V Lidlu a Kauflandu
Re: V Lidlu a Kauflandu
Ak už v baterke bol raz naliaty elektrolyt tak si myslím, že už by sa nikdy nemal vyliať.
Ak baterku kúpiš tak je ešte suchá, "nenaštartovaná".
To nabitie/vylievanie asi normálna prax nie je.
Ak baterku kúpiš tak je ešte suchá, "nenaštartovaná".
To nabitie/vylievanie asi normálna prax nie je.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Je to otec a syn...automet píše: stř 12.02.2025 13:19 Kaufland + Lidl = jeden majiteľ. V podstate tam kde je Lidl aj Kaufland sa jedná o kanibalizmus.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
To byl nějaký divný borecJanek2 píše: čtv 13.02.2025 8:45 Když jsme tady u těch baterií, tak bych si dovolil jen tak trochu odbočit. Kdysi u nás v práci (někdy koncem sedumdesátých a v osumdesátých letech) se koupily nové olověné baterie, které se nabily, pak se z nich vylél elektrolyt a dala se do skladu. Když jsem se ptal borca co měl nabíjení na starosti, tak mě řekl, že jakmile bude potřeba do nějakého stroje(traktor, nákl. auto), tak se do ní naleje elektrolyt a okamžitě je provozuschopná. Už si nepamatuji, kdo mu to takto poradil, snad prodejce...nevím. Ale vím, že jsem se tomu tenkrát tak trochu divil.
Co vy na to?
Protože normální postup je (a i tehdy) byl si rovnou koupit suchou baterku (bez elektrolytu) tu skladovat v suchém stavu a teprve těsně před použitím si ji sám nalejt - a hned použít. Logiku si koupit mokrou baterku, tu vylejt
Nemluvě o tom, že to vylejvání je pro klasickou Pb baterku obvykle sázka na jistotu jak jí zlikvidovat (zkratováním článků kalem).
Re: Od pondělka/čtvrtka v Lidlu
To sdělení je sice hezké, ale pro mne, jako neprofesionála, který nemění (vzhledem k jejich počtu = 1 kus) baterky s vysokou četností, poněkud k ničemu. Já kupuji náhradní díl až po mnoha letech provozu a nemám možnost vyzkoušet několik variant. A jedinou možností, jak omezit zklamání, je pro mě koupit originální díl z distribuce výrobce. Ale možná existuje nějaké lepší a tajné řešení, které naznačuješ. Takže bych se nezlobil, kdybys ho sdělil i ostatním. Recenze na Heurece to patrně nebudou.MPml píše: čtv 13.02.2025 7:24 Netuším, co za baterky prodává autorizovaný prodejce - protože všelijakým obchodníkům s lecčíms se snažím u problematických produktů (obecně i baterky) vyhnout. Ano, jistě lze koupit ještě tragičtější věc než do toho číňan v prvovýrobě dá.
A s baterkama kategorie "konkrétní vyzkoušený typ od konkrétního výrobce koupený od transparentního oficiálního distributora" obecně nepamatuju, že bych za posledních dvacet let (spíš víc) měl nějaký zásadní problém.
U autobaterky je to naopak typické - když si někdo koupí nějakou baterku a nevyresetuje BMS (u většiny novějších aut absolutní nutnost), tak je to sázka na jistotu. Problém je mezi židlí a klávesnicí![]()
To samý u většiny UPS - pokud se pouze vymění baterka a nevyresetuje ta eprom, tak ta UPS tu novou baterku s 100% jistotou zlikviduje do pár měsíců.
U autobaterie mám zrovna dva dny starou zkušenost u 15 let starého auta bez startstopu. Nová 44Ah baterka vydržela přesně týden (bez zapomenutých světel a nezavřených dveří) a po týdnu byla na nule (přesněji 0,05V) a je v reklamaci. Naštěstí stará baterka byla ještě k dispozici a tak nestojím. Docela by mne zajímalo, jak bych toto mohl na židli u klávesnice ovlivnit. Ale ty máš na to určitě ty správné postupy. Takže opět, sem s nimi.
