Jaké rádio? (konec 2025)

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Louda

Re: Jaké rádio? (konec 2025)

#16 Příspěvek od Louda »

pepin píše: úte 23.09.2025 14:39 Loudo v podstatě se šablonovym rádiem souhlas, ale umlátí ho cena přijimaču pro šablonový radio nebo koupí zase jen šablonový radio u kterýho bude pokud s modelařinou nesekne za 2 tři roky řešit že už by chtěl jiný zase lepší a komplet začne kuli přijimačum komplet od začátku.

Duležity je prodle mě jediný, ve 12 letech vyloudit z babičky na přijímač jen 400 kč, nikoli 3000 kč.
Pepine
Mrkni na big hobby na Corona přijímače pro FASST nebo FHSS uvidíš cenz okolo od 600 do 800 kč. Jde to i levněji. Ve stejné relaci se vyskytují i originály Futaba na bazaru. Potud k šablonám.

Pokud je o budoucnost souhlas. FASST nemá telemetrii. a vyšší vysílače od Futaby jsou cenově jinde. Tady nemá ETX radio cenově konkurenci.

Pokud bude přecházet na ETX vysílač pod tvým odborným vedením tak není co řešit všechny mé komentáře jsou passé.
A pokud se uvolíš k tomu že mu zapájíš piny do ELRS přijímače bude mít šestikanály za 400...
pepin

#17 Příspěvek od pepin »

ellet píše: úte 23.09.2025 14:54 ...by to mohl nainstalovat i Pepinovi :lol:
Pepin si už vystačí jen s tou položkou vlož za 😀
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od warhawk »

Kdyby nekdo z vas nasel nejaky RF modul pro Futabu FF9, tak tu jednu peknou mam, dokonce upravenou tak aby sla na dva clanky LiIon (to napeti modernim 2.4 GHz modulum staci). Klidne ji daruji.
Louda

#19 Příspěvek od Louda »

Pepine, já se ještě vrátím k těm 12 letům etc. Zkusil jsem se podívat na matematiku základní školy . Můžu se mýlit ale co jsem našel tak procenta jsou v sedmé a první rovnice v osme kluk to samozřejmě může předběhnout ale buďme realisti.
Louda

#20 Příspěvek od Louda »

Louda píše: úte 23.09.2025 21:51 Pepine, já se ještě vrátím k těm 12 letům a nastavování ETX. Zkusil jsem se podívat na matematiku základní školy . Můžu se mýlit ale co jsem našel tak procenta jsou v sedmé a první rovnice v osme kluk to samozřejmě může předběhnout ale buďme realisti.
chorche

#21 Příspěvek od chorche »

pepin píše: úte 23.09.2025 14:04 ale probuh hlavně tam nedavej už ty kvalitní boční tuningový slidery, to je fakt šílenost jak to jde ztuha, ty otočný nahoře jsou tuningový otočně se lepící k vazelině asi i v poho jako že na cosi jako nastavení hlasitosti radia nebo jasu displee i tak pocitově jako by suprovější ve smyslu pocitu kvalitni radio má i super kvalitní potáky co se lepěj a je to boj je otočit jinam, ale ty boční slidery třeba pro buterfly, klapky a prát se s tim jak se jim kurva nechce aby je někdo budil a přemistoval do jiný polohy tam je to fakt tuning tak max pro zlost, uživatel nasratý a slidery že s nima chce zase někdo hejbat taky nasratý.
Tak jine slidery nez ty tuhe Mk.II uz sehnat nejdou, kazdopadne pokud ti nevyhovuji, mam ty original. Neob jsem ti je nechal k radiu? Ted uz vazne nevim.
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

chorche píše: úte 23.09.2025 22:05 Tak jine slidery nez ty tuhe Mk.II uz sehnat nejdou, kazdopadne pokud ti nevyhovuji, mam ty original. Neob jsem ti je nechal k radiu? Ted uz vazne nevim.
Já mam pocit že si mi je nechal k tomu druhemu radiomasteru a že jsem si jen nebral snad ty ruzný náhradní přepínače bo kdybych třeba ty dlouhý ulomil stejně bych je když už bych se v tom radiu beztak musel hrabat tak měnil za krátký tak mi přišlo zbytečný syslit něco co já stejně nechci.

Ty bočni slidery já stejně nepouživám, tak je mi to jedno že ty tuningový jdou ztuha, já to jen zminil že uživatelsky mi přijdou lepší ty obyč.
prikrylm

#23 Příspěvek od prikrylm »

... ELRS se dělají i s PWM (není potřeba nic pájet - tuhle jsem jakési 5ch kupoval kolem 300Kč) a rozumné telemetrické 6ch přijímače se dají nové splašit za 250 Kč (zrovna budu dva FS-iA6B poskytovat, páč zrovna byla "akce", tak proč ne, žejo)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Louda

#24 Příspěvek od Louda »

prikrylm píše: stř 24.09.2025 8:48 ... ELRS se dělají i s PWM (není potřeba nic pájet - tuhle jsem jakési 5ch kupoval kolem 300Kč) a rozumné telemetrické 6ch přijímače se dají nové splašit za 250 Kč (zrovna budu dva FS-iA6B poskytovat, páč zrovna byla "akce", tak proč ne, žejo)
Určitě se najdou , já jen vycházel ze zadání 12 letý kluk, rodiče nechtějí kupovat prs internet v číně, tak jsem našel pwm 6k ELRS přijímače které mám odzkoušené u českých prodejců za 399 Kč ale s nutností zapájet piny nebo hotový 6kan radiomaster za cca 700. atd..

