Jak šel čas s vysílači-pochlubte se

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
tomashr

Re: Jak šel čas s vysílači-pochlubte se

#31 Příspěvek od tomashr »

Jiri píše:Ona už ta nutnost vykšeftovat někde předem bony, než se dal v Tuzexu (tuším někde v Karlíně) koupit tomu dávala svéráznou důležitost :D

Fakt ale je, že ty Acomsy byly tehdy docela průlom v tom, že se sice musely kšeftovat bony, ale jinak jich bylo dovezeno docela dost a dostalo se na hodně lidí. Sice tam byla ta tehdejší šaškárna s bony, ale jinak nešlo o nějakou podpultovku "pro pár vyvolených".
Navíc byl letový systém na tehdejší dobu hodně malý, přijímač po vyjmutí z krabičky asi 25g, serva tuším 44g, což tehdy bylo taky pod průměr, typická serva tehdy měla 55-60g a přijímače taky byly daleko větší (ony i tehdejší Graupnery byly v tomto dost přebujelé. Právě tehdy se třeba u větroňů i u nás objevilo víc modelů se štíhlejšími trupy (třeba Sagitta), což bylo cítit dost.
Taky byly z Acomsů snadno výměnné krystaly a taky byly tehdy dovezeny, to tehdy hodně ocenili lodičkáři v FSR kategoriích, kdy společné ježdění bylo najednou o dost jednodušší a tak.
Celkově to tehdy modelářství v ČR bez nadsázky posunulo jako celek, to se moc okecat nedá.
JFV

#32 Příspěvek od JFV »

U mě to začlo kolem roku 1985 Modelou 4 Am 27 pak Hitec Flash 5X, krátké období se Spektrem DX7. Návrat k 35 MHz s Hitec Eclipse, tu jsem pak vybavil modulem 2,4 od Hitecu a nyní Hitec Aurora 9X. Modelu mám dosud jako relikvii a občas lítám i s Eclipsou :wink:
corsair
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od corsair »

Čekám kdo se ozve,že měl CETO.....byl to můj sen, ale finance nějak nebyly a když nad tím přemýšlím o nic jsem nepřišel a Focus/Flash už byli tehdy pro mě super i když z druhé ruky.
Koukám do RC modelů 1998 a servo za skoro 900 vočí Hitec HS-101 u Velkomu to byl pro mě tenkrát masakr
blueangel
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od blueangel »

První rc Delta
Mars 1
Mars 2
Amatér 2kanál a serva Varioprop
Amatér 4 kanál opět serva Varioprop a 2 dokonce žlutá
Várioprop 8S
Varioprop 12 černý
Futaba
Kraft příjmač i serva v jedné krabičce
Modela Digi
Akoms
Modela 4
Robbe Luna
Multiplex Europa
Simprop 12 Star
Simprop Contest to byl krasavec dodnes jej schaním do sbírky
Simprop Sam
Pak pauza s modelařinou po 3 letech návrat
Hitec Ranger
Hitec Fokus
Futaba Fc 14
Futaba Fc 18 junior
Hitec Eclipse
Graupner Mc 20
Futaba Fc 28
Pak opět pauza
Hitec Optic 6 již na 2,4
Hitec Eclipse 2,4
Hitec Aurora
Amaterská rc BlueAngel 2,4
Hitec Aurora 9X ty mám 2 a k tomu 20 příjmačů na rekreační létání dodnes stačí
A pauza již nebude mám sbírku vysílačů pro radost a skoro všechny vysílače které jsem létat jsem sehnal mimo Simprop Contest a k tomu jsem dostal pár dalších retro vysílačů je hezké ukázat mladším modelářům s čím se kdysi létalo a pár jich mám upravených na 2,4 přece Amigo 2 musí mít Varioprop 12S aby to bylo komplet retro .
Přílohy
amigo.jpg
sbírka simprop.jpg
Sbírka varioprop.jpg
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od kocispavel »

Ahojte,
taky pamatuju doby kdy místní známý modelář, od kterého jsme se potom všichni učili, létal s jednokanálovým větroněm řízeným Deltou a klapání směrovky se rozléhalo široko daleko - to bylo v polovině 70-tých let.
Pak jsem drobátko záviděl kamarádům jejich soupravy Mars se špagomatikem. Koncem 70-tých let jsem víceméně po známosti dostal k zapůjčení ze Svazarmu 3 kanálovou Modelu Digi - to bylo radosti.
Od poloviny 80-tých let až do r. 2000 předlouhá pauza - VŠ, žena, děti, rekonstrukce domu, práce, podnikání a spousta dalšího....
No a pak konečně opětovný začátek a po nějaké době -přesvědčení ženy že tu RC soupravu fakt potřebujeme. Pořídil jsem Hitec Optic Sport 35 MHz.
2014 - k padesátinám- jsem si udělal radost a pořídil Graupner MC 20. To bylo keců.....
A to ještě žena neví, že k dalším "sátinám" bych chtěl Jeti....
mior
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od mior »

