Samozřejmě by bylo lepší sehnat vrak na ND, než kupovat něco nového. Zeptal jsem se strejdy Googla a on odpověděl. Asi bych také v dílně něco našel.
Malý závěsný motor
Re: Malý závěsný motor
To je zajímavý nápad s výměnou sovětských (snad
) feritových magnetů za kapitalistické neodymové. Ty motory mám dva.
Samozřejmě by bylo lepší sehnat vrak na ND, než kupovat něco nového. Zeptal jsem se strejdy Googla a on odpověděl. Asi bych také v dílně něco našel.
Hitec Aurora 9X
HONZIK 22 píše:Uz jsem cetl i lepsi sebevrazednou radu. Vysusit motor v mikrovlnce .![]()
Je tady jeden "Gůůůglič", je všude, on by to mohl rozlousknout, oddůvodnit (i kdyby to byl nesmysl...).
Asi stačí jen chvíli počkat
ad DAF: Ale ty malé neodymy mi nepřipadají jako špatný nápad
Doma je má snad každý aktivní modelář (ne kupovač-létač), případně malé z CD/DVD mechaniky nebo větší z HDD (v lodi hmotnost nevadí).
Pokud máš ty motory doma, tak to zkus a dej vědět
Já bych mohl zkusit ty malinké ss motůrky, nějaké ne úplně malé množství tu mám
● S mikrovlnkou znám lepší fóry, typu exploze. Neuvádím je. Někdo by to mohl považovat za návod. Pokud jde o IPA je dobré si přečíst onen odkaz. Pak si seřadit (tam uvedené) podmínky pro vznik hořlavého nebo výbušného prostření. A následně k nim podmínky inicializace těchto jevů. Je to současně i návod jak možnému výskytu nežádoucích projevů bránit.HONZIK 22 píše: Uz jsem cetl i lepsi sebevrazednou radu. Vysusit motor v mikrovlnce.
● Je mnoho fake mýtů. Na boj se všemi člověk nemá ani sílu, a ani čas. Např. fámy o paměťovém efektu NiMH. (Ne že by NiMH paměťové efekt neměly. Ale výrazně se uplatňuje jen v silně specifických podmínkách.)
● V každém návodu pro mikrovlnné trouby se uvádí: Nevkládat kovy (vodivé předměty). Že z toho pravidla jsou možné i výjimky si lze pokecat ve vlákně pro takový účel někdy založeném.
guchar píše: ● S mikrovlnkou znám lepší fóry, typu exploze. Neuvádím je. Někdo by to mohl považovat za návod. Pokud jde o IPA je dobré si přečíst onen odkaz. Pak si seřadit (tam uvedené) podmínky pro vznik hořlavého nebo výbušného prostření. A následně k nim podmínky inicializace těchto jevů. Je to současně i návod jak možnému výskytu nežádoucích projevů bránit.
● Je mnoho fake mýtů. Na boj se všemi člověk nemá ani sílu, a ani čas. Např. fámy o paměťovém efektu NiMH. (Ne že by NiMH paměťové efekt neměly. Ale výrazně se uplatňuje jen v silně specifických podmínkách.)
● V každém návodu pro mikrovlnné trouby se uvádí: Nevkládat kovy (vodivé předměty). Že z toho pravidla jsou možné i výjimky si lze pokecat ve vlákně pro takový účel někdy založeném.
K mikrovlnce by se dalo najít věcí....
Třeba proč v ní nesušit psa...nebo jak ohřát slipy Mr.Beana
Ale taky rizika ohřívání destilované vody....
Nápad s předělávkou magnetů je sice zajímavý, ale je otázkou srovnat námahu a reálný výsledek.
Steve, napsal jsem to minimalisticky, googlil jsem ceny těch lodiček, na které zde kdosi upozornil, že by se daly vykuchat a vnitřnosti použít na reinkarnaci Jiriho člunu.
Steve, napsal jsem to minimalisticky, googlil jsem ceny těch lodiček, na které zde kdosi upozornil, že by se daly vykuchat a vnitřnosti použít na reinkarnaci Jiriho člunu.
