Rady do začátku - výběr éra

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Rady do začátku - výběr éra

#16 Příspěvek od jyrry »

IvanGS píše: stř 15.01.2025 15:56 ...
- řízení velkého éra je mi jasné a vím z mé modelářské minulosti, že model to má hodně podobně. Co u modelu chybí, je zadek na sedačce v éru, který je pro pilota důležitým senzorem. A druhá věc je let modelu proti sobě. Ale zvládnul jsem to kdysi, zvládnu to i teď. Koneckonců jsem mnoho let létal současně kniplová éra i motorová rogala, což jsou opačné výchylky hrazdou vs. kniplem a nohama při pojíždění také...
Tak nevím, proč leckdo předpokládá začátečnické rozbíjení modelů :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od warhawk »

Diky za debatu o směrovce. Jiri pochopil dobře, Jyrryho jsem po doplnění také pochopil. :)

Aby padla nějaká kompletní doporučení. Pro někoho, kdo je technicky trochu zdatný a nebojí se poprat s Edge TX tak doporučuji:

TX16-S Mark 2:
https://www.radiomasterrc.com/products/ ... controller
Já osobně jedu na ELRS a je to asi budoucnost, ale klidně i ten 4v1 bude stačit

Nabíječ:
iSDT 608PD
https://www.amazon.de/ISDT-608PD-Ladege ... B0CM8SLQGN

Zdroj k nabíječi:
Například Baseus Gan3

-> USB-C kostka má více použití

Model:
Multiplex easyglider (vybavený)
https://www.hoelleinshop.com/Planes-Hel ... p=40&gQT=1

Alternativně Easystar
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

Možná ještě to "páčkování" proti sobě nebo i vzhůru nohama, čí případné couvání s vrtulníkem, si lze velmi slušně osahat na rozličných simulátorech. Chování simulovaného modelu může být i hodně věrné a aspoň trochu si zvyknout na to, že nesedím uvnitř se dá dobře natrénovat. Taky si tímto "nedestruktivním" způsobem lze vyzkoušet rozložení ovládacích prvků (MODE X), které mi nejvíc sedne -"TO správné" je právě to, které vyhovuje mě, ne někomu jinému. :)

Pak je tu ještě i možnost "sedět uvnitř" v podobě kamery na palubě a "brýlí" na hlavě. To je ale "jiná pohádka".
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od DAF »

jyrry píše: stř 15.01.2025 20:03 Tak nevím, proč leckdo předpokládá začátečnické rozbíjení modelů :mrgreen:
Třeba proto, že v tom nesedí a nemůže řídit pr...zadkem a jak sám uvedl, musí pořešit let k sobě. Souhlasím, že to nemusí být zrovna Step One, spíše něco lepšího, jako třeba ta Beta, prostě klidně něco trochu živější. Bohužel nějak zmizela oblast výskytu z popisu, pokud by tazatel byl "zpoza roha", klidně bych mu nabídl pomocnou pazouru, mám i dvě rádia s kabelem (ovšem v jedničce).
Hitec Aurora 9X
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

DAF píše: stř 15.01.2025 21:27... to nemusí být zrovna Step One, spíše něco lepšího...
Jo, tak to bylo myšlené.

DAF píše: stř 15.01.2025 21:27... Bohužel nějak zmizela oblast výskytu z popisu...
Dobrá připomínka, zeptáme se na to Tomáše.
jyrry.webnode.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od DAF »

Marku, ono mít na palubě modelu kameru (FPV) a sedět uvnitř (cítit éro pod zadkem) je velký rozdíl. Když sedíš v autě, také spoustu věcí cítíš přes zadek. Když bys jel nějaké závody v počítači, nikdy to nebude stejné.
Hitec Aurora 9X
prikrylm

#22 Příspěvek od prikrylm »

DAF píše: čtv 16.01.2025 8:34 Marku, ono mít na palubě modelu kameru (FPV) a sedět uvnitř (cítit éro pod zadkem) je velký rozdíl. Když sedíš v autě, také spoustu věcí cítíš přes zadek. Když bys jel nějaké závody v počítači, nikdy to nebude stejné.
TO je mi jasné, ale i tak "odpadá" problém "páčkování proti sobě". Jako že ten zrakový vjem je ... podobný. Může být, že rozdíl zrakového "vestibulárního" vjemu může způsobit ... jistý diskomfort. :)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od DAF »

