3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dudaj

Re: 3D tisk modelů letadel II

#151 Příspěvek od dudaj »

prikrylm píše:DC motorek. No, na kopteře, co z ní použiju motor jsou právě 4 s 31 mm vrtulkama a lítalo to, řekněme slušně...
Letadlo je cca 180g Alula, takže primárně kluzák, motor bude akorát trochu dohánět ztráty.

Kolik ta coptera vážila? 30g ? Nevím.
Ty motorky byly zpřevodované? Asi ne, takže tah jednoho do 15 g?
Víc asi ne.
Tah pohonu pohybující se pod 1/10 hmotnosti modelu je naprosto nedostačující. Možná tak udržet vodorovný let za totálního bezvětří a čerstvé baterii.
Chápu, že to chceš nějak využít, ale já bych na to postavil něco tak do 30g celkové hmotnosti.
Já teď šel do vzduchu s konstrukním modýlkem o rozpětí 70 cm a letové hmotnosti 150 g, se stříďákem na dvoučlánek, kde tah
odpovídal hmotnosti. Trochu fouklo a byl jsem rád za výkon.
Aktuálně nějak nepamatuju bezvětří.
Jako nebavili jsme se kolik tam bude těch motorů. Vycházím z jednoho. :D
prikrylm

#152 Příspěvek od prikrylm »

Intermezzo (alula zatím lítá jen bez motoru)... Kdyby někdo potřeboval mřížku na ESC u ASW-17, tak jsem se zase trochu učil Fusion... Není TO dokonalé, ale na letadlo sedne slušně.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#153 Příspěvek od TomasC »

Dorazila mi pod strom P1S (od RiMra - doporučuji) a tak si hraju..

Tisknu si experimentální kusy M6A Seiran od 3DLabPrintu. Model je klasické PLA konstrukce, ale tisknu z PLA-LW, opravdu rychlé přejezdy situaci docela pomáhají. Nicméně jsem doplnil výplň Gyroid 3%. I s takovou výplní, která váží u cca 20% dílu jsem na celkové poloviční hmotnosti proti PLA.

Ale experimentoval jsem s šířkou extruze vnitřní výplně a snížení šířky vede na 0,3 mm vede k dobrým výsledkům. Máte někdo podobné zkušenosti?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#154 Příspěvek od jyrry »

Mám od nich Jetwing, pak od sebe RQ-170 a Pindika, ale na toho Seirana bych si netroufl, protože to nějak neumím lehké a byla by to spíš ponorka :mrgreen:

Gyroid mám 6%, s méně mi to připadalo gumové. Stěny 0,5mm. Musím to prubnout znovu, abych to odlehčil...
jyrry.webnode.cz
zdzd

#155 Příspěvek od zdzd »

TomasC píše: ned 05.01.2025 20:16 Dorazila mi pod strom P1S (od RiMra - doporučuji) a tak si hraju..

Tisknu si experimentální kusy M6A Seiran od 3DLabPrintu. Model je klasické PLA konstrukce, ale tisknu z PLA-LW, opravdu rychlé přejezdy situaci docela pomáhají. Nicméně jsem doplnil výplň Gyroid 3%. I s takovou výplní, která váží u cca 20% dílu jsem na celkové poloviční hmotnosti proti PLA.

Ale experimentoval jsem s šířkou extruze vnitřní výplně a snížení šířky vede na 0,3 mm vede k dobrým výsledkům. Máte někdo podobné zkušenosti?
To éro mám ve verzi Nanzan no ace, tedy bez plováků a řízenou směrovku. Létá parádně.

Tisknul jsem ho v kombinaci PolyAir a PolyLight. Čumák a střed je z PolyAir, PolyLIght je ocas počínaje F2 dozadu, křídla za servy (díly 3 a 4) a všechna kormidla. Na hmotnosti dílů to dělá -120 g.
vladacr

#156 Příspěvek od vladacr »

Ano, podobnou kombinaci používám prakticky na všech tištěných letadlech od 3Dlabu Zero, Nanzan, Pÿerromyrsky (nebo jak se to píše), FW. Někdy dělám z PLA+ i první díl křídel. Můžu jen doporučit.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#157 Příspěvek od TomasC »

Mě právě zaujalo letadlo s plováky.

Jak máte nastavené šířky tisků pro PolyLight?

