Ako vyvážiť 3-listú vrtulu?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
leone

Ako vyvážiť 3-listú vrtulu?

#1 Příspěvek od leone »

Prosím, máte niekto niekde postup ako efektívne vyvážiť 3-listú vrtulu?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako vyvážiť 3-listú vrtulu?

#2 Příspěvek od jyrry »

Staticky? Asi bych ji položil středovou dírou na trochu větší kuličku z ložiska a na vodorovné desce zkoumal který list je těžší...
Efektivně? Dynamická vyvažovačka. Aby to mělo výsledný korektní efekt.
jyrry.webnode.cz
leone

#3 Příspěvek od leone »

jyrry píše: pát 14.02.2025 9:43 Staticky? Asi bych ji položil středovou dírou na trochu větší kuličku z ložiska a na vodorovné desce zkoumal který list je těžší...
Stačilo by staticky.
Nejako sa mi nedarí, keď už sa mi zdá, je je vyvážená, pootočím o jeden list a môžem začať znova.

Niekde robím chybu.
MPml

#4 Příspěvek od MPml »

leone píše: pát 14.02.2025 9:33 Prosím, máte niekto niekde postup ako efektívne vyvážiť 3-listú vrtulu?
Pokud to má být efektivně, tak třeba https://www.schenck-rotec.cz/ a nebo https://www.hofmann-global.com/en/produ ... hines.html
Jinak kdyby to stačilo "nějak", "obtížně" a "amatérsky" ;) tak na té trubičkové skládací horizontální vyvažovačce s libelou ("bublinkou") s hrotem, co kdysi prodával Tower Hobbies.
leone

#5 Příspěvek od leone »

MPml píše: pát 14.02.2025 10:59
Jinak kdyby to stačilo "nějak", "obtížně" a "amatérsky" ;) tak na té trubičkové skládací horizontální vyvažovačce s libelou ("bublinkou") s hrotem, co kdysi prodával Tower Hobbies.
A môžeš popísať postup?
MPml

#6 Příspěvek od MPml »

leone píše: pát 14.02.2025 11:15 A môžeš popísať postup?
celá vyvažovačka byla skládací - trubka a dvě vytočená čela s závity. Jedno čelo (to dolní) mělo na sobě tyčku s přesným hrotem, horní naopak mělo přesný kužel s radiusem na vrcholu - cca stejný jako jsou v klasických safírových ložiskách (třeba) v deprezu a nebo analytických vahách. Ty dvě čela se vyšroubovaly z té transportní trubky, dolní s tím píchákem se postavilo na stůl ("jehla" svisle), horní našroubovalo do vrtule, libelou nahoru. Vrtule s čelem se vodorovně položila (jako navlíkla - nasadila) na ten trn, a dovážilo se to tak aby ta kruhová libela byla v "nule".
mior
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od mior »

MPml píše: pát 14.02.2025 10:59 Pokud to má být efektivně, tak třeba https://www.schenck-rotec.cz/ a nebo https://www.hofmann-global.com/en/produ ... hines.html
Prečo mám pocit, že si z toho chlapca robíš srandu?

On bezradný sa slušne pýta a Ty mu dáš takéto odporúčania, pričom vieš, že tie stroje NIKDY nepoužije. Informačná hodnota - nula, irónia za 100.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
MPml

#8 Příspěvek od MPml »

mior píše: pát 14.02.2025 11:23 Prečo mám pocit, že si z toho chlapca robíš srandu?

On bezradný sa slušne pýta a Ty mu dáš takéto odporúčania, pričom vieš, že tie stroje NIKDY nepoužije. Informačná hodnota - nula, irónia za 100.
Jsi schopen pochopit, že efektivně tu vrtuli doma nevyváží ani kdyby se rozkrájel? :shock:
leone

#9 Příspěvek od leone »

MPml píše: pát 14.02.2025 11:22 celá vyvažovačka byla skládací - trubka a dvě vytočená čela s závity. Jedno čelo (to dolní) mělo na sobě tyčku s přesným hrotem, horní naopak mělo přesný kužel s radiusem na vrcholu - cca stejný jako jsou v klasických safírových ložiskách (třeba) v deprezu a nebo analytických vahách. Ty dvě čela se vyšroubovaly z té transportní trubky, dolní s tím píchákem se postavilo na stůl ("jehla" svisle), horní našroubovalo do vrtule, libelou nahoru. Vrtule s čelem se vodorovně položila (jako navlíkla - nasadila) na ten trn, a dovážilo se to tak aby ta kruhová libela byla v "nule".
Ja viem, čo je vyvažovačka, mám ju na stole.

Ja by som chcel postup, ako vyvažovať. Obyčajnú dvojlistú vrtulu vyvážim hravo. s tou trojlistou mám problém.
Keď vyvážim jeden list a vrtulu pootočím, tak sa mi zdá, že treba dovážiť druhý list. No a potom zistím, že už neplatí to vyváženie prvého listu.

Nexistuje nejaký definovaný postup s krokmi, ako na to?
mior
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od mior »

MPml píše: pát 14.02.2025 11:25 Jsi schopen pochopit, že efektivně tu vrtuli doma nevyváží ani kdyby se rozkrájel? :shock:
Myslím, že upresnil, že mu stačí staticky. A to hádam už doma ide, či?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
MPml

#11 Příspěvek od MPml »

leone píše: pát 14.02.2025 11:26 Ja viem, čo je vyvažovačka, mám ju na stole.

Ja by som chcel postup, ako vyvažovať. Obyčajnú dvojlistú vrtulu vyvážim hravo. s tou trojlistou mám problém.
Keď vyvážim jeden list a vrtulu pootočím, tak sa mi zdá, že treba dovážiť druhý list. No a potom zistím, že už neplatí to vyváženie prvého listu.

Nexistuje nejaký definovaný postup s krokmi, ako na to?
Všiml jsi si, že na té bublinkové vyvažovačce se ta třílistá vrtule vyvažuje v poloze osa otáčení svisle, kdežto v té, co nejspíš máš ty, je ta osa vodorovně?
leone

#12 Příspěvek od leone »

b_0_60256.jpg
Niečo takéto mám
MPml

#13 Příspěvek od MPml »

mior píše: pát 14.02.2025 11:27 Myslím, že upresnil, že mu stačí staticky. A to hádam už doma ide, či?
Představ si, že na klasické modelářské vyvažovačce (s tou hřídelí vodorovně) to překvapivě :lol: staticky (víc než dvojlistá vrtule) nejde zrovna nejlépe. Asi by bylo třeba aby sis to místo diskutování sám zkusil.
Proto se kupodivu používají ty různé způsoby statického vyvažování.
Ale jak pozoruju, je to marný.
MPml

#14 Příspěvek od MPml »

leone píše: pát 14.02.2025 11:31 b_0_60256.jpg

Niečo takéto mám
To je ti prd platné - ty na tom vidíš nějakou libelu? :shock:
Večer se pokusím v starým TH (asi tak 30 - 40 let zpátky) to najít.
leone

#15 Příspěvek od leone »

A môžeš popísať, ako to na tej mojej vyvažovačke urobiť?

Lebo ak to nejde, na čo ich predávajú?
Odpovědět

Zpět na „Dílna“