Nový paraglide z Hobbykingu (modrý singleskin)
Re: Nový paraglide z Hobbykingu (modrý singleskin)
No, možná je tu analogie, kterou jsem si zažil s vrtulníky, kdy jsem chtěl vrtulník a šetřil a ty levné lítaly tak blbě, že jsem toho vrtulníkování málem nechal. I tehdy mi říkali "vyse... vykašli se na tenhle model, nelítá to". Pak jsem koupil cosi doporučovaného a rozdíl byl opravdu propastný. Jako že "to levné" bylo jen trápení (a opravy), to doporučené byla opravdu radost...
Tak jestli by ti třeba ten rozumný paraglide někdo třeba na chvíli nepůjčil, aby sis ho "osahal".
Tak jestli by ti třeba ten rozumný paraglide někdo třeba na chvíli nepůjčil, aby sis ho "osahal".
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
...napadá mě: existuje něco aspoň trochu rozumně létajícího, ale hodně malinkého, klidně jen do bezvětří? Třeba kolem metru...
Pro mě je problém ta do auta, do batohu neskladná krosna. To, že na to nadávam muže byt a nejspíš i bude pouze z jednoho jedineho duvodu,mimo prvotniho pokusu to zprovoznit jsem zkoušel jako pohon použit dmychadlo, tlačnou vrtuli bez té obruče dole pod podlahou sedačky, prostě jsem to zkoušel zprovoznit s čimsi dole skladnym bo vozit v autě sedačku tak jak je to origo je pro mě nereálné.prikrylm píše: stř 14.05.2025 9:55 No, možná je tu analogie, kterou jsem si zažil s vrtulníky, kdy jsem chtěl vrtulník a šetřil a ty levné lítaly tak blbě, že jsem toho vrtulníkování málem nechal. I tehdy mi říkali "vyse... vykašli se na tenhle model, nelítá to". Pak jsem koupil cosi doporučovaného a rozdíl byl opravdu propastný. Jako že "to levné" bylo jen trápení (a opravy), to doporučené byla opravdu radost...
Sebekvalitnější vrchlik tedy nic nezmění na tom, že vozit v autě sedačku tak jak to je origo je pro mě naprosto nepoužitelný bo to všude bude překážet, prostě to v autě nejde někam zastrčit, že jde křidlo nacpat do batužku je mi pak prd platný.
Hlavně ja mam ohledně toho paraglidingu ještě docela problém že jeden kámoš z Raný se na něm zabil a nad jednou kámoškou jsem na Raný držel kapačku a koukal jak ji z boty čouhá kost, ale ta naštěstí přežila. Prostě jsem nepředpokládal že i ten rc paragliding mi bude spouštět ne uplné hezký vzpominky.
Myslim že na aliexpres něco malýho tak metr, metr a pul jsem viděl. https://vi.aliexpress.com/item/10050077 ... pt=glo2vnmprikrylm píše: stř 14.05.2025 9:57 ...napadá mě: existuje něco aspoň trochu rozumně létajícího, ale hodně malinkého, klidně jen do bezvětří? Třeba kolem metru...
-
Isoroku Jamamoto
Picus 0.08 od Ceficsu, ale koukám, že už se neprodává.prikrylm píše: stř 14.05.2025 9:57 ...napadá mě: existuje něco aspoň trochu rozumně létajícího, ale hodně malinkého, klidně jen do bezvětří? Třeba kolem metru...
https://cefics.com/en/schirme/picus-0-08/
Na tak malýho Pičusa to docela i letělo...
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
-
Isoroku Jamamoto
Teď vážněji, vybavuji si, že mě v minulosti zaujala křídla, která vyrábí chlapík v Chorvatsku.
Na svou velikost létají velmi pěkně, alespoň takhle okometricky prostřednictvím videí.
Chlapík má youtube kanál, webovou stránku a ebay účet:
https://www.youtube.com/@kbelcar/videos
https://kbelcar.wixsite.com/paramodels
https://www.ebay.com/sch/i.html?item=18 ... sn=kbelcar
Na svou velikost létají velmi pěkně, alespoň takhle okometricky prostřednictvím videí.
