chorche píše:
Tak potvrzuji tvou zkusenost, jelikoz mam v posledni dobe problemy se svoji TX16s, kdy nahodne pada do "EMERGENCY MODE". Vymena karty za jinou, beznou nepomohla, tak jsem si rekl ze zkusim tutu Kingston Industrial 8GB - a bohuzel stejna zkusenost. V PC funguje, v radiu se chova tak jak jsi popsal. Zkusim s tim jeste laborovat....
Překopírováno z github...
Bohužel kvůli hardwaru rádia jsou SD karty na některých vysílačích čteny způsobem, který je na trhu nejméně používaný.Takže mnoho výrobců své karty v tomto režimu vůbec netestuje.
Souvisí to s inicializacací při spuštění kdy je překročen časový limit.
Na opravě se pracuje.Změna čtení byla od 2.10.0 a šlo o Moved SPI SD card to HAL/LL. Někdy pomáhá podržet tlačítko power při spouštění déle než obvykle.Chyba se projevuje více u karet které jsou rychlé.
Diky, tohle jsem nenasel kdyz jsem zkoumal problem. Muzes poslat odkaz na konkretni issue na GitHubu? Nasel jsem jich nekolik, tak at muzu sledovat
Mnohe to vysvetluje a je pravda ze problem se objevil opravdu asi az po upgradu na 2.10.x
Trosku me mrzi ze se ted nemohu spolehnout na radio, mozna zvazim downgrade na 2.9 nebo naopak na nightly build pokud to jiz resi.
Ja mam bohuzel problem ze do EMERGENCY MODE padne vysilacka nahodne behem puzivani. Dle dokumentace by melo v EMERGENCY MODE byt rizeni zachovano, me ale vzdy koptera padla do failsafe. Pripadne radio zacne hlasit neaktivitu, ackoliv celou dobu letam a nereaguje na zadna tlacitka. A to proste nechces, uz tomu radiu moc neverim. Menil jsem i plochy kabel ktery propojuje zakladni desky v radiu.
Kazdopadne jsem vypozoroval ze kdyz vypnu logovani telemetrie, tak problem nenastal. Zkusim jeste navrat na 2.9, jestli se bude problem stale vyskytovat.
Ja mam bohuzel problem ze do EMERGENCY MODE padne vysilacka nahodne behem puzivani. Dle dokumentace by melo v EMERGENCY MODE byt rizeni zachovano, me ale vzdy koptera padla do failsafe. Pripadne radio zacne hlasit neaktivitu, ackoliv celou dobu letam a nereaguje na zadna tlacitka. A to proste nechces, uz tomu radiu moc neverim. Menil jsem i plochy kabel ktery propojuje zakladni desky v radiu.
Kazdopadne jsem vypozoroval ze kdyz vypnu logovani telemetrie, tak problem nenastal. Zkusim jeste navrat na 2.9, jestli se bude problem stale vyskytovat.
- zrovna v tomhle prispevku jsem psal ze by to mohlo byt i plochym kabelem, ktery jsem menil a nepomohlo
Nahlasim to pres GitHub a zatim asi vratim zpet 2.9... nebo provetram jine radio co se doma vali
Tak potvrzuji tvou zkusenost, jelikoz mam v posledni dobe problemy se svoji TX16s, kdy nahodne pada do "EMERGENCY MODE". Vymena karty za jinou, beznou nepomohla, tak jsem si rekl ze zkusim tutu Kingston Industrial 8GB - a bohuzel stejna zkusenost. V PC funguje, v radiu se chova tak jak jsi popsal. Zkusim s tim jeste laborovat....
Tak jsem zprovoznil i tu první kartu!!! (která se mi jevila jako vadná)
Zřejmě byl problém v tom, že inspirován jakýmsi návodem na Youtube jsem hned kartu zformátoval v programu Partition Master (od EaseUS). Program Partition master je skvělý, umí to, co jiné obdobné programy neumí, ale tato tvrdohlavá kartička má svůj svět a vyžaduje něco trochu jiného.
