, kde sú už mohutné riadiace plochy sú výborné.
A ešte jedna vec, ktorú môžem zmieniť, väčšina serv, ale nie všetky je možné programovať. Mne pri osádzaní najviac vadí že mi nesedia stredy, (posuutie páky o jeden zúbok predstavuje 24 st.) vo vysielači sa to dá subtrimom vystrediť, ale tým si zarobím na iné problémy. Preto mám od KST maličký programátor #3 (cena cs 35 $) , ktorým sa dá nastaviť jednak frekvencia, ale hlavne presné stredy. Takže po osadení do modelu jednoducho nastavím stredy pák a vo vysielači mám nuly. Samozrejme funguje aj s Chaservami.
Na záver dávam do pozornosti nové servo KST - DS113MG - 12g 12 mm 3,0 kg/7,4 V cena ca 15 $.

[album]7341[/album]
Luboš - www.aviatika.sk
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Serva Chaservo - skúsenosti

#3 Příspěvek od TomasC »

aviatika píše:Preto mám od KST maličký programátor #3 (cena cs 35 $)
Tohle? https://kstservos.com/products/servo-pr ... -v6-0-v8-0 To by bylo velmi užitečné zařízení.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od aviatika »

Aj tento je samozrejme použiteľný, teraz už je vo výpredaji. Ja som písalo o trojke, alebo potom je najnovšia dvojka. Tu je možné nastavovať viacero funkcií serva nielen stredy a frekvenciu.
Aj z CHASERVO písali, že budú mať vlastný programátor, ale doteraz nič.
Luboš - www.aviatika.sk
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od horejsi »

Jen si dovolujim upozornit, že všechny programátory máme na skladě, k okamžitému dodání.
Ivan Horejsi
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od aviatika »

No tak to je výborná správa. Keď som ja chcel trojka nebola nikde v EU. Ono sa to zdá vysoká investícia, aj využitie je len, keď dorábam model. Ja som sám tak mi nič iné nezostáva, keď chcem, ale viac modelárov rovnakého zamerania, alebo kluby sa môžu na to zložiť.
Luboš - www.aviatika.sk
iwwo

#7 Příspěvek od iwwo »

Na záver dávam do pozornosti nové servo KST - DS113MG - 12g 12 mm 3,0 kg/7,4 V cena ca 15 $.

Akurát riešim tieto servá. Vôle nemajú, no nevracajú sa do stredu. Rozdiel je aj 2-3 milimetre a to už je na kridielko dosť. Neviem či to je prijímačom ktorý požívam, ale pre mna nepoužitelné a veľké sklamanie. Vrátil som sa k modelom po 10tich rokoch a hneď toto. Chcel som to do vetronňa. Teraz staviam malý elektrolet https://www.tatramodel.sk/astra-model/l ... r-xs-08-m/ a vôbec neviem aké servá vybrať aby sa vracali do stredu. Ak niekto má konkrétny typ, budem veľmi rád, keď napíše.
Blade Dancer,Mustang od Alfamodel Thunderbolt od E-Flite a pohodový hornoplošník vlastnej výroby. Všetko elektro.
Momentálne pre mňa nepoužitelný vrtulník Safari G41 od Scorpia. Ale to je asi rukami
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od TomasC »

Tak servo za 400Kč nemá cenový předpoklad. Taky může být nevhodným napákováním (už jsem viděl).

Používám KST v závodních strojích a zatím spokojenost.
iwwo

#9 Příspěvek od iwwo »

TomasC píše:Tak servo za 400Kč nemá cenový předpoklad. Taky může být nevhodným napákováním (už jsem viděl).

Používám KST v závodních strojích a zatím spokojenost.

Tak ano, je to lacné servo, ale ja lietam len rekreačne. Pákou to nebude, mám tam ocelový krátky drát, takže je to bez odporu. Možno som trafil zlé kusy.
Blade Dancer,Mustang od Alfamodel Thunderbolt od E-Flite a pohodový hornoplošník vlastnej výroby. Všetko elektro.
Momentálne pre mňa nepoužitelný vrtulník Safari G41 od Scorpia. Ale to je asi rukami
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od aviatika »

Fakt je, že od KST je to najlacnejšie servo. Ich cena začína niekde od 35 $. Zaujala ma tiež hlavne jeho cena a potom aj to, že doteraz som nemal u tejto značky žiadny problém. Nemám ho, ale aj pre moju informáciu objednám jedno a potom dám sem určite vedieť. Alebo je niekto ďalší, kto ich už použil ?
Luboš - www.aviatika.sk
blembondo

