Doplním sortiment, já kreslím ve Fusionu. Je zdarma, pro mě to má význam v propojení CAD a CAM, program pro router připravuji přímo ve Fusionu, při změně v konstrukci nemusím exportovat importovat a dělat něco znovu. https://www.kolmanl.info/index.php?show=FUSION360 Program používá více lidí.warhawk píše: sob 23.08.2025 10:26 Pro modelování v 3d používám SolidEdge od Siemens ve verzi CE (Community edition). Ten je zdarma a bez jakýchkoliv omezení. Verze 2021 dokonce je doživotní. Novější verze se musí co 3 roky instalovat znova.
FreeCad je free a přestože jsem jej chtěl mít rád, tak je to naprostá katastrofa. Dá se v tom leccos udělat, ale trvá to.
Pro klasické výkresy je lepší cad jako např. AutoCad. Dají se sehnat přeprodané license např. na německém eBay, ale pro mě je lepší volba CorelCad. CorelCad jsem získal z HumbleBundle za pětistovku a je to prakticky verze legendárního DraftSight. Funguje skvěle. Teď se ale už sehnat nedá, takže mám pro tebe dva tipy - zakoupit TurboCad nebo někde ještě najít odkaz na registraci DoubleCad XT od IMSI. Je to prakticky totéž, funguje to a DoubleCad XT byl zdarma oproti registraci. Bez jakýchkoliv háčků.
Vypalovačka x frézka
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vypalovačka x frézka
Libor
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
To je asi klíčová informace!warhawk píše: sob 23.08.2025 10:26 Jen upozorňuji, že pořízení CNC stroje by mělo být považováno, že i "cesta je cíl". Vzhledem k investici do času, ladění, údržby lze jednoduše zjistit, že nechat si to vyřezat je daleko nejlevější varianta.
Libor
A mít svá data (z těch CADů co tu jsou zmíněné) a/nebo najít frézaře/paliče co to provozuje jako charitu a nakreslí i ta data a nenaúčtuje plnou cenu za všechny ty přípravné práce.JirkaA píše: sob 23.08.2025 10:42 ... nechat si to udělat u někoho, kdo už anabázi s pořízením a naučením absolvoval. ...
Samotné frézování/řezání je u toho zlomek času, co trvá příprava, tedy "výroba" vektorových dat (konstrukce modelu nebo alespoň křídla v CADu a pod.) a jejich smysluplné překlopení do řezacího softu (rozložení dílů na prkna/desky, můstky, pořadí dílů, korekce ven/dovnitř, smysl objíždění, ...).
Můj náhled na problematiku po řadě roků frézování pro sebe (trvá) i pro lidi (už ne).
jyrry.webnode.cz
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Ve Fusionu řeším i tohle všechno - rozložení dílů v přířezu, můstky, pořadí dílů, korekce, smysl objíždění, ... Neřeším tedy překlápění do řezacího softu. To je významné zejména ve chvíli, kdy prototypuji a měním tvary konstrukce a tedy i tvar řezaných dílů.jyrry píše: sob 23.08.2025 17:37 a jejich smysluplné překlopení do řezacího softu (rozložení dílů na prkna/desky, můstky, pořadí dílů, korekce ven/dovnitř, smysl objíždění, ...).
Ale celkově s příspěvkem souhlas.
Libor
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Když ty naše příspěvky shrnu, tak by to shrnutí vypadalo takto: Kup si stavebnici! 
Ale ta cesta je krásná. Něco si vymyslet, něco si nakreslit, vyříznout, slepit. A ono to letí!
Ale ta cesta je krásná. Něco si vymyslet, něco si nakreslit, vyříznout, slepit. A ono to letí!
Libor
Jo, taky si v Corelu připravuju to, co v něm připravit jde, tedy to rozložení a můstky.