Chlapík má youtube kanál, webovou stránku a ebay účet:
https://www.youtube.com/@kbelcar/videos
https://kbelcar.wixsite.com/paramodels
https://www.ebay.com/sch/i.html?item=18 ... sn=kbelcar
-
Isoroku Jamamoto
Ale i to jsou poněkud větší křídla, než metrová. Pokud se opravdu bavíme o křídle "okolo metru", tak tady se obávám,
že fyzika jednoduše nedovoluje sestrojit cokoliv co člověk nemá chuť do minuty rozdupat, hodit do popelnice
a proklít ostatní RC para modeláře do desátého kolene...

že fyzika jednoduše nedovoluje sestrojit cokoliv co člověk nemá chuť do minuty rozdupat, hodit do popelnice
a proklít ostatní RC para modeláře do desátého kolene...
OK, tak řekněme do 200W? TO by mohlo být dostatečně "malé"...
S tím si dovolím nesouhlasit. Pětimetrové křídlo s příslušnou lehačkou se s přehledem a značnou vůlí vejde do tohoto:pepin píše: stř 14.05.2025 10:17Sebekvalitnější vrchlik tedy nic nezmění na tom, že vozit v autě sedačku tak jak to je origo je pro mě naprosto nepoužitelný bo to všude bude překážet, prostě to v autě nejde někam zastrčit, že jde křidlo nacpat do batužku je mi pak prd platný.
https://www.narex.cz/cs-cz/65405487-chb_900
-
Isoroku Jamamoto
Nejmenší vrchlík mám 3.2 m flat rozpětí, na tříčlánek drží horizont při cca 14 A.
To jen pro představu co se týká velikosti. Konkrétní tip ale nemám, moje křídlo
už se nevyrábí a byla to jen kusová výroba jednoho nadšence.
Ale něco takovýho nemohu vozit v autě trvale, jako tady vozim pod postelí větroně. Je pod tou postelí pořád a občas s nim někde polétámzdzd píše: stř 14.05.2025 18:57 S tím si dovolím nesouhlasit. Pětimetrové křídlo s příslušnou lehačkou se s přehledem a značnou vůlí vejde do tohoto:
https://www.narex.cz/cs-cz/65405487-chb_900
když jsem na koloběžkách nebo serfu taky nevozim letadla který by mi tady překáželi.
Samozřejmě pokud jedu cíleně létat s modylky, nevezu serf nebo koloběžky a auto mam naopak napěchovaný letadlama, ale ja to parakřidlo zamýšlel právě jako setrvalou výbavu obytnýho auta a to ta krosna je opravdu problém, ono by ji možná šlo vozit u motoru auta nebo možná pod autem v podběhu, vejde se mi do podběhu ledničkový kompresor s filtrem, asi by se tam vešla i ta sedačka. Asi kdybych chtěl, tak bych to vyřešil, ale já to koupil s pocitem, noo, tak zkusit bych to mohl a uvidim, nijak nadšený jako že rozradostněný jsem z toho ale uplně nebyl ani ještě než jsem to zkusil vubec rozpohybovat na louce, prostě se nestalo v co jsem tak trochu doufal že by se stat mohlo a to že taková hovadina a mě to docela baví.
Prostě nebaví. Ale třeba to ještě zkusim, pn ten činský opravdu tak nějak létá, že né mě za to ten padák nemuže.
Ale třeba ted o vikendu jsem s erem letat za kempem , start z polní cesty na boční vítr bo jinak bych musel hamtat v poli a stejně tam byla za topolama okolo fotbalového hřiště do výšky těch stromu trochu turbulence, mit tam parakřidlo absolutně nemám šanci odstartovat
-
Isoroku Jamamoto
Nelam to přes koleno, s větroněm si zalétáš lépe. Aby sis pocitově dobře polétal s RC para, potřebuješ buď dobrý svah (a vítr), kde dobře zalétá i krabice od pizzy a nebo na rovině opravdu už dobré (a drahé) křídlo.pepin píše: stř 14.05.2025 19:31 Ale něco takovýho nemohu vozit v autě trvale, jako tady vozim pod postelí větroně. Je pod tou postelí pořád a občas s nim někde polétám
když jsem na koloběžkách nebo serfu taky nevozim letadla který by mi tady překáželi.