Po krátkom období Mars II a iných exotických výrobkov sme si vyrobili 7-kanálový proporcionálny vysielač podľa návodu Vladimíra Valentu:
Vysielac WP77T svetly hladky.jpg

Vtedy bol vysielač ešte vo svetlom lesklom vyhotovení.
Po skúsenostiach sme mu dali "protisklzový" povrch a dizajn sme celkovo trochu zmenili:
Vysielac WP77T tmavy drsny.jpg

Dizajnovo boli "zladené" aj prijímače (ten na nasledujúcom obrázku je s dvojitým zmiešavaním):
Prijimac AM k vysielacu WP77T.jpg

-------------
Po nejakom čase nám AM vysielač nestačil a tak sme si vyrobili nový vysielač - samozrejme FM.
Jeho zapojenie nemalo so svojim predchodcom už vôbec nič spoločné. Zapojenie všetkých obvodov bolo vlastné a pribudli aj nové "fičury":
Vysielac FM vlastnej koncepcie.jpg

Všetky moduly aj mechanické časti boli jednoducho vymeniteľné: napr. VF modul 27MHz za 40MHz.
Samozrejme že k novému (FM) vysielaču boli potrebné aj nové prijímače:
Prijimac FM k novemu vysielacu.jpg

Viac "dobových" fotografií a podrobností je v článkoch:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... -zaslubena
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... odelarstva
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... timi-rokmi
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Amigo2

#37 Příspěvek od Amigo2 »

Dobrý den,
obracím se na pamětníky modelů a RC souprav Graupner - zajímalo by mě zda bylo možné k vysílači Graupner Varioprop 14S FM27 (rok 1976) používat i pozdější kompakt přijímače Varioprop C8 FM27 a C14 FM27 (rok 1977, 1978) ? Nebo jen ty mini superhety Varioprop FM27S se zelenou základnou co jsou na prvním obrázku ?
FSP 76-77.jpg
14.PNG
43.PNG
C14 FM27.jpeg
Amigo2

#38 Příspěvek od Amigo2 »

Jak to tak vypadá budu si muset odpovědět sám.
Našel jsem ještě jednu fotku ze starého inzerátu na prodej rc soupravy (viz. 1. foto). Jsou zobrazeny všechny komponenty, kterých se týkal můj dotaz. U inzerátu byl text: "Souprava je 100% funkční. Při osobním odběru není problém vyzkoušet." Což jak vypadá dokazuje, že vysílač Varioprop 14S FM 27 mohl pracovat s oběma druhy přijímačů.
Pro tuto tezi hovoří i fotka z dobového prospektu Graupner (viz. 2. foto), kde jsou zobrazeny nejen starší FM přijímače dodávané v soupravě s vysílačem Varioprop 14S FM 27, ale i pozdější kompakty C8 FM 27. Oboje používají stejné FM krystaly (černé vysílačové, zelené přijímačové).
Tolik tedy moje laické závěry. Ale stejně by mě zajímal nějaký další názor nebo přímo zkušenost s touto kombinací vysílače a přijímače. Cožpak se nikdo nenajde ?
Výstřižek2.PNG
24.jpg
prikrylm

#39 Příspěvek od prikrylm »

A dělaly se ty 27MHz FM nějaké jiné "normy"? Jiný počet PPM, který by Rx nedal, obrácená PPM polarita nebo tak? Pokud ne, tak by TO fungovat mělo, ne? Vyzkoušet TO je problém? (cena, vzdálenost...)

---

Nezoufejte, už je tu zase čas, kdy vysílač jednoho výrobce bez problémů komunikuje s přijímačem jiného... (ELRS)
A zárodek toho, že jedni výrobci dělají HW a druhý SW už tu taky je. "Amigy" (commodore), tu sice ještě jsou a nějakou chvíli budou, ale ty "PC" už se tlačí na svět. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
MPml

#40 Příspěvek od MPml »

Amigo2 píše: čtv 27.03.2025 8:56 Dobrý den,
obracím se na pamětníky modelů a RC souprav Graupner - zajímalo by mě zda bylo možné k vysílači Graupner Varioprop 14S FM27 (rok 1976) používat i pozdější kompakt přijímače Varioprop C8 FM27 a C14 FM27 (rok 1977, 1978) ? Nebo jen ty mini superhety Varioprop FM27S se zelenou základnou co jsou na prvním obrázku ?
FSP 76-77.jpg14.PNG43.PNGC14 FM27.jpeg
V modeláři 2/85, str 28, hned první inzerát, je na prodej souprava vysílač 8SFM40 a přijímač C14FM40 - takže to asi šlo. Jinak bych se i místních zeptal, ale bohužel mě nenapadá už nikdo žijící z těch, co tyhle starý Variopropy tady v okolí provozovali.
HONZIK 22

#41 Příspěvek od HONZIK 22 »

prikrylm píše: stř 28.05.2025 10:43 A dělaly se ty 27MHz FM nějaké jiné "normy"? Jiný počet PPM, který by Rx nedal, obrácená PPM polarita nebo tak? Pokud ne, tak by TO fungovat mělo, ne? Vyzkoušet TO je problém? (cena, vzdálenost...)

