Zdravím všechny.
Po delší době zde přidám jednu svou přestavbu. Opět se jedná o model Bruder, tentokrát 2037 Horsch Maestro 8CX.
Původně tomu tak bylo, dnes už je to malinko jinak. Aby to za 9RX nevypadalo úplně malé, tak jsem pořídil modely hned dva a použil poslední dva segmenty obou ramen. Dosáhl jsem tím tedy rozšíření a zvýšení počtů výsevních vozíků na 12.
Celý model je původních barvách, ty mi přišly jako fajn a nebylo potřeba je měnit. Využil jsem původní skládací mechanizmy a na hlavní rameno jsem použil standart servo 9imod kolem 40kg. Jede až neskutečně hladce a hlavně tiše. Přepákování najdete ve fotkách na rajče. Když je stroj složený, jsou páky v rovině, stejně tak, když je rozložený, servo je 180°, proto je to možné. Umístění jsem zvolil pod schůdky, tím pádem opravdu nejde skoro vidět.
Na ramena (levé a pravé) jsem použil serva Frsky velikosti mikro, která zabírají až 7kg/cm, což na ramena stačí. Umístění je dle mého nejefektivnější, osa otáčení serva je v ose otáčení ramene. Tím je zaručeno to, že veškerá síla je vyvinuta na zvedání ramen bez přepákování. Serva jsou šroubována do zadní části, kterou jsem musel oddělit a po sléze opět slepit (moc masa tam nezůstalo, lepidlo byla jasná volba). Na konci tak dlouhých ramen už musí být opěrná kola, proto jsem využil rozebraného kultivátoru a kola dodal z něj.
Jakmile to bylo hotové a funkční, vrhnul jsem se na nějakou tu elektrifikaci. Ve výsevnících v originálu žádné kontrolky nejsou, ale bez nich mi to přišlo takové chudé, tak jsem vymýšlel. Řekl jsem si, že by bylo fajn, kdyby kontrolky svítily alespoň červeně a zeleně. Pokud však bychom chtěli ovládat každou diodu samostatně, muselo by tam být asi 25 kabelů, což není úplně super. Našel jsem tedy programovatelné LED, které se propojí všechny paralelně plusy, mínusy a datový kabel a pomocí arduina nebo esp jde ovládat každá zvlášť a máte jen 3 kabely ze všech diod. Jelikož jsou LED typu 5050 a RGB, tak jde namíchat jakákoliv barva. Do černých krytů výsevníků jsem navrtal 2,5mm dírky a diody vlepil zevnitř.
Jako ovládání mám arduino nano, které reaguje na pokyny z vysílačky a v různých přednastavených režimech rozsvěcuje a mění barvy na LEDkách. Je to naprosto perfektní systém na podobné aplikace.
Bylo potřeba doladit i nějaké ty detaily, tudíž jsem vzal maketu slzičkového plechu a dal jej na pochozí místa. Namohly chybět ani varovné samolepky, které jsem k mému překvapení našel v originál manuálu stroje včetně umístění, nebylo už nic lehčího než vše převést do digitální podoby a obtisky si vytisknout. Grafika byla potřeba i při změně pojmenování, ale tyto obtisky, jelikož jsou tisknuté bílou barvou, pro mě tiskli v modelgaraz.cz.
Nemohl jsem vynechat ani nějaké to zašpinění od provozu jako bláto a kousky trávy zespod stroje a na stupíncích.
Veškerá elektronika je schována v násypníku a vede k ní jen napájení, které je distribuováno z traktoru v podobě XT30 se 6V. V Horschu je přijímač Archer R6+, zmiňované arduino a jeden spínač na zadní pracovní světla.
Celý stroj dostal polomatný vrchní lak.
Pracovní šířka je cca 60cm, délka cca 40cm, váha asi 1,5kg.
Fotky: https://www.rajce.idnes.cz/romanie/albu ... estro-12cx
Video:
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
https://youtube.com/shorts/vFmPFX5PUUA? ... 2ala8FZdoI
Horsch Maestro 12CX
- Roman_rc.pilot
Horsch Maestro 12CX
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Horsch Maestro 12CX
Pěkné.
Máš odkaz na ty diody? Díky.
Máš odkaz na ty diody? Díky.
- Roman_rc.pilot
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
@Roman - úžasná hračka. 
@TomasC
Zkus prakticky "kdekoli" hledat "neopixel". Např. https://www.laskakit.cz/vyhledavani/?string=neopixel
Dělají se jednotlivě i "pásky", dokonce 5V i 12V (akorát ty 12V jsou tuším většinou ovladatelné "po třech").
Někdy loni před zimou jsem se pustil do světýlek a když jsem měl hotovou desku s CPU a budiči na 8 LED, tak jsem narazil na tyhle programovatelné RGB LEDky a celý "projekt" mi to trochu znechutilo (ve smyslu, pokud LED nebudou výkonové, tak ty neopixel to dost válcují). A že pod křídla FunCubu (kde jsou "díry" s vlepenými zpevňovacími trubkami) vlepím pásek a budu s nimi doslova psát po obloze. TO zatím skončilo nákupem LED pásek a mnoha světelnými "blbinami". Tak snad tuto zimu... Vymyslel jsem si, že TO bude na RP2040 s WiFi, že bych tam jako dohrával zobrazovací "vzorky", nebo tak něco.
@TomasC
Zkus prakticky "kdekoli" hledat "neopixel". Např. https://www.laskakit.cz/vyhledavani/?string=neopixel
Dělají se jednotlivě i "pásky", dokonce 5V i 12V (akorát ty 12V jsou tuším většinou ovladatelné "po třech").
Někdy loni před zimou jsem se pustil do světýlek a když jsem měl hotovou desku s CPU a budiči na 8 LED, tak jsem narazil na tyhle programovatelné RGB LEDky a celý "projekt" mi to trochu znechutilo (ve smyslu, pokud LED nebudou výkonové, tak ty neopixel to dost válcují). A že pod křídla FunCubu (kde jsou "díry" s vlepenými zpevňovacími trubkami) vlepím pásek a budu s nimi doslova psát po obloze. TO zatím skončilo nákupem LED pásek a mnoha světelnými "blbinami". Tak snad tuto zimu... Vymyslel jsem si, že TO bude na RP2040 s WiFi, že bych tam jako dohrával zobrazovací "vzorky", nebo tak něco.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Perfektní, velmi zajímavý princip řízení se Shift. Díky.