Samozřejmě pokud jedu cíleně létat s modylky, nevezu serf nebo koloběžky a auto mam naopak napěchovaný letadlama, ale ja to parakřidlo zamýšlel právě jako setrvalou výbavu obytnýho auta a to ta krosna je opravdu problém, ono by ji možná šlo vozit u motoru auta nebo možná pod autem v podběhu, vejde se mi do podběhu ledničkový kompresor s filtrem, asi by se tam vešla i ta sedačka. Asi kdybych chtěl, tak bych to vyřešil, ale já to koupil s pocitem, noo, tak zkusit bych to mohl a uvidim, nijak nadšený jako že rozradostněný jsem z toho ale uplně nebyl ani ještě než jsem to zkusil vubec rozpohybovat na louce, prostě se nestalo v co jsem tak trochu doufal že by se stat mohlo a to že taková hovadina a mě to docela baví.
Prostě nebaví. Ale třeba to ještě zkusim, pn ten činský opravdu tak nějak létá, že né mě za to ten padák nemuže.
Ale třeba ted o vikendu jsem s erem letat za kempem , start z polní cesty na boční vítr bo jinak bych musel hamtat v poli a stejně tam byla za topolama okolo fotbalového hřiště do výšky těch stromu trochu turbulence, mit tam parakřidlo absolutně nemám šanci odstartovat
Ona je to zvláštnost, láká to, ale aby si to člověk opravdu užil, tím myslím obyčejný požitek z letu, měl by bydlet ideálně někde na horách a nebo akceptovat pořizovací cenu něčeho fakt dobrého. Ideálně obojí.
Jinak budeš jen zbytečně frustrovaný, pusť to z hlavy a užívej větroně...para má prostě taková "kulturná špecifika"....a podobná "špecifika" máme i my co s nimi lítáme, normální člověk to nedá...
Naposledy upravil(a) Isoroku Jamamoto dne sob 17.05.2025 14:18, celkem upraveno 1 x.
Takhle bych to neviděl, jako že s větroněm si zalétam lépe, to je individuální.
Blbý je, že jak to mohu vubec zhodnotit když mi to v podstatě vubec neletělo vyjma toho jednoho ani nevim jak se to samo stalo že mi to kousek letělo.
Ted jsem ale ve fazi kdy fakt nevim nevim jestli to dalšíma pokusama dobit a rozlámat když si ted už opravdu nemyslim že pro mě bude realné provozovat to v podstatě kdekoli i v naprosto nevhodnem terenu jako letadylka s kterymi to tak většinou jde.
Ale dnes jsem si znovu pročital tady to vlákno a možná jsem při startu dělal chybu kterou zde zmínil ZDZ.
Že ta sedačka musi i při startu směřovat vuči padaku v letové poloze, tedy vrtulí směrem do země— nejsem si jistý, ale si myslim že ja měl tu sedačku při startu vždy spíš v letové poloze čimž jsem pak bud pro start nebo zase pro let měl bud povolený, nebo naopak přitažený řidičky.
Prostě když jsem to měl spravně nastavený pro let, nešlo odstartovat a když jsem to přenastavil aby to šlo odstartovat, zase to pak po nadhození křidla nemohlo letět. To by mohlo byt ono.
Asi tomu dam ještě šanci, ale ted už žadný zhovadilosti jako dmychadlo, nebo tlačná vrtule dole za podlahou, prostě tak jak to je originál s tim, že když to hold rozlamu tak to hold rozlámu.
