Možná... na pochopení (asi) čehokoli je dobré znát principy, ze kterých TO něco vychází. A kousek historie vývoje taky občas neškodí.
Konkrétně k rádiu/rádiím (velmi hrubě).
Každé rádio jsou páčky (a přepínače - shrňme jako páčky) - blackbox - něco co přenese výstup blackboxu vzduchem (Tx modul) - něco, co přijme signál ze vzduchu a vyrobí signál pro serva (Rx). To, o čem (více méně) rádia jsou je ten "blackbox". Kdysi "jen" analogový převodník z páček na PPM, se vzrůstajícími nároky RC pilotů a příchodem levných digitálních technologií celý počítač. A jak je někde počítač, jsou téměř nekonečné možnosti. A jak jsou nekonečné možnosti, lidé jsou tvořiví.
Takže jde o nastavení toho počítače uvnitř vysílačky.
Jestli jsi zvládnul Auroru9, tak (podle mě) nic chaotičtějšího není (měl jsem), zvládneš v pohodě i ETHOS.
Futaby jsem nikdy neměl, takže znám jen z manuálů. Můj pocit je, že striktně kopírují jednou danou filosofii, která se vyvinula z historie (asi se není čemu divit) - funguje, ale za mě trochu "rigidní" ve smyslu, "když s tím mohl perfektně lítat děda a měl všechno, co potřebuje, tak TO bude v pořádku i pro vnuka". Na jednu stranu ano, ale...
O nový pohled se pokusil Multiplex. Multiplexem se inspiroval ER9X tím pak OpenTX (a potomek EdgeTX) od OTX pak ETHOS. OTX/ETX (dnes už snad raději jen ETX - i když...) a ETHOS mají uvnitř totožný mixer, ale dívají se na mixování z trochu jiného pohledu ETX z pohledu "jsem servo, dej mi vstupy", ETHOS "jsem vstup, na které servo mám poslat signál". ETHOS navíc zavádí pojem "typ létadla" (myšleno letadlo či vrtluník) s tím, že pak ETHOS "ví", že TO něco má (třeba) křídla a může do celého nastavování vnést jakousi "šablonu" a tím pádem (dočasné?) zjednodušení nastavení. Chvíli jsem si s ETHOSem hrál a ano, prvotní nastavení může být proti ETX výrazně jednodušší, zvlášť pro lidi zvyklé na šablonová rádia typu Futaba.
Jak to všechno pomůže s ETHOSem? Filosofický nadhled pomůže a pokud je filosofie ETHOS velmi podobná filosofii ETX (v jistém čase za těmito sysémy stál jeden a tentýž člověk), lze se "inspirovat" i EdgeTX. A k němu je mnohem více materiálu ke čtení/koukání.
Nemusíme chodit daleko, můžeš se zkusit podívat jak
"Pepin vybírá vysílač". Monžá se přímo zeptat Pepina, jak s ETX bojoval/bojuje(?). Má to v čerstvé paměti a určitě sdělí i úskalí, která lidi co ETX/ETHOS znají (skoro) nevnímají.
ETHOS je navíc někde na půl cesty mezi rádii "šablonovými" a ETX a do jisté míry k ETHOSU lze přistoupit z obou stran.
Tak držím palce, hezké svátky...