Klub příznivců RC paraglidingu

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Klub příznivců RC paraglidingu

#1531 Příspěvek od graup15 »

Isoroku Jamamoto píše: stř 21.05.2025 20:34 A nebo, cena dobrá...

EDIT: Nebo tady:
https://www.ahltec.de/shop/de/Glasfaser ... 3-0-mm-56/
Mooc díky za odkaz...už jsem objednal GFK sklolaminát (kvuli 2.4Ghz a 868Mhz) a to jak modrý (tzv boží...) a i černý 2.5. Odhadem na 6 lehaček :-)
A cena je..ani ne 2700kč za vše.
GFK plate.jpg
graup15

#1532 Příspěvek od graup15 »

Isoroku Jamamoto píše: čtv 22.05.2025 18:41 Dnes vyšel manuál na lehačku Aquila LX.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0568/ ... 1747770109

EDIT: Resp. vyšel a nevyšel, předevčírem večer se objevil na stránkách v sekci "Manuals" a po chvíli zase zmizel. Včera tam byl znovu,
ale zase jenom na chvíli, už je zase pryč. Začínám si myslet, že je to řízený únik/leak...je ale také možné, že je neřízený. :D
Tvl..zase ty distančáky bez ukosu podle zkosení bočnice....prasečina neskutečná :-)
Večer nasypu na FB všechny fotky stavby RocketV2 plus odkaz na výkresy+ odkaz na prodejce těch desek...:-) :-)
A ještě by to chtělo sehnat odkaz na švadlenu v čajně co šije ty futrály...vsadím se že nákupka bude tak do 500kč . Víc ne. :-)
graup15

#1533 Příspěvek od graup15 »

Alf píše: pát 23.05.2025 16:40 Tak jsem dnes provedl dva seznamovací lety se Stable. Řidičky jsem nastavil přesně podle návodu, krosna měla 2650g. Jarní rozsekaný vzduch.
Letí pěkně, co mě překvapilo bylo dle návodu potřebných min. 80% expa. Zdálo se mi to až příliš tupé a ubral jsem expo na 65%. Buď si na to zvyknu, nebo postupně ještě uberu. Při odbrzděném padáku reaguje až kolem poloviny výchylky páky, v režimu termika je to samozřejmě mnohem lepší. Určitě si na sebe časem zvykneme, těším se na další a delší lety.
Škoda, že jsi poněkud zdaleka ...letání společně se Stable mají moje rchadříky rádi. :-)

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Isoroku Jamamoto

#1534 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

graup15 píše: pát 23.05.2025 16:57 Mooc díky za odkaz...už jsem objednal GFK sklolaminát (kvuli 2.4Ghz a 868Mhz) a to jak modrý (tzv boží...) a i černý 2.5. Odhadem na 6 lehaček :-)
A cena je..ani ne 2700kč za vše.
Tak super, to jsem si ani nevšiml, že mají více barev. :)
Jestli půjdu taky cestou vlastní stavby, tak si tam taky něco vezmu.
Isoroku Jamamoto

#1535 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

graup15 píše: pát 23.05.2025 17:01 Tvl..zase ty distančáky bez ukosu podle zkosení bočnice....prasečina neskutečná :-)
Večer nasypu na FB všechny fotky stavby RocketV2 plus odkaz na výkresy+ odkaz na prodejce těch desek...:-) :-)
A ještě by to chtělo sehnat odkaz na švadlenu v čajně co šije ty futrály...vsadím se že nákupka bude tak do 500kč . Víc ne. :-)
Mě tedy absence těch úkosů až tak neirituje, resp. nedovedu si představit náklady spojené s tím, aby tam byly.
Pokud bych to chtěl s rozumnými náklady řešit, tak bych třeba z nylonu vytiskl na ten sloupek "obal", který by ten úkos měl
a uprostřed šestihrannou díru, kam ten sloupek nasuneš, potřebná funkce dosažena, jen tak to nepraskne a bude tam i nějaká pružnost.
Chápu strojařského ducha, ale já bych to asi řešil tím výtiskem z nylonu nebo něčeho podobného odolného, než platit motohodiny
na frézce. :)

Ty futrály bych teoreticky mohl šít i já, ten šicí stroj si chci pořídit, mám s tím nějaké plány. Teď si tedy hodně fandím, ale chci
to prostě zkusit. Ta cena za tu Aquilu nebo PunkRock XXL nebude vůbec pěkná a tak nějak přemýšlím, jestli je to nutné...a nebo to zkusím
sám s tím, že se při tom i něco nového naučím. Aktuálně se přikláním k variantě B.
Naposledy upravil(a) Isoroku Jamamoto dne pát 23.05.2025 18:45, celkem upraveno 1 x.
Isoroku Jamamoto

