Picolo
-
HONZIK 22
Re: Picolo
Stavis retro maketu jo?
Ja myslim ,ze materialovy rozpis ani nebyl neb to byla stavebnice . Materialy byly poplatne dobe. A materialy byly ,no ty co byly dostupne z nabytkarskeho prumyslu a ze spratelenych statu.
Ale mohu se mylit co se tech materialu tyka .
Napsal bych kolegovi z odkazu.
https://www.khmm.cz/2022/03/28/retro-vetron-picolo/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mohl by mit infa o tom co potrebujes.
Ja myslim ,ze materialovy rozpis ani nebyl neb to byla stavebnice . Materialy byly poplatne dobe. A materialy byly ,no ty co byly dostupne z nabytkarskeho prumyslu a ze spratelenych statu.
Ale mohu se mylit co se tech materialu tyka .
Napsal bych kolegovi z odkazu.
https://www.khmm.cz/2022/03/28/retro-vetron-picolo/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mohl by mit infa o tom co potrebujes.
Vidíš, ten odkaz znám od Bayeuxe, ale nenapadlo mě to, dík;-)
Nicméně, Igra mívala v návodech vzadu seznam dílů, pokud si dobře vzpomínám. Asi i kvůli kontrole. Na výkresu je jen něco.
A vlastně jo, maketa retro modelu
Jasně, větší by byl lepší, jsou létavější modely..... ale Picolo bylo pod stromečkem o vánocích 1974 a tím to všechno začalo
Když nepočítám předtím různé lodičky z kůry, vlaštovky a vystřihovánky z ABC
Nicméně, Igra mívala v návodech vzadu seznam dílů, pokud si dobře vzpomínám. Asi i kvůli kontrole. Na výkresu je jen něco.
A vlastně jo, maketa retro modelu
Jasně, větší by byl lepší, jsou létavější modely..... ale Picolo bylo pod stromečkem o vánocích 1974 a tím to všechno začalo
Když nepočítám předtím různé lodičky z kůry, vlaštovky a vystřihovánky z ABC
-
HONZIK 22
Ja uz jsem lenivejsi typ.
Koupil bych si zase stavebnici.
http://www.swplanes.cz/kategorie/modely/picolo/" onclick="window.open(this.href);return false;
A nemusis vymyslet RC ovladani.
A lita jim to velmi pekne.
Ale.je to poplatne dobe ,zamky na bocnicich aby to neujelo,to jsme kdysi nemeli.
Pred par lety tady bylo sahodlouhe vlakno o jejich Plutu.
Taky pekny navrat do minulosti.
Mam ho a ty jejich pouzite materialy jsou vyberovky.
Koupil bych si zase stavebnici.
http://www.swplanes.cz/kategorie/modely/picolo/" onclick="window.open(this.href);return false;
A nemusis vymyslet RC ovladani.
A lita jim to velmi pekne.
Ale.je to poplatne dobe ,zamky na bocnicich aby to neujelo,to jsme kdysi nemeli.
Pred par lety tady bylo sahodlouhe vlakno o jejich Plutu.
Taky pekny navrat do minulosti.
Mam ho a ty jejich pouzite materialy jsou vyberovky.
Zase takovou hlavu bych si s tím nedělal. My dělali bočnice z překližky jedničky, přepážky z topolky trojky a tu jsme nalepili také na konec bočnic, aby vznikla pro spojení se žbrdlinkovou konstrukcí zadní části trupu dostatečné velká styčná plocha. Ještě se podívám na origo plánek, ale zadní část trupu a ocasky jsme dělali z balsy 4 mm. Pro žebra bych zvolil 1,5 mm balsu, tehdy to byla myslím dvojka (poloviny se nedělaly, kdo chtěl, musel si vybrousit, většinou stačilo odbrousit chlupy a rýhy po kotoučové pile). Pokud chceš potah podobný Mikelantě, použij Vlies. Pro potažení se dá použít stejná technologie, jen pro vypnutí stačí žehlička.
Hitec Aurora 9X
Ta příhradovina i ocasky jsou z lišt 4x4, to na plánku je, jen ne žebra a bočnice. Ale nebudu to přehánět 
Taková nostalgie, odpočinek, relax...
Taková nostalgie, odpočinek, relax...
Do "archivu" jsem se ještě nedostal, ale pokud si pamatuju, překližkovou bočnici a žebra křídla jsem musel "vypreparovat" z plánu. Popsal jsem v jednom z prvních příspěvků v tomto vlákně (to už je let
). Příslušnou část plánu jsem okopíroval, vystřihl (s přídavkem), nalepil (lepidlem na papír, aby to šlo později dobře dolů) na překližku. Po vyříznutí už jen zabrousil na přesný tvar a papír odstranil. Takto to dělám běžně.