Pokud to rozpohybuju, tak nejdřiv litat litat litat a teprve potom připadně tunit krisnu aby byla do auta skladnější.
Ale ono je i klidně možný, že jediný zasadni problem proč se mi nedařilo byl v tom, že Pepin prostě nevydrží čekat na bezvětří nebo mirný vitr, ono opravdu foukalo docela fest a navíc v nárazech.
-
Isoroku Jamamoto
Chápu, ano pokud máš sedačku při startu vodorovně (čili vrtule směřuje ke křídlu), ten úhel může mít za následek přibržděné řidičky a vrchlík nechce nahoru.
Další věc, co může pomoci, je při startu pohyb ruky nezačínat směrem nahoru, ale vodorovně k sobě a až pak to můžeš zvedat, když už vrchlík jde nahoru.
Bohužel, čím menší křídlo, tím máš na vše méně času, je to všechno rychlejší a taky je kvůli menší ploše pocitově o dost těžší správně "nabrat luft",
aby se vrchlík nafoukl a ty jsi správně cítil v ruce zpětnou vazbu od křídla a dokázal správně (a včas) vyhodnotit, jestli se zadařilo a odhodit...a nebo nezadařilo
a start přerušit. Je tam větší šance na takové to promáchnutí do prázdna a odhoz krosny ve stavu, jako kdyby nad ní žádné křídlo nebylo, prostě bum bác,
Pat a Mat.
Potřebuješ si pro počáteční trénink vlézt na svah nebo alespoň nějakou mez s protivětrem a jen si zkoušet ten startovací pohyb/impuls, sedačku neodhazovat,
motor nezapínat, jen si zkoušet dostávat vrchlík nahoru za současného dolaďování délky řidiček. Když vrchlík nechce nahoru ani za boha,
zkusit řidičky trochu povolit. Pokud jde moc rychle, trochu je přitáhnout. A snažit se tam najít nějaké optimum. Až tohle budeš mít
nějak zvládnuté, pak teprve můžeš zkusit opravdu startovat, ale nejdřív je prostě potřeba se naučit s tím při startu tak nějak "správně mrsknout"...
Věřím, že mé "knížecí rady" budou alespoň částečně aplikovatelné i na ten vrchlík z Hobbykingu, držím palce.
Další věc, co může pomoci, je při startu pohyb ruky nezačínat směrem nahoru, ale vodorovně k sobě a až pak to můžeš zvedat, když už vrchlík jde nahoru.
Bohužel, čím menší křídlo, tím máš na vše méně času, je to všechno rychlejší a taky je kvůli menší ploše pocitově o dost těžší správně "nabrat luft",
aby se vrchlík nafoukl a ty jsi správně cítil v ruce zpětnou vazbu od křídla a dokázal správně (a včas) vyhodnotit, jestli se zadařilo a odhodit...a nebo nezadařilo
a start přerušit. Je tam větší šance na takové to promáchnutí do prázdna a odhoz krosny ve stavu, jako kdyby nad ní žádné křídlo nebylo, prostě bum bác,
Pat a Mat.
Potřebuješ si pro počáteční trénink vlézt na svah nebo alespoň nějakou mez s protivětrem a jen si zkoušet ten startovací pohyb/impuls, sedačku neodhazovat,
motor nezapínat, jen si zkoušet dostávat vrchlík nahoru za současného dolaďování délky řidiček. Když vrchlík nechce nahoru ani za boha,
zkusit řidičky trochu povolit. Pokud jde moc rychle, trochu je přitáhnout. A snažit se tam najít nějaké optimum. Až tohle budeš mít
nějak zvládnuté, pak teprve můžeš zkusit opravdu startovat, ale nejdřív je prostě potřeba se naučit s tím při startu tak nějak "správně mrsknout"...
Věřím, že mé "knížecí rady" budou alespoň částečně aplikovatelné i na ten vrchlík z Hobbykingu, držím palce.
Naposledy upravil(a) Isoroku Jamamoto dne stř 14.05.2025 22:16, celkem upraveno 1 x.