---

Nezoufejte, už je tu zase čas, kdy vysílač jednoho výrobce bez problémů komunikuje s přijímačem jiného... (ELRS)
A zárodek toho, že jedni výrobci dělají HW a druhý SW už tu taky je. "Amigy" (commodore), tu sice ještě jsou a nějakou chvíli budou, ale ty "PC" už se tlačí na svět. :)
Jak jiste vidis ,pise se tady o systemech starych vic nez padesat let a stale jsou dotazovany.
ELRS ..na tyto systemy /prenosy se tady nikdo nepta.
Jiste za padesat let bude nevim. Uz si to neprectu. Ani mozna.Neni vlakno ,kde by jsi se s ELRS nevecpal.
MPml

#42 Příspěvek od MPml »

prikrylm píše: stř 28.05.2025 10:43 A dělaly se ty 27MHz FM nějaké jiné "normy"? Jiný počet PPM, který by Rx nedal, obrácená PPM polarita nebo tak? Pokud ne, tak by TO fungovat mělo, ne? Vyzkoušet TO je problém? (cena, vzdálenost...)

---

Za deset ;) let, si to slavný současný (tzn. současné hw a na něm funkční sw) ELRS s tím leadfree pájením, použitýma (jejich životnost) elytama, použitýmá plastama a vůbec současnou součástkovou základnou a hlavně obvyklým vývojem náročnosti nových verzí softu na hw budeš moci leda vsunout tam někam.
Na rozdíl od půlstoletí a starší elektroniky, která spolehlivě běží dodnes, a pokud náhodou ne, tak jí není žádný fatální problém opravit.
Nemluvě o tom, že před cca 30ti lety tu bylo několik set (!) výrobců, co vyráběli RC soupravy pro modeláře, a ejhle, kolik :shock: jich zbylo dneska a kolik jich asi tak bude za těch dalších pár let....
MPml

#43 Příspěvek od MPml »

tady je ještě link na nějaký technický popis a schémata a průběhy.
https://www.rc-network.de/threads/schal ... .11973827/
Mj. se tam píše, že po nástupu FM u Grundiga byl standardizovaný "protokol" - aby to nedělalo chaos při globalizované distribuci a prodeji.
Takže běžet by to asi mělo.
prikrylm

#44 Příspěvek od prikrylm »

HONZIK 22 píše: stř 28.05.2025 18:03 Jak jiste vidis ,pise se tady o systemech starych vic nez padesat let a stale jsou dotazovany.
ELRS ..na tyto systemy /prenosy se tady nikdo nepta.
Jiste za padesat let bude nevim. Uz si to neprectu. Ani mozna.Neni vlakno ,kde by jsi se s ELRS nevecpal.
Omlouvám, se jestli jsem někomu způsobil nějaké trauma. Vlákno se jmenuje "Jak šel čas s vysílači-pochlubte se" a hned v prvním příspěvku je zmíněný Horus od FrSky. A to zrovna moc historie není. A zmíněný ELRS mi přišel krok zpět k tomu historickému (a šikovnému) stavu, kdy bylo možno kupovat přijímače jiných výrobců a "fungovalo to".
MPml píše: stř 28.05.2025 18:49 Za deset ;) let, si to slavný současný (tzn. současné hw a na něm funkční sw) ELRS s tím leadfree pájením, použitýma (jejich životnost) elytama, použitýmá plastama a vůbec současnou součástkovou základnou a hlavně obvyklým vývojem náročnosti nových verzí softu na hw budeš moci leda vsunout tam někam.
Zas tak černě (hnědě?) bych TO neviděl. A když se rozhlížím, po lidech co s něčím lítají, tak nikde ty staré "spolehlivé" soupravy nevidím. A nevěřím, že lidi budou schválně lítat s něčím méně spolehlivým...
Ale vyrobil jsem si poznámku a jestli TO přežije Google kalendář, RC Mania a "účastníci" dám vědět, jak to s tím ERLS dopadlo. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Amigo2

#45 Příspěvek od Amigo2 »

Ahoj všichni, dík za příspěvky k mému dotazu. Samozřejmě vyzkoušet funkci a dosah fyzicky je jedno z řešení, ale nemám k tomu baterky a kabeláž dávat dohromady se mi už vůbec nechce. Vysílač a přijímač mám jen pro nostalgickou potěchu oka. Jo ještě jsem v nějaké diskuzi na rc-networku objevil další fotografii, která naznačuje, že vysílač a přijímač byly asi kompatibilní. Z připojené diskuze mi to nějak vyplynulo i když přímo se to tam nekonstatuje.
Pro mě je hlavní, že mohu "výstavkově" tyto dva komponenty "spárovat" jako kdysi možnou funkční alternativu. :D
19.png
A ještě jedna fotka - a jestli dobře koukám, tak uživatel prohodil krystaly !!!
Screenshot_20250419-083044~2.png
Naposledy upravil(a) Amigo2 dne stř 04.06.2025 9:55, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“