Jakou anténu?
Re: Jakou anténu?
Na to očko připevni zhruba stejnou délku měděného lanka jakou měla ta púvodní anténa a nech ji viset nad loďkou. Potom vyzkoušej dosah.
S úsměvem jde všechno líp.. :D
Bohužel nevím přesně délku původní antény, každopádně jsem na šroub omotal kus lanka/drátu (asi 80cm) a dosah je znatelně lepší, vyzkouším o víkendu na poli.
40 MHz, 1/8 vlny je 93cm, ale tipnu, že proti 80cm velký rozdíl nebude.
Možná spíš zkusit něco udělat s "druhým koncem", co dělá "zem" proti té anténě. Otázka co. Jestli je v loďce něco, co elektrickou zem nějak dokáže spojit až z vodou, třeba minus baterky "někudy" spojené s trubkou, co se v ní vrtí hnací hřídel, nebo je třeba loďka plechová... Aby přijímač měl proti té anténě tak nějak co nejvíc té "země".
(toto je spíš chorá úvaha) - Při troše zlé vůle by se mohlo laborovat druhým koncem dipólu na zem toho DPS. Ale na lodi mi TO přijde poněkud neproveditelné.
Možná spíš zkusit něco udělat s "druhým koncem", co dělá "zem" proti té anténě. Otázka co. Jestli je v loďce něco, co elektrickou zem nějak dokáže spojit až z vodou, třeba minus baterky "někudy" spojené s trubkou, co se v ní vrtí hnací hřídel, nebo je třeba loďka plechová... Aby přijímač měl proti té anténě tak nějak co nejvíc té "země".
(toto je spíš chorá úvaha) - Při troše zlé vůle by se mohlo laborovat druhým koncem dipólu na zem toho DPS. Ale na lodi mi TO přijde poněkud neproveditelné.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Možná by bylo dobré sem vložit fotku toho šroubu a jeho okolí. 
Že by ten šroub měl špatný kontakt s anténou, to asi ne. Jednotlivé díly antény bych taky nepodezíral. Zbývá podezření na uchycení antény. Zřejmě svod v patě antény na zem. Chce to řádně vyčistit, umýt lihem….(a měřit). Pokud teda funguje kus drátu na přívodu k anténě.
40 MHz, 1/8 vlny je 93cm - to je délka jaká by měla být? Co myslíš uzemnit, klasicky třeba od baterie GND jako hodit do vody, loďka je plastová.
Každopádně ten původní prut určitě neměl 93cm, možná tak 60cm.
Fotku šroubu? Prostě z plastového trupu čumí šroub M3. Ale fotku klidně udělám.
Každopádně ten původní prut určitě neměl 93cm, možná tak 60cm.
Fotku šroubu? Prostě z plastového trupu čumí šroub M3. Ale fotku klidně udělám.
Myslím spíš ten kontakt od toho šroubu dál směrem k plošáku. Jestli tam není nějaký povlak...nebo studeňák. Možná by to stačilo trochu proletovat. 
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Když se přijímač úplně vyndá z loďky a na konec vývodu antény připojí vodivě kus drátu tak to funguje?
Libor
Od šroubku je očko, nově naletovaný drát s stejně tak v přijímači, to je OK. Fungovat to funguje i bez antény, problém je ve vzdálenosti.
Napadá mě, pokud je tam vliv nějaké "vodivosti", nebude se to na vodě chovat jinak? Před tím jsem to na suchu nikdy nezkoušel tak nevím, jestli prostě na suchu to má menší dosah obecně naž pak na vodě...?
Napadá mě, pokud je tam vliv nějaké "vodivosti", nebude se to na vodě chovat jinak? Před tím jsem to na suchu nikdy nezkoušel tak nevím, jestli prostě na suchu to má menší dosah obecně naž pak na vodě...?
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Chtělo by to fotku. Točíme se tady pořád dokola. Z přijímače vede anténa - kus drátu. Jak je ten vývod dlouhý, jak je provedený, jaký to je kablík? Je vývod na plošném spoji přijímače kam je zapájen vývod antény vodivě spojen s druhým koncem toho vývodu? Vede ten kablík? Změřit ohmmetrem. Když se ten přijímač vyndá z loďky, jaký to má dosah jen s tím kablíkem? Když se na konec toho vývodu vodivě připojí další kus drátu cca správné délky, jaký to má dosah? Vyzkoušet na suchu, kablík by měl být ve vzduchu, třeba plandající z přijímače.
Libor
Přesně tak Libore. Jediné v čem bych tě možná rád doplnil je, že by ,,amirinda,, těch fotek mohl dát i víc.