Jaký vysílač / soupravu

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
blembondo

Re: Jaký vysílač / soupravu

#16 Příspěvek od blembondo »

fishbet píše:Děkuji za názory. Známý by se v mém okolí našel, ale jeden člověk má jeden názor a nechci, aby mě uvrtal do něčeho, co on považuje za super a mě to nebude vyhovovat.

Hlavní, o co mi jde je, abych vůbec byl schopen vybrat přijímač k danému vysílači. Např. na ten Radiomaster pocket CC2500 jsem před časem četl recenzi v RC revue a autor tam jedním dechem píše, že podporuje velké množství protokolů, ale hned v další větě upřesňuje, že vlastně podporuje dva nebo tři a další je možno získat upgradem firmware, čímž ovšem přijdete o záruku. Tak z toho opravdu nadšený nejsem.
Než se rozhodneš pro třeba ten Pocket tak si najdi někoho kdo má podobné rádio s OTX/ETX a vyzkoušej si to.Je to na míle jiné než tvůj původní požadavek.O záruku po update firmware přijdeš jen u fa.Hořejší a dalších kteří to od něj berou protože tak to má v záručních podmínkách.
prikrylm

#17 Příspěvek od prikrylm »

Možná trochu "obecně".
(z pohledu uživatele, který EdgeTX, multiprotokol a ELRS aktivně využívá, vcelku ovládá, ale narazil v okolí na piloty, kteří mé nadšení nesdílí :) - což se dá pochopit)

Multiprotokol modul
Vesměs každý výrobce RC souprav pracujících na 2.4GHz si vymyslel vlastní protokol, někdy dokonce ne jeden*. A jen tento protokol umí komunikovat mezi jeho rádii a jeho přijímači. S jinými ne. Výrobci vesměs používají jen několik čipů, schopných takové komunikace. Protože skoro s každou novou létající hračkou přibývalo různých protokolů mohlo se stát, že "hračička" mající několikero takových hraček musel mít ke každé extra rádio, mnohdy nevalné kvality. Tak si chytrý člověk řekl: všude je vesměs stejný čip, vyberu ty nejčastější a umožním tak ovládání všeho, co mám doma jedním rádiem dle vlastního výběru. A vznikl Multiprotokolový modul (MPM), který v současné době zvládá asi 100 různých protokolů + nespočet jejich variant. Když si člověk (z těch hodně známých) odmyslí Futabí FASST a FASSTest, JETI protokol, FrSky ACCESS a už zmíněné ELRS, tak MPM umí prakticky všechen zbytek používaných protokolů.

Pokud tedy člověk vlastní takový modul, či rádio s takovým modulem může si pak vybírat přijímače prakticky dle libosti.

Samotný MPM má "ty čipy" (většinou) 4 - CC2500, CYRF6936, NRF24L01 a A7105. "Zjednodušené", levnější verze pak používají komunikační čip jen jeden a to zmíněný CC2500. Tím se výběr přijímačů zmenší na protokoly: Corona, ESky150V2, FrSky (všechny, krom ACCESS), Futaba/SFHSS, Hitec, HoTT, RadioLink a Skyartec. (současný stav) Není TO sice málo, ale vypadávají oblíbené levné FlySky, či Spektrum přijímače a jejich klony.

Rádio
Pak je potřeba na to MPM mít rádio. Rádia s interním MPM bude na 99% s EdgeTX (1% možná nějaké Devo). Tedy naráží na sice velmi šikovný, ale ne úplně triviální systém v rádiu.

U externího MPM navíc může být možnost mít relativně jednoduché rádio a přesto využívat množství protokolů, které se přepínají přepínačem na MPM (rozvedl bych na dotaz), ale většinou stejně bude v rádiu s nějakým "chytřejším" systémem. Rádio musí mít nějakou možnost externí modul připojit. Bastly přes konektor učitel-žák bych moc nedoporučoval (je TO nešikovné), takže zase zbývají rádia s EdgeTX a zmíněného DEVO plus MPM umí též FrSky ETHOS. Takže výběr je malinko větší, ale "komplikace" s nastavením zůstávají.