Jen tak pro náhled - tohle jsou připravená data pro krájení 1962mm samokřídla se dvěma 64mm dmychadly:
centroplán: vnější část křídla: Tady jsem moc neřešil rozložení na prkna; krájel jsem to do různých zbytků během stavby a změn...
Tohle je samokřídlo Prcek 1360mm, to je i s rozmístěním:
Jen tak pro náhled - tohle jsou připravená data pro krájení 1962mm samokřídla se dvěma 64mm dmychadly:
centroplán: vnější část křídla: Tady jsem moc neřešil rozložení na prkna; krájel jsem to do různých zbytků během stavby a změn...
Tohle je samokřídlo Prcek 1360mm, to je i s rozmístěním:
jyrry.webnode.cz
Jinak za mě frézování:
výhody:
- materiály - dříví, sklotextit, EPS, XPS, EPP, plexi, tvrdší guma (fakt, odhlučnění otáčení věže tanku = ozubené kolo z EPDM
), PVC, prostě ledasco, i bílé i čiré
- tloušťka - řežu balzu od 0,6mm po březovou překližku 12mm, sklotextit do 6mm, kartit až 10mm (s příkonem vřetýnka do asi 90W)
- možnost nastavení hloubky frézování třeba pro neprůchozí kapsy, značení, mělo by to umět i 3D (ale já to zatím neumím)
nevýhody:
- bordel kolem (prach)
- hluk (vřeteno, řez, odsávání)
- rádiusy v koutech řezu (eliminovat lze)
- spotřeba nástrojů, zvlášť v začátcích
určitě to není všechno, třeba si ještě na něco vzpomenu
výhody:
- materiály - dříví, sklotextit, EPS, XPS, EPP, plexi, tvrdší guma (fakt, odhlučnění otáčení věže tanku = ozubené kolo z EPDM
- tloušťka - řežu balzu od 0,6mm po březovou překližku 12mm, sklotextit do 6mm, kartit až 10mm (s příkonem vřetýnka do asi 90W)
- možnost nastavení hloubky frézování třeba pro neprůchozí kapsy, značení, mělo by to umět i 3D (ale já to zatím neumím)
nevýhody:
- bordel kolem (prach)
- hluk (vřeteno, řez, odsávání)
- rádiusy v koutech řezu (eliminovat lze)
- spotřeba nástrojů, zvlášť v začátcích
určitě to není všechno, třeba si ještě na něco vzpomenu
jyrry.webnode.cz
Pánové díky moc!
To, že si křídla "nakreslím" je dané, hodně mě to baví. Děti už jsou dospělé, takže času na učení se je víc a naučit se v CAD jsem stejně chtěl.
Dotaz: Existuje program devWing (rodina devCAD, pokračovatel programu Profili) a Wing Helper. Máte zkušenosti s použitím jejich dat pro vyřezávačku (vypalovačka/frézka)?
M.
To, že si křídla "nakreslím" je dané, hodně mě to baví. Děti už jsou dospělé, takže času na učení se je víc a naučit se v CAD jsem stejně chtěl.
Dotaz: Existuje program devWing (rodina devCAD, pokračovatel programu Profili) a Wing Helper. Máte zkušenosti s použitím jejich dat pro vyřezávačku (vypalovačka/frézka)?
M.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Investice času do jakéhokoliv CAD považuji za rozumnou. Já si ve 2D cad kreslím i občas něco kolem baráku a je dobré to umět (zábradlí, podlahy apod.).
3d modelář (SolidEdge, SolidWorks, Inventor, Fusion...) je vyšší dívčí, ale zase ve spojení s 3d tiskárnou to řeší určité problémy a přináší velkou radost. Já mám třeba v hornoplošníku Bonnie asi ten nejsložitější držák na regulátor, co kdy kdo udělal, ale jsem na něj zatraceně pyšný
Před nějakým časem jsem tchánovi daroval 3d tiskárnu od BambuLab a jsem příjemně překvapený jak ho to chytlo. A to o tom nevěděl vůbec nic.