#1536 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Jinak koukej co mi tu přistálo, oba dorazili ve stejný den a dokonce ve stejnou dobu.
Překvapila mě hloubka křídla té Libry, ten futrál je ušitý prakticky přesně podle toho křídla
a má to rovných 85 cm, z toho jde až strach co tohle bude za hebedo. I když bůhví jak je to tam
složené, třeba ta hloubka bude menší, ale při bližším ohledání je uvnitř křídlo od jednoho konce
až ke druhému. Doma jsem se to ve stísněných podmínkách neodvážil rozbalit. :D

Aquila LX má na délku (bez kuželu vrtule) 71 cm, z toho jde taky strach. :D
Přílohy
DSC03644.JPG
Isoroku Jamamoto

#1537 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

graup15 píše: pát 23.05.2025 17:22 Škoda, že jsi poněkud zdaleka ...letání společně se Stable mají moje rchadříky rádi. :-)
Krásně si pípáte, jo když se povede počasí..to je nádhera!
CrossAlps, káně, Stable, Cirrus Standard nebo je to Blatník...a ještě tam vidím Airbus, tak to má vypadat.. :D
graup15

#1538 Příspěvek od graup15 »

Tak budu fakt zvědav na tu Libru...už je to fakt ULL velikost 😀. A myslím, že uplně první kus v cz...a mam pocit, že nadlouho inposlední..
Isoroku Jamamoto

#1539 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

graup15 píše: pát 23.05.2025 20:11 Tak budu fakt zvědav na tu Libru...
To já taky, vidím to tak, že letos si na ní polítá starý dobrý Mike XL od Opale, zatímco budu pracovat na té lehačce.
Pokud vyměknu, tak Aquila LX, pod 20k to asi nebude, ale nějak bych to asi ještě za hlasitého vrzání zubů skousnul.. :)
Rád bych to zalétl ještě letos. Aktuální pocit z balíčku co mi došel je asi takový, že jestli mi při startu foukne
a já se toho nestihnu včas pustit, tak přistávám v Polsku... :D
graup15

#1540 Příspěvek od graup15 »

Já ti nevím..., když už bych kutil něco většího než je RockatV2..tzn něco jako Aquila.., spíš bych šel do PunkrockuXXL.
Je to technicky mnohem lépe udělané a k dokonalosti tomu chybí jen pár lehce vyrobitelných duralových (nebo kvuli hmotnosti) rovnou mosazných dílů.
Ta Aquila je stejná zprasenina jako Rockat. Já vím,že ti to nevadí, ale představ si,že by takhle přistupoval ke konstrukci výrobce tvého auta...:-) Asi by se ti to krutě nelíbilo.
A taky by se dalo říst,že zvenku to není vidět...

Jinak já dneska vytáhl F5J, protože bylo překrásné počasí , ale vítr k nasrání. Variábl 2-5m/s...kulový fučelo to furt 5 a v nárazech 8. m/s...
Celouhlíková Infinity to zvládala statečně..., ale jen tak tak . Místy koukám na GPS rychlost a hrnul jsem se omračující rychlostí 6km/s :-)
Isoroku Jamamoto

#1541 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Tak už je venku...cena ala "já to říkal" :D .
https://para-aviation-rc.com/en-cz/coll ... -aquila-lx

A to je ještě potřeba, resp. nutnost zvlášť zakoupit balastní sadu.
Takže tak 23-24 tisíc, bez elektroniky. Za ty peníze by to ty zafrézované sloupky mít tedy mohlo,
to zase jo. Chápu, že podnikání v tomhle oboru není sranda, že to není úplně velkosériová výroba
a musí se to zaplatit. Pro Němce je to prd, pro ně je to jako kdyby to bylo za polovic, i když myslím,
že ono na ně vzhledem k jejich ujeté politice taky dojde..

Jsem zvědavý, s čím se vytasí Joe, resp. už se vytasil, ale zajímají mě rozměry, jestli to bude srovnatelné
v měřítku a pak ta cena, tam to bude hádám tak za 18 tisíc, no uvidíme.

Taky cítím, že tohle zvládnu sám, ba dokonce se na to vyloženě těším, že vytvořím něco fakt
pěknýho, maketovýho podle nějaké reálné lehačky. Z těch komerčních nějaké nápady převezmu.
Ohledně té stranové stability, pochopil jsem, že je nutné hmotu koncentrovat do blízkosti těžiště
a minimalizovat tak rotační moment setrvačnosti kolem osy procházející těžištěm/bodem zavěšení.
Proto mají to zavěšení tak vzadu, blízko jedné významné hmoty - motoru.

