Jak "ztuhnout" klouby u "pilota modelu"?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Jak "ztuhnout" klouby u "pilota modelu"?
(dám TO sem, páč nevím, kam jinam)
Stručně:
Mám "pilota" (resp. pilotku, jak je vidět z některých detailů) čtyřkolky a potřeboval bych, aby byly klouby "tuhé", tedy nehýbaly se do určité síly.
Podrobněji:
Z Traxxas Grinder (1:10) jsem vytvořil jakousi "Cyber" čtyřkolku (asi 1:4,5 - kastla je taková nodně alfa verze, ale pro představu stačí). Ale čtyřkolka je bez řidiče poněkud "divná", tak jsem hledal pilota. Napřed byl papírový, pak jakási podivná kostra, ale kolega našel poměrně dost dobrý, nastavitelný model člověka. Takže jsem model "správně" nascaloval a vytiskl (viz obr). Některé klouby drží, některé jsou ale dost volné - zvětšení původně asi 10cm velkého panáčka s váhou končetin a jiných částí těla asi nepočítal.
Tak mě napadlo, že by se daly klouby nějak "přibrzdit". Zkoušel jsem tavné lepidlo, chvíli funguje, ale na PLA nedrží a za chvíli se vyloupe a vydrolí. Existuje něco, co by ty klouby drželo? Nějaký "vosk" nebo něco, ale aby klouby ani pomalu "neujížeděly"?
Na předchozí vezi "řidiče" jsem zkoušel klouby podobné konstrukce fixnout šroubkem, či vedle "přibastlený" drátek. Ale není TO ono.
---
Btw - pokud byste potřebovali nějakého nastavovacího panáčka, tenhle výše zmíněný je dost dobrý.
https://www.printables.com/model/593185 ... beta-files" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.printables.com/model/945200 ... ands/files" onclick="window.open(this.href);return false;
Stručně:
Mám "pilota" (resp. pilotku, jak je vidět z některých detailů) čtyřkolky a potřeboval bych, aby byly klouby "tuhé", tedy nehýbaly se do určité síly.
Podrobněji:
Z Traxxas Grinder (1:10) jsem vytvořil jakousi "Cyber" čtyřkolku (asi 1:4,5 - kastla je taková nodně alfa verze, ale pro představu stačí). Ale čtyřkolka je bez řidiče poněkud "divná", tak jsem hledal pilota. Napřed byl papírový, pak jakási podivná kostra, ale kolega našel poměrně dost dobrý, nastavitelný model člověka. Takže jsem model "správně" nascaloval a vytiskl (viz obr). Některé klouby drží, některé jsou ale dost volné - zvětšení původně asi 10cm velkého panáčka s váhou končetin a jiných částí těla asi nepočítal.
Tak mě napadlo, že by se daly klouby nějak "přibrzdit". Zkoušel jsem tavné lepidlo, chvíli funguje, ale na PLA nedrží a za chvíli se vyloupe a vydrolí. Existuje něco, co by ty klouby drželo? Nějaký "vosk" nebo něco, ale aby klouby ani pomalu "neujížeděly"?
Na předchozí vezi "řidiče" jsem zkoušel klouby podobné konstrukce fixnout šroubkem, či vedle "přibastlený" drátek. Ale není TO ono.
---
Btw - pokud byste potřebovali nějakého nastavovacího panáčka, tenhle výše zmíněný je dost dobrý.
https://www.printables.com/model/593185 ... beta-files" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.printables.com/model/945200 ... ands/files" onclick="window.open(this.href);return false;
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- jirkacbx
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak "ztuhnout" klouby u "pilota modelu"?
Bude záležet na vůli konkrétního kloubku.
Na kloubek dát vrstvu streč folie a zacvaknout.Pokud to bude volný,dát 2 vrstvy nebo kousek alobalu,papíru a podobně.
Různě barevný a silný igelity.
Asi snazší než tisknout o chlup upravený kloubky.
Na kloubek dát vrstvu streč folie a zacvaknout.Pokud to bude volný,dát 2 vrstvy nebo kousek alobalu,papíru a podobně.
Různě barevný a silný igelity.
Asi snazší než tisknout o chlup upravený kloubky.
● @prikrylm Pokud by ta figurka mohla mít přes klouby návleky, zkusil bych je smrštit pod termo bužírku.
● Pro ještě větší tuhost by pod bužírkou mohl být např. Fe vázací drát nebo nějaký smaltovaný Cu. Pro věší tuhost i vícekrát.
● Klouby omotat vhodně staženou plochou gumou. Skrýt pod nějak vymodelovanými (ušitými) ochrannými návleky? Nebo "harmonikou" pseudo skafandru.
● Pro ještě větší tuhost by pod bužírkou mohl být např. Fe vázací drát nebo nějaký smaltovaný Cu. Pro věší tuhost i vícekrát.
● Klouby omotat vhodně staženou plochou gumou. Skrýt pod nějak vymodelovanými (ušitými) ochrannými návleky? Nebo "harmonikou" pseudo skafandru.
Vytlac kostru pilotky s trochu zvacsenou extruziou. Netreba moc, staci 1-2%. Ja som tu figurku nedavno tlacil a bol som lenivy upravovat print profile aj ked som vedel, ze ten novy filament tecie o "trochu viac" a tie klby su teraz dost na tesno.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem tisk RUKU, jako učební pomůcku do školky o držení pastelky, tak jsem se "ztuhnutím" kloubů dost bojoval. Když byl kloub dost tuhý, tak to zase nešlo sestavit. Vložením do teplé vody to sestavit šlo, ale zase byl volný...
