Graupner Mosquito 1975 a 2025

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
LJM
Kontaktovat uživatele:

Graupner Mosquito 1975 a 2025

#1 Příspěvek od LJM »

Staré Mosquito od Alfreda Militkyho je natolik létavý a estetický model, navíc pro mnohé je to i sen z mládí, že se o něm oplatí něco sdílet via všechny internety.
Pouze pro inspiraci a motivaci. Když to motivuje k jeho stavbě jenom jednoho nadšence, pak to není zbytečný příspěvek. Ať je Mosquitů milion!

Zde je má stavba Mosquito 2025, od nuly, podle stavebního plánu, ale po svém – dřevo + 3D tisk:
https://eu.zonerama.com/mojzes/Album/13525302
A také obrázkové video ze stavby:

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

A zde je originální vintage stavebnice z roku 1975, která si ke mě našla cestu a je právě ve fázi stavby. Bude to čistý kluzák.
Fotky budu do alba průběžně a nepravidelně doplňovat podle toho jak se mi bude chtít.
https://eu.zonerama.com/mojzes/Album/13754270

Kdyby měl někdo zájem o inspiraci i jinými retro modely Graupner, zde jsou alba i videa některých z nich:
https://www.youtube.com/@lubomirmojzes/videos
https://eu.zonerama.com/mojzes/488048
Lubomir – LM Ateliér | Mojzi Model
Najdi to, co miluješ, a nech, ať tě to zabije.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: Graupner Mosquito 1975 a 2025

#2 Příspěvek od warhawk »

Dobré tě tady vidět, krásná tvorba. Teprvé však to rádio tomu dává ty správné grády. Už jsem si početl na rc-network.de.
LJM
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od LJM »

warhawk píše: úte 26.08.2025 17:02 Dobré tě tady vidět, krásná tvorba. Teprvé však to rádio tomu dává ty správné grády. Už jsem si početl na rc-network.de.
Hihi, ve vintage rádiích se docela vyžívám. :-D
Mám svou funkční pětici rádií, které střídám v používání. Všechny jsem si předělal na dva-čtyři. Až na to poslední, to už tak bylo. :-D
Všechny jsou ve stavu nového a se všemi jsem měl kdysi něco společného, proto jsem si je sehnal. Mám je na poliččce v kanclu a každý den je mám na očích :-)
Skoro všechny mé modely jsou dvou osé a pro ně se vyloženě ta vintage rádia hodí.
Přílohy
DSCF7683.JPG
IMG_20250524_140407.jpg
LJM
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od LJM »

Malé pokračování na Mosquitu 1975. Mazlení se se dřevem.
K tomu mi hraje Mark a jeho LP One Deep River.
Přílohy
DSCF7765.JPG
DSCF7763.JPG
DSCF7761.JPG
DSCF7760.JPG
DSCF7757.JPG
DSCF7753.JPG
HONZIK 22

#5 Příspěvek od HONZIK 22 »

Pekne cistoucke. Takze zadny motor CD s prodlouzenou hrideli v cumaku nebude?
Coby v prvnim seriove hromadne vyrabenem elektroletu vetroni?
LJM
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od LJM »

Nebude. Motorové Moskito už mám. Viz video a album nahoře. Tohle bude čistá věc. Jako na krabici. Ozdoba alpských pastvin. :-)
LJM
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od LJM »

A kdyby se v současné době našel nějaký estét :-), který by chtěl postavit tento nádherný model, ale nechce se mu modelovat celý předek ze dřeva, pasovat kabinu a dodržet perfektní křivky (na které je Mosquito velmi citlivé), tak zde je odkaz na můj Maker World, kde najde všechny potřebné soubory pro 3D tisk celého čumáku + dokumentaci, vše pro verzi 2025.
Za soubory můžou nechat lajk, anebo, pokud jsou registrovaní, tak raketku. :-)

https://makerworld.com/en/models/143575 ... Id-1493651
LJM
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od LJM »

Dnes hodinu korekčního broušení, protože Mosquito je velmi citlivé na hladkost křivěk. Nyní je trupič připraven na lakování.
Přílohy
DSCF7819.JPG
DSCF7818.JPG
DSCF7817.JPG
DSCF7816.JPG
DSCF7808.JPG
DSCF7807.JPG
HONZIK 22

#9 Příspěvek od HONZIK 22 »

Me by se trepaly ruce. Kdyz vim ,ze toto je jeden z poslednich dostupnych orginal stavebnic a 2.pokus uz nemam :D .Jednou jsem se dival na casosberme video odkryvani premalovaneho obrazu k spodnimu hodnotnemu orginalu. To byl tres i s podlozenym zapestim.
Ad2. Nikdy jsem si nevsiml detajliku,tech trojuhelniku pro odtokovou hranu kridla centroplanu na trupu.
LJM
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od LJM »

