Pepin a nejen vysílač(e)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: Pepin a nejen vysílač(e)

#1396 Příspěvek od prikrylm »

@warhawk - Úplně v pohodě. Na spoustě modelů TO mám taky tak. Vím, že na straně vysílače ARM uvede vysílací modul do stavu, kdy některé věci dělat nejdou (např přepnout do WiFi) a zaregistroval jsem dokonce nějakou "featurku" kdy si o sebe ťukly (fyzicky) dvě rádia (moduly) a dala se takto tuším klonovat vysílačka (jako, že "půjčit" bindovací frázi). A takový proces asi chvilku běží a hledá a snaží se komunikovat, ale pak nevysílá polohy páček. Zaarmovaný vysílač má tohle zakázané.
Tohle byla nejspíš příčina dvou horkých chvilek s vyhozeným letadlem (F3K), ono se občas dost mrskne i rádiem a nezaarmované rádio si nejspíš myslelo, že chci "klonovat" a +-5s se s letadlem (ve vzduchu) vůbec nebavilo.
Teď mám na k-čkách taky přes ch5 úplně natvrdo zaarmováno a od té doby, žádné podobné překvapení nebylo. Když chci něco nastavovat, tak prostě vlezu do mixeru a ARM vypnu v mixeru.

Na straně přijímače je ARMem možná taky povypínaná kdejaká úžazná "fíčura".
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#1397 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: sob 18.10.2025 20:30 zaregistroval jsem dokonce nějakou "featurku" kdy si o sebe ťukly (fyzicky) dvě rádia (moduly) a dala se takto tuším klonovat vysílačka (jako, že "půjčit" bindovací frázi). A takový proces asi chvilku běží a hledá a snaží se komunikovat.
Něco v tomto smyslu mi pokud se nepletu nastavil chorche abych mohl použit i druhý radiomaster pořad na ten samý model.
graup15

#1398 Příspěvek od graup15 »

pepin píše: sob 18.10.2025 19:42 Dalibore při vší uctě k tobě a k tomu jak ty děláš modelařinu.

Hodně mi to přijde podobné jako když mě kdysi dávno někdo položil otázku ohledně hifi, nebo higend audia jestli mi vubec zajímá co poslouchám, nebo pouze jak to hraje.

Nemam potřebu to s tebou rozebirat proč tak poruznu přeskakuješ od kompozitu k fpv a šup zase oaragliding a šup zase něco jinýho z leva do prava absolutně bez něčeho pro mě smysluplnýho. Něco ve smyslu když někdo začne vyrábět rc krtka který se bude umět zahrabat do země ty se uplně v poho vysereš i na ten rc oaragliding a okamžitě začneš řešit jak se s rc krtkem naopak než jak nejvýš dostat nahoru s letadlem řešit jak se co nejhloubš zavrtat do země.

Ale to není šoatně, jen se nesmíš divit že každýho tady to zase až tak moc neba.
A jak si predstavuješ něco smyslupneho???
Víš.., když se zítra nadchnu pro cokoli , tak tomu věnuji hromady času studia.., pak si to postavím. A systematicky to dovedu do zdárného cíle.
Tvl, kdybych měl místo studia denně prožvanit na rc manii hodiny času, dodnes bych uměl uplne prd.
No a to je ten návod ...pro tebe. Jenže ty to tady máš jako obscesivní druh vyjádření sebe sama...
Ale neboj, na řadě jdou kerosinove turbíny...až s nějakou řahnu, zase ti ji věnuji...což bude jistota, že tento thread nikdy neskončí :mrgreen:
pepin

#1399 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: sob 18.10.2025 21:12. Jenže ty to tady máš jako obscesivní druh vyjádření sebe sama...
Ano, muze to tak skutečně být, jednoznačně co se tyče opravy toho infinity, jediny co jsem tady potřeboval pořešit bylo co že je zač ten uhlikový potah, fotky z opravy a nějaký info tady k tomu mi jen zdržovalo od práce, tedy souhlas, že jsem to sem dával byla asi forma sebeobcese , v principu asi fakt blbost s někym sdilet svoje zkušenosti bo mě je to k prdu když sem dam fotku jak jsem něco opravil když se tady neptam jak to mam opravit.

Veřejně abych tady řešil nějaký svoje rušení taky blbost, ve finále si v podstatě mohu vystačit s tim že to s chorche vyřešim komplet mimo rc manii nebo s loudou po telefonu nebo s prikrylmem, elletem přez sz, nebo taky přez telefon,

Takže asi jo, muže bejt že jde pouze o moji obcesi sebevyjádření.

