WIKI F3L/F5L

Dřevěné dvoumetrovky startované gumicukem. Modely řízené jen směrovkou, výškovkou a brzdícím štítem. Kategorie snadno dostupná a velmi vhodná pro kroužky a mládež.
Zpráva
Autor
Karel Svoboda

Re: WIKI F3L/F5L

#31 Příspěvek od Karel Svoboda »

Tak mě to nedalo a znovu jsem přepočítal plošné zatížení u ČILLI f5L.
Já jsem nikdy nešel cestou co nejmenší hmotnost. Za mě je to zbytečné honění za hmotností a snaha a cena materiálu neodpovídá letovému projevu.
Pak je sranda sledovat jak pilot přidává a ubirá zátěž. A vlasně neví co je dobré. Ideál je 450 g (somozřejmě záleží na ploše) a do 5 metrů nedávám nic.
U čilli jsem naopak zvětšíl plochu a mám i s V plochu 41,57 dm. Což je při hmotnosti 500g zatížení 12,027.
Co se uvádí u WIKI je míň a to je jenom na křídle.
TomHlavinka

#32 Příspěvek od TomHlavinka »

1.Jak jsem již psal. Soutěžně lítá cca 3 procenta prodaných modelů. Takže drtivé množství zákazníků zajímá reálná hmotnost. Jestli je to na soutěži legální nebo né je jim jedno, protože na soutěž s modelem nepůjdou. Je to stejné jako kdybych měl řešit jestli si na křídlo někdo přilepí 10cm prodloužení uší a překročí limit rozpětí 2metry. Prostě kdo jde s modelem na soutěž měl by dodržovat pravidla, že jsou po dvou sezónách elekter nejednoznačná a vedou opět k bouřlivým diskusím je věc druhá. Ony pravidla F5L byly psány horkou jehlou od samého začátku, ale tak to bývá skoro vždy. Postupem času a lítáním si pravidla sednou - něco se doplní, něco zruší.

3. Karol Chyba píše, že se vydává jinou cestou a to většího plošného zatížení a hmotnosti. To je OK a jsem pro, aspoň budou modely rozmanité a zákazník si bude moct vybrat co mu vyhovuje. Nelíbí se mi unifikované startovní pole jako u F5J, tam poslední modely jdou rozeznat jen díky nápisu na křídle, ve vzduchu vůbec.

4. Karol Chyba píše: .....aspoň sa tu nebudú naháňať váhy a aj výrobcovia si vydýchnu. S tím nesouhlasím, promyšlenou konstrukcí a efektivním využitím materiálu není problém postavit do klidu dostatečně pevný model (pro účely kategorie F3L) již okolo 300-330g. Je však potřeba trochu změnit přístup ke konstrukci modelu. No že bych si jako výrobce nějak konečně vydechl díky tomu, že budu model vyvíjet jen tak trochu, tak aby mi to nedalo moc práce? Místo toho budu pořád dokola chrlit prakticky stejné modely jen s nějakou kosmetickou úpravou a doufat, že se budou prodávat? Za mě říkám NE, toto určitě nechci. Já jako profesí vývojový konstruktér na to mám tento pohled, ale chápu že někteří můžou mít jiný a chtějí si práci co nejvíce ulehčit.

5. Karel Svoboda píše: Za mě je to zbytečné honění za hmotností a snaha a cena materiálu neodpovídá letovému projevu.
Dnes je drtivé množství RESek ze stavebnice, čest vyjímkám! Takže potenciálnímu zájemci o koupi stavebnice nebo lítání s RESkou může být jedno jak moc se výrobce honil za dobrý výsledkem. Já spíš doufám v to, že zákazníci si spíš koupí nebo ocení stavebnici, která je promyšlená, něčím jedinečná a dala prostě výrobci prostě pořádně "zabrat" Cena za materiál na lehký model se nijak výrazně neliší od ceny za "těžký" model toto. Toto není F5J, kde by se používaly uhlíkové biaxiály atd.

6. Karel píše: Pak je sranda sledovat jak pilot přidává a ubirá zátěž. A vlastně neví co je dobré. Ideál je 450 g (samozřejmě záleží na ploše) a do 5 metrů nedávám nic. Tohle je spíš ukázka, že lidé nemají zkušenosti ze soutěžního F3J/F5J nebo F3K a neumějí využít balast. Neznají jeho výhodu/nevýhodu a často se jej i bojí. Na soutěžích F3K nosíme v kapse 2 i 3 různé balasty a prohazují se kolikrát i v rámci jedné úlohy. Rozhodování bývá těžké a kolikrát je to trochu alchymie odhadnout jemné změny počasí, je to však jakási další dovednost pilota. Mít jeden model do každého počasí a třeba i bez možnosti balastu je jen pohodlnost. Souhlasím, že pak je ideální těch cca 450g.

7. Ostatní typy modelů prosím řešte v samostatných vláknech

8. osobně jsem za neuplatňování limitu 12g/dm2. Půl kilový a těžší model s moderním profilem a minimální odporem je v klidu a v ranních kolech dnes už prostě těžký.
honzakral
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od honzakral »

Dnes zálet WIKI bez problémů, prostě ero pro seniora, vítr cca 2 m/s.
Váha 316 g, vybavení od p.Hlavinky.
Přílohy
20240711_111746.jpg
20240711_104758.jpg
TomHlavinka

#34 Příspěvek od TomHlavinka »

Mám hotovou další várku (cca 40ks) všech typů Wiki stavebnic a to konkrétně:
F3L X
F3L V
F3L Megalight
F5L X
F5L V
motory, baterky, vrtule a kužely jsou také skladem. Další stavebnice budou až po novém roce. Do té doby se musím věnovat jiným záležitostem. Kdyby někdo měl zájem tak prosím mail.
Odpovědět

Zpět na „Větroně RES“