Co s tím?
Asi nic lepšího jak už bylo doporučeno nevymyslím. Vyhlídnout si rozumné přijímače a k nim koupit jednoduché rádio. Za mě FlySky (viz výš).
Rádio jen s CC2500 snad jen kvůli ceně s tím, že se do takového rádia dá nasadit externí modul - ať už komplet MPM, ELRS, či jiný**. Ale, zase je to EdgeTX, takže z pohledu nastavování možná komplikace. Ale! Všechna EdgeTX rádia se dají vyzkoušet v "simulátoru" - Companion - odkazy na stažení jsou dole. Takže se nemusí hned kupovat rádio, aby si člověk udělal obrázek o tom, jak se takové EdgeTX rádio nastavuje.

chorche píše:Proc by mela upgradem firmare padat zaruka?!
Na takové "varování" jsem narazil u jednoho českého obchodu. Teď ho rychle nemůžu najít, ale už je TO snad minulost.

---
* např FrSky historicky asi 10, Futaba min 3, FlySky asi 3, atd...
** např 900MHz systémy
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
fishbet

#18 Příspěvek od fishbet »

No konečně se v tom začínám trochu orientovat, děkuji prikrylm, přesně takové vysvětlení jsem potřeboval. Takže po nějakém studiu a konzultaci se známým možná do nějakého toho multiprotokolu nakonec půjdu (možnost telemetrie je lákavá).
HONZIK 22

#19 Příspěvek od HONZIK 22 »

Kup si basu piv. Znameho budes potrebovat.
Nekdy mi takove rady pro absolutniho zacatecnika pripadaji jako rady,, Cernych andelu,,! :roll:
chorche

#20 Příspěvek od chorche »

Zase na to na druhou stranu neni zadna raketova veda a zakladni model, kteremu by postacovala puvodne zamyslena "uplne tupa" vysilacka s mechanickymi prepinaci revesu se i v EdgeTx nastavi automaticky zakladi sablonou (4vstupy = 4 mixy = 4 vystupy).

A bylo by dobre rozlisovat - mutiprotokolovy modul a EdgeTx radia jsou dva nezavisle projekty, ackoliv spolu spolupracuji :wink:
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
koko
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od koko »

To varování je tady u Hořejšího: https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... 328b6d12cc" onclick="window.open(this.href);return false;
Je tu někdo kdo tenhle tx má a lítá s ním letadla?
LMK Říčany
RadioMaster TX16S MkII ELRS
Graupner MZ12 PRO
chorche

#22 Příspěvek od chorche »

Litam s TX16s s internim multimodulem letadla s Frsky prijimaci (Accst v1.x) a nejake DSM vrtulnicky. Ale pomalu prechazim vsude na spolehlivejsi ExpressLRS.

To varovani je docela usmevne :D
FrSky Horus X10s
prikrylm

#23 Příspěvek od prikrylm »

Mnozí považují některé znalosti za "samozřejmé" - naprosto chápu - a nemusí je napadnout, že pro někoho kdo "přichází" to samozřejmé být nemusí - taky neprosto chápu, že tomu tak je -, proto tolik textu - snat TO bylo (a bude) srozumitelné...

Chápu, že možnosti multiprotokolu jsou lákavé, takže pokud zrovna multiprotokol, tak tady vidím několik možností - interní nebo externí modul ve spojení s něčím s EdgeTX nebo (pouze) externí modul s ETHOS rádiem. Jako externí modul lze multiprotokol provozovat i v jiných rádiích přes "starší" typ komunikace (PPM), ale v takovém případě TO (podle mě) chce někoho k ruce, který systém nastaví/rozchodí. Varianta ETHOS či EdgeTX je z tohoto pohledu jednodušší.