No, už jsem se rozhodl, pro mě další krok teď bude pořídit nějaký kvalitní šicí stroj.
Problém - je jich nějak moc, Singer, Juki, Janome, Bernina, studuju, studuju, pouštím
si videa od švadlen. Ještě půjdu do terénu, máme tady takové centrum, kde je snad
možné si ty stroje i vyzkoušet. Vezmu si zápisník a nechám si to všechno vysvětlit a předvést.

Potřebuju si taky ušít pořádnou sadu brokových zátěží. Nakoupím nějaký pěkný látky,
cordury atd., kvalitní pevné nitě, co se nezakecaj a půjdu do akce. Prostě jdu do toho,
to neskutečně rozšíří možnosti, akorát o tom teda zatím vím úplné hovno.. :D

Já jsem se byl dnes jen projít, jo celkem funělo. Libru zatím nechávám odpočívat ve futrálu,
pořídím ten stroj, udělám si ty zátěže a vybalím jí až půjde do akce na louce. Proběhne
základní nastavení a pokud budou elementálové a počasí nakloněni, tak i poletí. Také ještě
čekám až vyjde manuál. Má k tomu být k dispozici i rozpis délek šňůr, to je super.
graup15

#1542 Příspěvek od graup15 »

Pokud budeš potřebovat něco vyfrezovat..pošli výkres. Vyrobím ti to..Zadara .
Zrovna teď oživuji takového mazlíka ...MAM 72-70V +Matrix Tool magazine 330+APC 18. Nemá to chybu..
Tak tam hodit svěrák a něco kuchnout problém není.
10mm duralu mám kýbl, 20mm taky. Aspoň pak otestnu jak vysokotlak splachuje špony a poladím splachování špon :-)
Isoroku Jamamoto

#1543 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Díky, pěkná mašina tedy! Napřed se ukáže co tam vymyslím. Také tu mám celkem blízko nějaké možnosti
něco vystrouhat, dělají i kusovku, tak by mě s tím snad nemuseli vyhnat hned mezi dveřma.. :)
graup15

#1544 Příspěvek od graup15 »

Čus...tvl naprosto boží je tohle :-) :-) :-)
Developed with passion. Tested with experience. Flown with enthusiasm.

The Aquila LX is no ordinary reclining harness. It 's the result of our years of experience and development work on numerous products. Countless flight hours and the commitment to delivering more than the standard. Following the success of our Rocket V1 and V2 series models , we 're implementing this successful concept on a larger and higher scale with the Aquila LX . Pendulum stability , well-thought-out details , superb handling , and elegant design.

Přeloženo do češtiny...
Zvětšili jsme v Cadu (Corellu....atd) lehajdu RockatV2 o 30% a cenu osolili o 40%. Inženýrské usilí nacpat tam dvě přepážky navíc a nechat spodní lem futrálu dělený aby se to dalo vubec hodit , byl po velkém usílí korunován uspěchem :-) :-) Fakt by mi zajímalo, za kolik šije čínská soudružka ten futrál...čekám cenu okolo 30 ojro max . Včetně materiálu.
Isoroku Jamamoto

#1545 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Myslím si, že nemá smysl to hejtit, tak jak to je to bude fungovat určitě dobře
a většina lidí to nebude řešit, určitě ne s kupní silou jako v Německu.
Budou rádi, že to nemusí vymýšlet a vyrábět sami.

Nikdo nám to nenutí...a ta cena - kolik se toho asi prodá v této poněkud obskurní RC kategorii?
Když to zasadím do kontextu podnikání, aby to byl vůbec někdo ochoten dělat, navíc v Německu,
tak ta čísla ohledně maximálních výrobních nákladů můžou být hodně zajímavá, resp. tam může
být slušný tlak na low-cost řešení kde to jde.

Jde to určitě udělat líp, ale prostě to beru tak, že líbí/nelíbí a podle toho
to buď koupím a nebo vyrobím sám, s tím, že mě to vyjde třeba nastejno,
pravděpodobně i dráž s tou koupí šicího stroje, ale ve výsledku budu mít nejen lehačku,
ale i ten stroj plus nějaké zkušenosti do dalších kusů.

Samozřejmě se snažím vybrat stroj, který dobře šije, resp. hlavě dobře podává
i ty kluzké technické potvory jako Skytex, člověk nikdy neví, co bude kdy šít.. ;)
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“