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Nápad s předělávkou magnetů je sice zajímavý, ale je otázkou srovnat námahu a reálný výsledek.
V pohodě.
Mě to taky zajímá, ty pidimotůrky používám a případné zvýšení výkonů nemusí být na škodu
Třeba v malinkých pohonech v modelech s pohonem superkapacitory
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Osobně nevidím přínos experimentovat s doplněním magnetů. Tenkrát nebylo na výběr...
Ale dnes kdy jde dát snadno "střídavý" motor a regulátory jsou snadno dostupné mě přijde dávat stejnosměrný motor jako prostě zbytečná.
To mě spíš napadlo, udělat potápěče z ABC jako 3D tisk projekt. Naskládat do tuby a pouštět.
Ale dnes kdy jde dát snadno "střídavý" motor a regulátory jsou snadno dostupné mě přijde dávat stejnosměrný motor jako prostě zbytečná.
To mě spíš napadlo, udělat potápěče z ABC jako 3D tisk projekt. Naskládat do tuby a pouštět.
Malý závěsný motor jsem řešil před nějakým časem také, vyřešil jsem to tak, že jsem použil motůrek z jedné malá hračky, lodičky ovládané dvěma lodními vrtulemi, která neměla vysílač a namontoval jsem to do makety závěsného motoru vytištěného na 3D tiskárně. Původní loďka měla ovládání dvěma el. motory přímo pod člunem takže jsem z toho vypreparoval motůrek i s lodním šroubem u kterého jsem předpokládal nějakou voděodolnost a zalepil jsem to do vytištěné makety z.m. Kdysi dávno vyráběla Igra lodičku se závěsným motorem poháněnou gumovým svazkem a našel jsem ji při vyklízení pozůstalosti po rodičích a tak jsem si chtěl splnit klukovský sen s možnostmi o kterých se mi před více než půl stoletím ani nesnilo. Zatím jsem udělal závěsný motůrek poháněný jednou lipolkou a ve vaně jsem si vyzkoušel, že to funguje na více zatím není čas.
Co se provedení elektromotůrku týká jde o klasický motůrek používaný ve vibračním vyzvánění mobilů nebo neco podobného a je to těsněné nějakým simeringem. Ve vodě to není dlouho a tak to snad nejakou dobu ještě vydrží fungovat. Fotky nemám, protože jsem mino domov takže až přijedu domů tak to nafotím a přidám na web.
Co se provedení elektromotůrku týká jde o klasický motůrek používaný ve vibračním vyzvánění mobilů nebo neco podobného a je to těsněné nějakým simeringem. Ve vodě to není dlouho a tak to snad nejakou dobu ještě vydrží fungovat. Fotky nemám, protože jsem mino domov takže až přijedu domů tak to nafotím a přidám na web.
Už to začíná zabíhat trochu mimo, ale budiž. Sozda píše o nějaké své lodičce a o splnění klukovského snu. Lodičku na gumu si nepamatuju, a že už se mezi pamětníky můžu klidně zařadit, ale vzpomínám na lodičku na klíček. Strojek se natahoval klíčkem přes komín, bylo tam nastavitelné kormidlo. Žádná super rychlost, ale jezdilo to.
P.S. Právě na to jsem narážel při diskuzi i výměně magnetů u starých stejnosměrných motorů. Je otázkou, zda se námaha vyrovná přínosu výkonu, navíc když dnes je možné sehnat bez problémů motory výkonnější a spolehlivější.
P.S. Právě na to jsem narážel při diskuzi i výměně magnetů u starých stejnosměrných motorů. Je otázkou, zda se námaha vyrovná přínosu výkonu, navíc když dnes je možné sehnat bez problémů motory výkonnější a spolehlivější.