Tady bych ale rád uvedl, že je vhodné se držet nějakých ověřených programů. Pro 2d CAD je to jednodušší. Všechny náhrady AutoCad (např. TurboCad, DoubleCad, BricsCad) vypadají dost podobně a mnohdy i příkazy jsou stejné.
U 3d modeláře (CAD) je to však horší, tam se rozchází formáty i zavedené postupy. Musím se zase otřít o FreeCad, jehož znalost je sice fajn, ale je namíle vzdálená profesionálním nástrojům. Přechod mezi Inventorem a SolidWorks nebo i ten SolidEdge je už méně náročný.
Autodesk Fusion je rozhodně kvalitní nástroj, ale nesmí mi domů. Popravdě mi domů nesmí žádný nový produkt Autodesk, ani kdyby byl zadarmo (v práci tento luxus volby nemám).
Fusion je založený na Cloud a bez připojení k internetu nefunguje, nebo velmi omezeně. Rovněž nutí uživatele aktualizovat pořád na nejnovější verzi. Co já naprosto, ale naprosto nechápu je to, že v plné verzi Autodesk Inventor, což je jejich nejlepší 3d modlář, se soubory z Fusion schválně nedají otevřít. Autodesk současně utáhl šrouby a to co bylo dostupné v programu před léty, už je dnes za peníze. Prostě nic není zadarmo.
Já nekreslím tak často, abych uživil nějaké předplatné, a proto je pro mě důležité mít stabilní SW výbavu v počítači, která bude fungovat i v době, kdy všechny servery Autodesku a podobných zatracených korporací budou dávno v pánu. Můj táta projektant šel do důchodu s AutoCad 2008 a popravdě by mu stačila i R14. Mi na počítači s Windows11 běží Office 2007 (vše legálně) a není důvod to měnit.
Stejně tak jsem se před léty značně spálil s DraftSight. Byla to alternativa AutoCadu, velmi podařená a dokonce existovala ve verzi pro Linux. Stála za tím renomovaná firma DassaultSystemes. Tam se jednoho krásného dne rozhodli, že DraftSight nejen že nebudou dávat nadále zdarma, ale do konce roku umrtví současné instalace. Prostě software přestal fungovat. V případě Linux pak nebyla ani alternativa.
Ale po letech jsem za tuto lekci rád, ikdyž udržovat domácnost bez "subscription" je náročné.
Můj příspěvek je taková úvaha, ale rovněž i zdůvodnění, proč doporučuji něco jiného, než velká část internetu.
Zdraví, Jirka
3d modelář (SolidEdge, SolidWorks, Inventor, Fusion...) je vyšší dívčí, ale zase ve spojení s 3d tiskárnou to řeší určité problémy a přináší velkou radost. Já mám třeba v hornoplošníku Bonnie asi ten nejsložitější držák na regulátor, co kdy kdo udělal, ale jsem na něj zatraceně pyšný
Tady bych ale rád uvedl, že je vhodné se držet nějakých ověřených programů. Pro 2d CAD je to jednodušší. Všechny náhrady AutoCad (např. TurboCad, DoubleCad, BricsCad) vypadají dost podobně a mnohdy i příkazy jsou stejné.
U 3d modeláře (CAD) je to však horší, tam se rozchází formáty i zavedené postupy. Musím se zase otřít o FreeCad, jehož znalost je sice fajn, ale je namíle vzdálená profesionálním nástrojům. Přechod mezi Inventorem a SolidWorks nebo i ten SolidEdge je už méně náročný.
Autodesk Fusion je rozhodně kvalitní nástroj, ale nesmí mi domů. Popravdě mi domů nesmí žádný nový produkt Autodesk, ani kdyby byl zadarmo (v práci tento luxus volby nemám).