Hitec Aurora 9X
Měl jsem pocit, že to bylo na překližce natištěno. Ale to není důležité, mám plán a tak stejně jiná verze nebude. Občas jsem to dělal propícháním po obvodu. Výkres se moc neponičil.
Abych to moc neprznil, ale měl možnost i motorového letu, tedy skoro jistě ne do čumáku (kam by to docela šlo mezi bočnice, jakou u historiků), ale nad křídlo, sundávací.
Abych to moc neprznil, ale měl možnost i motorového letu, tedy skoro jistě ne do čumáku (kam by to docela šlo mezi bočnice, jakou u historiků), ale nad křídlo, sundávací.
A co malý (27 nebo 30mm) dmychadýlko? A možná pod trup, do těžiště.Steve píše:... nad křídlo, sundávací.
jyrry.webnode.cz
Na překližce, nebo i balse, ty tvary dílů v původní stavebnici skutečně byly. Nepamatuji si, že by některá z našich stavebnic byla sekaná, popř. by díly byly jinak předvyrobeny. Propichování špendlíky dělám také, ale to je spíš na balsu. Na překližku lepím z plánu okopírovaný díl.
Picolo (pro kroužek jsem ho zvětšovoval a upravoval) jsem osadil RC řízením a to menší jsem "motorizoval". Použil jsem ovšem letecký raketový motor L3 (L4 jsem už nesehnal). A ono to fungovalo
! Bohužel tyhle motory už nějak zmizely z trhu, mimochodem ani v době své slávy nebyly nejlevnější.
Picolo (pro kroužek jsem ho zvětšovoval a upravoval) jsem osadil RC řízením a to menší jsem "motorizoval". Použil jsem ovšem letecký raketový motor L3 (L4 jsem už nesehnal). A ono to fungovalo
Hitec Aurora 9X
Tak celkem nedávno byly soutěže s Rapiery, třeba v Brně v rámci soutěže minimaket. Ale už je to pár let. Ve světě je celkem dost používají. Ale nějak to zmizelo.DAF píše:Na překližce, nebo i balse, ty tvary dílů v původní stavebnici skutečně byly. Nepamatuji si, že by některá z našich stavebnic byla sekaná, popř. by díly byly jinak předvyrobeny. Propichování špendlíky dělám také, ale to je spíš na balsu. Na překližku lepím z plánu okopírovaný díl.
Picolo (pro kroužek jsem ho zvětšovoval a upravoval) jsem osadil RC řízením a to menší jsem "motorizoval". Použil jsem ovšem letecký raketový motor L3 (L4 jsem už nesehnal). A ono to fungovalo! Bohužel tyhle motory už nějak zmizely z trhu, mimochodem ani v době své slávy nebyly nejlevnější.
P.Zigmund buď posílá jen ven, nebo toho už nechal.
Dmychadýlko by bylo asi fajn, něco doma i mám, na jiné projekty. Ale k retro mi to moc nesedí. To raději ten pylon nad křídlem.
A zrovna dnes jsem viděl starší, ale letošní upoutávku na Memoriál J.Kaliny, co byl před nedávnem. A asi organizátor J.Brabec tam měl fotku s Picolem a s motorem na pylonu na čumáku (jako má např. EL-2M Šedý vlk, co jsem si jen tak narychlo vybavil).
Ano, byla i myšlenka to postavit v rozumnější velikosti, (ale to už je pak něco jiného - větší, s pohonem...). To už můžu stavět Liona nebo Leticii
Stavěl jsem to pro zábavu - https://www.rcalbum.cz/model/1874-picolo.html , proto je to třeba potažené fólií, ne papírem či Vliesem. Osazení RC řízením nebyl velký problém. Na původní směrovce jsem "rozhýbal" kormidlo. ale jeho účinnost byla poměrně malá. Pokud bys to chtěl osadit také, doporučil bych kormidlo zvýšit o celou výšku trupu (na konci). Takto jsem to dělal na tom zvětšeném Picolu a reakce byly mnohem lepší. Pokud najdu fotku, doplním, nebo jí vytvořím
.
Hitec Aurora 9X
Návod s rozpisem materiálu samozřejmě byl a né že ne.
Stavěl jsem PICOLO nedávno.
Potah přední části trupu jsem oproti návodu dělal z překližky 0,8 lepené vteřinovým středně hustým peckalepem v ruce.
Chromonáhradový papír jsem pochopitelně neměl, neb ani nevím, co to je.