Vnější perimetr: 0,44 mm
Perimetr: 0,4 mm
Vnitřní výplň: 0,3 mm

Průtok ve filamentu: 0,5
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od jyrry »

Tome, a jaký máš průtok (v parametrech filamentu)?
Mám tam 0,6.
Přílohy
2025-01-06 15_12_39-LW_PLA_test01 - BambuStudio.png
2025-01-06 15_11_49-Nastavení filamentu.png
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#159 Příspěvek od jyrry »

Zkusil jsem si ta moje nastavení na dva materiály, pro všechny stejné parametry až na šířku stěn a průtok.
nejblíž je PLA natural, 1,8g, stěna 0,4 výplň 0,3 , gyroid 3%, průtok 0,98
uprostřed PolyLight, 1,4g, stěna 0,6 výplň 0,4 , gyroid 3%, průtok 0,6
vzadu PolyLight, 1,0g, stěna 0,4 výplň 0,3 , gyroid 3%, průtok 0,6
Přílohy
3d_tisk_test_20250106.jpg
jyrry.webnode.cz
Jiri

#160 Příspěvek od Jiri »

No a jak to pak vychází pevnotně?
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#161 Příspěvek od jyrry »

Je to moc krátké na zkoušku, ale i tak, jak za to vezmu, tak je to odstupňované tak, jak to je seřazené. PLA je tuhé a 0,4mm LW už ztrácí tuhost, prohýbá se to a kroutí. Chce to nějaký kompromis a počítat s menší tuhostí, když to bude lehké.
jyrry.webnode.cz
dudaj

#162 Příspěvek od dudaj »

No ale když tím PLA uděláš náraz, tak se ti rozpadne po vrstvách.
Aby to bylo použitelné pevnostně, tak musíš na jeden perimetr tisknout 04 tryskou alespoň 0,45 perimetr s průtokem 1,1.
Pak jseš hmotností jinde. Když odladíš to samé z LW matroše tak, aby byl na cca 2/3 tý hmotnosti PLA, budeš mít už docela robustní prvek, který ve sváru nerozebereš.
Ve finále při nárazu budeš mít lokální poškození a ne rozebranej model po vrstvách, jako z PLA.
To LW navíc při nárazu trochu tlumí podobně jako pěnový materiály, takže škody nejsou takový.
Osobně z PLA modely jsem netisknul nikdy. Jsou mnohem lepší materiály (ASA 275, Petko, PCTG a ještě jsem nezkusil PC 275. )
zdzd

#163 Příspěvek od zdzd »

dudaj píše: pon 06.01.2025 21:07 No ale když tím PLA uděláš náraz, tak se ti rozpadne po vrstvách.
Jak které PLA.

Když praštíš s klasickým, máš trsátka.

Když s PolyAir, ta pokrčíš části co narazily, zbytek je OK. PolyAir je mnohem houževnatější.

Nicméně pokud zboříš třeba čumák trupu, tak ho stejně v 99% případů musíš vytisknout celý nový, protože se nepodaří zachovalou část oříznout do takové roviny, by k tomu šel napasovat nově vytištěný přední díl...
Jiri

#164 Příspěvek od Jiri »

zdzd píše: pon 06.01.2025 22:06 Nicméně pokud zboříš třeba čumák trupu, tak ho stejně v 99% případů musíš vytisknout celý nový, protože se nepodaří zachovalou část oříznout do takové roviny, by k tomu šel napasovat nově vytištěný přední díl...
Hrubě nesouhlasím, u dílů z LW-PLA to žádný problém není. Máme dva modely, kde jsem rozbitý čumák nahrazoval už podruhé :roll: při zachování ocasu, a vždy to vyšlo na mnohem míň práce než tisknout znovu celý trup (případně i VOP, SOP, polepy...). Samozřejmostí je taky třeba lepení serv tavkou, aby je bylo možno pomocí lihu snadno demontovat. Přikládám důkaz z opravy toho druhého modelu + fotky dvou předchozích verzí jeho čumáku.
První rána byla na pazoury, druhá na blbost - špatně usazený přední kolík, který se při přemetu v asi 50m uvolnil, trup šel bez křídel z těch 50m kolmo do země. Do křídla bylo potřeba pouze dát implantát po kusu v centru, vytrženém gumou s kolíkem, ocas i veškeré vybavení kromě vrtule je stále původní. Obě rány ocas přežil prakticky bez ztráty kytičky (opravoval se jen jeden závěs SOP). I ty černé lišty na boku (tenký karbonový pásek) jsou původní, přežily obě rány. Nově tištěný je pouze blesk vepředu na jedné straně (nepřežil odříznutí z původního čumáku). Nejvíc práce bylo paradoxně s tím implantátem do křídla, a to ne modelářské, ale na PC - vykuchat z původního STL potřebný kus a lehce ho upravit, aby se dal použít jako vsazený. Ale opět to bylo nesrovanatelně jednodušší, než tisknout celé nové křídlo.
LW-PLA se vlastnostmi blíží balse, tj. lze celkem snano krájet, brousit, v nejhorším případě se použije zevnitř jako nový lem spoje kousek stěny z původních zbytků.
Ve fázi rozborky
Oprava
Oprava
Dnešní stav
Opět funkční model
Opět funkční model
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
prikrylm

#165 Příspěvek od prikrylm »

Pořídil jsem špulku LW-PLA. Máte nějaký tip na tiskově jednoduché poletovadlo? Nemusí být ani hezké, spíš jednoduché na tisk. Přece jenom zkušenosti se teoretizováním nezískají...
Asi ideálně s motorem, házet se mi TO nechce.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“