Dvoumotorové samokřídlo (jako) RQ-170 s 50mm dmychadly
Pravidla fóra
Toto je nové fórum, pokud víte o nějakém vláknu, které by se mělo přesunout do EDF, tak napište SZ na TomasC.
Díky
Toto je nové fórum, pokud víte o nějakém vláknu, které by se mělo přesunout do EDF, tak napište SZ na TomasC.
Díky
Re: Dvoumotorové samokřídlo (jako) RQ-170 s 50mm dmychadly
Sic jsem se před časem zařekl, že celoplastové éro už nemusím, přesto jsem ze zvědavosti koupil data na celkem svižné samobrko s dmychadlem 70mm, hlavně ze studijních důvodů. A nedalo mi to, vytisknul jsem a létám.
Nedávno zvítězila zvědavost, zda to taky nějak umatlám a vzal jsem to i jako příležitost osvěžit si 3D modelování. Abych "šel na jisto", použil jsem tvary tohoto konstrukčního samokřídla. Po mnoha chybách a slepých cestičkách to začíná na stole vznikat.
Nedávno zvítězila zvědavost, zda to taky nějak umatlám a vzal jsem to i jako příležitost osvěžit si 3D modelování. Abych "šel na jisto", použil jsem tvary tohoto konstrukčního samokřídla. Po mnoha chybách a slepých cestičkách to začíná na stole vznikat.
jyrry.webnode.cz
Dnes přišly poslední komponenty RC vybavení pro zmíněné samokřídlo. Až na přijímač a dmychadla je všechno z http://www.bighobby.cz .
Reglíky V-GOOD mám osvědčené v předchozích letadlech, mají jakýsi mód EDF; nevím co to dělá, ale větráky s tím běží kultivovaněji. Dmychadla QX-motor létají v předchozích modelech; nehází, nehlučí, přiměřeně táhnou. Serva JX 1109MG (digitály) mi slouží v několika modelech, zatím spolehlivě. Přijímač HoTT (8 kanálů) je bez jakékoli stabilizace, řídím rukama. Baterky k tomu budou opět 2x 3s 1500mAh (také bighobby.cz ).
Použité LW PLA je prohnané tiskárnou Bambu Lab P1S, povrch je myslím luxusní - tiskový profil dal syn dohromady podle stránek Bambu Labu. Jen to je poněkud měkké, stačí něčím zavadit a je tam viditelná šmouha.
Co se týká teplotní odolnosti, nekomentujte prosím barvu; vím že existují slunečníky, plachty, zástěny a pod.
Reglíky V-GOOD mám osvědčené v předchozích letadlech, mají jakýsi mód EDF; nevím co to dělá, ale větráky s tím běží kultivovaněji. Dmychadla QX-motor létají v předchozích modelech; nehází, nehlučí, přiměřeně táhnou. Serva JX 1109MG (digitály) mi slouží v několika modelech, zatím spolehlivě. Přijímač HoTT (8 kanálů) je bez jakékoli stabilizace, řídím rukama. Baterky k tomu budou opět 2x 3s 1500mAh (také bighobby.cz ).
Použité LW PLA je prohnané tiskárnou Bambu Lab P1S, povrch je myslím luxusní - tiskový profil dal syn dohromady podle stránek Bambu Labu. Jen to je poněkud měkké, stačí něčím zavadit a je tam viditelná šmouha.
Co se týká teplotní odolnosti, nekomentujte prosím barvu; vím že existují slunečníky, plachty, zástěny a pod.
jyrry.webnode.cz
Nešlo by povrch vylepšit tenoučkou vrstvou nějakého laku? Nebo něčím, co by se i mírně vsáklo?
Tryska byla 0,4 mm nebo jiná? Vrstva 1/2 ø trysky?
Tryska byla 0,4 mm nebo jiná? Vrstva 1/2 ø trysky?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
prikrylm píše:Nešlo by povrch vylepšit tenoučkou vrstvou nějakého laku? Nebo něčím, co by se i mírně vsáklo?
Dělal jsem nějaké experimenty, na toto téma. Velmi rychle to nabírá na hmotnosti.
Legrační byl nitrolak, který se při schnutí smrštil a deformoval křídlo.