Takže EdgeTX nebo ETHOS. Obojí vychází z OpenTX, mixer je shodný u obou, zbytek se mírně liší pohledem na místo mixování - tohle je na delší větu, na požádání rozvinu. :)

EdgeTX (možno vyzkoušet v již zmíněném Companionu) - Poměrně široký výběr rádií, asi nejvýrazněji do těchto rádií dělá RadioMaster, sekunduje je jim třeba Jumper a možná několik málo dalších (napadá mě akorát Eachine). Spousta modelů se dá koupit přímo v ČR. Jako slušný obchod se kterým mám dobré zkušenosti je třeba Rotorama. Rádia jsou dodávána většinou přímo s interním multiprotokolovým modulem. Pokud budu chtít provozovat "oblíbené", levné, vyzkoušené FlySky přijímače, tak se dívat, aby interní modul byl "4in1" ne jen CC2500 (viz některé z předchozích příspěvků).

ETHOS (možno vyzkoušet na simulátoru ETHOS (např. simulátor X18) - po několikaletém období, kdy měl FrSky nebojím se říct hodně dobrá rádia, do kterých neměla odladění systém (ETHOS) se začátkem tohoto roku situace změnila a už se nebojím tato rádia včetně systému doporučit. Borci (bez ironie!), co s těmito rádii lítají tvrdí, že ETHOS je víc "pro lidi". Vzhledem k "nádstavbám" nad mixerem, které ETHOS (narozdíl od EdgeTX) má musím souhlasit. Např., pokud mám model typu větroň a chci přidat ovládání odtokové hrany, je na TO v ETHOSu "tlačítko", v EdgeTX je potřeba vyrobit "ručně". U ETHOS rádií je nutné multiprotokolový modul dokoupit a provozovat jako externí.
Rádia jsou (mírně?) vyšší cenové kategorie, zase může nabídnout rodinu FrSky produktů (přijímače, čidla, serva, ESC...) + ACCESS protokol (který multiprotokol neumí a umět nebude), což je za mě asi nejlepší "klasický" komunikační protokol. Pokud se nějaký ten peníz navíc "skousne", dostane majitel FrSky produktů krom velmi slušného hardwaru též výhodu lokálního distributora a luxusního servisu.

Nějaké další možnosti?
Pořád bych nezavrhoval cestu fakt jednoduchého rádia (viz některé předchozí příspěvky), které bude lítat hned a případný multiprotokol a koumání nad EdgeTX/ETHOSem nechat na dlouhé zimní večery. Někde jsem tu narazil na podobnou situaci, kdy si člověk koupil šikovné rádio, ale, ač bylo venku krásně, nelítal, protože nerozchodil sice krásné, ale netriviální rádio. V případě jednoduchého FlySky i4x (to tuším bylo) můžu lítat prakticky hned a pak případně dokoupit nějaký ten multiprotokol a použít jej na přijímače, které už mám. Navíc jednoduché rádio pak může být použito na provoz "učitel-žák", v případě použití externího multiprotokolového modulu (v nevysílacím režimu) dokonce bezdrátově.

---
Kupte někdo bečku a špekáčky, uděláme někde "infocamp" na RC "ovládátka" s EdgeTX, MultiProtokol, při troše zlé vůle i ETHOS (nemám na ETHOS vhodné rádio), přidat můžeme i ELRS... Jak se do mě nalijí dvě piva, jsem děsně sdílný. :-P
HONZIK 22

#24 Příspěvek od HONZIK 22 »

Dalsi Řečkovicky CRAFT RC OPEN BEER? :mrgreen:
prikrylm

#25 Příspěvek od prikrylm »

HONZIK 22 píše:Dalsi Řečkovicky CRAFT RC OPEN BEER? :mrgreen:
Klidně jinde. :-D
Jorge_C

#26 Příspěvek od Jorge_C »

Ahoj, jen doplním z mojí nedávné praxe (sám lítám DC-16).
Pro výuku vnuka - 8 let, jsem pořídil Fly Sky FS-I6 a to 2x (učitel - žák po kabelu). Začínali jsme loni se Step One, letos pak Kavan Beta 1400 a Step Two. V Betě ten lepší 6 kanálový přijímač, Ve Step Two pak Fly Sky iA6 ( park fly). Obojí funguje bez problémů - a jak to bývá u začátečníka - létání po celé obloze.
Bohužel u jednoho vysílače odešel potenciometr na kniplu křidélek... To je za mě jediná nevýhoda FlySky z hlediska spolehlivosti. Teď jem pořídil RM TX16S Mk.II, přijímače FlySky fungují bez problému. Parkový přijímač Fly Sky iA6 byl 1 týden provozován za současného létání dalších 2 až 4 modelů v údolí mezi horami v Rakousku...

