3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tisk modelů letadel II

#331 Příspěvek od TomasC »

Jsou tam 4 serva. Na přitažení jdou všechny nahoru. Na náklon dvě dolu a dvě nahoru. Na směrovku se na jedné straně rozevřou. Jenou uvidíme.

Upřímně tě naprosto chápu a taky vidím 4-6% infil jako řešení.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#332 Příspěvek od jyrry »

Ještě napípej brzdu - vnitřní dolu, vnější nahoru :-)
jyrry.webnode.cz
prikrylm

#333 Příspěvek od prikrylm »

Tak nějak "dolepeno". Ještě všechna táhla, gumu na připevnění křídla. Ne všechny spoje jsem trefil a to řídké CA pak ztuhlo... opravím po první havárce... přece jen je TO první tisk...
Háčky na gumu asi nahradím těmi 2mm tyčinkami, co jsou na fotce (zatím nezalepené) - trochu se tím i zpevní trup. Panty jsou inspirované jyrry jen "ohýbací PET". Zdá se, že drží velmi slušně. Asi řídící plochy ještě opatřím zavětrovací páskou, co mi leží v polici.

Ještě TO nějak nabarvím.

A pak to rozmáznu po poli...
Přílohy
IMG_20250219_142206.jpg
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#334 Příspěvek od warhawk »

prikrylm píše: stř 19.02.2025 14:38 Tak nějak "dolepeno". Ještě všechna táhla, gumu na připevnění křídla. Ne všechny spoje jsem trefil a to řídké CA pak ztuhlo... opravím po první havárce... přece jen je TO první tisk...
Háčky na gumu asi nahradím těmi 2mm tyčinkami, co jsou na fotce (zatím nezalepené) - trochu se tím i zpevní trup. Panty jsou inspirované jyrry jen "ohýbací PET". Zdá se, že drží velmi slušně. Asi řídící plochy ještě opatřím zavětrovací páskou, co mi leží v polici.

Ještě TO nějak nabarvím.

A pak to rozmáznu po poli...
Já mám rovněž vytištěné všechny díly a slepený trup. Musím pokročit se zbytkem. Mám pár tisknoucích problémů, které bych rád řešil, ale až u dalšího éra a tiskárny s core xy.
Zajímavostí mého modelu je to, že abych to vytisknul na A1 mini, tak jsem části křídla zmenšil o 7mm. Mají 187mm zatímco A1 Mini umí jen 180. Zmenšíl jsem to jen v jedné ose, takže to ani nejde poznat. Je to škoda, že výrobce na tohle nemyslel. Obecně bych já osobně dělal některé věci jinak. Ten model mohl být dalko dospělejší, kdyby nebyla snaha vše mít hned z tiskárny, ale muselo se tam šáhnout nožem a vyříznout otvory případně tam vlepit normální přepážky z překližky a né co tam je teď. Ale létavé to asi bude.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#335 Příspěvek od TomasC »

warhawk píše: stř 19.02.2025 22:37Je to škoda, že výrobce na tohle nemyslel.
Nechce se mi to hledat, ale z jakého data je ten model?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#336 Příspěvek od jyrry »

jyrry píše: čtv 13.02.2025 17:33 ... pak to zkusím pustit mezi lidi :mrgreen:
https://www.printables.com/model/115017 ... ng-pin1100
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#337 Příspěvek od warhawk »

TomasC píše: čtv 20.02.2025 20:42 Nechce se mi to hledat, ale z jakého data je ten model?
Těžko říct, ale zdá se to na leden 2021.
Mě asi nejvíce vadí, že ikdyž je to "Frí" tak nemáš možnost do toho šáhnout, protože data jsou jen STL. To jsou data k ****u :)
Jo, změnit se to dá, ale je to vždycky škrábání levou rukou za pravým uchem.
prikrylm

#338 Příspěvek od prikrylm »

Já to beru jako první létající věc, co jsem tiskl a zkusím na tom, co budu příště dělat líp.
V této chvíli mi zbývá ještě na správné místo nalepit suchý zip na baterku (asi trochu namalovat) a hodit TO do vzduchu.
Eclipson Model A má COG v místě, kde jsou v křídle takové ty "bobky"? Asi jo, co?
02-21-2025, 10-52-05.png
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Jiri

#339 Příspěvek od Jiri »

Ano, myšleno je to jako těžiště, a je to použitelné. Myslím, že v reálu mám těžiště posunuté ještě více dozadu, ale to se doladí po záletu. Baterka tam má spousta místa, tj. jen jejím posunutím se to dá dost ovlivnit.
Létavé to celkem je, nejvíce trpí ty koncové oblouky, proto jsem je časem uřízl a nahradil nově vytištěnými z PolyAir. Ty jsou o něco těžší, ale snesou mnohem víc. To je výhoda LW-PLA, že se řeže a brousí podobně jak balsa, a poškozený kus lze celkem schůdně nahradit.
Pokud bys ty křidélka chtěl použít i jako brzdy, tak jedině sklopené dolů (jako klapky). Nahoru to nefunguje, nevím proč.
Jak jsi na tom s váhou?
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Jiri