Fusion je založený na Cloud a bez připojení k internetu nefunguje, nebo velmi omezeně. Rovněž nutí uživatele aktualizovat pořád na nejnovější verzi. Co já naprosto, ale naprosto nechápu je to, že v plné verzi Autodesk Inventor, což je jejich nejlepší 3d modlář, se soubory z Fusion schválně nedají otevřít. Autodesk současně utáhl šrouby a to co bylo dostupné v programu před léty, už je dnes za peníze. Prostě nic není zadarmo.
Já nekreslím tak často, abych uživil nějaké předplatné, a proto je pro mě důležité mít stabilní SW výbavu v počítači, která bude fungovat i v době, kdy všechny servery Autodesku a podobných zatracených korporací budou dávno v pánu. Můj táta projektant šel do důchodu s AutoCad 2008 a popravdě by mu stačila i R14. Mi na počítači s Windows11 běží Office 2007 (vše legálně) a není důvod to měnit.
Stejně tak jsem se před léty značně spálil s DraftSight. Byla to alternativa AutoCadu, velmi podařená a dokonce existovala ve verzi pro Linux. Stála za tím renomovaná firma DassaultSystemes. Tam se jednoho krásného dne rozhodli, že DraftSight nejen že nebudou dávat nadále zdarma, ale do konce roku umrtví současné instalace. Prostě software přestal fungovat. V případě Linux pak nebyla ani alternativa.
Ale po letech jsem za tuto lekci rád, ikdyž udržovat domácnost bez "subscription" je náročné.
Můj příspěvek je taková úvaha, ale rovněž i zdůvodnění, proč doporučuji něco jiného, než velká část internetu.
Zdraví, Jirka
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
To je rozumný požadavek, ale maximalistický a obecně pracně splnitelný. Od operačního systému až po provoz RC v modelech (sw ve vysílačích, přijímačích), včetně sw někde mezi - CADy, sw na zpracování fotek, stříhání videa, sw na řízení CNC. Všechno se pořád posouvá a mění a vyžaduje aktualizace. A když si to člověk někde v tom řetězci zmrazí a chce zachovat neměnnost, protože je s fungováním toho něčeho spokojený, tak narazí. Už jen třeba s operačním systémem v počítači, na kterém všechno běží. A to nemluvím o tom, že se aktualizuje kde co kvůli nebezpečnosti světa propojeného internetem. Vede to potom k tomu, že mají lidi doma staré počítače s paralelním portem, protože to potřebuje jejich CNC stroj, nebo mají doma počítač s Windows 7, protože jejich software v novějším operačním systému nejede, nebo mají počítač, který nikdy nesmí připojit k internetu. To není jen o tom cloud / necloud. Je to i o tom, co budu dělat, když mi odejde počítač. Budu schopen to nainstalovat na současný počítač? Poběží to? A budu mít vůbec instalačky všeho, co je k chodu potřeba?warhawk píše: sob 23.08.2025 21:42 a proto je pro mě důležité mít stabilní SW výbavu v počítači, která bude fungovat i v době, kdy všechny servery Autodesku a podobných zatracených korporací budou dávno v pánu.
Používám Fusion, používám ho kvůli provázání s CAM a běhá mi to i když jsem bez připojení do internetu. Moje výtvory leží někde na serverech Autodesku (taky to nemám rád), ale mohu si je stáhnout lokálně a nepřijdu o ně, i když bude server Autodesku v pánu. A bude mi to dál fungovat i bez cloudu Autodesku. Ale už si to asi bez Autodesku nenainstaluji na nový počítač. Když budu muset s Autodeskem ukončit spolupráci, tak přejdu k něčemu jinému, protože mám obecnou znalost, jak to funfuje. Bude to jistě bolet. Teď mám ale zadarmo v ruce věc, kterou Autodesk v tom CAMu pořád vyvíjí a vyvíjí potřebné a užitečné věci, tak jsem rád, že mi to pod rukama upgraduje. A takhle mi pod rukama někdo pořád upraduje všechno. Windows, antivir, program pro úpravu fotek, program pro stříhání videa, sw který realizuje přenos z mé vysílačky do přijímačů, sw, kterým nastavuji vysílač atd. atd. Je to někdy těžké udržovat ten propojený svět, bez té údržby a posouvání se aktualizemi a upgrady dopředu ale taky. Ale to jsem zase mimo téma tohoto vlákna.
