Vypalovačka x frézka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypalovačka x frézka

#46 Příspěvek od blesk »

Dneska běžně dostupný 20W LED laser:

Balza do 2mm 2500mm/min
Balza 3mm 1900mm/min
Balza 5mm 1200mm/min
Topol 3mm 550mm/min
Bříza 3mm 400mm/min

Údaje jsou pro měkkou balzu, kupuju do 120g/dm³

S vyšším výkonem, třeba 40W budou časy samozřejmě cca poloviční, nicméně s rychlostí klesá přesnost a v rozích to dělá škaredé věci, ale to mi dělá i CO laser, tam jedu max 4000mm/min ale třeba i překližku (3mm topol)
zaford

#47 Příspěvek od zaford »

Orel21 píše: pát 29.08.2025 16:51 Jaký výkon laseru a jaký výkon motoru je na vašich zařízeních? A jaký asi čas práce mašinky odhadujete na vypálení sady žeber pro křídlo 2m RC větroně?
Výkon laseru nastavuji podle materiálu. Pro balsu 0,8 mm dávám 20%, pro topolovku 3 mm (dva průchody) dávám 60% z dostupného výkonu 10W.
Rychlost většinou používám 300 mm/min. Na žebra RESkového křídla byly potřeba cca 3 hodiny čistého řezacího času.

Ale celé je to alchymie. Záleží na materiálu i na tvaru řezu. To se nedá vysvětlit, to chce zkoušet...
Můžeš samozřejmě řezat vyšším výkonem při vyšší rychlosti, záleží jak budeš spokojen s výsledkem.
Jak tu někdo zmínil, nezanedbatelné jsou prostoje na upínání materiálu (pokud neplánuješ rovnou vakuový stůl).
Dost času zabere oprava chyb. Chyby v počáteční konstrukci, chyby při práci s CAM programem, omyly při zadávání výkresů a spousta dalších nepříjemností.

Je tu ještě jeden aspekt. Proč řezat jen žebra, když mám dělníka pracujícího s desetinovou přesností.
Takže dnes řežu i pomocné náběžky, odtokovky, pomocné nosníky, stojiny, šablony, negativní podpěry a kde co dalšího.
Zkrátka , upravuji konstrukci podle technologických možností. Tím se samozřejmě řezací čas prodlužuje.

Karel
Libor
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Libor »

blesk píše: sob 30.08.2025 7:41 s rychlostí klesá přesnost a v rozích to dělá škaredé věci
Můžeš to prosím kvantifikovat, o kolik tvar v rohu ujede?
Libor
blesk
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od blesk »

Je to v řádech desetin, při prudké změně to kvůli malé tuhosti a vůlím vytvoří vlnovku s tlumeným průběhem. Na obyč LED laseru mi to dělá nad 2500mm/min na COcku nad 5000mm/min
Orel21

#50 Příspěvek od Orel21 »

Díky všem, potřebuju vědět, po čem mám koukat.

Mirek
Odpovědět

Zpět na „Dílna“