#340 Příspěvek od Jiri »

warhawk píše: pát 21.02.2025 9:02 Mě asi nejvíce vadí, že ikdyž je to "Frí" tak nemáš možnost do toho šáhnout, protože data jsou jen STL. To jsou data k ****u :)
STLko se dá naimportovat a měnit, už jsem to dělal hodněkrát. Ale samozřejmě to není nic moc, a někdy to je celkem opruz. Myslím, že úpravou konce ocasu na Eclipsonu S (aby se dal motýl demontovat) jsem strávil tak dva dny čistého času :-( . Ale stálo to za to - kdyby byl ten motýl napevno, nestavěl bych to. Větroň se musí vejít do krabice na převoz.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#341 Příspěvek od TomasC »

Jiri píše: pát 21.02.2025 14:05Pokud bys ty křidélka chtěl použít i jako brzdy, tak jedině sklopené dolů (jako klapky). Nahoru to nefunguje, nevím proč.
A kolik je máš nahoru? Pokud to není aspoň 45 stupňů, tak to nebrzdí. A je pro tento režim nastavit obrácenou diferenciaci.
Jiri

#342 Příspěvek od Jiri »

Myslím, že to souvisí s tím, že jsou prakticky po celém rozpětí. Když je vyklopíš na 45 stupňů, jde to ostře k zemi, ale rychlost se nesníží ani při plném přitažení
pepin

#343 Příspěvek od pepin »

U letadel, už asi u pěti,kde mám jen křidélka, nebo ovládání pouze naklápěním křídel jsem začal používat regulátory s reverzem, není to tak pomalé--navztlakované přistání jak s klapkama, ale nesrovnatelně nižší rychlost než při vyklopení křidélek.

Jediná nevýhoda, nelze nastavit brzdu, tak musím u větroně vždy vrknout po nastoupání reverzem.

Reverz mám nastavený na spínači--nelze zapomenout přecvaknout a ve fázi reverzu nastavených cca 20/30% plynu, ty procenta nastavuji aby cvaknutí spolehlivě na dvojí cvaknutí sklopilo sklopku a aby při přistání byl ten nastavený reverz tak akorát, aby model přibrzdil, nezrychloval, klesal díky reverzu jen tolik, a aby ho bylo stále možné podrovnávat výškovkou.

Honit přiměřené reverzní otáčky při přistání se mi neosvědčilo, pořád mi to svádělo model přibrzdit co nejvíc až nakonec ztratil vztlak, nakonec jsem zjistil, že nejlepší --nastavit na přepínač pevná reverzní procenta cvaknout a pokud přistání na trávě, uplně v poho a bez lámání vrtulí dosednu s reverzem a teprve až dosednu pustím spínač.

Nějakou dobu to ale trvá, než si to člověk osahá --vyzkouší jak to nejde a nefunguje a pokusem omylem doladí nějaké pevné přednastavení. Mě to hlavně vyřešilo problém s letadly, co mám pouze naklápěcí křídla a nešlo tedy křidélka ani zvednout.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#344 Příspěvek od warhawk »

Já to tu po večerech také dolepuji, táhnu však více projektů najednou (dělám klukovi bastl stolek ať může být semnou v dílně).
Ty spojky, co tady sdílel předtím Jirka, jsem vyříznul na laseru z topolové překližky. Rozhodně dobrá volba.
Přílohy
20250222_195514.jpg
josef109

#345 Příspěvek od josef109 »

warhawk píše: čtv 13.02.2025 17:19 ...nebo Mig 15...
Jóó, tištěná "patnáctka"... :D
461668095_565702135847011_5208161387898574226_n.jpg
Ta moje měla životnost něco přes dvě minuty letu :D Neumím lítat (sotva jsem začal lítat s křidélkovým érem), a MiG v téhle "kamufláži" se po západu slunce
- navíc proti šedým mrakům - úplně ztrácel před očima :D Na přistání jsem stáhl plyn, a ta potvora přeletěla celé letiště... Pak už jsem na to neviděl... Následky fatální :?
461583235_565702142513677_781736183079933597_n.jpg
Stál jsem tenkrát na podzim před rozhodnutím, jestli risknout první let, nebo čekat na jaro. A to bych si celou zimu rval vlasy :lol:
Přesto nelituju. Utvrdilo mě to v tom, že se musím naučit lítat :roll:

...tak jsem se potupně vrátil k EPP :mrgreen:
Samozřejmě to nebyl můj poslední MiG ;) Jen teď nějak není čas...

Kdyžtak soubory (nejsem autorem) jsou zde:

https://cults3d.com/en/3d-model/game/mi ... r-50mm-edf

Hodně jsem odlehčoval, a trochu upravoval :P
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“