Libor
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
to jsem tak nějak mlčky předpokládal. Občas něco vyřežu i na kšeft, na 2D řezání požaduju obrys dílu v DXF. Narovnat to na přířez a vygenerovat Gcode pro frézku z toho trvá chvilku. Občas nějakou maličkost jako třeba rámeček na servo nebo domek na motor nemám problém nakreslit, ale malovat někomu eroplán, na to fakt v současném životě nemám dost času
Jinak obvykle používám Fusion360, na drobnosti ve 2D nebo třeba na drobnou opravu dodaných DXF používám OpenCad, na přípravu 2D dat pro frézku Estlcam, je to v něm jednodušší a daleko rychlejší jak v plnohodnotném CAMu ve Fusionu.
Ovšem kdybych za tu dobu co si s tím hraju nastrkal všechny ty prachy co to stálo do hrnku, koupil bych za to slušnýho jeta.
OK2WY
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Libore, já s tebou vcelku souhlasím a věřím, že v tvém případě víš přesně co děláš a to je samozřejmě v pořádku.Libor píše: ned 24.08.2025 7:19 To je rozumný požadavek, ale maximalistický a obecně pracně splnitelný. Od operačního systému až po provoz RC v modelech (sw ve vysílačích, přijímačích), včetně sw někde mezi - CADy, sw na zpracování fotek, stříhání videa, sw na řízení CNC. Všechno se pořád posouvá a mění a vyžaduje aktualizace. A když si to člověk někde v tom řetězci zmrazí a chce zachovat neměnnost, protože je s fungováním toho něčeho spokojený, tak narazí. Už jen třeba s operačním systémem v počítači, na kterém všechno běží. A to nemluvím o tom, že se aktualizuje kde co kvůli nebezpečnosti světa propojeného internetem. Vede to potom k tomu, že mají lidi doma staré počítače s paralelním portem, protože to potřebuje jejich CNC stroj, nebo mají doma počítač s Windows 7, protože jejich software v novějším operačním systému nejede, nebo mají počítač, který nikdy nesmí připojit k internetu. To není jen o tom cloud / necloud. Je to i o tom, co budu dělat, když mi odejde počítač. Budu schopen to nainstalovat na současný počítač? Poběží to? A budu mít vůbec instalačky všeho, co je k chodu potřeba?
Používám Fusion, používám ho kvůli provázání s CAM a běhá mi to i když jsem bez připojení do internetu. Moje výtvory leží někde na serverech Autodesku (taky to nemám rád), ale mohu si je stáhnout lokálně a nepřijdu o ně, i když bude server Autodesku v pánu. A bude mi to dál fungovat i bez cloudu Autodesku. Ale už si to asi bez Autodesku nenainstaluji na nový počítač. Když budu muset s Autodeskem ukončit spolupráci, tak přejdu k něčemu jinému, protože mám obecnou znalost, jak to funfuje. Bude to jistě bolet. Teď mám ale zadarmo v ruce věc, kterou Autodesk v tom CAMu pořád vyvíjí a vyvíjí potřebné a užitečné věci, tak jsem rád, že mi to pod rukama upgraduje. A takhle mi pod rukama někdo pořád upraduje všechno. Windows, antivir, program pro úpravu fotek, program pro stříhání videa, sw který realizuje přenos z mé vysílačky do přijímačů, sw, kterým nastavuji vysílač atd. atd. Je to někdy těžké udržovat ten propojený svět, bez té údržby a posouvání se aktualizemi a upgrady dopředu ale taky. Ale to jsem zase mimo téma tohoto vlákna.![]()