Upřimě, já bych si naprosto v poho vystačil třeba právě ohledne toho elrs s čimsi jako chorche louda prikrylm ellet s uzavřenou skupinou třeba přez whatsaap
pepin

#1400 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: sob 18.10.2025 21:12?
Ale neboj, na řadě jdou kerosinove turbíny...až s nějakou řahnu, zase ti ji věnuji...což bude jistota, že tento thread nikdy neskončí :mrgreen:
Vubec mi to nepřekvapuje, ono kupovat další a dslší parakřidlo zase za 20 litru plus sedačku za dalšich 20 litru jen kuli pronikavosti proti větru lepší o jeden centimetr chápu že je tak trochu , no prostě ti už došlo že to asi bude spiš nějak tak, než že by se zrodilo neco zázračného oproti předešlým modelum no tak nějak už ustálený na jedno brdo.
Soutěžit v nějakých těch hig end věcech do toho nepujdeš, to chápu že soutěžit v něčem je dost na prd, bo pokud soutěžíš a jsi třeba až druhý už pak nemá takovou váhu když bys napsal že všichni ostatní uměji hovno a přitom bejt až druhej, nedejt bože poslední přitom i ten poslední muže byt uplně v poho desátej nejlepší na světě.

Ale pro buh na tom jak to ty děláš neni vubec nic špatně, děláš to tak, jak to baví tebe a já nemam potřebu ti do toho kecat, ale jen do ty doby, dokud ty mě nezačneš zahánět do kouta že mě to musí bavit taky tak jako tebe, no to ani náhodou, mě baví z hovna udělat kuličku, to je pro mě zvlášt v modelařině právě ta volnočasová oddychová zábava.
ellet

#1401 Příspěvek od ellet »

pepin píše: sob 18.10.2025 22:09 ...mě baví z hovna udělat kuličku, to je pro mě zvlášt v modelařině právě ta volnočasová oddychová zábava.
A třeba já s tvým přístupem souhlasím, nenech se rozhodit :) .
Louda

#1402 Příspěvek od Louda »

Pepine zkusím zareagovat na některé tvé dotazy

Řada pro začátek usnadní si zivot

Arm ne arm udělám hodně ujeté přirovnání představ si zapnutý arm jako zapnutý airbag a zapnute bezpečnostní pásy za jízdy nepoznáš rozdíl auto jede stejně dokonce stejně brzdí stejně zatáčí ale při nárazu tě podrží prosím tě netahej sem variantu kdy je lepší jet bez pasu.. nebo si představ pilota když je uvázaný nevypadne v obráceném předmětů nebo při prudkém potlačení nicméně se chová í pořád stejne prikurtovany nebo ne. Jediný rozdíl který jako laik uvidíš že na displayi v nastavení Elrs svítí arm.proste arm neřeš ber ho jako povinnost mít zapnutý za za letu

Při vší úctě pro všechny tvoje modely a serva si myslím vystacis s jenom.nastavenim aspoň pro začátek 100 full. Digitally ti určitě půjdou taky. Pánové jestli se mylim opravute mne

Vyprdni se pro začátek na Vario co z telemetrie potřebuješ jsou věci okolo napětí baterie přijímače a okolo signálu a ty ti předpokládám fungují defaultně. A pokud jde o elektro kde máš Beztak předpokládám že čidlo na pohonné baterky stejně nemáš

Prostě vzejde zubů toho šablona - univerzální nastave které může kopirovat z modelu do model

Z toho co píšeš mi přijde pro tebe nejednodušší mít trvalé uzamčení tedy arm jakmile jednou nastavil model už to psal warhawk i přikryl. Snadno toho docílíš sám a to tak že na úrovni modelu nastavís pro pátý kanál mixér kde je zdroj Max a váha 100. Tím přebiješ jakoukoliv polohu slideru předpokládám že chorche ti nastavil ovládání 5 kanálu v systemovem menu aby platilo pro všechny modely. A když budeš potřebovat Elrs přenastavit stáhneš váhu na nulu. Chorche prosím jestli tady dělám chybu zasáhni.

Porovnání dosahu frsky a Elrs klidně si hraj a nic pro zkoušce dosahu ale uvedom si to co jsi sám psal tvůj dosavadní problém není dosah ale buď odolnost proti zarušení a/ nebo mrtvé úhly....

