Vypalovačka x frézka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypalovačka x frézka

#31 Příspěvek od JirkaA »

MPml píše: pon 25.08.2025 15:34
A :roll: Eagle ? - http://mcu.cz/news.php?extend.5092.7
Naštěstí je tu KiCad (teda je takový "trochu" francouzský - ale dá se to nějak přežít)
No tak zrovna Eagle teda oproti "dospělým" návrhovým systémům PCB je (byl) hodně slabej kousek, u něj mě bylo líto jen že jsem se s ním nerozešel daleko dřív. Zlatej KiCAD. Naprosto porovnatelný s Altium Designer za nulovou cenu i pro komerční použití.
OK2WY
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od warhawk »

Jiri píše: ned 24.08.2025 21:10 Sketchup 2017 je offline a jde používat víceméně navždy bez nějakých omezení. Pro aktuální verzi to samozřejmě neplatí, ale upgradovat není nutné.
Tak nějak to potvrzuje to, co říkám. Nový instalátor Sketchup 2017 se dá sehnat už jen pokoutně na různých, ne úplně rozumných, místech. Rozhodně ten instalátor neztrať. Tady aspoň nějaký dobrák dal hash, podle kterého by se snad originální instalace dala poznat.
https://www.reddit.com/r/Sketchup/comme ... make_2017/
JirkaA píše: pon 25.08.2025 20:38 No tak zrovna Eagle teda oproti "dospělým" návrhovým systémům PCB je (byl) hodně slabej kousek, u něj mě bylo líto jen že jsem se s ním nerozešel daleko dřív. Zlatej KiCAD. Naprosto porovnatelný s Altium Designer za nulovou cenu i pro komerční použití.
V době, kdy šel Eagle do kytek byl Kicad na tom podstatně hůře. Ve verzi 4 neuměl ani "vias stitching" mezi rozlitými polygony. Muselo se to obcházet naprosto krkolomně. Eagle byl v té době lepší a uhlazenější software. Právě zásah Autodesku bylo požehnání pro Kicad, zvláště když se toho chytil CERN. Od verze 6 už začal být Kicad použitelný a dále se to jen zlepšovalo.
PS: V Eagle, Kicad a Altium (+ Protel) jsem nakreslil v každém desítky plošňáků. Kicad je můj oblíbený, ale úplně bych ho neporovnával s Altiem. Spousta věcí pro profesionální použití prostě stále chybí.
MPml

#33 Příspěvek od MPml »

JirkaA píše: pon 25.08.2025 20:38 No tak zrovna Eagle teda oproti "dospělým" návrhovým systémům PCB je (byl) hodně slabej kousek, u něj mě bylo líto jen že jsem se s ním nerozešel daleko dřív. Zlatej KiCAD. Naprosto porovnatelný s Altium Designer za nulovou cenu i pro komerční použití.
I slabej kousek lze ještě víc dxxxxxt.
Stejně jako třeba ten Drafix (ten tehdy teda nebyl slabej kousek, ale naopak byl daleko, ale daleko víc napřed).
Prostě kam šlápnu, tráva neroste.
Naposledy upravil(a) MPml dne pon 25.08.2025 22:17, celkem upraveno 1 x.
MPml

#34 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: pon 25.08.2025 21:55 Tak nějak to potvrzuje to, co říkám. Nový instalátor Sketchup 2017 se dá sehnat už jen pokoutně na různých, ne úplně rozumných, místech. Rozhodně ten instalátor neztrať. Tady aspoň nějaký dobrák dal hash, podle kterého by se snad originální instalace dala poznat.
řekl bych, že je to toto (nezkoušel jsem, je třeba prohnat antivirákem a porovnat hash)
https://archive.org/details/sketchupmak ... 782-en-x64
MPml

#35 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: pon 25.08.2025 21:55 Tak nějak to potvrzuje to, co říkám. Nový instalátor Sketchup 2017 se dá sehnat už jen pokoutně na různých, ne úplně rozumných, místech. Rozhodně ten instalátor neztrať. Tady aspoň nějaký dobrák dal hash, podle kterého by se snad originální instalace dala poznat.