Mám možná štěstí, že to modelářství tak nežeru :-) Miluji to, ale nežeru to. :-)
Tyhle stavebnice se musí stavět, nesmí skončit na skříni nějakého vše-sběratele. :-D
Proto jsem si ji koupil aby neskončila na další skříni u někoho, kdo létá moderní sračky a kdo by ji stejně nikdy nepostavil. :-)
Mohl jsem to Mosquito postavit jen podle plánu jako výše uvedenou verzi 2025 a měl bych to mnohem levnější.
Ale chtěl jsem krabici. :-D :-D :-D

Na úmprůmce jsme v 80. letech restaurovali několik obrazů a to jsem měl tehdy strach, jako mladé ucho. Ale nesmí se moc přemýšlet, jinak je to ještě horší.
Prostě jen použít naučené dovednosti a nic neřešit. A u staré stavebnice je to to samé - nic neřešit, jen stavět podle vlastních dovedností. A co se nepovede, udělá se znovu. Je to jen dřevo. :-) Některé díly jsem stejně nahradil podle sebe - třeba ty trojůhelníky v centroplánu - jsou vyrobeny z prefabrikované odtokovky, protože Graupner je měl vyseknuté z B2 a vždy tři na sobě, slepit a pak vybrousit do klínu. To je kravina, protože kvůli tomu lepidlu by se to nedalo brousit do plynulého klínu. Je to vyseknuté z velmi měkké balzy. A navíc by to byla pakárna. A několik dalších dílů je tam takhle zprasených, aby se musely lepit k sobě, aby ušetřil a aby použil jednu tloušťku prkénka pro co nejvíce dílů.
I ty boční centroplánové dosedací plochy pod kořeny křídla byly v originálu na slepení ze třech vrstev. Navíc měkká balza, špatně vyseknuta, takže bylo nemožné je udělat přesně. Tak jsem je udělal z polotvrdé B8 a hezky vyrousil jak bylo potřeba. Proto není na míste nějaký strach. Je to jen stará stavebnice. :-)
Přílohy
DSCF7781.JPG
miran50

#11 Příspěvek od miran50 »

Jakým lepidlem lepíte ?
Graupner myslím dodával ke stavebnicím UHU Hart.
Zkoušel jsem Titebond Wood Glue, ale ten tuhne pomaleji a stéká na podložku.
sozda

#12 Příspěvek od sozda »

Ano ano, Mosquito je nádherné éro a co jsem v penzi tak na něj se zalíbením koukám, že bych si ho na stará kolena postavil, ale když vidím v plánu kolik obsahuje dílů tak bych bral nejakou stavebnici kde jsou alespoň nařezaná žebra křídla a výškovky a nejaké přepážky trupu, aby se to snadněji dávalo do kupy. Co se vysílačů týká tak mám taky pro potěchu oka ikonický Graupnerův žlutý 12S a černý 12S ten černý jsem nechal na 27 MHz i s přijímačem a servy vše v původním stavu a funkční.
Nevíte někdo jestli existuje taková stavebnice? Plán je na Outerzone
HONZIK 22

#13 Příspěvek od HONZIK 22 »

posting.php?mode=quote&p=1570388&sid=da ... ee36398a8c
Ale vzdy dostupna je. Modifikovana samotnym Stefanem Graupnerem a mozna ,ze ani ne
,ale je.
Kridelka nemusis ,ale muzes ,profil je jiny ...Koneckoncu jedna z poslednich variant v jiz zanikatelske epose Graupnera s kridelkama byla. Neni vysekavana ,ale ciste frezovana , ale je.
https://sg-modellbau.de/products/mosqui ... st-nr-4243
HONZIK 22

#14 Příspěvek od HONZIK 22 »

Ja bych pro tuto sestavu vrazdil.Ne humor. Mazlil se s tim. :D
Slovy to nelze popsat ,kdyz jsem preklesloval pres kloboukovy papir obrazky z Graupner katalogu.
200m od meho detskeho pokojicku pres okno letala Graupner ASK-14 D Koga a Mosquito. A ja musel jit do mesta na hodinu klaviru. Nenavidel jsem klavir dalsich 20let.
LJM
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od LJM »

miran50 píše: ned 07.09.2025 9:43 Jakým lepidlem lepíte ?
Graupner myslím dodával ke stavebnicím UHU Hart.
Zkoušel jsem Titebond Wood Glue, ale ten tuhne pomaleji a stéká na podložku.
Lepím s Perfect-G. Fantastické lepidlo!
Skoro stejné je i Kavan, ale Perfect-G se o něco lépe brousí. Ale asi nejlépe se brousí Kleiberit Leim 305 - taky fantastické lepidlo.
No a pak tu a tam používám bezzápachové CA a epoxy Endfest 300.

Titebondy mám všechny, ale na modelářství je vhodný pouze Titebond Speed Set a Guick&Thick.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“