Klub příznivců RC paraglidingu

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Klub příznivců RC paraglidingu

#1546 Příspěvek od graup15 »

Jo, máš prvavdu. Ja jsem prostě jen trošku citlivej na ty reklamní kydy, které jsou evidentně hovadina.
Prostě bych asi chtěl svět, kde se reklama nelže a hraje se na pravdu. Naivní vím ...
Ono u křídla je to fakt dost věda..samozřejmně v rámci co výpočetní programy umožní a šička v čajně zvládne ušít...a cenu nektritizuju. Prostě to už náročné je, tak cena je adekvátní..
U lehajdy fakt ty kecy těžce nesu.....vem si třeba závěs vrchlíku. Cefics se s tím nesere..a pro vše má jeden a ten samej. A lítá to dobře.
Zkušebně jsem svařil jeden s roztečí o 6 cm širší..a logicky lehačka byl mnohem stabilnější v luftu..prostě se mín kymácí. Ale na to abych tohle věděl, nepotřebuju být genius na paragliding.
Taky bych mohl nazvat moji desku nesoucí baterku, přijímač, antény a Rcspínač.....roky optimalizovaným kinematicky dokonalým mainboardem...:-) :-) A přitom je to prostě jen destička na které je vše připrdnuté :-) :-)
Tady je to vše vidět...žádná raketová věda.
https://www.facebook.com/dalibor.steda
Isoroku Jamamoto

#1547 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Tak musí si to pořádně vychválit, aby se to prodávalo, ale souhlasím.
Ty to máš vymazlený do perfekcionalismu, tak tu reklamní chválu radši
možná ani nečti ať tě to zbytečně netriggeruje.. :D

Kurňa ještě bych potřeboval, aby se Joe pochlapil a taky tu lehačku vydal, abych věděl velikost.
Přecijen představa, že budu mít lehačku rychle a navíc pěknou je lákavá. Od ideálu, co bych si představoval
to má jen malinký krůček v poloze pilota, to už se dá snadno upravit, ale to bych řešil asi až přes zimu.
Navíc v té zelenomodré variantě prezentované na videu to k modré Libře půjde barevně
jak prdel na hrnec...tak mi to vrtá. Potřebuju, ať už to vydá. :)

Se šicím strojem to je taky veselý, jelikož mám tendenci si pořizovat řešení i tzv. "do budoucna",
co kdybych třeba pak šil i ty křídla nebo já nevím co, což vyúsťuje v hrůzné overkilly vzhledem
k tomu na co to potřebuju aktuálně. Jak se říká, "nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci",
ale zároveň se mi do těch drahých zas moc nechce, ale tohle jsem prostě já, zas pořídím nějaký
přehnaný raketoplán a pak mě to tady bude ležet.. :)
graup15

#1548 Příspěvek od graup15 »

Tady u nás je speciálka na šicí stroje...
https://www.galanterie-cendulka.cz
Tvl...kdybych si domů přinesl šicí stroj, tak by mne manželka začala podezřívat se změny sexuální orientace :-) :-)
Jo, budu psát Joachimovi, jak to vypadá s CrossCountry vrchlíkek. Ale myslím, že všechny novinky vyprdne na web během června..doufám.
Já už se těším až dorazí ty GFK desky...okamžitě druhou lehajdu rozeberu a bočnice udělám z modrého GFK...to bude mňam, mňam...
No a dělám další dvě mechaniky.....chci udělat někomu radost :-)
zdzd

#1549 Příspěvek od zdzd »

Isoroku Jamamoto píše: pon 26.05.2025 18:23 Se šicím strojem to je taky veselý, jelikož mám tendenci si pořizovat řešení i tzv. "do budoucna",
co kdybych třeba pak šil i ty křídla nebo já nevím co, což vyúsťuje v hrůzné overkilly vzhledem
k tomu na co to potřebuju aktuálně. Jak se říká, "nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci",
ale zároveň se mi do těch drahých zas moc nechce, ale tohle jsem prostě já, zas pořídím nějaký
přehnaný raketoplán a pak mě to tady bude ležet.. :)
Nevím jestli máš tušení do čeho se hrneš.