Rád bych však zmínil jednu zásadní věc. U běžných formátů, jako například XLS, DOC nebo i DWG, DXF je velmi dobrá kompatibilita mezi různými software, tedy i to, že MS Office přečte a zapíše i LibreOffice apod. U 3D dat to tak není. Ten zpropadený Fusion360 není kompatibilní s ničím, dokonce ani s jejich vlajkovou lodí, tedy Autodesk Inventor. Pokud je mi známo, tak soubory *.f3d a *.f3z nejdou otevřít v ničem jiném. Současně také platí, že Fusion360 musí být minimálně jednou za dva týdny připojený ke Cloud aby se zkontrolovala licence. Po této době ti přestane fungovat. A přesně toto jsem už jednou zažil se zmiňovaným DraftSight od DS. Naštěstí se jednalo o DWG/DXF soubory, kde byla hromada alternativ (od legálních, až přes nelegální). Takže to, že si stáhneš zálohu z Fusion Cloud k sobě na počítač, je vlastně dost k ničemu. Alternativou je stahovat nějaký rozumný formát jako je STEP. Ale tam je obsaženo o dost méně informací, než ve skutečném nativním prostředí.
A jen doplním: V předchozím zaměstnání, kde jsme dělali moduly pro průmyslovou automatizaci, jsme kompilovali firmware vždy ve virtuálních strojích. Tím se zabezpečilo to, že i po deseti (a více) letech od prvního vydání firmware bylo možné zkompilovat a zaplátovat firmware bez toho, aby se někde něco dalšího katastrofálně rozbilo. Já sám mám ještě virtuálku se SW co jsem používal jako student a běží to na WindowsXP. Občas se hodí.
Abych to shrnul, nejde mi tak ani o ten cloud a fakt, že data nejsou uloženy lokálně. Klidně at jsou opensource (pro hobby). Průser nastává, kdy poskytovatel změní finanční politiku a jeden má najednou tisíce hodin práce za měsíčním předplatným nebo také vůbec. A to se může stát a už se to stalo (Sketchup, Autodesk 123D).
Sketchup 2017 je offline a jde používat víceméně navždy bez nějakých omezení. Pro aktuální verzi to samozřejmě neplatí, ale upgradovat není nutné.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Taková zajímavost... v neděli jsme po nových zámeckých schodech vyhopkali na Pražský hrad. Kromé jiných cetkokrámků je tam do krámek téhle firmičky https://www.woodencorner.com/
Dřevěné válečky i plochá razítka mají vzory vyhloubené údajně laserem, s viditelnými trochu osmaženými hranami. Hloubka "kapes" je tak 2-3mm, dno rastrované, ale celkem rovné. Pán mi tvrdil, že to je laserem bez ofuku.
Máte někdo představu, jak se takového zahloubení dá dosáhnout?
Dřevěné válečky i plochá razítka mají vzory vyhloubené údajně laserem, s viditelnými trochu osmaženými hranami. Hloubka "kapes" je tak 2-3mm, dno rastrované, ale celkem rovné. Pán mi tvrdil, že to je laserem bez ofuku.
Máte někdo představu, jak se takového zahloubení dá dosáhnout?
jyrry.webnode.cz
Vítej v klubu.warhawk píše: sob 23.08.2025 21:42 Popravdě ke mě nesmí žádný nový produkt Autodesk, ani kdyby byl zadarmo.
Mj. starší si jistě vzpomenou na causu Drafix - před víc jak čtvrt stoletím (z nejž "vznikl" pak Autosketch tím, že ho A koupil aby ho jako nebezpečnou konkurenci zlikvidoval).
https://en.wikipedia.org/wiki/AutoSketch
A
Naštěstí je tu KiCad (teda je takový "trochu" francouzský - ale dá se to nějak přežít)