Výmena DC motoru 180 a prehodenie ozubeného pastorku

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
automet

Výmena DC motoru 180 a prehodenie ozubeného pastorku

#1 Příspěvek od automet »

Zdravím.

V synovom "hračkárskom modeli Eachine EAT01"
https://i.ebayimg.com/images/g/AlgAAOSw ... s-l960.jpg
som včera premazal všetky diferenciály, lebo mi začal trhať motor, niečo ako keď je na obežke nastavené zlé časovanie, tak sa nechcel rozbehnúť. Motorček už som podľa výzoru našiel, tak ho chcem skúsiť vymeniť.
Nie je mi ale jasné, ako prehodiť ten malý ozubený pastorok /umelohmotný/ na novú hriadeľku. Normálne ho opatrne stiahnúť, alebo sa to aj podlepuje. Pastorok sa točí veľkou rýchlosťou, tak by nemal na novej hriadeľke prešmykovať.
Nemám v tomto vôbec žiadnu skúsenosť.

Druhá vec je, že až keď je auto do šróbika rozobraté ma napadlo, či to nemôže byť problém vo vysielačke, že potenciometer plynu nejako blbne.
Môžem na takomto motore na stole bez prevodovky normálne pripojiť dvojčlánok LiPol, ktorým je auto napájané a natvrdo odskúšať? Na motore nie je vôbec žiadne označenie, lesklá plechovka a k nej 2 drôty. Len z popisu na web stránke som zistil, že je to nejaký DC 180, ktorých je mimochodom tiež viacero druhov.

Ďakujem za rady.
guchar

Re: Výmena DC motoru 180 a prehodenie ozubeného pastorku

#2 Příspěvek od guchar »

● @automet Je to měřítko 1:16, 1:12 nebo 1:10? Vlastní motor je v převodovce? A je kulatý nebo má ploché strana (slot (car) motor)? "Na motore nie je vôbec žiadne označenie" má rozměry a vzhled (složitější je to s počtem závitů) "z popisu na web stránke som zistil" konkrétní adresa web stránky?
● Podle velikosti 180 (cca délka mezi čely v mm) a plastového pastorku by to mohl být např. tento Díl pro Motor RC Rock Crawler 4x4, Kód LHC012

Vypadá to na tento Toy Car Military Model 1:10 Jeep Remote Control Buggy 4WD RC Truck Off-Road UK Ale myslím si, že ten nebude mít DC motor velikosti 180
● Motorek lze zkoušet napřímo i s baterkami méně než 7.4V. Nejlépe nějaký plynule řízený zdroj. Nebo NiMH baterka s vývodem jednotlivých článků.
● Pastorek se sundá vložením hřídele do zářezu v plochém materiálu ve svěráku a poklepy přes kulatinu na osičku. Jde to (ztuha) i rukou nebo opatrně úzkými plochými kleštěni pod pastorkem.
● Nový pastorek se nasadí. A do stejné vzdálenosti se posune poklepy přes dřevěný špalík.
automet

#3 Příspěvek od automet »

Motorček som objednával tak, že som posuvným meradlo meral ten starý. Ten motorček
Objednal som tento, rozmerovo sedí DC motorček FF-180SH 3-12V a potom ešte jeden z aliexpres, pre istotu.
https://techfun.sk/produkt/dc-motorcek-ff-180sh-3-12v/" onclick="window.open(this.href);return false;
Uvidím, či auto ešte rozchodím, lebo momentálne je rozložené na prvočinitele a má plno maličkých súčiastok, konektorov, šróbikov...
Zase odkedy som tam dal starý letecký dvojčlánok, tak namiesto 10 minút to valí kľudne hodinu a viac.
guchar

#4 Příspěvek od guchar »

● @automet: "Zase odkedy som tam dal starý letecký dvojčlánok, tak namiesto 10 minút to valí kľudne hodinu a viac." letecký 2S mAh? "kľudne hodinu" Motor bez ničeho? Model rovnoměrná jízda, převážně po rovině?
● "rozložené na prvočinitele a má plno maličkých súčiastok" Občas lze najít web stránky kde je expandované schéma náhradních dílů. K provedení úspěšné "SBORKY" už chybí jen popis pořadí montáže dílů. To dá selský rozum a metoda pokus-omyl. To jsem nenašel. Ale jsou tři videa jak rozebrat (disassebled). Doufal jsem i ve zpětný postup (assembled) bohužel to už Stefan Schabo neřešil FY004 completely disassembled part1 /-/ part 2 /-/ part 3
● Někde mezi tím vším je i upgrade baterky 2S LiPol z originálu 500mAh na 1200mAh s odpovídajícím delším časem jízdy. Ba i 2S 18650 2000mAh s jízdním časem 1h 30min. Články patrně neměly deklarovaných 2000mAh. Navíc byly vloženy do klece se soudečkovými ocelovými spirálami. A na nich při proudu cca 1A vzniká dost značný úbytek napětí.
automet

