Mám doma tri rádia od Futaby, ale lietam s FrSky s Jeti modulom (Blesk sa asi uteká schovať pod posteľ). Ale objektívne: myslím, že aj toto je jedna s veľkých výhod FrSky - proste si tam dám, čo chcem. Na rozdiel od Futaby, ktorá "vie" len Futabu a... Nič iné (ok, trošku trepem, Futaby čo mám, mali ešte výmenné moduly - ale hovoríme o aktuálnych rádiách. A tam som mával tiež Jeti - Blesk, koho sú tie nohy pod posteľou???

).
Okrem toho, sťažovať sa na FrSky, že má veľa aktualizácii, je ako jazdiť na koni a frflať, že auto nechcem, lebo musí chodiť na technické kontroly. Nikto z FrSky nikoho nenúti si aktualizácie inštalovať, je to čiste o tom, že wau, budem mať zasa niečo nové, čo som predtým nemal. Čo na Futabe až tak moc nehrozí... Aspoň teda na tých starých nehrozilo.
Aktualizácie majú jednu nevýhodu: môžu priniesť nové funkcie, ktoré proste v manuáli nie sú. Mal som kedysi FX18, ktorá mala malý displej, z ktorého sa nič nedalo pochopiť. Našprtal som návod a ovládal som ju úplne v pohode. Ale naspäť by som ju veru nechcel. Na tie aktualizácie sa dá zvyknúť...
Technicky vzaté, tie rádiá sú stále len krabičky s páčkami a pár gombíkmi a všetko ostatné je len už bonus naviac. Kamarát programoval Futabu tak, že páčkou plynu ovládal všetko od zatiahnutia klapiek, podvozku, navýšenie vztlaku až po varenie hot-dogov a popcornu. Ok, preháňam, ale podobne som to vnímal. Ja som na to lenivý, proste prepnem prepínač, rádio povie "podvozok vysunutý" a viem, že môžem pristávať. FrSky má ešte super funkciu, že pri voľbe modelu mi vypíše, čo sa čím ovláda (teda, ak to tam nezabudnem nahrať, samozrejme). Najmä po dlhšej dobe je to na nezaplatenie. Ale každý si nájde to svoje...
Osobne by som už do Futaby nešiel (je zaujímavé, že FF9 bola konštrukčne na vyššej úrovni, ako FF10 - aj Japonci asi šetria). Také tie Radiomaster a blabla - to tiež nie. Šetriť áno, ale s rozumom. FrSky nie je dokonalé rádio - ale zatiaľ mi stačilo na všetko. Nehovoriac o takých somarinách, ako multiprotocol module - proste vysielací modul, ktorý vie "emulovať" napríklad Spectrum, Futabu či Walkera vysielače. Nemám ich (Jeti nevie

), ale pre niekoho to môže byť zaujímavé...