Ne, že bys neměl pravdu, ale toto je jiná situace. Tuto baterii bych pokládal za ryze spotřební zboží a hodně mě překvapilo, že jsou v běžné distribuci takové šmejdy.MPml píše: čtv 13.02.2025 7:30 Jinak co se týče těch tragických zkušeností s baterkama - bylo tu o tom kdysi i vlákno - doporučuju si všimnout, odkud ty baterky byly, a kdo to vlákno zakládal
https://www.rcmania.cz/viewtopic.php?p=1560277#p1560277
MPml píše:
"To byl nějaký divný borec
"
My jsme měli stolárnu hned vedle skladu. Tak jsem ho právě viděl, když jsem venku kouřil, jak jednu baterii veze do skladu na vozíčku. Tak sem se ho právě zeptal na to, co jsem uvedl výše.
Holt tak to prostě dělal. Proto jsem se tomu tak trochu divil.
"To byl nějaký divný borec
My jsme měli stolárnu hned vedle skladu. Tak jsem ho právě viděl, když jsem venku kouřil, jak jednu baterii veze do skladu na vozíčku. Tak sem se ho právě zeptal na to, co jsem uvedl výše.
Holt tak to prostě dělal. Proto jsem se tomu tak trochu divil.
Pokud se mění akumulátor v čemkoli (včetně auta) bývá dobré v prvé řadě udělat jeden kompletní cyklus ještě před použítím, aby odpadly pozdější zcela zbytečné diskuze na téma "baterka byla špatná už jako nová". Takže by to chtělo dát křivky, co jsi na baterce naměřil, než jsi jí do toho auta vetknul. Nebo aspoň čísla (kapacita, vnitřní odpor).jio píše: čtv 13.02.2025 11:37 U autobaterie mám zrovna dva dny starou zkušenost u 15 let starého auta bez startstopu. Nová 44Ah baterka vydržela přesně týden (bez zapomenutých světel a nezavřených dveří) a po týdnu byla na nule (přesněji 0,05V) a je v reklamaci. Naštěstí stará baterka byla ještě k dispozici a tak nestojím. Docela by mne zajímalo, jak bych toto mohl na židli u klávesnice ovlivnit. Ale ty máš na to určitě ty správné postupy. Takže opět, sem s nimi.
Druhý, podstatně zásadnější. Pokud stále platí zákon zachování energie, tak v tý batérce "něco" bylo uložený a za týden "se to samo ztratilo". To je divný. Logicky připadají tři možnosti - baterka má vnitřní zkrat (to je u novýho akumulátoru víc než divný), teoreticky může být. Podle mě pravděpodobnost skoro nula. Druhé dvě věci (nebo jejich kombinace) je podle mě skoro 100% jistota. V prvé řadě, když se vymění baterka, tak se MUSÍ po výměně bezpodmínečně zkontrolovat, jestli tam není nějaký odběr - jestli se auto bezpečně uspává a jestli někde není nějaký zkrat na kostru nebo nechtěný odběr. Protože jinak to auto zlikviduje tu novou baterku, stejně jako tu starou - a to pokaždé. Takže klešťák a změřit. To, že se starší auto přestane uspávat bývá celkem běžné a to, že nebyly otevřené dvěře a nesvítilo světlo je informace o ničem - protože důvodů, proč se to neuspí může být spousta.
Typický odběr, když se to neuspí, tak bývá nějakých cca 200mA (trvale), což (viz kalkulačka a nebo tužka a pytlík od svačiny) vymlátí tu baterku cca za....
Takže pokud jsi tohle (jestli se to bezpečně uspává a jestli tam není nějaký trvalý odběr) pečlivě nezkontroloval - nezměřil, tak by to chtělo spíš místo reklamace baterky reklamovat toho, kdo tu baterku měnil.
Stalo se, nabíječka z Lidlu kopie Bosh do plných.MPml píše: čtv 13.02.2025 14:58 Pokud se mění akumulátor v čemkoli (včetně auta) bývá dobré v prvé řadě udělat jeden kompletní cyklus ještě před použítím, aby odpadly pozdější zcela zbytečné diskuze na téma "baterka byla špatná už jako nová".