V době, kdy šel Eagle do kytek byl Kicad na tom podstatně hůře. Ve verzi 4 neuměl ani "vias stitching" mezi rozlitými polygony. Muselo se to obcházet naprosto krkolomně. Eagle byl v té době lepší a uhlazenější software. Právě zásah Autodesku bylo požehnání pro Kicad, zvláště když se toho chytil CERN. Od verze 6 už začal být Kicad použitelný a dále se to jen zlepšovalo.
PS: V Eagle, Kicad a Altium (+ Protel) jsem nakreslil v každém desítky plošňáků. Kicad je můj oblíbený, ale úplně bych ho neporovnával s Altiem. Spousta věcí pro profesionální použití prostě stále chybí.
čtyřkový KiCAD - přesně z tý doby si celkem dost dobře pamatuju - v tom něco udělat (najít jak se to dělá) - mazec.
Francouzské cokoli se pozná podle toho, že je to vždy přesně obráceně :shock: (nebo alespoň jinak) než by to udělal (dělá) celý okolní svět - nebo i kdokoli jiný.
Dneska ale je naštěstí KiCAD oproti té čtyřce čirá radost.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jyrry »

Ještě frézujete/řežete nebo už jen kreslíte? :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
MPml

#37 Příspěvek od MPml »

jyrry píše: pon 25.08.2025 23:20 Ještě frézujete/řežete nebo už jen kreslíte? :mrgreen:
Jo, ještě asi tak půl hoďky budu kreslit - pak konečně vypnu ten zpropadený sčot.
A na mašinu to přijde až dneska :lol:
zaford

#38 Příspěvek od zaford »

Ahoj,
zmiňuješ stavbu RESek, tak bych přidal svoje zkušenosti.
Mimo jiné je konstrukce RESek předepsána ze dřeva, takže 3D tisk lze využít jen okrajově, určitě ne na primární konstrukci.
Stavím si svoje e-RESky za pomocí obyčejné gravírky 3018 (3500 kč), doplněné laserem 10W (příkon 80W, 170€), dodávaný laser 5W na řezání nebyl vhodný.
Součástí balení byl i motor pro frézování, funguje, ale raději dělám s laserem.
Laser jsem doplnil ofukem, 50€

Ptáš se na čas....
Samotné vypalování na jedno letadlo vezme tak tři - čtyři odpoledne.
Když pálím balsu, nedovolím si od laseru odejít (několikrát se mi stalo, že balsa začala hořet)
Takže tam sedím v dílně a poslouchám hučení větráků, které se snaží ten smrad dostat pryč.
Ale, kolik letadel budeš dělat do roka ?

Mnohem časově náročnější je příprava.
Umíš si udělat aerodynamický návrh ? Pokud ano, tak výborně, první kolo máš za sebou.
Další v pořadí je návrh konstrukce.
Já jsem v oblasti CAD úplný amatér a jakékoliv učení nových technologií mě stojí spoustu času.
Pro 3D návrh konstrukce křídla a ocasních ploch používám program Wing Helper (50€). Ten mi vytvoří export do formátu DXF. Zdá se mi na učení jednodušší než devWing, ale umí toho méně.
Na editaci DXF jsem koupil 2D TurboCad (2000,- Kč) a v něm překreslím DXF do konečné podoby a dodělám díly které 3D program neumí. Tady je jedno jaký 2D CAD, jde jen o to, s kterým programem si budeš rozumět.
Obvykle strávím s 2D CAD 14 dní, někdy i měsíc.

Dále postupuji s tím, co jsem dostal k mému "obráběcímu centru" cnc 3018.
Jako CAM program používám EstlCam - umí načíst DXF a exportovat do formátu NC. EstlCam jsem raději koupil plnou verzi (50€), ale dalo se dělat i s dodávanou demo verzí.
Pro pálení laserem používám dodávaný LaserGRBL, ten načte formát NC a ovládá přímo cnc, v mém případě laser.
Pro frézování mi dodali program Candle - funguje.