V tomhle máš sice pravdu, ale při použití FPV by měli být na place dva - jeden s brýlemi a druhý, pokud je potřebuje, také s brýlemi (na dálku :lol: ). Ale stejně se bude muset naučit páčkovat i bez nich. Kdysi jsem, při pokusu modelu o úlet, takto poznával, jestli model letí ode mě, nebo ke mně. Prostě jsem udělal začátku a čekal, kam poletí. Nakonec se mi ho povedlo přitáhnout zpět.
Hitec Aurora 9X
Libor
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Libor »

prikrylm píše: stř 15.01.2025 21:24 Možná ještě to "páčkování" proti sobě nebo i vzhůru nohama ... si lze osahat na rozličných simulátorech
Ať v simulátoru nebo venku na louce je to o metodice, jak se to učit. Neotáčet se v duchu za modelem ale přepínat v duchu letím od sebe - letím k sobě. Koriguji náklon výchylkou kniplu proti náklonu, při přepnutí na "letím k sobě" korigovat náklon výchylkou kniplu do náklonu.
Libor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jyrry »

Tím občas zblbnu prodavačku za pultem - naviguju jí k požadovanému salámu tak, jako bych stál na jejím místě :mrgreen:

Na učení tohoto je myslím dobré RC autíčko, to zdrhá jen ve 2D prostoru :-)
jyrry.webnode.cz
prikrylm

#26 Příspěvek od prikrylm »

Asi TO tu zbytečně rozebíráme, pokud už TO borec jednou uměl, s vysokou pravděpodobností si rychle vzpomene. :)
IvanGS

#27 Příspěvek od IvanGS »

Opět všem děkuji za rady. Popravdě, konstrukční éra mne už moc nelákají, na druhou stranu netoužím ani po něčem, co by vypadalo jako vybroušené ze školní polystyrenové nástěnky. Ale abych přešel k něčemu konkrétnímu - co si myslíte např. o tomhle? nebo zkuste poradit něco podobného a pokud bych mohl být neskromný, mohl by mi k tomu někdo pomoci nakonfigurovat ten zbytek, který stavebnice neobsahuje? Moc děkuji.
https://www.mojerc.cz/kavan-304ts-twins ... gLnUfD_BwE
vrato
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od vrato »

......rád bych začal elektro větroněm, raději trochu větším, pohodovým a vhodným na učení......

Neviem, ci toto, co si poslal je vetron vhodny na ucenie, ale nech ma opravia ostatni, ak sa mylim....

Aby ti toto niekto odporucil, tak si myslim, ze by ta musel najprv vidiet lietat s nejakym modelom....
Naposledy upravil(a) vrato dne čtv 16.01.2025 16:08, celkem upraveno 1 x.
Jiri

#29 Příspěvek od Jiri »

TwinShark je hezký éro, ale určitě ne vhodné jako první pro RC. V začátcích se ani po velkém tréningu na simulátoru prakticky nikdo nevyhne nějakým ranám. Pro ty úplně prvotní návyky je fakt nejlepší něco, co nemá motor v čumáku, tj. pár čumákovek to přežije prakticky bez ztráty kytičky.
Znovu bych doporučil EasyStar od Multiplexu. Ten nevypadá jako kus nástěnky a lze se s ním naučit fakt hodně. Lidí, co se s ním úspěšně učilo znám dost. Jako druhé éro pak zvládali klidně něco jako odkazovaný Twinshark, nebo třeba FunCub jako motorák pro sranda akrobacii.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
prikrylm

#30 Příspěvek od prikrylm »

Letadlo - velké je dobré - konkrétně to z odkazu neznám. Ale zalítával jsem borcovi od Kavana Alfu a lítala vcelku hezky i zpracování neuráželo, ale chvilkami se mi zdálo, že je ve vzduchu "divné". Po pár (ladných) přistání jsme na zemi zkoušeli jen tak hýbat páčkama a chvílemi vynechávalo levé křidélko - proto TO bylo tak tupé a občas vynechala i výškovka (což by mohlo být fatální). Serva tam byla podle všeho jedna z nejlevnějších a evidentně fungovala blbě. Tak jestli možná nesáhnout spíš na něco "už zalétaného"?
Nebo jak ostatní radí éra od MULTIPLEX, či FMS.
Osobně mám od FMS ASW-17 a je opravdu vychytané. :)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“