Takže jak jsem jí zprovoznil:
1. V programu Ease US odstranit všechno z karty. ("delete All")
2. Pod Windows (z průzkumníka Windows) zformátovat FAT 32 na plnou kapacitu s "výchozí velikostí alokace", pomalé formátování (tj. odstaranit fajfku "rychlé formátování").
Už teď karta v rádiu funguje. Nicméně chtěl jsem velikost clusteru 4 kB, data pak zabírají polovinu (!!!) místa.
takže
3. Naformátovat na plnou kapacitu s 4 kB clusterem.
Kartička v rádiu funkční.
Hotovo, funguje a věřím že to bude do budoucna jistota.
Takže znovu přeformátovat (tentokrát už v Partitin masteru) na plnou kapacitu, s blokem 4 kb.
A ještě: Na RC groups jsem se bavil s jedním vývojářem EdgeTX, jestli nevadí, že karta je rychlá, a ten prohlásil, že rychlá karta není problém. Zde komunikace:
Edit: Tady ještě to video, podle kterého jsem nejdříve formátoval:
Ano, presne dle tohoto navodu jsem postupoval, udelal si 4GB partition na 8GB karte. Po odstraneni vsech oddilu a zformatovani pomoci vestavenych Windows nastroju s 4kB bloky funguje i ta KINGSTON INDUSTRIAL jak ma.
Behem odstranovani partition jsem si dle barvy vsiml ze EaseUS vytvorli ten oddil jako logicky, ne primarni, coz by mohlo zpusobit problem se ctenim v radiu - zkusim to udelat znova, jestli to byla chyba aplikace nebo uzivatele
Jinak 4kB bloky jsou dulezite nejen z pohledu malych souboru a zabraneho mista na karte, ale take z duvodu rychlosti cteni radiem (viz. vzpominane video) - ackoliv nevim jestli toto stale plati po zmene pristupu k SD karte ve verzi 2.10
Dotaz začátečníka s Edge TX. Načetl jsem nový model v šabloně glider s motorem a s křidélky. (TX16S a Rx ER6.) Rozložení kanálů standardní, MOD 1, pravé kř. na K1 a levé na K5. K5 se ale chová nestandardně, servo lítá z krajní polohy do druhé krajní při malém pohybu páky T1. Nevím si s tím rady. Servomonitor ukazuje že je vše v pořádku. Samotné servo K5 jsem také zkoušel na servotesteru a bez problémů. Co dělám špatně?
LMK Říčany
RadioMaster TX16S MkII ELRS
Graupner MZ12 PRO
ER6 je ELRS a řídí se pravidly ELRS. Ch5 je prakticky výhradně dvoustavový a používá se pro "arm"*. Při potřebě více jak 4 "full res" kanálů v nastavení vysílacího modulu vybrat některý z "Full" Packet rate (100 nebo 333 Hz, jestli se dobře dívám), pak ideálně nechat 8ch a v menu pro přijímač přemapovat výstupní ch5 na jiný vstupní (9?) - v rádiu pak ch5 použít fakt na ten "arm" (doporučuju nejen já) a výstup na Rx ch5 namixovat třeba na tom 9 kanále. --- * Co se stane, když použiju "Full Res 16ch Rate/2" a ch5 použiju na nějakou tu řídící plochu? Bude se Rx přepínat mezi "arm a disarm"? Co to udělá s řízením?
Přílohy
screen-2024-10-28-112015.png (5.71 KiB) Zobrazeno 1326 x
Naposledy upravil(a) prikrylm dne pon 28.10.2024 17:23, celkem upraveno 1 x.
Ten kanal 5 nelze premapovat na treba kanal 6?Umel by ho prijmout i vysilac ma kanale.6,? ?Kdyz ma tedy setikanal prijimac?Vymenit je?Tak aby byl na šestce Arm a mel alespon k dispozici 5 plnohodnotnych proporcionalnich kanalu za sebou? A nemusel ty obycejna kridelka resit hnedle Y kablem,nez se z neho stane Ajtak?
Naposledy upravil(a) HONZIK 22 dne pon 28.10.2024 11:08, celkem upraveno 2 x.