Co se materiálu týká, balsu do 3 mm luxusně, stejně tak překližku Ceibu 2 mm nebo leteckou březovou 1 mm, ta ale strašně smrdí. Přesnost je kolem 0,1 mm.
Balsa do 5 mm i překližka topol 3 mm s kompromisy (laser při větších hloubkách vypaluje kráter = šikmé stěny).
Vysoká přesnost o je na druhou stranu trochu problém - po základním 3D návrhu musím jít do svého skladu materiálu a vybrat konkrétní prkénka ze kterých se budou jednotlivé díly vypalovat, změřit jejich tloušťky, a tyto hodnoty zpětně zavést do konstrukce.
Například balsa 2 mm může mít v praxi tloušťku 2,0 ale i 2,3...
Takto vyřezané díly pak už sestavuješ jako puzzle, jen je doplníš "dlouhými" díly (nosníky a pod.).
Omezením jsou rozměry pracovního prostoru mé gravírky 30 x 18 cm, ale RESka se na tom vyrobit dá.
Samozřejmě existují i větší modely cnc strojů, je to jen otázka peněz. Aktuální ceny mohou být nižší, jsou to už dva roky.

Karel
Orel21

#39 Příspěvek od Orel21 »

Čas není tak velký problém.

Ano, návrh modelu po aerodynamické i pevnostní stránce myslím zvládnu :).

Program Wing Helper čeká na vyzkoušení (týdenní zkušební verze).

Jako mladší:) jsem hodně chtěl křídla s diagonální konstrukcí a moc se mi líbily a líbí křídla s eliptickýma ušima. A na toto dělat žebra si nedovedu představit jinak, než digitální cestou. Trochu odbočím: pro profil s rovným spodkem (Třeba AG34) by bylo možné asi použít postup, který začíná tady https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... LG-s/page5, asi v dolní čtvrtině stránky.

Zpátky k tématu: Díky moc za informace a názory, první teď je zvládnout nakreslit půdorys křídla a k němu profily (klasická žebra kolmá k nosníku budou stačit pro začátek až až). Myslím, že silnější žebra křídla se snadno udělí slepením několika tenčích, ve kterých jsou díry pro vodící kolíky.

M.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

zaford píše: úte 26.08.2025 0:33 ...
Jako CAM program používám EstlCam - umí načíst DXF a exportovat do formátu NC. EstlCam jsem raději koupil plnou verzi (50€)
...
EstlCAM mám už několik roků, mám k němu i originál Arduino a můžu řezat rovnou z EslCAMu, bez dalšího mezistupně. To Arduino ale už nejde koupit, kvůli nějakému divnému omezení (???)

Blazu kupuji v poslední době od HVP, nemám už problém s proměnnou tloušťkou; to spíš s topolovkou, která je od 2,7 po 3,2mm a má v sobě "louže" lepidla jako pasti na frézičky (a možná i na laser).

Co se týká smradu z laserování dřeva, to myslím že je lepší odsávat prach z frézování, než ty zplodiny spalování lepidel v překližkách. A překližkám se v konstrukci leteckých modelů moc vyhnout nedá.
jyrry.webnode.cz
zaford

#41 Příspěvek od zaford »

Program Wing Helper čeká na vyzkoušení (týdenní zkušební verze).
pokud chceš diagonální konstrukci a eliptická křídla, tak to jsou právě věci, které Wing Helper neumí.
Buď použij devWing - kolega v něm RESky navrhuje, s diagonálními žebry a eliptickým půdorysem - a nebo nějaký "dospělý" 3D CAD.
prikrylm

#42 Příspěvek od prikrylm »

(postřehy bez ladu a skladu)
Hltám to tu, páč je tu pro mě spousta informací...
Trochu (opravdu okrajově) jsem čuchnul k frézce, tak jsem řešil jak stvořit data, takže díky za zkušenosti.
Jinak více méně jen tisknu a (téměř) ne letadla. Resp. jedno létající mám (Eclipson model A). Lítá, i v celku pěkně. Akorát ten tisk se mi proti balsa-potah jeví jako křehký a relativně těžký (i LW-PLA). PLA je na tom navíc blbě, co se týká tepla. Nad 60°C se na výrobek nesmí člověk ani křivě podívat, jinak TO mění tvar. Zase na tisk stačí tiskárna a slepit se TO dá prakticky na koleně, na balsu je potřeba nějaký prostor a více nástrojů...

