Lepidlo na polystyren, EPP atd.

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DonP

Lepidlo na polystyren, EPP atd.

#1 Příspěvek od DonP »

Páni modeláři, jaké lepidlo používáte na lepení polystyrenu,a EPP ? Jestli to do této rubriky nepatří, tak se omlouvám. Děkuji.
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Lepidlo na polystyren, EPP atd.

#2 Příspěvek od Libor »

Asi bych to rozdělil vzhledem k různým vlastnostem EPS a EPP na dvě otázky:
- Jaké používáte lepidlo na polystyrén - EPS, XPS?
- Jaké používáte lepidlo na polypropylén - EPP?
Libor
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od YenyaKas »

Na EPS, XPS a ještě i EPO (extrudovaný polyolefin) používám UHU Por. Potřít obě strany (nebo jednu, přitisknout k sobě a hned oddělat), fouknout na to (= nechat cca 10-15 sekund zavadnout), přitisknout k sobě.

EPP nemám.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
jio

#4 Příspěvek od jio »

Doplním o otázku: Jaké používáte lepidlo na "mastné" EPP od MPX?
Libor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Libor »

jio píše: ned 12.10.2025 19:53 Doplním o otázku: Jaké používáte lepidlo na "mastné" EPP od MPX?
Uhupor, vteřiňák.
Libor
mior
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mior »

jio píše: ned 12.10.2025 19:53 Doplním o otázku: Jaké používáte lepidlo na "mastné" EPP od MPX?
Originál Zacki sekundové lepidlo od Multiplexu
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Woita
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Woita »

Stavěl jsem letadlo ZOHD Dart, to je z té "mastné" EPP pěny, ale ne ladajaké, píšou u toho, že je nějaké echt EKO :roll: .. Nešlo to lepit, zarputile jsem zkoušel snad 30 různých lepidel. Jediné, co opravdu perfektně drželo, bylo tavné (nízkoteplotní) lepidlo.
Jakž takž Chemoprém Extreme (po zdrsnění povrchu), ale nebylo to festovní. Epoxid, UhuPor, specielní vteřiňák na obtížné plasty, ... nic nedrželo ani náznakem. Bylo to jako lepit vosk..
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jio

#8 Příspěvek od jio »

Já zkoušel na odřezku materiálu https://bsi-inc.com/hardware/foam_cure.html a i když tvrdí, že je na EPP a EPO pěny, tak jsem nedostal po zkoušce odvahu ho použít. Nějak mě ta trvalá pružnost nepřesvědčila. Chtěl jsem ho použít na slepení léta uloženého Cularise a tak zatím Cularis stále čeká na svou příležitost.
Pozn. Jak jsem se teď podíval, tak Hořejší už ho nevede a tak to asi ani nebude aktuální.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od blesk »

mior píše: pon 13.10.2025 20:33 Originál Zacki sekundové lepidlo od Multiplexu
Obyčejný vteřiňák z modeláře, nebo UHU, ale je to už tak 5-6let zpět co jsem naposled něco od MPX lepil.
MKfly

#10 Příspěvek od MKfly »

jio píše: úte 14.10.2025 10:03 Já zkoušel na odřezku materiálu https://bsi-inc.com/hardware/foam_cure.html a i když tvrdí, že je na EPP a EPO pěny, tak jsem nedostal po zkoušce odvahu ho použít. Nějak mě ta trvalá pružnost nepřesvědčila. Chtěl jsem ho použít na slepení léta uloženého Cularise a tak zatím Cularis stále čeká na svou příležitost.
Pozn. Jak jsem se teď podíval, tak Hořejší už ho nevede a tak to asi ani nebude aktuální.
Ahoj, já tímhle lepidlem slepil před pár lety Step One (EPP) a nakonec ztvrdlo docela dost, až mě to překvapilo, ale chvilku to trvalo ale teď už si nevzpomenu jestli to bylo v řádu dnů a nebo ještě víc. Ale druhý den asi bylo pořád ještě pružné až až, to zase jo :-)
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“