Zmenšení modelu DLG
Zmenšení modelu DLG
Ahoj kolegové, po dlouhé době se vracím k modelařině a hned k F3K protože tyto modely mě kdysi uchvátili a chtěl bych v nich pokračovat. Nyní mám rozestavěné Kčko SharkPRO a aby toho nebylo málo tak ještě přemýšlím o malém házedle cca kolem 80cm. Malé házedlo dělám klasické konstrukce a to konkrétně házedlo LighningBUG je to FREE plán. Veškeré součásti řežu na vlastním CNC laseru. Teď ale k mé otázce , našel jsem ještě jeden plán malého házedla které bych si chtěl časem také postavit. Jedná se konkrétně o krásné házedlo Tomic z tohoto odkazu https://www.thermik-board.de/viewtopic. ... f&start=50" onclick="window.open(this.href);return false;. Potřeboval bych ale model celkově zmenšit. Původní rozměr modelu je cca 1 metr. Představoval bych si rozměr cca 85 cm rozpětí. Je možné tento model celkově zmenšit tak že v podstatě v řezacím software označím celý vektor a zmenším na požadovanou velikost? Jaké by pak mohly být vlastnosti modelu jako takového. Předpokládám že co se týká těžiště a podobných věcí bude asi všechno jinak nebo by to nemusel být problém? Nebo je to blbost a mám se na to vys...? Problém mám právě v tom že díly ze kterých je model skládán jsou moc velké a nevejdou se mi do lože laseru. Děkuji moc za případnou odpověď.
Tom
Tom
Re: Zmenšení modelu DLG
Těžiště a vše ostatní musí být pochopitelně poměrově stejně. Akorát spasování zářezů je na určitou tl. materiálu, takže to zmenšit můžeš pouze v poměru tenčích desek, z kterých to budeš dělat.
No pokud se jedná pouze o výřezy tak ty si upravím na jakou tloušťku chci to by problém být neměl. Jen s tím těžištěm to asi nechápu. Když tedy model zmenším příkladem o 10% tak těžiště posouvám taky o 10% kam k náběžce nebo odtokovce. Nebo mohl by jsi mi napsat nějaký příklad?dudaj píše:Těžiště a vše ostatní musí být pochopitelně poměrově stejně. Akorát spasování zářezů je na určitou tl. materiálu, takže to zmenšit můžeš pouze v poměru tenčích desek, z kterých to budeš dělat.
Děkuji
Při změně měřítka se některé údaje přepočítávají přímou úměrou. M charakter jeden rozměr (x), jiné se mění s úměrou druhé mocniny, charakter (x krát y). No a ty objemové s třetí mocninou charakter (x krát y krát z).
Pokud však není splněn předpoklad, že ovlivňující faktor se v ose mění lineárně zbývá jen cesta nějakého modelování - simulace. Se zahrnutím vlivu nelineárního rozložení (spojitého nebo skokového) ve směru os.
Pokud však není splněn předpoklad, že ovlivňující faktor se v ose mění lineárně zbývá jen cesta nějakého modelování - simulace. Se zahrnutím vlivu nelineárního rozložení (spojitého nebo skokového) ve směru os.
-
Petr Budai
Pokud je poloha těžiště zadaná jako vzdálenost od nějakého bodu (obvykle náběžná hrana), tak se změnou měřítka tato vzdálenost mění ve stejném měřítku. Pokud je zadaná relativně v procentech ( například v procentech hloubky křídla v kořenu ), hodnota v procentech zůstává beze změny.
Jednak jsem psal zářezy. Výřez je třeba žebro. Zářez je štěrbina, do které zapadá lišta, nebo další žebro. Jestli si rozumíme.paegas123 píše: No pokud se jedná pouze o výřezy tak ty si upravím na jakou tloušťku chci to by problém být neměl. Jen s tím těžištěm to asi nechápu. Když tedy model zmenším příkladem o 10% tak těžiště posouvám taky o 10% kam k náběžce nebo odtokovce. Nebo mohl by jsi mi napsat nějaký příklad?
Děkuji
A za druhé. Těžiště máš někde na řezu křídla (žebru). Třeba v první třetině. Pokud tam uděláš bod, a změníš velikost žebra, tak bod na žebru zůstane. Nechápu co vymýšlíš a kombinuješ? 1/3 bude stále jedna třetina, ať bude žebro jakkoli veliké.
Ano takže děkuji za vysvětlení.
From:dudaj
Samozřejmě jsem myslel zářezy né výřezy. Jinak nevymýšlím jen se ptám raději zavčas abych pak
nemusel výsledek hodit do kamen. Problém je ještě tedy v tom že právě ke zminovanému modelu nejsou žádné další informace. Takže třeba ani nevím kde by mělo těžiště být. Zkoušel jsem se spojit s konstruktérem ale ten jaksi nereaguje. Zkoušel jsem psát na to ono forum ale je to dost staré vlákno takže zatím taky nikdo nic neřekl. Každopádně jsem rád že vím že model mohu klidně zmenšit. Asi bych to neřešil ale konstrukce toho modelu je velice pěkná a jiná než všechny ostatní a proto mě to láká.
From:dudaj
Samozřejmě jsem myslel zářezy né výřezy. Jinak nevymýšlím jen se ptám raději zavčas abych pak
nemusel výsledek hodit do kamen. Problém je ještě tedy v tom že právě ke zminovanému modelu nejsou žádné další informace. Takže třeba ani nevím kde by mělo těžiště být. Zkoušel jsem se spojit s konstruktérem ale ten jaksi nereaguje. Zkoušel jsem psát na to ono forum ale je to dost staré vlákno takže zatím taky nikdo nic neřekl. Každopádně jsem rád že vím že model mohu klidně zmenšit. Asi bych to neřešil ale konstrukce toho modelu je velice pěkná a jiná než všechny ostatní a proto mě to láká.
Začni na 1/4 hloubky křídel a uvidíš, jak se to chová. Nebo mrkni na těžiště podobných modelů.
Jasný odzkouším to. Předpokládám že je to brané od náběžné hrany 1/4.Tj pokud je křídlo 20cm široké tak měřím 5 cm od náběžné hrany.
Anopaegas123 píše:Jasný odzkouším to. Předpokládám že je to brané od náběžné hrany 1/4.Tj pokud je křídlo 20cm široké tak měřím 5 cm od náběžné hrany.