Docela dlouho jsem 3D modely pro tiskárnu tvořil v Blenderu (fakt jo :) ). Kdo znáte, je to super produkt, ale na úplně jiné věci. Jako vytvořit model a vytisknout jde, případná úprava je ale porod. Tak jsem zkusil FreeCAD. Nějak funguje, ale pokud člověk čuchne třeba k tomu zatracovanému Fusion360, tak FreeCAD prakticky nic neumí a ještě je potřeba pořád vymýšlet jiné cesty, protože "takhle TO nejde"..
(free verze) Fusion360 mi zafungoval i v přípravě přípravy dat na frézku, ale tuhle cestu jsem jen zkoušel, nic jsem pomocí této cesty nestvořil. Co jsem tvořil byly jen modely na 3D tiskárnu, kde data pro CNC tvořil PrůšaSlicer nebo (teď ještě) UltiMaker.

Možná ještě - pokud chcete nějak začít s CAD, tak nepřehlédněte OnShape. Je to sice online, ale je to oline, nic se neinstaluje, běží TO velmi slušně v prohlížeči, takže prakticky hned. Ano, musí se člověk zaregistrovat. Nějak z toho lze dostat asi i CAM data, ale tuto cestu jsem nezkoušel a mám pocit, že tohle free verze neumí. Ale vypadne z toho třeba STEP pro další SW..

Za mě toho Fusion360 umí "víc" jako OnShape (třeba skládání celku z více kusů mi ve Fusion přijde mnohem příjemnější), ale OnShape je takový "instantnější", hned k dispozici, free verze OnShape nemá omezení počtu projektů. FreeCAD je podle mě furt hodně horší jak ten OnShape.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Orel21

#43 Příspěvek od Orel21 »

zaford píše: úte 26.08.2025 9:49 pokud chceš diagonální konstrukci a eliptická křídla, tak to jsou právě věci, které Wing Helper neumí.
Aha, díky za upozornění.

M.
Orel21

#44 Příspěvek od Orel21 »

Ptáš se na čas....
Samotné vypalování na jedno letadlo vezme tak tři - čtyři odpoledne.
Jaký výkon laseru a jaký výkon motoru je na vašich zařízeních? A jaký asi čas práce mašinky odhadujete na vypálení sady žeber pro křídlo 2m RC větroně?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od jyrry »

Jestli ti jde o rychlost, tak na frézce běžně řežu třeba balzová žebra 1,5-2mm tak, že položím dvě prkna na sebe, frézička 0,8-1,0mm. Topolovku také řežu 3+3mm na sobě, frézička 1,2-1,4mm. Případně si můžeš zhruba spočítat čas podle dráhy řezu, v balze jedu 720-840mm/min + 5-10% na přejezdy. Dá se i mnohem rychleji, to ale považuju za zbytečné, pokud se tím ovšem neživím nebo nejsem extrémě nedočkavý.
Příkon mého vřetena (domádo s modelářským BLDC motorem) je do 90W. Nad tuto hodnotu čeká frézičku 1,0-1,2mm brzká smrt zlomením.
Sadu všech** dílů na křídlo 2400mm Admirála II tipnu bohatě do hodiny činnosti frézky. Dost času ovšem zabere výměna prken, ptáš se ale jen na práci stroje.
** jsou to nejen žebra jako taková (středy a uši B1,5), ale třeba i kořenová z překližky, výztuhy v oblasti spojky a žebra v lomení uší (B2 a B3), koncové oblouky.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Dílna“