A jedna věc velice se přimlouvám za model.match. pokud používáš univerzální bindiovaci frázi přijímač se vždy nabínduje apri troše nepozornosti - špatné zvoleném modelu je zaděláno. Já takhle zrušil ero.
pepin

#1403 Příspěvek od pepin »

Loudo uvidim jaký bude zitra počasí, realný by mohlo byt že bude mlha a pokud ano, balim a jedu domu, pokud ne, proženu cularise ještě přez frsky abych si tady oživil kdy hlasi zhoršený disah rsi, pak přehodim frsky přijimač za elrs což mam nastaveno od chorcheo.tam mi zdá se funguje korektně i vario, myslim že neni potřeba abych hned zitra ve všech modelech vyměnil frsky za elrs, elrs pokud bude zitra létavě odzkoušim pouze s tim culárisem, prostě kruček po kručku.
Louda

#1404 Příspěvek od Louda »

Tak hodně štěstí snad nerozmázneš cularise ještě před výměnou.
pepin

#1405 Příspěvek od pepin »

Louda píše: ned 19.10.2025 6:38 Tak hodně štěstí snad nerozmázneš cularise ještě před výměnou.
Lital jsem s nim v suchomastech vždy bez prolému tak snad to nebude ted problém. Počasí super, jen počkám až trochu oschne tráva.

Ted mi ještě napadlo pro ten patej kanál si dat arm na muří nohu pozice 1 , pokud si zde nastavim pro paty kanàl minus 100% a diferenciaci taky 100% tak mi ani přepnutí muří nohy pak nepustí do minusu tak bych snad mohl mit ten arm nastavený tady a pokud bych potřeboval něco přenastavit v elrs jen si zde změnim hodnoty.
Přílohy
090FB3AC-1AC7-49A2-AEA8-B51CBAC2A636.jpeg
prikrylm

#1406 Příspěvek od prikrylm »

Jestli chceš blbnout s hodnotama u "muřích noh", tak za mě raději křivkou.

---
Rozdílná čidla je u přechodu z čehokoli na cokoli jiného vždycky změna. Prostě v telemetrii vymazat všechny senzory, načíst "nové" a v telemetrických obrazovkách a logických spínačích povyměňovat. Pracné, ale nic složitého. Asi hlavně pečlivě ty logické spínače, zejména hlídání napětí.

Tuším, že každý z těch RM přijímačů má přímo vstup pro "trakční" baterii, takže i TO se dá vcelku jednoduše využít.

---
Vyrobilo se pěkně, jdu si to hodit... :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#1407 Příspěvek od pepin »

Chápu to správně že v elrs mi musí problikávat v zelené liště armed ?

Už asi vim proč mi nešlo u easyglid elrs přijimače rozpipat vario, já sice přiřadil ten 5 kanál bočnimu slideru ale v servech jsem měl zreverzováno jak jsem měl puvodně ten 5 kanál pro křidélko.
Přílohy
BD4BB9AB-73B8-467B-A715-6E56A1A58832.jpeg
pepin

#1408 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: ned 19.10.2025 9:32.

Tuším, že každý z těch RM přijímačů má přímo vstup pro "trakční" baterii, takže i TO se dá vcelku jednoduše využít.

---
Vyrobilo se pěkně, jdu si to hodit... :)
Ano, maji , určitě to chci využit ale ted to pro mě neni to nejduležitější.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1409 Příspěvek od warhawk »

pepin píše: ned 19.10.2025 9:53 Chápu to správně že v elrs mi musí problikávat v zelené liště armed ?

Už asi vim proč mi nešlo u easyglid elrs přijimače rozpipat vario, já sice přiřadil ten 5 kanál bočnimu slideru ale v servech jsem měl zreverzováno jak jsem měl puvodně ten 5 kanál pro křidélko.
ano, to je ten správný indikátor pro ARM. Ted, kdyz je ARMed, tak nemuzes nastavovat ohledne ELRS prenosu prakticky nic.
Telemetrii zatim nepouzivam, tak nevim.
pepin

#1410 Příspěvek od pepin »

Tak mam za sebou první let s culárisem přez elrs, vše se mi zdá v pohodě, během letu jsem se nedostal do fáze kdy by měřak rssi přišel alespon o jednu čárku.

Jen mi ted nefunguje přepinač varia kdy v jedne poloze pipa pouze stoupání a v druhé jak stoupání tak i klesání, pipá pouze v první poloze jak stoupání tak i klesání což ale šlo vypnout klesání v čidlech kde minudových 10 jsem nastavil na nula.

Zatim to asi neni duvod řešit bo polohu i pro klesání jsem doposud zapinal pouze občas abych si jen potvrdil že poslouchat celou dobu letu vario to fakt nedám.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“