Žena docela šije. Nemá problém ušít třeba prošívanou bundu. Když ale poprvé viděla paraglide a z jakého je to materiálu, tak se nechala slyšet, že je to skoro zadarmo a nešila by to ani za trojnásobnou cenu.

Pokud se chceš týrat a vyžívat se v tom, tak proč ne. Pokud si to ale chceš jen tak rekreačně spíchnout, tak bojím, bojím...
Isoroku Jamamoto

#1550 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

graup15 píše: pon 26.05.2025 19:30 Tvl...kdybych si domů přinesl šicí stroj, tak by mne manželka začala podezřívat se změny sexuální orientace :-) :-)
Pokud se pro to rozhodnu, preventivně budu užívat tribulus.. :D
Isoroku Jamamoto

#1551 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

zdzd píše: pon 26.05.2025 19:57 Nevím jestli máš tušení do čeho se hrneš.
Tuším, viděl jsem, že někdo používá úzkou oboustrannou lepicí pásku a ty díly nejprve slepí k sobě, pak se to teprve sešije a páska případně odstraní.
To by mohlo celou věc dost usnadnit.

Primárně potřebuju ušít ty brokové zátěže. Dnes jsem objednal 5 kg broků 2 mm.

Na tohle i případně na lehačku by mi stačil jednoduchý levný stroj, nějaký Singer třeba.
On by konec konců asi schroustal i ten Skytex, kdyby na to přišlo. Zase lepší si to jen vyzkoušet,
než rovnou pořizovat něco lepšího. Ale láká mě to, třeba alespoň single skin.
zdzd

#1552 Příspěvek od zdzd »

Isoroku Jamamoto píše: pon 26.05.2025 20:19 Tuším, viděl jsem, že někdo používá úzkou oboustrannou lepicí pásku a ty díly nejprve slepí k sobě, pak se to teprve sešije a páska případně odstraní.
To by mohlo celou věc dost usnadnit.

Primárně potřebuju ušít ty brokové zátěže. Dnes jsem objednal 5 kg broků 2 mm.

Na tohle i případně na lehačku by mi stačil jednoduchý levný stroj, nějaký Singer třeba.
On by konec konců asi schroustal i ten Skytex, kdyby na to přišlo. Zase lepší si to jen vyzkoušet,
než rovnou pořizovat něco lepšího. Ale láká mě to, třeba alespoň single skin.
Pytlíky na broky jsou brnkačka...

Předpokládám že víš jak se pytlík šije. Ale pro jistotu: Sešije se po třech stranách a pak se převrátí naruby, švy dovnitř. Pak se naplní broky, zbývající strana se přehne, zamotá a prošije. Tak vznikne úhledný polštářek.

Mám našitu řadu 100/200/400/800 g - z toho se pak dá složit po 100 g cokoliv až po kilo a půl.
Isoroku Jamamoto

#1553 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

zdzd píše: pon 26.05.2025 20:25 Sešije se po třech stranách a pak se převrátí naruby, švy dovnitř. Pak se naplní broky, zbývající strana se přehne, zamotá a prošije. Tak vznikne úhledný polštářek.
Jasně, taky si říkám, že ono by to vlastně šlo i ručně, sice pakárna na dýl, ale výsledek může být úplně v pohodě, je to jen zátěž.
To je chytré ta sada, nemáš prosím ještě v paměti rozměry? Asi by mi to ušetřilo nějaké experimentování.
zdzd

#1554 Příspěvek od zdzd »

