3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
igorb

Re: 3D tisk modelů letadel II

#271 Příspěvek od igorb »

Steve píše: ned 02.02.2025 10:13 A aktuálně: PLA od Bambulabu OK, zkusil jsem objednat z 3Dfun, a zkouším aktuálně žlutou od 3D logic (Polsko).
Co je špatně? Teplota dle rozsahu pro toto PLA. Zatím vše předchozí na podložce drží, pomůže 3DLAC? Přesněji - je nutné jej použít?

20250202_090456.jpg
nikdy sa mi nepodarilo slusne "prilepit" PLA na PETkovy plat, skus hladky plat, pojde to lepsie
Steve

#272 Příspěvek od Steve »

Musím koupit, mám jen originál Bambulu...rozbaleno začátkem ledna, zkouším co to umí ;)
Schválně jsem vzal Bambulácký černý PLA filament a ten je bez problémů i s touto podložkou.
A s tou žlutou PLA jsem od 3Dfun bral i matný šedý PLA od 3DPower, který "chce" teplotu podložky 0-50°C :shock: Ten vyhřívám defaultně (nevšiml jsem si, že by mělo být méně) na 65°C a vše je OK. Drží, nežmolí se...
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#273 Příspěvek od warhawk »

Mi se osobně osvědčilo používat filament od výrobců, který dokážou dodržet rozměry a kvalitu dlouhodobě. Filament od bambulab je slušný, stejně tak Prusament. Vždy, když jsem se snažil ušetřit, tak to dopadlo jen větším odpadem a zhoršenou kvalitou tisku.
Pro klasický tisk PETG a PLA nedělám žádné kejkle. Pravidelně omývám PEI desku jarovou vodou (tak co 4 tisky), filament suším v sušičce na ovoce (hlavně u PETG je to nutnost) a nepoužívaný filament je v sáčcích se silikagelem v krabici SAMLA z IKEA.
Nic jiného není potřeba.
Steve

#274 Příspěvek od Steve »

Já jsem se nesnažil ušetřit, ale kromě hned prvního od Bambuly (aby bylo vše kompatibilní) jsem šel pro další do mě doporučeného e-shopu 3Dfun ;)
Má tam různé materiály a dost toho nebylo skladem. Ten žlutý je z 3Dlogic od Poláků - údajně platí za kvalitní výrobce/dodavatele.
Kdybych bral na Ali, tak bych se tady neptal :D
Po snížení teploty podložky na 55°C to bylo skoro v pořádku. Jeden malý díl (páka serva na Footy) a ještě jeden pidi dílek prostě zmizely, naproti tomu sloupek cca 8 x 25 mm na výšku držel jak čert.
Problém je vždy v první vrstvě, pak už ne. Tedy teplota i kvalita materiálu je OK, jen je problém s PRVNÍM přichycením na podložku (tohoto materiálu, s ostatními zatím problém nebyl).
Pokud se chytí správně, tak už drží.
Zdálo se mi, že ta první vrstva byla "gumová", snížení teploty podložky zřejmě urychlí okamžité chládnutí. No, okamžité...žmolilo se to hned, ne až kladením druhé vrstvy.
Naposledy upravil(a) Steve dne ned 02.02.2025 16:07, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#275 Příspěvek od jyrry »

Mám PLA od Aurapolu, černou, bílou a žlutou. Černá tiskne suprově, žlutá dost slušně a bílá dost mizerně, všechno stejné nastavení.
Pak mám PLA-LW od 3dlabprint stejné barvy; černá taky OK, žlutá už horší a bílá ještě horší. Zase stejné nastavení.
jyrry.webnode.cz
zdzd

#276 Příspěvek od zdzd »

Steve píše: ned 02.02.2025 10:13 A aktuálně: PLA od Bambulabu OK, zkusil jsem objednat z 3Dfun, a zkouším aktuálně žlutou od 3D logic (Polsko).
Co je špatně? Teplota dle rozsahu pro toto PLA. Zatím vše předchozí na podložce drží, pomůže 3DLAC? Přesněji - je nutné jej použít?

20250202_090456.jpg
Přes tu fotku to není moc dobře vidět, ale mohlo by to být i příliš tenkou první vrstvou, která se pak strhává.
Zenair

#277 Příspěvek od Zenair »

Steve, nejjednodušší pokus k řešení problému asi bude zkusit 3Dlac. Používám ho pro téměř všechny materiály permanentně od té doby, co jsem ho před lety zkusil poprvé. Výjimkou byl před jeden flex a také jeden support. A teď pár skutečně vysokoteplotních speciálních materiálů, u kterých řešení adheze popisuje přímo výrobce.
Jen u LW PLA to může být po jednoperimetrovém tisku k podložce přilepeno tak, že se urvou první vrstvy při pokusu díl sundat - tam to chce PEI podložku opravdu pouze lehce poprášit a hlavně díl sundavat až po vychlazení podložky...
Steve

#278 Příspěvek od Steve »

zdzd píše: ned 02.02.2025 16:31 Přes tu fotku to není moc dobře vidět, ale mohlo by to být i příliš tenkou první vrstvou, která se pak strhává.
Možné to je, předchozí filamenty to nedělají. Ale ono to špatně položí už tu první vrstvu - třeba místo kroužku to udělá na obvodě "zkratku", takový neúplný měsíček.
Ale zkusím zvětšit. Nicméně, snížení teploty pomohlo, defekty téměř zmizely, ale taky dva drobné díly :D
Steve