Nakonec jsem dal místo "chrupavek" kapičku sekundového lepidla do složeného kloubu a rozhýbal. Aktivátor a rozhýbat. Jakékoliv váhání při "rehabilitaci" byl vážný problém, vyžadující sílu. Někdy jsem kapku opakoval. Na jednom prstu jsem to nacvičil a další už byly v pohodě.
Nakonec jsem dal místo "chrupavek" kapičku sekundového lepidla do složeného kloubu a rozhýbal. Aktivátor a rozhýbat. Jakékoliv váhání při "rehabilitaci" byl vážný problém, vyžadující sílu. Někdy jsem kapku opakoval. Na jednom prstu jsem to nacvičil a další už byly v pohodě.
● @TomasC Je předpoklad, že ty aplikace CA lepidla tam vytvořily něco jako "relativně hladké povrchy dorostlé chrupavky"?
● Nebo po "rehabilitaci" spíš plní funkci písku v mírně zadřeném ložisku?
● Nebo po "rehabilitaci" spíš plní funkci písku v mírně zadřeném ložisku?
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To nevím, ale spíš bych si to přál pojmenovat "chrupavkou". Rozhodně výsledku bylo dosaženo a to jde.
Díky za inspiraci!
Experimentálně jsem zkusil dva "klouby" na které jsem aplikoval stárnoucí (už hodně husté) vteřinové lepidlo a zdá se, že by TO mohla být vcelku schůdná cesta. Už jen proto, že lepidlo dělá celkem drsný povrch...
Experimentálně jsem zkusil dva "klouby" na které jsem aplikoval stárnoucí (už hodně husté) vteřinové lepidlo a zdá se, že by TO mohla být vcelku schůdná cesta. Už jen proto, že lepidlo dělá celkem drsný povrch...
"Chrupavka" mě ještě inspirovala (díky za tu inspiraci!) k překreslení kloubů - viz obrázek. Vlevo nahoře původně malinký, 3,4x zvětšený kloub, vpravo od něj zmenšený kloub z 5x většího modelu, že aby šel nacvaknout - tohle mám na celé postavičce - a pod tím inovace s "chrupavkou" - zatím jen obojí (pouzdro i chrupavka) z PLA, ale i tak (zdrsněné vteřiňákem, protože PLA na PLA vcelku klouže) se jeví jako slušný drživý kloub. Navíc se může "chrupavka" přetisknout s jinými rozměry, případně z jiného, méně kluzkého materiálu, případně je možné vymyslet další modifikace...
● Možná to není dobrý nápad, protože míra tření bude nějaká - nepůjde jednoduše regulovat. Ten nápad je prostor mezi kloubní jamkou a hlavicí byl vyplněn něčím jako je pružný silikonový tmel.
● V endoprotézách pro člověka se jako výplň mezi jamkou a hlavicí (z chirurgické oceli) používá Polyethylen (PE). U lidských kloubů se, ale nevyžaduje samo-stavitelná funkce, navíc se seřiditelnou velikostí síly držení.
● Na nažehlovacích záplatách je zrnitá vrstva tepelně chycených zrnek PE stejná cesta by asi šla použít pro nanesení vrstvy na jamku nebo hlavici.
● Ten poslední námět je jamku s hlavicí navrhnout s přiměřeně větší vůlí. A vyzkoušet potřebný počet ovinů hlavice kloubu tenkou LDPE strečovou fólie. (Smršťuje se po poklesu dloužící sily (napnutí).) Varianta k návrhu "jirkacbx: Různě silný igelity".
● V endoprotézách pro člověka se jako výplň mezi jamkou a hlavicí (z chirurgické oceli) používá Polyethylen (PE). U lidských kloubů se, ale nevyžaduje samo-stavitelná funkce, navíc se seřiditelnou velikostí síly držení.
● Na nažehlovacích záplatách je zrnitá vrstva tepelně chycených zrnek PE stejná cesta by asi šla použít pro nanesení vrstvy na jamku nebo hlavici.
● Ten poslední námět je jamku s hlavicí navrhnout s přiměřeně větší vůlí. A vyzkoušet potřebný počet ovinů hlavice kloubu tenkou LDPE strečovou fólie. (Smršťuje se po poklesu dloužící sily (napnutí).) Varianta k návrhu "jirkacbx: Různě silný igelity".
https://www.printables.com/model/981111 ... version-10" onclick="window.open(this.href);return false;
Výstižné. Ano vytisknu TO aspoň z PETky...
I když to použití CA lepidla funguje vcelku dost dobře.
Na půdě jsem k "tomu" našel hlavu. Viz foto.
..jednou jsem ji pustil k "čtyřkolce" a teď se mi v tom furt hrabe...
● @prikrylm: "... jednou jsem ji pustil k "čtyřkolce" a teď se mi v tom furt hrabe ..." To znám. Jak tak přemýšlím vlastně to nebylo zde, ale na RCFogli. A nechtě se mi povedl výrok jež On (hlavně, ale Ona) brali téměř za osobní útok na charakter. I když šlo jen o nákup na privátní inzerát z PLR. A důvodem mého hledání byla anglická písnička (ve videu příspěvku RCFógli) se slovem "Laredo" (město ve státě Texas). Od těch časů vím: Ne vždy musím vědět/hledat všechno. AJ: The Streets Of Laredo, v repertoáru ji má víc zpěváků např. Johnny Cash, Bing Crosby, ... CZ: Karel Zich a Spiritual kvintet - Kovbojův nářek (někde alias: The Cowboy´s Lament)
● Jsem to já, jak za mlada! Jasná zpráva.
● Jsem to já, jak za mlada! Jasná zpráva.