Oproti návodu jsem ještě udělal na křídlech 3 mm negativy.
Při záletu se objevily dva problémy.
Při rozhoupání po vypnutí ze šňůry se houpání zvětšovalo až do silného nárazu téměř kolmo do země.
Musím pochválit velice pevnou konstrukci modelu, která vydržela jen s drobnými otlaky na balsové špici několik takových pádů.
Druhý problém byl se samotným vlekem.
Tahali jsme na 28 m dlouhé šňůře od draka. Modelu jsem udělal na konci směrovky přídavné kormidlo na seřízení kroužení.
Pokud byly kruhy s rozumným poloměrem, uhýbal model při vleku. Pokud byly kruhy s velkým poloměrem, tak sice vytáhnout celkem šel, ale místo přistání bylo sázkou do loterie.
Instaloval jsem tedy trhačku, se kterou se dá vlekat vcelku obstojně. Teprve začínáme, takže si vlekání musíme ještě vychytat. Nicméně pěkný vlek bez zhoupnutí se nám také podařil.
Se zvětšujícím se houpáním je to složitější, protože k tomuto jevu není na webu moc informací.
Nicméně dopídil jsem se, že by mohlo pomoci zmenšit úhel seřízení a posunout těžiště dozadu.
Podložil jsem tedy vpředu výškovku a odsypal zátěž. Po dalším laborování jsem snad dosáhl stabilního letu. Ale ještě nemám vše úplně odzkoušeno.
Přeci jen s tříletým prckem na letišti není vždy času na zbyt. Ale už si pohazuje s házedly, takže snad už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty.
Jinak PICOLO příjemně pomalu klouže.
Nejlepší lety se pohybují zhruba mezi 30-40 vteřinami v podvečerním klidu.
Oproti běžným větroňům A3 nepostrádá PICOLO jistou dávku elegance.
Stavěl jsem PICOLO nedávno.
Potah přední části trupu jsem oproti návodu dělal z překližky 0,8 lepené vteřinovým středně hustým peckalepem v ruce.
Chromonáhradový papír jsem pochopitelně neměl, neb ani nevím, co to je.
Oproti návodu jsem ještě udělal na křídlech 3 mm negativy.
Při záletu se objevily dva problémy.
Při rozhoupání po vypnutí ze šňůry se houpání zvětšovalo až do silného nárazu téměř kolmo do země.
Musím pochválit velice pevnou konstrukci modelu, která vydržela jen s drobnými otlaky na balsové špici několik takových pádů.
Druhý problém byl se samotným vlekem.
Tahali jsme na 28 m dlouhé šňůře od draka. Modelu jsem udělal na konci směrovky přídavné kormidlo na seřízení kroužení.
Pokud byly kruhy s rozumným poloměrem, uhýbal model při vleku. Pokud byly kruhy s velkým poloměrem, tak sice vytáhnout celkem šel, ale místo přistání bylo sázkou do loterie.
Instaloval jsem tedy trhačku, se kterou se dá vlekat vcelku obstojně. Teprve začínáme, takže si vlekání musíme ještě vychytat. Nicméně pěkný vlek bez zhoupnutí se nám také podařil.
Se zvětšujícím se houpáním je to složitější, protože k tomuto jevu není na webu moc informací.
Nicméně dopídil jsem se, že by mohlo pomoci zmenšit úhel seřízení a posunout těžiště dozadu.
Podložil jsem tedy vpředu výškovku a odsypal zátěž. Po dalším laborování jsem snad dosáhl stabilního letu. Ale ještě nemám vše úplně odzkoušeno.
Přeci jen s tříletým prckem na letišti není vždy času na zbyt. Ale už si pohazuje s házedly, takže snad už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty.
Jinak PICOLO příjemně pomalu klouže.
Nejlepší lety se pohybují zhruba mezi 30-40 vteřinami v podvečerním klidu.
Oproti běžným větroňům A3 nepostrádá PICOLO jistou dávku elegance.
Ještě pár fotek.
Potah je z tenkého bílého a barevného bezejmenného potahového papíru od Pecky.
Lakováno 4x neředěným napínacím lakem.
Chci jen varovat před nitroředidlem BALTECH 6000, které rozpouští zaponový nitrolak, ale už ne vypínací nitrolak KAVAN.
Severochema funguje normálně.
Potah je z tenkého bílého a barevného bezejmenného potahového papíru od Pecky.
Lakováno 4x neředěným napínacím lakem.
Chci jen varovat před nitroředidlem BALTECH 6000, které rozpouští zaponový nitrolak, ale už ne vypínací nitrolak KAVAN.
Severochema funguje normálně.