#279 Příspěvek od Steve »

Zenair píše: ned 02.02.2025 18:50 Steve, nejjednodušší pokus k řešení problému asi bude zkusit 3Dlac. Používám ho pro téměř všechny materiály permanentně od té doby, co jsem ho před lety zkusil poprvé. Výjimkou byl před jeden flex a také jeden support. A teď pár skutečně vysokoteplotních speciálních materiálů, u kterých řešení adheze popisuje přímo výrobce.
Jen u LW PLA to může být po jednoperimetrovém tisku k podložce přilepeno tak, že se urvou první vrstvy při pokusu díl sundat - tam to chce PEI podložku opravdu pouze lehce poprášit a hlavně díl sundavat až po vychlazení podložky...
Právě i proto jsem se na něj ptal. Mám ho, objednal jsem ho hned s combem, menším hotendem a jednou origo cívkou.
Bojím se, aby to nedrželo moc - a když se chytne správně první vrstva, tak to drží dobře i bez něj.
A to je ta s "pomerančovým" povrchem.
Dík, budu zkoušet.
Zenair

#280 Příspěvek od Zenair »

Steve píše: ned 02.02.2025 20:43 Bojím se, aby to nedrželo moc - a když se chytne správně první vrstva, tak to drží dobře i bez něj.
Není třeba mít obavy - pokud není jednoperimetrový tisk a při použití běžných materiálů to bude OK. Pružná podložka tomu při sundavání hodně pomáhá. A kdyby bylo nejhůř a něco nešlo sundat, tak pokapat lihem (radši víc a opakovaně) a pak už to půjde dobře. Ale tohle jsem musel dělat jen u jednoho plněného ASA materiálu a šlo o malé díly.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#281 Příspěvek od jyrry »

Zkusil jste někdo využít TPU jako panty?
Mám to zatím na dvou tištěných érech a teď to implantuju na nové dřevěné. Sice mám plastopapírové, ale jsou dost tuhé a změkčování páječkou sice funguje, ale je to takové... nestabilní proces :-)

Tloušťka 0,8mm a v místě ohybu 0,4mm; naslicováno tak, aby v ohybu byly 2 vrstvy, obě v podélném směru.
.
02-03-2025, 12-25-09.png
02-03-2025, 12-27-49.png
02-03-2025, 12-27-20.png
jyrry.webnode.cz
zdzd

#282 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše: pon 03.02.2025 12:28 Zkusil jste někdo využít TPU jako panty?
Mám to zatím na dvou tištěných érech a teď to implantuju na nové dřevěné. Sice mám plastopapírové, ale jsou dost tuhé a změkčování páječkou sice funguje, ale je to takové... nestabilní proces :-)

Tloušťka 0,8mm a v místě ohybu 0,4mm; naslicováno tak, aby v ohybu byly 2 vrstvy, obě v podélném směru.
.
02-03-2025, 12-25-09.png
02-03-2025, 12-27-49.png
02-03-2025, 12-27-20.png
TPU jako panry standardně používají u planeprint.
02-03-2025, 14-36-18.png
Hinges_profile4_sg.stl
(21.96 KiB) Staženo 14 x
Funguje to, ale nemám to moc rád, stejně jako ty plastopapírové. Důvodem je neopravitelnost.

Zatím nejlepší závěsy má 3DlabPrint nebo OwlPlane. Oka na obou dílech, spojení zastrčením drátu nebo filamentu jako osy. Je to spolehlivé a přitom rozebíratelné.
Jiri

#283 Příspěvek od Jiri »

zdzd píše: pon 03.02.2025 14:41 Zatím nejlepší závěsy má 3DlabPrint nebo OwlPlane. Oka na obou dílech, spojení zastrčením drátu nebo filamentu jako osy. Je to spolehlivé a přitom rozebíratelné.
Jednoznačně souhlas, tohle se jim povedlo.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#284 Příspěvek od jyrry »

zdzd píše: pon 03.02.2025 14:41 TPU jako panty standardně používají u planeprint.
Vím, mám éro od planeprint.

zdzd píše: pon 03.02.2025 14:41Funguje to, ale nemám to moc rád, stejně jako ty plastopapírové. Důvodem je neopravitelnost.
Nevím, co si mám představit pod pojmem oprava papírových závěsů. Buď držej, nebo se vyrvou i s balzou kolem.

zdzd píše: pon 03.02.2025 14:41 Zatím nejlepší závěsy má 3DlabPrint nebo OwlPlane. Oka na obou dílech, spojení zastrčením drátu nebo filamentu jako osy. Je to spolehlivé a přitom rozebíratelné.
Tak u právě těch mi vadí nutnost velké mezery mezi křídlem a kormidlem a také citlivost na lepidlo - zateče a je vymalováno. Opravitelnost? :-)
jyrry.webnode.cz
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#285 Příspěvek od JirkaA »

Jyrry vzdyt tam staci bohate posichrovat konec toho filamentu malou kapkou lepidla na uplnem konci proti vysunuti, daleko od mista kde se to hybe.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“