Ale docela rozumím tomu, že pro někoho může být i jednoduché nastavování Fly Sky FS-I6 něco co nechce absolvovat.Přesto bych ji doporučil spíš než FlySky bez displeje (i přes možné problémy s kvalitou potenciometru na kniplech).
A musím potvrdit, že na filozofii Edge v Radiomasteru si člověk musí trochu zvyknout (třeba i proto, že pořádný návod vlastně neexistuje, tak je to kombinace YouTube a metoda pokus omyl).
prikrylm

#27 Příspěvek od prikrylm »

Jorge_C píše:...třeba i proto, že pořádný návod (na EdgeTX) vlastně neexistuje...
Asi je otázka definice, co to je "pořádný návod". Pokud je myšlena papírová tlustá kniha, tak nejspíš ne, ale kdo dneska čte papírové návody, žejo. Když nic, blbě se v nich vyhledává (s videem je problém vyhledávání podobný).

Návod samozřejmě existuje na https://manual.edgetx.org/" onclick="window.open(this.href);return false; Pokud je problém angličtina, tak s tou si poradí třeba google translator.

Můžete i trochu hřešit na to, že EdgeTX je vlastně jen OpenTX vylepšený o nové "věci" + trochu upravený pro možnost dotykového displeje. Filosofie nastavení a fungování však zůstává shodná. Může se tedy poohlédnout po množství návodů právě na OpenTX. Spousta odkazů je na OpenTX.cz. Kdo by si chtěl něco vytisknout fakt hezký návod je v několika PDF na openrcforums. Pokud si prohlédnete a zhruba pochopíte stránky 35-37 ze "Section 5", spojí se vám "nesmyslná nastavítka" na rozličných obrazovkách OpenTX/EdgeTX a snad i ETHOSu ve smysluplný celek. (Ostatně asi nebude moc rádií, které fungují principiálně jinak.)
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od warhawk »

Já bych se zpět vrátil k původní otázce, co vede autora k přechodu na 2.4 GHz. Pokud spolehlivost, tak o tom žádná.

Já sám mám Futabu 12z, potom TX-16s mk2 s Edge TX a rozhodně bych nedoporučil Edge TX někdomu, kdo nechce řešit "co je pod pokličkou".

V současné době se prodávají i velmi schopná rádia let minulých za pár korun, třeba na eBay. Například taková Aurora od Hitec měla velmi slušný manuál a jedno z nejpříjemnějších uživatelských prostředí.

Ke klasickým rádiím na 35/40 MHz se velmi kvalitní přijímače dají koupit za cenu piva (Schulze, Graupnery)...

Jak psal prikrylm, rádia, která umí několik protokolů a ke kterým jsou levné přijímače, budou nejspíše na Edge TX a to může být kámen úrazu.

Existuje však i možnost multiprotokolu do starého rádia, kde se protokol vybírá kruhovým voličem zezadu.

Za mě je Edge TX super, ale nedokáži si jej představit např. u mého táty, který si ukládá už dvacet let záložky na web do dokumentu ve wordu.
Tož tak :lol:
prikrylm

#29 Příspěvek od prikrylm »

No, nevím, zrovna Auroru jsem nějakou dobu měl a jestli se učit Auroru nebo EdgeTX, tak EdgeTX je jednodušší a z více pohledů výrazně lepší (taky je o víc jak 10 let mladší, žejo).
chorche

#30 Příspěvek od chorche »

warhawk píše:Existuje však i možnost multiprotokolu do starého rádia, kde se protokol vybírá kruhovým voličem zezadu.
Multiprotokol s kruhovym volicem bude vetsi kamen urazu nez Open/EdgeTX ktere se dle mne zbytecne demonizuje. Uplne zakladni model si radio nastavi vzdy (co packa, to servo), pripadne se pouzije vestaveny pruvodce vytvorenim slozitejsiho modelu.
FrSky Horus X10s
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“