Isoroku Jamamoto píše: pon 26.05.2025 20:36 Jasně, taky si říkám, že ono by to vlastně šlo i ručně, sice pakárna na dýl, ale výsledek může být úplně v pohodě, je to jen zátěž.
To je chytré ta sada, nemáš prosím ještě v paměti rozměry? Asi by mi to ušetřilo nějaké experimentování.
IMG_20250526_205801_412.jpg
Isoroku Jamamoto

#1555 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Super, děkuji!
Isoroku Jamamoto

#1556 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Dorazily broky, můžou se i hodit až budeme zdrhat před rusákama...
DSC03671.JPG

Šicí stroj mám taky vybraný, je to raketoplán, ale ještě jsem udržel vcelku rozumný rozpočet,
vzhledem k funkcím jaké to má, mohlo být mnohem hůř...
Má super podávání i na extra lehké tkaniny a spoustu automatizace. No kdyby se nedařilo,
tak ho daruji sestře až bude mít nějaké významnější jubilejno. :)

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Ona by stačila i ta F410, ale F420 má elektronicky nastavitelný přítlak a paměť na vlastní typy švů.
Jestli to stojí za cenový rozdíl nevím, ale pořídím F420.

F410 je vidět zde:

Naposledy upravil(a) Isoroku Jamamoto dne pát 30.05.2025 0:14, celkem upraveno 3 x.
Isoroku Jamamoto

#1557 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Resp. on by zdá se stačil i obyčejný Singer Tradition za 3.5 tisíce :) , tady si na něm někdo ušil single-skin, na kterém sám létá.
Osobně bych pořád přemýšlel, jestli jsem nějaký šev nezapomněl locknout/zapošít - automatika F410/F420 tohle dělá sama,
automaticky lockne šev na začátku i na konci a odstřihne nit, když je to správně nastavené.

Nemluvě o certifikaci, ta pochybuju, že proběhla...šílenost.. :D

graup15

#1558 Příspěvek od graup15 »

zdzd píše: pon 26.05.2025 21:04 IMG_20250526_205801_412.jpg
Ahojky Zdendo
Vysvětli mi jak ty závaží používáš v lehajdě? Respektive , na co jsou dobré ty malé hmotnosti.
Co mám vysledované, tak 3200g stačí na perfektní létání v normálním rozmezí větru. Když tam doložíš 200g vubec nic se nestane.
Až od 4kg to začne lítat uplně jinak... vztaženo k vrchlíku s 2.8m/2 (CrossAlps)
zdzd

#1559 Příspěvek od zdzd »

graup15 píše: sob 31.05.2025 20:29 Ahojky Zdendo
Vysvětli mi jak ty závaží používáš v lehajdě? Respektive , na co jsou dobré ty malé hmotnosti.
Co mám vysledované, tak 3200g stačí na perfektní létání v normálním rozmezí větru. Když tam doložíš 200g vubec nic se nestane.
Až od 4kg to začne lítat uplně jinak... vztaženo k vrchlíku s 2.8m/2 (CrossAlps)
Malé závaží je relikt z dob malých singleskinů.

Závaží dávám bod baterku.
HONZIK 22

#1560 Příspěvek od HONZIK 22 »

Isoroku Jamamoto píše: čtv 29.05.2025 21:09 Resp. on by zdá se stačil i obyčejný Singer Tradition za 3.5 tisíce :) , tady si na něm někdo ušil single-skin, na kterém sám létá.
Osobně bych pořád přemýšlel, jestli jsem nějaký šev nezapomněl locknout/zapošít - automatika F410/F420 tohle dělá sama,
automaticky lockne šev na začátku i na konci a odstřihne nit, když je to správně nastavené.

Nemluvě o certifikaci, ta pochybuju, že proběhla...šílenost.. :D

Kudla to je ziletka. Ja lehacky jeste nemel.
Cely svuj para zivot jsem byl verny Gradientu.
Prakticky s jejich koncem, jsem aktivne prestal i ja. A zacal znova modelarsky zivot s nohama na zemi. :D
https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Fi ... AvaxXC.jpg
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“