#5 Příspěvek od automet »

Díky za linky, aby som vybral ten motor s prevodovkou, musel som surovo vypáliť drážku do tej prepážky pájkovačkou.
MPml

#6 Příspěvek od MPml »

guchar píše: ● Podle velikosti 180 (cca délka mezi čely v mm) a plastového pastorku by to mohl být např. tento....
No, že by 180 elektromotor byla dlouhá 180 :lol: mm, no to bude asi nějaká novinka 8O - a nebo někomu zase :lol: trestuhodně selhal oblíbený google.
Pro pobavení (jak to ve skutečnosti je) - tak to číslo fakt není žádná délka mezi čely (to je naprostý nesmysl), ale .... (si to můžeš tím googlem najít sám). Pro ilustraci - ta konkrétní FK-180SH (tj. 180 s uhlíkama - tj. na pohon) je mj. dlouhá 32.1mm
guchar

#7 Příspěvek od guchar »

● @MPml Kdybych sáhl po Googlu místo po mé sklerotické paměti, tak by mi bylo jasné, že jsem někde ujel. Nebo mi ujel "AUTOBUS ČAS".
RCMan: Malé rc brushed motory /-/ MABUCHI MOTOR: Motor Types, Brush Materials and Sizes — Motor-housing Shape /-/ 21MM Round MABUCHI RD-180SA DC 1.5V 3V 5V 28500RPM High Speed Electric Motor for Toy Car Boat Models
● Bude mi to nějaký čas trvat než vystopuji cestu na kterou jsem se dostal díky skleněné Róze, působící obdobné úkazy jako "chyby soudruhů z té správné části spolkových zemí" :)
● Omluva všem, které jsem špatnou informací uvedl v omyl

● Edit02 Modelářské DC motory: Číslo ve značení typu motoru je jeho přibližná délka L, (označení průměru O). Míry v mm Vybrané DC MIG https://www.megamotor.cz/v4/script/default.php:
300: L=30.8 / O=24.4, 400: L=38.0 / O=28.0, 500: L=48.0 / O=37.0, 600: L=57.0 / O=37.0, 700: L=66.0 / O=42.0,
> Produkty > Speciální motory Stejnosměrné motory: L=ll, O=oo Eooll vybrané: E2025 (O=20, L=25), E2427 (O=23.8 ), E2430 (L=30.5)
Naposledy upravil(a) guchar dne čtv 15.08.2024 18:29, celkem upraveno 1 x.
guchar

#8 Příspěvek od guchar »

MABUCHI a MOTORS Datasheet (with Dimensions) /-/ RD-180SA(-2085), OUTPUT: APPROX 0.4W~4.0W Precious metal-brush motors, Toys and Models : Motorized Toy
● Tož tak. Doufám, že v této odpovědí (na druhý pokus) už zájemci (s trochou námahy) najdou hledané údaje k motorům, co je zajímají. A já si snad příště vzpomenu, pod čím jsem to na RCMania uložil.
● Pro případ přesunu na web stránkách G (Mabuchi motor CATALOG pdf) =

Kód: Vybrat vše

(MLAB.cz — http:https://home.mlab.cz/Downloads/PDF/...)[/code

● Edit02 Jednu DC plechovku od MEGAMOTOR (ze speciálních) jsem měl kdysi vyhlédnutou do lodičky > Produkty > Speciální motory > 2738-255-GH-C Typová třída 2738-255-GH-C  Věděl jsem, že jde o něco opajcnutýho až dnes jsem zakopl o [url]https://www.puhy.cz/igarashi-2738-125-gc-5-univerzalni-brushed-elektromotor-92531.html[/url]
● Katalog - datasheets - je na GlobalSpec Igarashi Motor Sales USA, LLC Datasheets for DC Motors [url=https://datasheets.globalspec.com/ds/17/IgarashiMotorSales][color=#0000FF] Igarashi Motor Sales USA [/color][/url]  Minimální objednávky nad 5 000 ks Pro plnou specifikaci je nutná registrace.
Odpovědět

Zpět na „Auta“