Osobně tisknu vrstvu 0,3mm.
tryska 0,4
vrstva 0,25
vnější stěna 50mm/s
vnitřní stěna 200mm/s
výplň 100mm/s
vrstva 0,25
vnější stěna 50mm/s
vnitřní stěna 200mm/s
výplň 100mm/s
jyrry.webnode.cz
Pravá polovina křídla je osazená; ono to tedy není vidět (a to je správně, tak to má být
), ale jsou v tom 3 serva, přijímač a regulátor. Když k tomu na váhu přihodím dmychadlo (50mm), jeho kryt, baterku (3s 1500mAh), dostávám se na 645g. Letovka komplet samokřídla bude tedy cca 1290g. Oproti tomu tvarově téměř shodný předchůdce, stavěný klasicky, má letovku 920g se stejnými komponenty. Poletí to ale stabilněji, lepší vlastnosti ve větru přijdou vhod. Přistání bude trochu na hraně, ale to poněkud napraví aerodynamické brzdy 
jyrry.webnode.cz
Plasťák je hotový, jen to na zálet chce vítr, aby se start podařil - trochu to nabralo na hmotnosti 
Plošné zatížení vychází na 42g/dm2.
Za velmi slabého větříku se 3 starty podařily jen málo metrů před katapult - guma má krátký tah...
Plošné zatížení vychází na 42g/dm2.
Za velmi slabého větříku se 3 starty podařily jen málo metrů před katapult - guma má krátký tah...
jyrry.webnode.cz
Podařilo se. Letí jak po kolejích, vyšší hmotnost je znát a příznivě ovlivňuje stabilitu letu i ve větru kolem 4m/s. Na přistání jsem použil aerodynamické brzdy - "crow", křídlo výrazně zpomalilo a umožnilo přistání na krátké vzdálenosti.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=atf8RjgTqVs[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=atf8RjgTqVs[/youtube]
jyrry.webnode.cz
Dík 
Eclipson podvádí, má tam průhlednou ploutev kvůli stabilizaci
A kromě toho, Hortena staví kdekdo, kdežto Northropy nebo Lockheed Martin moc lidí nestaví a ani to neznaj...
Eclipson podvádí, má tam průhlednou ploutev kvůli stabilizaci
A kromě toho, Hortena staví kdekdo, kdežto Northropy nebo Lockheed Martin moc lidí nestaví a ani to neznaj...
jyrry.webnode.cz
Jirry, máš naprostou pravdu. Je tu ale jedno zcela zásadní hledisko, se kterým v podstatě nemá vůbec cenu polemizovat: když on ten Horten je prostě hezkej

Kdyby někdo našel chuť a odvahu to zkusit...
jyrry.webnode.cz
Ještě sem hoď (třeba) QR-ko, ať ti tam můžou lidi přispět aspoň na pivo. Pošlu ti něco za "pindíka", u kterého sbírám odvahu jej postavit. Páč, jak jsi psal: "kdo tu dělá samokřídla bez vertikálních ploch?" A právě, že jsem si to modelování zkusil a vím, že jsou to stovky hodin vymýšlení, kreslení, zkoušení, korekcí, ... tisk nepočítám. 
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Dík za nabídku, ale já za to fakt nic nechci, je to taková spíš betaverze, bez návodu, bez záruky
Samozřejmě odpovím na dotazy, pokud se do toho někdo pustí.
Ten PIN 1100 (přejmenoval jsem ho trochu...) lítal fakt pěkně, díky vyšší váze než měl tvarově stejný dřevěný měl i dynamiku, co mi vyhovovala.
Jo, ale PIN není bez směrovek, je to klasické "prkno" se směrovkou. Zkoušel jsem ho bez směrovky, ale to by chtělo další vývoj...
Samozřejmě odpovím na dotazy, pokud se do toho někdo pustí.
Ten PIN 1100 (přejmenoval jsem ho trochu...) lítal fakt pěkně, díky vyšší váze než měl tvarově stejný dřevěný měl i dynamiku, co mi vyhovovala.
Jo, ale PIN není bez směrovek, je to klasické "prkno" se směrovkou. Zkoušel jsem ho bez směrovky, ale to by chtělo další vývoj...
jyrry.webnode.cz