#11 Příspěvek od blembondo »

KST - DS113MG je to samé jako Turnigy TGY-113MG.Stačí pohledat na netu že se to moc nepovedlo.Namátkou... https://www.rc-network.de/threads/kst-ds-113mg.634079/
Naposledy upravil(a) blembondo dne ned 12.11.2023 9:07, celkem upraveno 1 x.
iwwo

#12 Příspěvek od iwwo »

Jedno servo na výškovke, kde je bovden cez celý trup ako tak vracia. Dokonca tam mám vačší odpor, ako je zdravé. Na kridielkach už je problém a tam nie je odpor žiadny. Ja som ich kúpil preto, lebo tu každý chváli tútu značku. Samozrejme na rekreačné lietanie by to stačilo, keby vracali dobre.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od aviatika »

KST práve predstravil novú programovaciu kartu pre servá- Tool card #5 ako náhradu za #1. Nie je nutný počítač, vie nastaviť stredovú aj koncové polohy a reverz. Dá sa predobjednať už.

[album]7345[/album] [album]7346[/album]
Luboš - www.aviatika.sk
aviatika
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od aviatika »

Sľúbil som, že sa ešte vrátim k tu uvádzanému servu KST DS113MG. Objednal som jeden kus priamo u výrobcu (Čína), aby som mal istotu, že je z aktuálnej produkcie. 11 dní od objednania a zaplatenia som ho našiel v schránke. Poštovné bolo 5,- $ vrátane možnosti sledovania od odoslania až po doručenie. DPH krajiny doručenia si strhne priamo dodávateľ, takže nie je problém s preclením. Po rozbalení a vizuálnej kontrole som ho ešte zvážil a tu zistil jediný rozdiel oproti udávaným 12 g je to 15,8 g vrátane jednostrannej páky. Po pripojení na servotester som nezistil žiadne vôle, alebo iné problémy. Vyrobil som držiak, na originál 20 mm páku som prišróboval 100 mm rameno, ktoré sa pohybovalo tesne nad oblúkom s drážkou v nulovom bode. Servo som testoval jednak s servotesterom, jednak priamo s príjmačom na mojej Futabe. Napájanie 4,8 V aj 7,4 V. Izbová teplota bola 22 ℃. Stred je pri 1520 µs. Nastavil som na 1500. Návrat bez záťaže bol vždy na nulu. Tak som páku zaťažil na jednu, na druhú stranu. A tu som zistil stredovú vôľu na ramene 100 mm to je celkom do 3 mm. Čo predstavuje 1,7 stupňa. Potom na páke 20 mm je vôľa 0,6 mm na 15 mm potom do 0,5 mm na obe strany. To nie je vôbec zlé na servo tejto kategórie. Okrem toho je servo programovateľné, čo som aj v praxi vyskúšal.
Meranie som potom ešte zopakoval pri teplote 5 ℃. Žiadnu teplotnú diferenciu stredu som nezistil, len stredová vôľa sa ešte zmenšila čo spôsobila práve nízka teplota.

No ale teraz príde to podstatné čo sam až nakoniec zistil - nie je servo DS113MG a rovnaké DS113MG. Bolo mi divné, že KST ho má na titulke ako novinku. A pritom problémy s týmto servom popisujú mnohí už viac rokov dozadu. Rozjasnilo sa mi až keď som zistil, že parametre môjho serva s tými, ktoré aktuálne dopredávajú predajcovia sú rozdielne. Pozrite napríklad tu. Záhada je vyriešená myslím - KST toto servo inovoval, označenie je rovnaké, len na konci pribudlo V6.0
Záver: určitě by som ho nedal na kormidlá, kde potrebujem presné stredy. Do školných, cvičných, Epp, pomocné funkcie tu všade si najde svoje miesto. A stále platí čo som už viackrát písal - tiahla robiť s čo najmenšími vôľami a "ľahkým" pohybom! A doporučujem ak sa preň rozhodnete počkať už na toto inovované servo.

Postup merania je na priložených záberoch.

[album]7355[/album] [album]7354[/album]

[album]7353[/album] [album]7352[/album] [album]7351[/album] [album]7350[/album]

Pôvodné servo má okrem rozdielnych parametrov aj iný tvar púzdra.

[album]7349[/album]
Luboš - www.aviatika.sk
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od TomasC »

Díky, zajímavé.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“