A souhlas když se stoupíme z výšin ETX a ELRS, je tu dalších možností ...
Louda

#25 Příspěvek od Louda »

Třeba ta FF9 co nabízí warhawk je nádherně radio
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od warhawk »

Prilis velka komplexita radia muze nejen u mladezniku zpusobit frustraci a odlozeni konicku.
Ja si nedokazu predstavit, ze 12-lety kluk bez domaciho modelarskeho zazemi, bude fungovat na EdgeTX a ELRS. Mi je 40, modelarim od decka a stejne mi prechod pridal par vrasek na cele.
Radio jako FF-9 (9CAP) je proste "zapni a jed". Zvlaste u klasickych plosniku staci jen vytvorit novy model, zastrcit podle navodu serva do spravnych pozic, nastavit reverzy, ATV, pripadne EXPO a muze se jit litat.
To bylo to krasne kouzlo Flash5x kdyz jsem zacinal se slow-park fly.
chorche

#27 Příspěvek od chorche »

Zase na druhou stranu, maldej klucina pro ktereho je pocitac a veci okolo pravdepodobne samozrejmou soucasti kazdodenniho zivota muze naopak ocenit logicnost EdgeTX. Navic na tom opravdu nic sloziteho neni, Jak EdgeTX atak ExpressLRS je velmi dobre zdokumentovane a staci jen nebyt linej a nastudovat si zaklady.
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
pepin

#28 Příspěvek od pepin »

chorche píše: úte 23.09.2025 22:05 Tak jine slidery nez ty tuhe Mk.II uz sehnat nejdou, kazdopadne pokud ti nevyhovuji, mam ty original. Neob jsem ti je nechal k radiu? Ted uz vazne nevim.
Já mam pocit že ty puvodní jak otočný tak ty boční slidery mám u sebe někde v tý krabici.

Oni jsou i ty tuningový v poho použitelný, ty obyč ale jdou víc zlehka, jasně, jsou takový jako hračkoidní ale lip se s nimi diky tomu manipuluje.
prikrylm

#29 Příspěvek od prikrylm »

Si úplně nemyslím, že EdgeTX je složitější jako systém v FF-9. EdgeTX je podle mě mnohem blíž tomu, co (s prominutím) děcka zvládají s telefonem a "cvak" model se v EdgeTX založí úplně stejně jako u šablonového rádia. I krásný průvodce (s obrázky u barevných rádií) v EdgeTX je... a jestli správně počítám, tak jsem std 4ch model stvořil za necelou minutu sice bez párování přijímače, ale zase s jakousi základní telemetrickou obrazovkou a "rozumným" expo na kniplech a třemi letovými režimy (takové trochu "tupé" - jen omezují výchylky - tohle stvořil "dual rate"), ale...

(animovaný gif)
new_model.gif

Uznávám, že ELRS je trochu komplikace, ale ten jsem doporučoval aspoň zatím vynechat. Proto TX15 raději ne, nebo přikoupit externí 4in1 modul. Externí modul je jen malinká komplikace a prakticky se "jen" sáhne jinam v menu, když se páruje přijímač.

Zase nabízet 12-ti letému nadšenci 25-let starou (s prominutím) vykopávku, z toho by asi taky nebyl úplně nadšený, ne?

(nemodelařím od děcka - vlastně, když nepočítám dva pradávné balzové gumáky ala Bambi 3, tisky, opravy a sestavování prakticky hotových poletuch, prakticky jen asi trochu víc jak 10 let pilotuju - , je mi kapku víc a po úplně tupých rádiích, pak DX7 a Auroře 9X, jsem byl z OTX/ETX úplně nadšený. Už jen proto, že za "pusu" poskytují možnosti, které jsou náznakově vidět až u rádií řádově dražších)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Louda

#30 Příspěvek od Louda »

Ja se na to dívám tak že je to asi 6sták a že mu chybí ty dva roky školní průpravy matematika fyzika, i kdyz telefonem a PC hrami vládne jako málokdo z nás, doufám že jsem se ted niho nedotknul.

Myslím že to nerozlouskneme a mám návrh.

Pojdme mu tady místo dalšího dohadování udělat učební-zkušební prostředí aby si s naší pomocí nastavil companion a na něm své modely.
Souhlasíte? (Hlavně ETX gurus - ellet, prikryl, chorche--00) Pokud ano, Pepine přizveš ho. Ostatně pokud je do modelářství zapálený a v PC a mobilu sběhlý tak si nás už tady čte --00__
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“