Hitec Aurora 9X
Celkem mne zaujalo tohle:
https://www.rchobbyracing.cz/motory-pro-rc-lode/lodni-motor-aqua-race-mini-aero700503
Ale dle infa není ani v ČR, možná dostupnost někdy koncem ledna
https://www.rchobbyracing.cz/motory-pro-rc-lode/lodni-motor-aqua-race-mini-aero700503
Ale dle infa není ani v ČR, možná dostupnost někdy koncem ledna
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
TomasC píše:Osobně nevidím přínos experimentovat s doplněním magnetů. Tenkrát nebylo na výběr...
Nechci plevelit, ale jen malá reakce
Experimentovat...
Vzít dva magnety (mám) a přiložit na motor, co taky mám mi nepřijde nijak složité. Ten motůrek je prostě slabý a zkusit to...
Já jsem reagoval na konkrétní "superkapacitorový" pohon, který je v té kategorii "stíňáků" předepsán.
Navíc do pidi modelu dávat stříďák a shánět "pidiregler" za "nepidi" peníze nemá smysl. A i ten musí mít nějaký signál, tedy buď RC nebo časovač.
A už jsme někde ale úplně jinde
SS motor napojíš na "nikláky", ty snesou vybití do nuly; případně právě na nějaký ten superkapacitor.
A u levné lodičky, navíc třeba ne RC je ss motor to nejsnazší. Levný motor-vypínač-zdroj
Dříve právě ten zmíněný závěsný motor (měl jsem) na "jednu plochou" a jelo se
-
Petr Budai
Nevíte náhodou, kde je možné koupit lodní šroub o průměru 15-20mm s otvorem pro hřídel max. 1mm?
Nebo kde levně koupit kuželová ozubená kola?
Nebo kde levně koupit kuželová ozubená kola?
- sharkmouth
Chceš otvor, nebo závit?
Kuželová ozubená kola kovová, nebo plastová? Jaký rozměr? Co je to levně?
Letitý zkušený modelář musí pokládat otázky přesně
Kuželová ozubená kola kovová, nebo plastová? Jaký rozměr? Co je to levně?
Letitý zkušený modelář musí pokládat otázky přesně
-
Petr Budai
Uvažuji o vytvoření závěsného motorku pro děti na kroužek.
1) Lodní šroub do pr. 20mm s otvorem do 1mm aby se dal přímo nasunout na DC motory od multikoptér. Mechanicky jednoduché řešení, zbytek 3D tisk + uhlíková nebo kovová trubička na spojení horní a spodní části.
2) Ozubená kuželová kola na variantu motor nahoře, hřídel dolů na jedno ozubené kolo a převod na druhé ozubené kolo na hřídel s ložisky a lodním dostupným lodním šroubem z modelářských obchodů (pr.20-40mm). Zatím favoritel je https://eshop.merkurtoys.cz/z428-kuzelove-kolo-25-zubu. Pokud máte potíží s kvalitou , tak zde http://merkur.kreteni.cz/80kolecka.php. Ale cena je už vyšší.
1) Lodní šroub do pr. 20mm s otvorem do 1mm aby se dal přímo nasunout na DC motory od multikoptér. Mechanicky jednoduché řešení, zbytek 3D tisk + uhlíková nebo kovová trubička na spojení horní a spodní části.
2) Ozubená kuželová kola na variantu motor nahoře, hřídel dolů na jedno ozubené kolo a převod na druhé ozubené kolo na hřídel s ložisky a lodním dostupným lodním šroubem z modelářských obchodů (pr.20-40mm). Zatím favoritel je https://eshop.merkurtoys.cz/z428-kuzelove-kolo-25-zubu. Pokud máte potíží s kvalitou , tak zde http://merkur.kreteni.cz/80kolecka.php. Ale cena je už vyšší.
Obávám se, že ty levnější kolečka by ve vodě rezly. A co bys použil jako ložisko, a jak správně vymezit vůle? 3D tisku (ani nakreslení něčeho) bych se nebránil, ale nejsem strojař - v rámci mezioborového studia (jako student FEL) jsem na strojní fakultě měl jen asi dva předměty, zato ale u profesora Nožičky, čehož si dodnes vážím.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu