Palivo pro čtyřtakty Byron- zkušenosti

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Mosquito

Palivo pro čtyřtakty Byron- zkušenosti

#1 Příspěvek od Mosquito »

Ahoj kluci.Vzhledem k tomu,že palivo od Kavana pro čtyřtakty s pěti procenty nitra opět nezanedbatelně zdražilo a dávat za litr paliva,skoro 300kč se mi fakt nechce.Potřebuju radu(ne výsměch)od někoho zkušenějšího a více fundovaného.Dalo by se pro čtyřtakty použít dvoutaktní palivo air heli kavan s 5%nitra.Je na 5 - ti litrovém balení o téměř 300 kč levnější.Co tam může být tak jiného,že je takový rozdíl v ceně oproti stejnému palivu pro čtyřtakty?Je tam jiný,kvalitnější olej a tím pádem výrazně dražší olej?Nějak tomu přestávám rozumět.
A za druhé:Nemáte někdo zkušenosti z provozu s tímhle palivem?Cena za litr je výrazně přívětivější než u Kavan 4T. .http://www.budweiser-hobbies.cz/polozka ... 205&z=1407
Naposledy upravil(a) Mosquito dne úte 05.11.2024 3:46, celkem upraveno 2 x.
zdzd

Re: Palivo pro čtyřtakty Byron- zkušenosti

#2 Příspěvek od zdzd »

Jsem z toho jelen:

Mosquito píše:dávat za litr paliva,skoro 300kč se mi fakt nechce.

5%nitra.Je téměř o 300 kč levnější.

Jak to tedy je?
Mosquito

#3 Příspěvek od Mosquito »

Napsal jsem to hloupě sorry.Rozdíl v ceně 300 kč je na 5- ti litrovém balení.4T cca 1450 kč a 2 T cca 1150 kč.Doufám,že už je to srozumitelnější a nikdo nebude jelen :D .
MPml

#4 Příspěvek od MPml »

Mosquito píše:Napsal jsem to hloupě sorry.Rozdíl v ceně 300 kč je na 5- ti litrovém balení.4T cca 1450 kč a 2 T cca 1150 kč.Doufám,že už je to srozumitelnější a nikdo nebude jelen :D .

ten Byron bude doprodej, takže je to nejspíš původní (stará) cena.
Byron v půlce roku 2020 s výrobou modelářského paliva skončil, někde bych tu měl mít i oficiální pdf, ale upřímně řečeno, hledat se mi to nechce, takže nalinkuju to odněkud z webu. Stránky už jim mj. ani (dlouho) neběží.
https://www.liverc.com/news/discontinua ... els-brand/
MPml

#5 Příspěvek od MPml »

Mosquito píše:Ahoj kluci.Vzhledem k tomu,že palivo od Kavana pro čtyřtakty s pěti procenty nitra opět nezanedbatelně zdražilo a dávat za litr paliva,skoro 300kč se mi fakt nechce.Potřebuju radu(ne výsměch)od někoho zkušenějšího a více fundovaného.Dalo by se pro čtyřtakty použít dvoutaktní palivo air heli kavan s 5%nitra.Je na 5 - ti litrovém balení o téměř 300 kč levnější.Co tam může být tak jiného,že je takový rozdíl v ceně oproti stejnému palivu pro čtyřtakty?Je tam jiný,kvalitnější olej a tím pádem výrazně dražší olej?Nějak tomu přestávám rozumět.
A za druhé:Nemáte někdo zkušenosti z provozu s tímhle palivem?Cena za litr je výrazně přívětivější než u Kavan 4T. .http://www.budweiser-hobbies.cz/polozka ... 205&z=1407

Tohle je opravdu těžký - zejména odpovědět tak, aby to opět nebylo bráno jako ten výsměch.
( Co tam může být tak jiného,že je takový rozdíl v ceně oproti stejnému palivu pro čtyřtakty?Je tam jiný,kvalitnější olej a tím pádem výrazně dražší olej?Nějak tomu přestávám rozumět )
Proč se proboha nezeptáš toho kdo to vyrábí, CO v tom je přesně za ten olej?
Mosquito

#6 Příspěvek od Mosquito »

To Mpl:Děkuju za tvoje odpovědi.Asi mě nenapadlo se zeptat u Pelikána na palivo Kavan.Pochybuju,že mi to někdo z nich smysluplně vysvětlí a řekne pravdu.A kdo to pro ně vyrábí a míchá nevím.Tak daleko jsem po tom nepátral.Ani bych asi nevěděl kde to hledat.Ale jinak moc děkuju.Zkusím nakoupit ten Byron a uvidím jak na to m 4T motory poběží.A hlavně zjistím jestli vůbec a kolik toho paliva na skladě mají.
VTjr

#7 Příspěvek od VTjr »

Ale určitě poběží. :)
Sice nikdo neví jak dlouho a zda to bude pro 4T lepší nebo horší. :roll:
Osobně já nevidím moc smysl dělat rozdíly mezi palivy pro 2T a 4T žhavíky. Tedy s výjimkou takových motorů jako jsou 4T Yamada YS 4T, kde směs prochází prostorem klikové skříně a tudíž se maže čerstvým řídkým palivem na rozdíl od ztrátového mazání většiny ostatních modelářských 4T. Pro YS je důležité dodržet minimální koncentraci 18% maziva a hlavně kvalitniho maziva. V jeho navodu se doporučuje směs syntetického a ricínového oleje. Navíc musi byt v palivu minimálně 15% nitromethanu. Naproti tomu při provozu 4T od OS v pohodě funguji na 10+5% (synt+ricin) maziva a pouze 5% nitra a motor má spolehlivý nízký volnoběh a perfektni přechody do max. otáček. Ale například OS Surpass vyžaduje taky minimálně 15% nitra.
No prostě označení paliva pro 4T je matoucí, protože není čtyřtakt jako čtyřtakt. :P Je nutné poznat jeho složení aby bylo přizpůsobeno doporučení výrobce daného 4T motoru v návodu. Je to stejne jako u 2T různých kubatur, to co vyhovuje motorům >10cm3, tedy 12÷15% maziva, rozhodne nestačí malým motorům 1,5÷2,5cm3, pro ktere je lepši provozovat na palivo s 18÷20% maziva, tedy čim menši motor tím ho musí být víc. Ale dnes už tyto male motory vytlačila elektrika, takže je provozují jen nadšenci a ti většinou ví co je potřeba.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“