Neměřil jsem to, nejsem autoelektrikář abych se tím zabýval tak do hloubky. Jedná se o i20 z roku 2009 a to je to ještě "klasické auto". S vyřazenou baterkou, kterou jsem si po pěti letech provozu zabil sám tím, že jsem nechal rozsvícenou stropní lampuMPml píše: čtv 13.02.2025 14:58 V prvé řadě, když se vymění baterka, tak se MUSÍ po výměně bezpodmínečně zkontrolovat, jestli tam není nějaký odběr - jestli se auto bezpečně uspává a jestli někde není nějaký zkrat na kostru nebo nechtěný odběr.
Typický odběr, když se to neuspí, tak bývá nějakých cca 200mA (trvale), což (viz kalkulačka a nebo tužka a pytlík od svačiny) vymlátí tu baterku cca za....![]()
co je klasické auto nebo ne, se mi hodnotit nechce - ale pokud se to za týden vymlátí, tak asi problém fakt není v baterce (když je nová), ale v tom, že to auto má prostě rozhodně ne malý odběr. Pokud je to cca týden, tak je to obvykle naprosto typické, že se to neuspává - a je to to první, co se řeší - jestli ano a nebo ne.jio píše: čtv 13.02.2025 17:10 Stalo se, nabíječka z Lidlu kopie Bosh do plných.
Neměřil jsem to, nejsem autoelektrikář abych se tím zabýval tak do hloubky. Jedná se o i20 z roku 2009 a to je to ještě "klasické auto". S vyřazenou baterkou, kterou jsem si po pěti letech provozu zabil sám tím, že jsem nechal rozsvícenou stropní lampua měnil ji za novou preventivně, to po jejím nabití funguje. Nabít ji byl trošku oříšek, ale my co máme modelářské nabíječky si s tím umíme poradit i když jsou na baterce 2V a nabíječka autobaterií ji nabít odmítne.
Jinak pokud se vymlátí Pb baterka do nuly, tak v většině případů je s jistotou po ní - buď úplně a hned a nebo stejně za krátkou dobu stejně odejde - bude mít mizernou životnost.
Proto se taky to po výměně má VŽDY změřit (kolik to má odběr po uspání - tj. třeba po 5-15 minutách - zaleží přesně na typu auta), protože jakmile je cokoli špatně, tak to obvykle reprezentuje poškození tý nový baterky.
Jinak to, že jí ta nabíječka odmítla je jen a pouze signál o tom, že ví, co dělá (ta nabíječka).
"Co je klasické auto", tak po něm se nám asi bude časem stýskat.MPml píše: čtv 13.02.2025 17:23 co je klasické auto nebo ne, se mi hodnotit nechce - ale pokud se to za týden vymlátí, tak asi problém fakt není v baterce (když je nová), ale v tom, že to auto má prostě rozhodně ne malý odběr.
Psal jsem "bez zapomenutých světel a nezavřených dveří" a později "S vyřazenou baterkou, ... to po jejím nabití funguje". Z toho bych si dovolil namítnout, že k tomu malému odběru (asi) nedocházelo. To za předpokladu, že tam nebyla po připojení nové baterky nějaká náhodná porucha, která zázračně po vložení staré baterky zmizela a teď se už neprojevuje. Jaká bude skutečnost uvidím snad časem. Pro informaci, u i20 po vytažení klíče zhasne rádio a po zavření dveří zhasnou i zapnuté světla a nejde použít ani vnitřní 12V zásuvka. Všechno se odpojí.
To bych až tak netvrdil. Kamarád vypnul motor, nechal rozsvícené světla a u kafe se zakecal. Když přišel k autu, tak neprotočil startér a baterka měla jen 12V. A ta nabíječka se už taky nechytla. Pomohl můj LiPol 3článek natvrdo připíchnutý svorkami k baterce. S ním auto nastartoval, chvíli protočil motor a pak se už nabíječka chytla a baterku naplno dobila. Takže spíše to vidím, jako "hloupou" ochranu nabíječky než že by věděla co dělá.MPml píše: čtv 13.02.2025 17:23 Jinak to, že jí ta nabíječka odmítla je jen a pouze signál o tom, že ví, co dělá (ta nabíječka).
-
HONZIK 22
Od patku do nedele.